مقالات کارگشا

بوستر پمپ

بوستر پمپ:

بوستر دستگاهی است که موجب افزایش فشار سیال می شود. این مدل از پمپ ها همانند کمپرسور های گاز عمل می کنند اما به طور معمول از یک فرآیند ساده که شامل یک مرحله فشرده سازی است استفاده می کند و به منظور افزایش فشار سیال مورد استفاده قرار می گیرد، البته علاوه بر این مدل بوستر پمپ های دو و چند مرحله ای ساخته شده اند که می توان از آن ها برای افزایش فشار سیال،  انتقال سیال با فشار بالا و شارژ کمپرسور ها استفاده نمود.

 از کاربرد های بسیار حائز اهمیت این نوع پمپ ها افزایش فشار سیال در مناطق مرتفع می باشد که از این حیث دارای عملکرد بسیار مناسبی هستند.

نحوه عملکرد این پمپ ها به این شکل است که انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی دریافت و به سیال در حال عبور که می تواند مایع یا گاز باشد انتقال می دهد نتیجه این اتفاق افزایش فشار سیال خروجی از بوستر پمپ می باشد. این تغییرات فشار که این مدل پمپ ها باعث آن می شوند در اغلب موارد قابل مشاهده هستند.  از این پمپ ها علاوه بر موارد ذکر شده می توان برای انتقال سیال به محیط های مرتفع تر و انتقال سیال در جایی دیگر از سیستم لوله کشی استفاده نمود.

این  مدل از پمپ ها دارای انواع مختلفی هستند که در زیر به توضیح و معرفی سه مدل از آن ها می پردازیم:
 

1-بوستر پمپ سانتریفیوژ
2-بوستر پمپ چرخ دنده ای
3-بوستر پمپ رفت و برگشتی

بوستر پمپ سانتریفیوژ:

این پمپ ها اغلب به گونه ای عمل می کنند که انتقال انرژی به سیال همیشه رخ می دهد. این پمپ ها معمولا انرژی محرکه خود که درواقع همان انرژی مکانیکی خارجی است از طریق یک الکترو موتور دریافت می کنند. این نیرو توسط شفت انتقال قدرت منتقل می شود. شفت موتور به وسیله کوپلینگ ها به شفت پمپ متصل می شود و به این ترتیب نیرو از شفت موتور الکتریکی به شفت پمپ انتقال می یابد.

این مدل از پمپ ها دارای یک محفظه حلزونی مانند است که محفظه سانتریفیوژ نامیده می شود. درون این محفظه یک یا چند چرخ تعبیه شده است که روی یک محور قرار گرفته اند. این چرخ ها حاوی چند پره اند که وظیفه انتقال قدرت به سیال را بر عهده دارند. نکته بسیار حائز اهمیت راجع به این پمپ ها هوا گیری این پمپ ها پیش از استفاده می باشد که بسیار حائز اهمیت می باشد. به عبارت دیگر پیش از استفاده از پمپ باید از خروج کامل هوا و یا گاز محبوس شده در پمپ مطمئن شویم. به همین علت این پمپ ها در اندازه های مختلف با توجه به نوع کاربری که دارند تولید می شوند.

بوستر پمپ چرخ دنده ای:

این نوع از مدل بوستر پمپ ها دورانی می باشد. این مدل از دو قسمت مجزا از یک دیگر تشکیل شده اند: 1- قسمت ثابت 2– قسمت دوار که شامل یک محور گردان به همراه چرخ دنده ها می باشد. در این مدل از بوستر پمپ ها به علت چرخش پره ها مقداری از مایع بین چرخ دنده ها به سمت خروجی پمپ رانده می شود. این پمپ ها به گونه ای ساخته می شوند که فاصله ای بسیار کم بین دیواره ثابت و اجزا محرک وجود داشته باشد.
اغلب کاربرد این پمپ ها در مواردی است که جابجایی مایع با حجم کم و فشار متوسط وجود داشته باشد. نکته بسیار مهم قبل از استفاده از این پمپ ها اطمینان از باز بودن شیر خروجی می باشد. چرا که اگر هیچ شیر اطمینانی جهت خروج در مسیر پمپ تعبیه نشود موجب خرابی پمپ یا ترکیدن لوله می شود.

بوستر پمپ رفت و برگشتی:

این نوع از پمپ ها دارای تجهیزاتی هستند که انتقال انرژی در آن ها به صورت غیر ثابت بوده. نیروی محرکه این پمپ ها اغلب به گونه است که توسط الکترو موتور ها تامیین می شود. در این پمپ ها حرکت دایره ای میل لنگ توسط یک سیستم سیلندر و پیستون به حرکت رفت و برگشتی تبدیل می شود. حجم سیال مورد انتقال توسط این پمپ ها بسیار کم می باشد از طرفی این پمپ ها می توانند فشار را تا حد زیادی افزایش دهند از این رو از این پمپ ها در زمانی که حجم سیال کم و دارای فشار زیاد باشد استفاده می شود؛ نکته بسیار مهم دیگر در مورد این پمپ ها اطمینان از باز بودن شیر خروجی پیش از استفاده است. علاوه بر این باید به این نکته توجه داشت که جریان سیال در این پمپ ها به صورت غیر یکنواخت است.

در ادامه لازم به ذکر است امروزه با افزایش جمعیت شهر ها و روستا و عوامل مختلف موجب افت فشار آب در طول لوله کشی می شود  که این امر موجب ضرورت استفاده از بوستر پمپ ها می شود که عبارت است از مجموعه از تجهیزات مکانیکی و برقی جهت افزایش فشار سیال در کاربرد ها و مناطق مختلف با توجه به نیاز کاربر. در واقع می توان گفت یکی از وظایف اصلی این پمپ ها ثابت نگه داشتن فشار مصرفی در ساعت ها و میزان های مختلف مصرف است به طوری که هر چه مصرف بیشتر باشد یا افت فشار زیاد باشد یک بوستر پمپ دیگر به مدار اضافه می شود.

از نکات بسایر مهم در مورد این پمپ ها بازدید دوره ای این مدل از پمپ ها می باشد. این امر به منظور افزایش طول عمر و بهره وری این پمپ ها در فواصل زمانی معین یک امر اجباری و اجتناب ناپذیر است.

از پارامتر و ها مواردی که در این مدت مورد بازدید و بازرسی قرار می گرند می توان به، توان، فشار مکش ، فشار رانش، دبی بوستر، کنترل میزان صدا و ارتعاش، کنترل نشتی اتصالات و مشخصات سیال خروجی اشاره نمود که هر کدام  به صورت جداگانه بر میزان عملکرد و طول عمر بوستر پمپ تاثیر می گذارند.

از نکات بسار مهم در استفاده از این پمپ ها حفاظت از آن ها در مقابل پدیده بسیار مخرب کاویتاسیون می باشد بدین منظور اعمال نکات زیر در هنگام طراحی و اجرا توصیه می شود:
1-کوتاه کردن خطوط ورودی پمپ.
2-نزدیک بودن پمپ به مخزن.
3-استفاده از حداقل اتصالات در خط ورودی.

جدول آبدهی بوستر پمپ آبرسانی ساختمان ها

 

منابع :

کارگشا، سامانه جامع صنعت ساختمان

www.abyaran.com

مطالب مرتبط:

آشنایی با سیستم شوتینگ زباله + دیتایل اجرایی

سیستم ها و روش های تصفیه آب استخر

محافظت تاسیسات گرمایش و سرمایش ساختمان در برابر زلزله

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا