مقالات کارگشا

ساخت استخر، مراحل کامل اجرای استخر

ساخت استخر به دلیل حساسیت در ایزولاسیون و آب بندی بدنه، به دقت زیاد نیاز دارد. لذا اجرای هر مرحله از ساخت استخر مستلزم زمان لازم و دقت در انتخاب متریال درجه یک می باشد که در این متن مراحل اجرا با توجه به جزئیات بصورت کامل لحاظ شده است.

روش‌های مختلف ساخت استخر کدم‌اند؟

به طور کلی استخرهای خانگی به روش‌های مختلف مانند آجر، بتن ریزی و استخر پیش ساخته اجرا می‌شوند که هر کدام نیازمند حضور نیروی متخصص دارد و از عهده افراد غیر متخصص خارج است.

ساخت استخر با آجر

برای ساخت استخرهای با ابعاد کم یا استخرهای موقت، استفاده از آجر، بسیار مناسب و ارزان است. البته ناگفته نماند که استخرهای آجر از مقاومت زیادی در برابر نیروهای خارجی ندارند ولی با توجه به عایق کاری آن‌ها، از نظر عدم عبور آب به لایه‌های زیرین تا سالیان مشکلی نخواهند داشت.

روش ساخت استخر با آجر به این صورت است که پس از خاکبرداری و سیمان کاری کف، اقدام به آجر چینی می‌شود و برای پایداری دیواره‌ها در فواصل معینی با توجه به عمیق و طول دیواره، اقدام به ستون گذاری می‌کنند. سپس مراحل عایق کاری، اجرای تأسیسات و پس از آن کاشی‌کاری یا رنگ کاری اجرا می‌شود.

ساخت استخر با بتن

استخرهای بتنی از جمله استخرهای پرطرفدار هستند. این استخرها با توجه به کاربرد میلگرد در آن‌ها و ساخته شدن با بتن مصلح، پایداری خوبی در برابر نیروهای خارجی دارند. استخرهای بتنی با توجه به ماندگاری بالا، جزء استخرهای دائمی دسته بندی می‌شوند.

روش ساخت استخر بتنی به این صورت است که پس از خاک برداری، کف گودال سیمان کاری می‌شود و پس از آن آرمتوربندی انجام می‌شود. بعد از اجرای میلگردها، قالب گذاری می‌شود و بتن ریزی انجام می‌شود یا به جای آن از سیمان پلیمری عایق که به صورت پاششی اجرا می‌شود، و لوله کشی استخر انجام میگیرد استفاده می‌کنند.

البته اجرای تأسیسات مکانیکی و الکتریکی پیش از مرحله بتن ریزی انجام می‌شود. در انتها هم کاشی‌کاری و تزیینات فضای سبز اطراف استخر اجرا می‌شود.

اجرای استخر پیش ساخته

استخرهای پیش ساخته جزء استخرهای پرطرفدار هستند. این استخرها از جنس پلیمرهای رزینی ساخته می‌شوند و در ابعاد و شکل‌های مختلف و سفارشی ساخته می‌شوند. پس از ساخته شدن استخر در کارخانه، گروه متخصص به محل نصب رفته و استخر پیش ساخته را نصب می‌کنند.

مراحل نصب استخر پیش ساخته به این صورت است که ابتدا مانند اجرای دیگر استخرها، خاکبرداری و زیرسازی انجام می‌شود. پس از انجام زیر سازی‌ها، از ماسه بادی برای زیر استخر پیش ساخته استفاده می‌شود، با نصب استخر و تراز کردن آن با زمین‌های همجوار، اطراف استخر پر شده و زیباسازی‌های اطراف آن اجرا می‌شود.

از مزایای استخر پیش ساخته توکار این است که می‌توان آن را جابجا کرد که با توجه به هزینه هنگفتی که برای سفارش آن پرداخته می‌شود، این امری عاقلانه به نظر می‌رسد.

