سقف کشسان چیست؟ بررسی مزایا و کاربردهای آن در طراحی داخلی
روشهای زیادی برای طراحی و جلوهای خاص دادن به سقف فضاهای داخلی مختلف وجود دارد. سقف کاذب یکی از پرکاربردترین روشهای اجرایی است. سقف کاذب انواع مختلفی دارد. سقف کشسان به عنوان یکی از بارزترین انواع سقف کاذب به دلیل ویژگیهای خاصی که دارد میتواند در فضاهای مختلف به کار گرفته شود. انواع مختلفی از این نوع از سقف کاذب در دسترس هستند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم که به بررسی انواع، نحوه اجرا و مزایای استفاده از این نوع از سقف بپردازیم.
سقف کشسان چیست؟
سقف کشسان به عنوان یکی از نوینترین انواع سقف کاذب در واقع شیوهای از قرار دادن طرحهای مختلف روی سقف است. ناگفته نماند که این تکنولوژی به سقف محدود نمیشود و میتوان آن را روی دیوارها هم اجرا کرد. طرحهای دلخواه با استفاده از دستگاههایی مخصوص روی پارچهای از جنس پیویسی (PVC) اجرا میشود. این پارچه از قابلیت کشسانی بالایی برخوردار است.
بیشتر بخوانید: سقف کاذب پی وی سی : ویژگیها، انواع و کاربردها
سقف کشسان از چه موادی ساخته شده است؟
این نوع از سقف کاذب از دو جزء پروفیل نگهدارنده و پارچه تشکیل شده است. پروفیل نگهدارنده روی دیوار و با فاصلهای مشخص از سقف نصب میشود. پارچه سقف کشسان به عنوان اصلیترین جزء از 90 درصد پیویسی و 10 درصد پلاستیک استایلر ساخته شده است البته ممکن است گاهی نیز مقداری از سایر افزودنیهای خاص استفاده شود. چهارچوبهای نصب پارچه نیز به طور عمده از جنس آلومینیوم و پیویسی هستند.
انواع سقف کشسان
جدایی از طرح و رنگهای متنوعی که در ساخت پارچههای این نوع از سقف کاذب مورد استفاده قرار میگیرد این نوع از سقفهای کشسان بر اساس پوششهایی که در ساخت آنها به کار برده میشوند به انواع و مدلهای زیر تقسیمبندی میشوند.
براق
این نوع از سقفهای کشسان بیشترین مقدار نور را از خود عبور میدهند و به همین دلیل هم در فضاهایی
که نورگیر خوبی ندارند بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
مات
پراکنش نور در این نوع از سقف به صورت یکسان است اما در مقایسه با نوع براق مقدار نور کمتری را از خود عبور میدهد. این نوع از سقف برای طراحیهای ساده و فضاهایی که نورگیر خوبی دارند مناسب است.
شفاف
این نوع از سقفهای کاذب کشسان که نور گذر هم خوانده میشود از شفافیت بسیار بالایی برخوردار است و توانایی بالایی در عبور نور طبیعی و مصنوعی را دارد و به همین دلیل هم در فضاهایی که نیاز به نور طبیعی است مورد استفاده قرار میگیرد.
ساتن
این نوع از سقفهای کشسان در واقع حد واسط میان نوع مات و براق است و به همین دلیل هم استفاده بسیار زیادی دارد.
چاپی
این نوع از سقفهای کشسان با توجه به اینکه هر طرحی را میتوان روی پارچه اجرا کرد میتوانند طیف گستردهای از سلیقهها را پوشش دهند و در کاربردهای مختلفی استفاده شوند. حالتهای حجمی و سهبعدی از محبوبترین این نوع از سقفهای کشسان هستند.
آینهای
این نوع از سقفهای کشسان با انعکاس نور و تصویرهای مختلف به مانند یک آینه عمل میکنند. از این نوع سقف در فضاهای کوچک برای بزرگتر جلوه دادن فضا استفاده میشود.
اجرای سقف کشسان
اجرای بسیار ساده سقفهای کشسان در طرحها و اندازههای مختلف از اصلیترین مزایای اجرای این نوع از سقف کاذب به شمار میروند. فرقی نمیکند که سقف کشسان چه مدل و چه اندازهای داشته باشد، تمامی آنها با استفاده از دیوار و سقف نصب میشوند.
برای نصب و اجرای این نوع از سقف کاذب به طریق زیر عمل میشود. در اولین مرحله در اطراف سازه سقف کشسان که ممکن است دیوار باشد یا گچبری، نسبت به نصب ریلها یا همان پروفیلهای نگهدارنده اقدام میشود. در مرحله بعد، گیرههای مخصوصی روی ریلهای نصب شده قرار داده میشوند که اصلیترین وظیفه آنها نگهداشتن پارچه و کشیدن آن از اطراف است. در مرحله آخر هم پارچه را در پروفیل نگهدارنده قرار میدهند و با استفاده از گیرههای آن را محکم میکنند. گاهی نیز برای جای گرفتن و کش آمدن پارچه کشسان پیویسی از حرارت دهی استفاده میکنند.
سیستم نورپردازی در سقف کشسان
سیستمهای نورپردازی که در ساخت سقف کشسان به کار برده میشوند به دلیل اهمیت نور در این نوع از سقفها اهمیت بالایی دارند و متعاقباً باید در انتخاب آنها دقت کرد. مهمترین سیستمهای نورپردازی به کار گرفته شده در سقفهای کشسان شامل چند نوع زیر میشود.
فیبرهای نوری
این نوع از سیستمهای نورپردازی در سقف کشسان شباهت زیادی به چراغهای معمولی ندارند و میتوان آنها را در طرحهای مختلف به کار گرفت. این سیستم طول عمر بالایی دارد، به راحتی تعویض و تعمیر میشوند و از همه مهمتر مصرف انرژی بسیار پایینی دارند.
مهتابیهای اس ام دی
توانایی تولید مقدار بالایی از نور مهمترین ویژگی این نوع از سیستم نورپردازی است. مهتابیهای اس ام دی (SMD) در فضاهایی مانند بیمارستانها، ادارات، سالنهای همایش و نمایشگاههای مختلف که به نور زیادی نیاز است مورد استفاده قرار میگیرند.
لامپهای آر جی بی
سیستم ار جی بی (RGB) نورپردازیهای رنگارنگی را شکل میدهند. از این سیستمهای نورپردازی عمدتاً در ترکیب با دیگر سیستمهای نورپردازیها استفاده میکنند.
مزایای سقف کشسان
نصب این نوع از سقف کاذب به دلیل مزایای زیادی که در پی دارند گزینه جذابی برای بسیاری از طراحان و سازندگان است. از مهمترین این مزایا باید به چند مورد زیر اشاره کرد.
- تنوع در طرح و رنگ بسیار بالا
- امکان اجرا در تمامی اندازهها و اشکال هندسی
- عاری از هر گونه انقباض، انبساط و ترکخوردگی
- نصب سریع و بسیار ساده
- جمعآوری ساده برای انتقال به مکانی دیگر
- قابلیت شستشو ساده و سریع
- مقاومت در شرایط دمایی -10 تا +60 درجه سانتیگراد
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- عدم جذب گرد و غبار
- انواعی از آن خاصیت ضد باکتریایی دارند.
- مقاومت و انعطافپذیری بالا در برابر ضربههای ناگهانی
سخن آخر
سقفهای کشسان به عنوان یکی از انواع سقفهای کاذب به دلیل ویژگیهای ساختاری منحصر به فردی که دارند از گزینههای بسیار ایده آل برای استفاده در طراحی سقفها هستند. این نوع از سقف کاذب بسیار ساده و در کمترین زمان به اندازه و اشکال مختلف اجرا و نصب میشود. این نوع از سقفها از ماندگاری و مقاومت بالایی نیز برخوردار هستند.