دوده زدن رادیاتور ها و راهکارهای جلوگیری از آن

در این مقاله قصد داریم به بررسی عوامل ایجاد دوده در سطح دیوار بالای رادیاتور و راهکارهای مقابله با آن بپردازیم.
پدیده ی رسوب دوده و سیاهی ناشی از رادیاتور روی دیوار و سقف ها بسیار اتفاق می افتد. تا به حال راه کار های متفاوتی برای مقابله با این اتفاق ارائه شده که بعضا با علل اصلی و علمی آن مغایرت دارد و بعضی از راهکار ها نیز غیر موثر و پر هزینه بوده است.

هوای گرم بالای رادیاتورها به علت سبک تر بودن از هوای مجاور به سمت بالا حرکت می کند و در حین بالا رفتن در اثر تماس با دیوار یا سقف، مقداری از ذرات معلق و دوده موجود در هوا، بر اثر الکتریسیته ی ساکن در پوشش سطحی دیوار جذب خلل و فرج یا ناصافی های پوشش رنگ یا منافذ بین الیاف پرده می شود، هم چنین وجود بخارات روغن و آمینه های معطر در هوا نیز به مانند چسب این ذرات را به سطوح مجاور می چسباند و سیاهی بالای رادیاتور ها را ایجاد می کند. 

البته باید این را هم درنظر گرفت که نوع پوشش دیوار یا سقف در میزان این سیاهی اثر گذار است، پوشش رنگ های موسوم به پلاستیک به مقدار کمتر و رنگ های روغنی یا اکرولیک بیشتر، سیاهی را به خود می گیرند. حتی در اثر گرمای هوای صعودی رنگ های روغنی تغییر رنگ بیشتری نسبت به رنگ های اطرف خود پیدا می کنند که باعث تشدید سیاهی می شود و در صورتی که با مواد پاک کننده لایه ی دوده زدوده شود باز هم اثر تغییر رنگ که به سوختگی رنگ معروف است، در بالای رادیاتور مشهود خواهد بود.

اثر دوده زدن رادیاتور

ضرورت دارد که قبل از ارائه راهکار عملی برای جلوگیری از سیاه شدن بالای رادیاتورها، به یک اشتباه رایج که اکثر خانم های خانه دار مرتکب می شوند، اشاره ای شود. پوشاندن سطح فوقانی رادیاتورها با فویل آلومینیومی یا حتی قرار دادن یک لایه پارچه روی رادیاتور، مانع از سیلان هوای گرم و کاهش شدید راندمان حرارتی رادیاتورها خواهد شد. قراردادن رادیاتورها درون کابینت های چوبی نیز اشتباه مرسوم دیگری است که آن هم راندمان رادیاتور را به میزان بالایی کاهش می¬دهد و باید از آن اجتناب کرد. 

هم چنین این تصور که فاصله دادن رادیاتور از دیوار مشکل را برطرف می کند، خیلی منطقی به نظر نمی رسد چرا که علاوه بر اشغال فضای مفید، نمایی بد منظره نیز ایجاد می کند که محل تجمع گرد و خاک است.
 به علاوه اضافه کردن چند پره به رادیاتور های درون کابینت های چوبی، برای جبران کاهش راندمان رادیاتور نیز، علاوه بر هزینه ی قابل توجه، مشکل محدودیت فضای نصب را به همراه دارد.

اما تنها راهکار ساده و عملی و کم هزینه برای جلوگیری از ایجاد سیاهی بالای رادیاتور ها، انحراف هوای گرم از بالای رادیاتور به فضای داخل است. نصب یک طبقه یا طاقچه در بالای هر رادیاتور و به فاصله ی 10 تا 15 سانتی متر از سطح بالای رادیتور است. عرض هر طبقه حدود 3 سانتی متر بیشتر از فاصله لبه ی بیرونی رادیاتور با دیوار پشتی و طول هر طبقه کمی بیشتر از طول رادیاتور است. جنس این طبقه می تواند فیبر یا mdf باشد. بنا بر این مسیر جریان هوایی که مماس بر سطح دیوار بالا می رود کاملا مسدود شده و هوای گرم به سمت داخل اتاق هدایت می شود. 

 

مطالب مرتبط:

منبع:

کارگشا، سامانه جامع صنعت ساختمان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا