چگونه پیاده راه های جذاب طراحی کنیم؟
شهر متعلق به همه افراد جامعه اعم از فقیر و غنی، پیر و جوان، کودک و سالخورده و … می باشد. بنابراین شهر باید کم هزینه ترین شیوه جابه جایی برای شهروندان که همان پیاده روی است را فراهم آورد.
در این قسمت می خواهیم به ادامه چگونگی طراحی پیاده راه های جذاب و امن برای شهرهایمان بپردازیم.
جذابیت محیطی در پیاده راه ها
ایجاد استانداردها در پیاده راه ها از نکات ضروری است که باید به آن توجه نمود. برقراری ایمنی، مطلوبیت و جذابیت در مسیر باید به گونه ای باشد که رضایت عابرین را فراهم کند. به عنوان مثال با برداشتن مانع های کوچک مثل کیوسک ها، گلدان ها و … حرکت پیاده را آسان نمود.
به جز زیبایی باید هیجان پیاده راه ها نیز به آن اضافه شود. سنگفرش، تجهیزات خیابانی متنوع، فواره ها، و گلجای های کوچک زیبایی منظر شهری را در پیاده راه ها ایجاد می کنند. رویدادهای خیابانی مانند فستیوال های فصلی، حراجها، نمایشگاه های فصلی گل نشاط را در پیاده راه ها بیشتر کرده و شهروندان را به پیاده روی تشویق می کنند. که این رویدادها را می توان با هزینه ای کم با کمک پارک های محلی، و گروه های هنری برگزار کرد.
برای ایجاد یک شهر پیاده مدار باید از آموزش شهروندان نیز استفاده کرد. وجود زیرساخت های لازم از نیازهای اولیه استقبال مردم از پیاده روی به جای ماشین در فاصله های کوتاه می باشد.
کاربری های متنوع در یک محله
از دیگراهداف برنامه ریزی و طراحی پیاده راه در شهرها این است که کاربری ها مختلف با تراکم فشرده در شهرها برای راحتی، دسترسی و تشویق مردم به پیاده روی استفاده نمود. یعنی یک شهر متراکم و فشرده ایجاد کرد.
تجربه نشان داده است دسترسی به حمل و نقل عمومی نیز عاملی مهم برای تولید جابه جایی پیاده می باشد.
تنوع کاربری ها مختلف در یک محله به جز سرزنده بودن و جذابیت محله موجب تشویق افراد به پیاده روی و حس تعلق در آن ها نسبت به مکانی که در آن زندگی می کنند می شود.
این موضوع نیاز به یک برنامه ریزی فضایی در سطح محله دارد. 65 درصد سفرهای کوتاه در پاریس بصورت پیاده صورت می گیرد. این نشان می دهد که سطح بالای پیاده روی در محله نشان از امنیت و ایمنی محله دارد.
پایداری حمل و نقل
یکی از عوامل پایداری شهرها، سیستم حمل و نقل پایدار شهری می باشد که باید تحرک و دسترسی را به طور یکسان برای هم اقشار جامعه فراهم آورد. بنابراین فراهم آوردن زیرساخت لازم برای دوچرخه و پیاده در شهرها ممکن است نیازمند جداسازی وسایل نقلیه موتوری در فضای شهری باشد.
پایداری شهر در گرو تامین امکانات لازم برای دستیابی به حمل و نقل برای همه شهروندان می باشد. پیاده روی از سلامتی، سرزنده بودن و ایمنی شهروندان شهر پشتیبانی می کند. هوای تمیز، گسترش فضای سبز عمومی و گردشگری را به شهرها وعده می دهد.
لازمه دستیابی به چنین شرایطی بهبود زیرساخت های لازم و ایجاد تسهیلات پیاده راه ها می باشد.
منبع: برگرفته از کتاب شهرهای پیاده مدار اثر سید مهدی معینی