ناگفته نماند که استخرهای پیش ساخته روکار نیز هستند که پس از نصب با متریالی مانند چوب و مصالح بنایی می‌توان اطراف آن را پوشش داد و از پله، جکوزی و دیگر وسایل جانبی را نیز در اطراف آن اجرا کرد. این نوع استخر پیش ساخته نیز مانند استخر توکار قابلیت جابجایی دارد که از مزیت‌های این دسته از استخرها به حساب می‌آید.

«چنانچه نیاز به ساخت استخر در تهران دارید؛ می‌توانید درخواست خود را در سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»

اجرای استخر فضای باز

در ادامه مراحل اجرا و ساخت استخر به چند روش مختلف شرح داده شده است.

مرحله اول: کنده کاری و بلوک چینی

ابتدا ابعاد مورد نظر را با توجه به نقشه طراحی شده روی زمین خط کشی کرده و حدوداً ۷۰ سانتی‌متر دور محیط خط کشی را نیز در نظر می گیریم و سپس خاکبرداری و کنده کاری را شروع می نماییم. این کنده کاری تا عمق مورد نظر در قسمت‌های مختلف کنده می‌شود.

باید مدنظر داشت کف تمام شده بعد از اجرای بتن کف و نیز کاشی کاری آن تا سطح زمین، عمق مورد نظر را ایجاد نماید. بعد از کنده کاری آرماتوربندی کف را با میلگرد نمره ۱۴ انجام داده و سپس بتن ریزی با عیار ۳۵۰ را اجراء می کنیم. ضخامن بتن ۲۰ الی ۲۵ سانتی‌متر است.

نحوه ساخت استخر با بلوک سیمان یکی از آسان‌ترین روش های ساخت استخر است. این روش ساخت استخر، اقتصادی ترین حالت ممکن برای ساخت استخر ویلایی و با حجم آب کم می باشد.

مطلب پیشنهادینحوه ساخت استخر شیشه ای چگونه است؟ بهترین مجری را از کجا پیدا کنیم؟

در این روش پس از زیرسازی و بتن ریزی کف، دیواره های بلوکی روی کف ساخته می شود. بدین صورت که پس از تراز نمودن سطح کف استخر و شیب بندی آن می توان نسبت به چیدن بلوک ها اقدام نمود.

توجه نمایید که برای پرکردن بلوک ها از ملات روان تری استفاده نمایید تا کلیه حفره های بلوک گرفته شود. استفاده از سنگ بدون جذب رطوبت نیز برای پرکردن بلوک پیشنهاد می گردد. با توجه به عدم استفاده از آرماتور در دیواره های استخر باید توجه نمود که کلیه درزهای بلوک با دقت چیده شوند.

پس از مرحله بلوک چینی می توان با استفاده از رزین عایق بندی استخر که با ملات سیمانی مخلوط می شود عملیات سیمان کاری را انجام داد. استفاده از رزین آب بندی استخر علاوه بر استحکام فوق العاده سیمان و چسبندگی بهتر با بلوک می‌تواند در یک مرحله عملیات آب بندی استخر را نیز انجام دهد. روش آب‌بندی استخر توسط مواد عایق بندی در تمامی مراحل پس از بلوک چینی توصیه می‌گردد.

در روش دیگر آب بندی استخر، می توان بعد از اجرای بلوک‌ها، سیمانی با ضخامت ۵ سانتیمتر بر روی بلوک‌ها اجرا نمود و سپس از مواد آب بندی ترکیبی جدید که استفاده از رزین و الیاف توسط قلمو به ضخامت ۵ میلی‌متر است تمام حفره های سیمان را صاف نمود و سطح استخر را صیقل داد که این کار علاوه بر آب بندی استخر باعث صاف شدن سطح استخر می‌گردد.

کنده کاری و بلوک چینی

استفاده از آرماتوربندی دیواره به جای بلوک چینی

برای ساخت دیواره استخر بعد از خشک شدن بتن کف، قالب بندی را برای دور تا دور استخر اجرا نموده به صورتی که آرماتور هایی که در کف اجرا شده و خم خورده‌اند در وسط قالب قرار گیرد. سپس بتن ریزی را اجرا کرده و ویبره را هم در داخل قالب ها اجرا می‌کنیم که سطحی صاف را داشته باشیم.

زمان اجرای آب بندی و کاشی کاری بعد از خشک شدن و باز کردن قالب‌ها می‌باشد. توجه داشته باشید هنگام قالب‌بندی و بتن‌ ریزی حتما لوله‌های تاسیساتی جهت تصفیه آب، پمپ‌ها و نیز کابل‌های برق جهت نورپردازی داخل استخر را باید عبور دهید که بعد از بتن ریزی، مجدد دیوار را سوراخ نکنید.

استفاده از آرماتوربندی دیواره به جای بلوک چینی

مرحله دوم: آب بندی و اجرای کاشی کاری

آب بندی هم می‌تواند توسط مواد آب بند بتن و چسب بتن باشد و هم می‌تواند ورق های عایق مثل ژئوکامپوزیت، ژئوتکستایل و … باشد.اهمیت آب بندی بدان جهت است که اگر قسمتی از استخر آب دهد باید آن قسمت را مجدد آب بندی نمود و این موضوع هزینه بالاتری را در بر خواهد داشت.

برای جلوگیری از این مشکل، بعد از آب بندی تست آب باید گرفته شود، بدین صورت که استخر را یکبار کامل آب می کنیم و بعد از ۵ روز سطح آب را اندازه گیری می‌نماییم. چنانچه سطح آب پایین نرفته باشد و دیواره های استخر از بیرون مرطوب نشده باشند مشخص می شود که آب بندی موفقیت آمیز بوده است.

بعد از اجرای آب بندی نوبت به کاشی کاری می رسد. کاشی کاری بر اساس طراحی و رنگ بندی مورد نظر انجام می گیرد. قبل از کاشی کاری مدنظر خواهیم داشت اگر برای سر ریز آب از اسکیمر استفاده می‌کنیم کاشی کاری را تا لبه استخر انجام می‌دهیم اما اگر طرح سر ریز بصورت گریل باشد لبه های استخر گریل کار می‌شود و نمی‌توان آن را کاشی کاری نمود.

اجرای استخر در فضای باز

مرحله سوم: آب کردن استخر و روشن کردن تاسیسات

در کنار استخر، موتورخانه‌ای کوچک باید ساخته شود تا تاسیسات مربوط به تصفیه آب، دمای مورد نظر آب، تزریق کلر، نورپردازی و … در آن تعبیه و اجرا شود. معمولا سطح کف موتورخانه ۷۰ سانتی‌متر الی ۱ متر پایین تر از سطح کف استخر اجرا میشود. بعد از کاشی کاری و شستشوی کامل استخر، استخر را آب کرده و پمپ‌های آب و سیستم تصفیه را روشن می‌کنیم. استخر برای استفاده آماده است.

هزینه ساخت استخر خانگی چقدر است و چگونه محاسبه می‌شود؟

میزان هزینه استخر پرسشی است که ذهن بسیاری را مشغول کرده است که برای یافتن پاسخ آن باید شرایط و نکات زیادی را در نظر گرفت؛ مانند هزینه ساخت خانه، هزینه ساخت استخر هم با توجه به ابعاد و امکاناتی که استخر دارد، متغیر خواهد بود در ادامه به عواملی که در قیمت تمام شده ساخت استخر خانگی مؤثر هستند، پرداخته شده است.

نوع استخر

در میان سه نوع استخر نام برده در بالا، استخرهای آجری کمترین هزینه و به طبع کمترین ماندگاری را دارند، پس از استخرهای آجری، استخرهای بتنی هستند که قیمت بالاتری دارند و در مقابل ماندگاری و کارایی بسیار بالاتری نیز دارند. استخرهای پیش ساخته پلیمری و فایبرگلاسی در میان انواع استخر، بیشترین هزینه را دارند.

سیستم تصفیه و گردش آب

برای تصفیه و گندزدایی آب استخر خانگی دو راه وجود دارد، یک راه به صورت دستی است که با اضافه کردن محلول‌های گند زدا به آب استخر، اقدام به تصفیه آب می‌شود. راه دیگر به صورت اتوماتیک است، تصفیه آب به این روش به این صورت است که آب استخر به وسیله اسکیمر به درون محفظه‌ای برده می‌شود و در آنجا تصفیه شده سپس به استخر باز می‌گردد. در تصفیه آب اتوماتیک از انواع فیلترهای تصفیه کننده آب و فیلترهای یو وی استفاده می‌شود. استفاده از هر یک از روش‌های تصفیه آب به هزینه ساخت استخر اضافه یا کم می‌کند.

ایجاد سیستم تصفیه اتوماتیک نیازمند اجرای زیرسازی‌هایی است که خود به هزینه‌های ساخت استخر می‌افزاید و بهره گیری از انواع فیلترها با برندهای مختلف نیز در قیمت ساخت استخر تأثیرگذار است.

سیستم گرمایش

گاهی کارفرما درخواست نصب سیستم گرمایش در استخر خانگی را دارد. گرمایش استخر به دو روش استفاده از سیستم گرمایشی خانه که یا موتورخانه یا پکیج است و نصب المنت‌هایی زیر بدنه استخر یا ایجاد یک شبکه پکیج یا رادیاتور مجزا برای استخر قابل انجام است. اجرای این روش‌ها به ابعاد استخر، روباز یا سربسته بودن آن، کشش سیستم گرمایشی خانه و میزان استفاده از سیستم گرمایش استخر دارد.

روباز یا سربسته بودن استخر

یکی از انواع استخرهای خانگی، استخرهای سربسته یا داخل فضای بسته هستند. اگر استخر در فضای باز باشد هزینه ساخت آن نسبت به استخرهای سربسته بسیار کمتر است. برای احداث یک استخر سربسته می‌توان به دو روش اقدام کرد. در ابتدای طراحی بنا، جایگاه و زیرسازی‌های لازم برای ساخت استخر در نظر گرفته شود که کار را بسیار راحت‌تر می‌کند، ولی اگر این اقدامات پیش بینی نشده باشد نیز احداث استخر سرپوشیده امکان پذیر است. با ساخت استخر در فضایی نزدیک به ساختمان و ایجاد یک سقف شیروانی با استفاده از ورق گالوانیزه یا سفال می‌توان از یک استخر سرپوشیده لذت برد.

طرح و ابعاد استخر

مسلماً هر چه استخر دارای ابعاد کوچک‌تری باشد، هزینه ساخت آن نیز پایین‌تر خواهد بود. در رابطه با طرح استخر نیز همین قانون حکم فرما است. هر چه طرح استخر ساده‌تر باشد، هزینه ساخت آن نیز کمتر است. به طور مثال استخرهای مستطیلی از استخرهای منحنی و طرح دار با گنجایش یکسان، هزینه ساخت کمتری را طلب می‌کنند.

پوشش کف استخر

اگر به کف‌پوش‌های استخرها توجه کرده باشید، متوجه شده‌اید که استخرها را معمولاً با استفاده از سرامیک و کاشی پوشش می‌دهند. طرحی که درون کاشی‌کاری پوشش کف استخر در هزینه آن مؤثر است، هر چه طرح ساده‌تر باشد قیمت آن پایین‌تر است. گاهی هم استخرها را با استفاده از رنگ‌های پلیمری که عایق نیز هستند پوشش می‌دهند که هزینه آن بسیار کمتر از اجرای کاشی و سرامیک است.

ساخت سونا یا جکوزی در کنار استخر

گاهی کارفرمایان درخواست ساخت جکوزی یا سونا را در کنار استخر دارند. مسلم است که با اضافه شدن به حجم ساخت و ساز، هزینه ساخت نیز افزایش می‌یابد. ساخت سونا و جکوزی در کنار استخر نیازمند خاکبرداری بیشتر، اجرای زیر سازی، اجرای تأسیسات مکانیکی و الکتریکی اضافه و … است. البته استخرهایی که از سیستم گرمایشی برخوردار هستند، نیازی به اجرای سونا و جکوزی در کنار آن‌ها نیست.

اجرا یا عدم اجرای نورپردازی

نورپردازی یکی از گزینه‌های داشتن یک استخر زیبا و کاربردی در نور شب به ویژه در فضای باز است. به این منظور بسیاری از کارفرمایان درخواست اجرای نورپردازی حتی به صورت مختصر و تعداد محدود را در استخر دارند که با توجه به زیرسازی و نصب تجهیزات برقی ضدآب، هزینه ساخت استخر خانگی افزایش می‌یابد.

چه نوع استخری برای من مناسب است؟

به طور کلی امکانات و کاربری یک استخر در انتخاب نحوه ساخت و متریالی که برای ساخت آن استفاده می‌شود، تأثیر زیادی دارد. به طور مثال اگر استخر در یک خانه باغ که عمارت داخلی آن شیک و مجلل نیست و استفاده از فضای باغ در بازه‌های زمانی طولانی است، بهتر است برای ساخت استخر از متریال ارزان مانند آجر و بتن استفاده شود. یا مثلاً اگر استخر تنها جنبه تزیینی دارد و در سفره خانه‌های سنتی و رستوران‌ها مورد استفاده است و عمق زیادی ندارد، بهتر است از متریالی مانند آجر و بتن برای ساخت آن استفاده شود. طبیعتاً برای ساخت استخر در خانه‌ها و باغ‌های مجلل بهتر است از متریال مرغوب مانند بتن و استخرهای پیش ساخته استفاده شود زیرا با زیبایی و ماندگاری استخر با استفاده از متریال مرغوب به دست می‌آید و از طرف دیگر، خانه و استخر باید با هم همخوانی داشته باشند.

آیا می‌توان استخر را بدون استفاده از نیروی متخصص ساخت؟

اجرای استخر کار بسیار تخصصی است و برای ساخت آن از چندین تخصص مانند لوله کشی، برق کاری، جوشکاری، بنایی، آرماتوربندی، کاشی‌کاری و … استفاده می‌شود. البته برای اجرای استخرهای آجری نیاز به حضور نیروی متخصص نیست و افرادی که آشنایی به بنایی، کاشی‌کاری و عایق کاری دارند، از پس ساخت این نوع استخرها بر می‌آیند ولی نباید از نتیجه نهایی انتظارات زیادی داشته باشیم.

سخن آخر

در این مقاله به انواع روش‌های ساخت استخر خانگی، متریال مورد نیاز و تخصص‌هایی که برای ساخت استخر باید حضور داشته باشند و بسیاری موارد دیگر اشاره کردیم. وب سایت کارگشا آمادگی دارد تا در زمینه استخدام نیروی متخصص ساخت استخر خانگی به شما یاری برساند، برای این منظور به سامانه آنلاین ثبت سفارش کارگشا مراجعه کنید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام ما یه استخر ساختیم داخل ویلا هستش بلوک سیمانی تو پور ۲۰ سانتی متری ساختیم و عایق کاری هم کردیم به نظر شما به پی ساختمان مشکلی نداشته باشه مرحله اول خاکبرداری کردیم کفشو ۳۰ سانت بتن ریزی کردیم دیواراش هم بلوک ۲۰ سانتی هستش جلوش ایزوگامه به نظر شما واسه پی های ساختمان مشکلی نشه چون بالای استخر یک طبقه ساختمانه نگرانیمون بابت اونه

  2. سلام میخواهم یک استخر در باغچه باغی خود به مساحت 12 متر بسازم در کازرون استان فارس راهنمایی کنید از چه مصالح استفاده کنم و برای اب بندی عایق کاری مواد را از کجا بگیرم دیواره بلوکی بهتر است یا بتنی ، و میل کردها چند سانتی قرار دهم و نیاز به میل گرد افقی و یا ارموتر مثل شنارژ هست و برای انقباض و انبساط چکار کن ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا