مراحل بازسازی آشپزخانه و نکات مهمی که باید رعایت کرد!
بازسازی آشپزخانه را میتوان پرهزینهترین بخش بازسازی دانست. پس همینجا لازم به یادآوری است که وب سایتهایی که بازسازی آشپزخانه را با هزینه کم یا بدون هزینه جلوه میدهند، منظورشان تنها تغییر چیدمان است، در غیر این صورت، بازسازی آشپزخانه هزینههای زیادی دارد. در این مقاله از کارگشا همراه ما باشید تا با مراحل و راههای بازسازی آشپزخانه آشنا شوید.
«چنانچه قصد بازسازی آشپزخانه را دارید میتوانید درخواست خود را سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»
مراحل بازسزای آشپزخانه
در ادامه به تشریح مراحل بازسازی آشپزخانه پرداخته شده است.
مرحله اول؛ طراحی آشپزخانه جدید
طراحی با توجه به سلیقه و نیازمندی های مالک و نیز هزینه ای که برای بازسازی در نظر دارد انجام می گیرد. در طراحی باید به بزرگ تر شدن فضا با توجه به طراحی به سبک جزیره و نیز تخریب دیوارهای مجاز دقت نمود. رنگ بندی کاشی ها و کابینت ها در زیبایی آشپزخانه نقش بسیار موثری دارد.
پس بهتر است بهترین طراحی با توجه به فضای موجود انجام گیرد. بعضی از قسمت ها مانند سینک ظرفشویی، جای ماشین لباسشویی و ظرفشویی در طراحی باید یا جابجا نشوند یا کمترین فاصله با محل اولیه را داشته باشند تا هزینه اجرا و لوله کشی بالا نرود.
مطلب پیشنهادی: کابینت آشپزخانه، صفر تا صدشو بدونی بهتر انتخاب میکنی!
مرحله دم؛ تخریب آشپزخانه قدیمی
برای تخریب دیوارهای آشپزخانه جهت بازتر شدن محیط و یا به اصطلاح اپن (Open) شدن آشپزخانه باید به دیوارهای باربر و ستون ها دقت نمود تا دچار آسیب نشوند. برای تخریب کاشی و سرامیک کف و دیوارها نیز می توان از چکش برقی و یا قلم و چکش دستی استفاده نمود. البته اگر کاشی کاری قرار است به صورت چسبی انجام گیرد نیاز به تخریب کاشی های قدیمی نیست و می توان روی همان کاشی های قدیمی، کاشی کاری جدید را انجام داد.
مطلب پیشنهادی: هزینه بازسازی آپارتمان چقدر است؟ بازسازی خانه یا فروش آن؟!
مرحله سوم؛ ایزولاسیون در بازسازی آشپزخانه
در بازسازی آشپزخانه اولین نکته حائز اهمیت ایزولاسیون و عایق بندی کف است. همانطور که می دانیم کف آشپزخانه دائما در حال شستشو است. ممکن است ایزولاسیون کف بعد از گذشت چندین سال فرسوده شده و از بین رفته باشد که باید مجدداً انجام گیرد. ایزولاسیون هم می تواند قیر و گونی باشد و هم می تواند ایزوگام باشد. باید توجه داشت ایزولاسیون تا 40 سانت روی دیوار نیز اجرا گردد.
محل کفشور از جمله نقطه هایی است که بر اثر ترک خوردگی لوله آن و یا دقیق نبودن آب بندی، باید خوب ایزولاسیون گردد. متریال دیگری مانند چسب بتن نیز وجود دارد که برای آب بندی بکار گرفته می شود اما قیر و گونی ارزان تر است.
مطلب پیشنهادی: بازسازی ساختمان: بازسازی داخلی و خارجی ساختمان از آشپزخانه تا کف حیاط
مرحله چهارم؛ کروم بندی و شیب بندی کف آشپزخانه
قبل از اجرای کاشی کاری باید کف را با ماسه و سیمان و مصالح دیگر کروم بندی نمود. این کار بدان جهت است که هنگام شستشوی کف آشپزخانه، آب در قسمتی جمع نشود و به سمت کفشور هدایت شود. شیب بندی باید توسط استاد کار انجام گیرد و البته شیب باید به نحوی تنظیم گردد تا در کاشی کاری به مشکل برنخوریم.
مطلب پیشنهادی: بازسازی خانه های قدیمی : یک راهنمای کامل از اصول، مراحل و قوانین
مرحله پنجم؛ لوله کشی و تاسیسات در بازسازی آشپزخانه
اگر می خواهیم به جای آبگرمکن از پکیج دیواری (که معمولا در کابینت آشپزخانه تعبیه میشود) استفاده کنیم باید قبل از شروع کاشی کاری، لوله کشی های مرتبط را انجام دهیم. اگر در طراحی، جای سینک، ماشین ظرفشویی و لباسشویی تغییر کرده است باید لوله کشی به محل تخلیه آن ها در قسمت مورد نظر انجام گیرد.
بیشتر بخوانید: ایده برای بازسازی خانه و ساختمان+ بازسازی بخش های مختلف خانه
اگر از قبل لوله کشی ها به صورت روکار انجام گرفته می توان قبل از کاشی کاری آن ها را به صورت توکار انجام داد. برای موارد برقی و (که در طراحی مشخص شده) هم باید جای کلید و پریزها را مشخص و نصب کرد. قوطی کلید و پریز قبل از انجام کاشی کاری باید نصب و سیم کشی انجام گیرد. بعد از انجام کاشی کاری می توانیم روکش کلید و پریزها را نصب کنیم.
مرحله ششم؛ کاشی کاری و سرامیک کاری آشپزخانه
کاشی کف آشپزخانه معمولا تا ابعاد 60*60 خریداری و اجرا می گردد، زیرا بزرگ تر بودن ابعاد آن با توجه به متراژ آشپزخانه باعث بالا رفتن پرت کار می شود و نیز زیبایی خود را از دست می دهد. سرامیک به رنگ سفید و رنگ های روشن، فضا را بزرگ تر نشان می دهد. کاشی های دیوار ابعاد گوناگونی دارند. می توان برای انتخاب رنگ کاشی، رنگ متضاد با کابینت و یا رنگ های مشابه آن را انتخاب کرد.
مطلب پیشنهادی: بازسازی آپارتمان کوچک : بیشترین استفاده از فضا در خانه های کوچک
برای اینکه کاشی در دراز مدت دچار ترک و لب پریدگی نگردد باید از کاشی های درجه یک موجود در بازار استفاده نمود. هنگام خرید کاشی و سرامیک باید توجه داشت 1 یا 2 متر بیشتر از مقدار مورد نیاز خرید گردد، زیرا ممکن است در آینده به آن نیاز پیدا شود (به دلیل نشست خاک و ترک خوردن کاشی، افتادن وسایل سنگین وزن روی زمین آشپزخانه و…) و نیز ممکن است از آن جنس و رنگ مورد نظر در بازار یافت نشود.
بیشتر بخوانید: انواع طراحی آشپزخانه و مناسب ترین طرح برای آشپزخانه های کوچک و بزرگ
کاشی کاری هم می تواند به صورت چسبی انجام گیرد و هم با ملات و دوغاب. کاشی و سرامیک با انواع ابعاد، طرح و رنگ های زیبا، می تواند روح تازه و فضای بسیار شیک و زیبایی را برای آشپزخانه به ارمغان آورد.
مرحله هفتم؛ بازسازی کابینت آشپزخانه
مهم ترین و کاربردی ترین قسمت یک آشپزخانه کابینت های آن است. برای بازسازی کابینتآپشن های زیادی وجود دارد. اگر قصد تعویض کابینت ها را ندارید می توانید کابینت ها را به رنگ دلخواه رنگ کنید. رنگ کابینت، رنگی مخصوص است و اصول رنگ آمیزی خاص خودش را دارد. همچنین می توان با انواع برچسب ها و انتخاب رنگ دلخواه، کلیه بدنه ها را با برچسب پوشاند.
بیشتر بخوانید: تعویض سینک ظرفشویی چگونه است؟ مراحل اجرا و راهنمای یافتن نصاب ماهر
اما تعویض کابینت علاوه بر طراحی و ایجاد فضای جدید، به بازتر شدن فضا و زیباتر شدن محیط آشپزخانه کمک می کند. انواع کابینت مانند MDF، های گلاس، ممبران، ملامینه، تمام چوب و … در بازار با برندهای ایرانی و خارجی موجود است که بسته به بودجه مورد نظر می توان خریداری نمود.
مدت زمان ساخت و نصب کابینت ام دی اف معمولا 1 هفته و ممبران 2 هفته است. قسمت اپن آشپزخانه در طرح های لوکس امروزی به شکل اصطلاحاً جزیره ساخته می شود. آشپزخانه جزیره علاوه بر باز نشان دادن فضا، دارای شکل ظاهری بسیار زیبا و به روز است. رنگ سفید و رنگ های روشن، فضا را بزرگتر نشان می دهند. رنگ های دلفینی و خاکستری برای طرح های مدرن و رنگ هایی با تم قهوه ای برای آشپزخانه های به سبک کلاسیک کاربرد دارد.
مرحله هشتم؛ نورپردازی آشپزخانه
معمولا نورپردازی بعد از نصب کابینت ها انجام می گیرد. قسمت هایی از کابینت که به شکل ویترین طراحی شده، را با هالوژن نورپردازی می کنیم. زیر کابینت ها را می توان با ریسه LED نورپردازی نمود. نورپردازی با هالوژن و لامپ های LED کوچک بهترین گزینه برای نورپردازی بدنه کابینت ها است. بهتر است برای بزرگ تر جلوه دادن محیط، از نور سفید استفاده گردد.
نکات مهم در بازسازی آشپزخانه
بازسازی کابینت قدیمی
بازسازی آشپزخانه معمولاً با بازسازی یا تعویض کابینتهای قدیمی و فرسوده معنی پیدا میکند. اگر کابینتها کهنه و پوسیده شدهاند مسلماً نیاز به تعویض دارند ولی اگر چند سالی است که در یک خانه زندگی میکنید و چهره کابینتها برایتان تکراری شده است، تعویض آنها اقتصادی نیست و گزینه بازسازی پیش رویتان قرار میگیرد.
بازسازی کابینت ام دی اف
رنگ آمیزی کابینتهای چوبی یکی از راههای ارزان است که تغییر زیادی در فضای آشپزخانه ایجاد میکند؛ اما امروزه بیشتر کابینتها از جنس ام دی اف هستند. در این معمولاً از ام دی اف روکشدار برای تولید کابینت استفاده میشود ولی اگر از چوب یا ام دی اف بدون روکش برای ساخت کابینت استفاده شود، رنگ آمیزی از گزینهها است.
اگر کابینتهای ام دی اف روکشدار هم دارید با استفاده از روشهایی میتوان اقدام به برداشتن روکش، تعویض آن و یا رنگ آمیزی کرد ولی این کار نیاز به مهارت و ابزار و وسایلی دارد که در کارگاههای ام دی اف سازی موجود است و باید توسط متخصص انجام شود.
اجرای کاشی بین کابینتی
کاشی بین کابینتی از جمله بازسازیهای مقرون به صرفه و بسیار تغییر دهنده است. با تعویض کاشیهای بین کابینتی میتوانید با هزینهای نه چندان زیاد، ظاهری تازه به آشپزخانه خود دهید. انواع کاشی بین کابینتی با طرح و رنگهای مختلف در جنسهای پیویسی، چوب، کاشی، سرامیک، فلز، سنگ و … موجود است. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله «معرفی مدل و ایده کاشی بین کابینتی جدید + روش نصب» مراجعه کنید.
تبدیل اپن به پیشخوان
اپن آشپزخانه به ویژه اپنهای ساخته شده با مصالح بنایی مانند آجر و کاشی از معضلات آشپزخانههای قدیمی هستند. با برداشتن این اپنها باید کاشی کاری کف نیز انجام شود و حتیالامکان باید طوری باشد که به کاشی کاری کلی نزدیک باشد و یا آن را با کابینت پیشخوان و یا پارکت پوشش داد.
اگر از پیشخوان جدید برای صرف غذا استفاده میشود، باید این را در نظر گرفت که معمولاً صندلیهای پیشخوان پایه بلند هستند و باید ارتفاع پیشخوان را بلندتر از کابینتهای ردیف پایین قرار داد. همچنین در زیر پیشخوان حتماً جایی برای پا در هنگام نشستن روی صندلی و استفاده از پیشخوان برای صرف غذا نیز در نظر گرفته شود.
بازسازی سقف آشپزخانه
شاید به نظر بیاید که در بازسازی آشپزخانه، بازسازی سقف آن از جمله مواردی است که تنها هزینهبر بوده و در نتیجه نهایی تأثیر ندارد. در واقع استفاده از انواع سقف کاذب مانند کناف و رابیتس برای ایجاد نور مخفی یا نور متمرکز روی کابینتها بسیار پر کاربرد است.
از طرق دیگر میتوان با بازسازی سقف آشپزخانه و اجرای کناف به اصطلاح دور باکس دور سقف را تا بالای کابینتها پایین آورد و وسط سقف را برای نصب لوستر بلند قرار داد.
با این کار نور پردازی در آشپزخانه بهتر خواهد بود و تغییراتی که در این فضا انجام دادهاید بهتر به چشم آمده و از طرفی هم با مماس شدن بالای کابینتها و سقف به زیبایی آشپزخانه میافزاید و آن را از شلخته به نظر آمدن دور میکند.
هزینه بازسازی آشپزخانه
برای اطلاع از قیمت کاشی، کابینت، کناف و هر مصالح ساختمانی دیگر به بخش «قیمت مصالح و تجهیزات» و همینطور برای اطلاع از قیمتهای اجرای کاشی کاری، طراحی و اجرای کابینت، طراحی، اجرای کناف و هر اجرای ساختمانی دیگری هم به بخش «مبلغ حقوق و دستمزد» در کارگشا مراجعه کنید.
توجه به سبک دکوراسیون در هنگام بازسازی
زیبایی فضای آشپزخانه و هماهنگی وسایل و فرنیچر آن یکی از مواردی است که باید هنگام بازسازی به آن توجه شایانی کرد که به سبک دکوراسیون داخلی آن باز میگردد.
در این هنگام باید در نظر گرفته شود که سبک دکوراسیون داخلی مدرن در آشپزخانهها شامل کابینتهای فلزی، کانکریت، ام دی اف هایگلاس یا مات معمولاً با رنگ خنثی و دیوارهای بدون نقش و نگار و ساده، کفپوشی سنگی، سیمانی یا پیویسی و مخفی کردن وسایل و فرنیچرها داخل کابینتها از اصول اولیه آن است.
از سوی دیگر داشتن کابینتهای قهوهای، کرمی و طوسی تهیه شده با چوب یا ام دی اف بدون روکش به سبک کابینت ام دی اف ممبران، دیوارهای پوشیده شده با کاشیهای لعابدار، سنگهای گرانیت و … کفپوش سنگی یا پارکت ویژگیهای یک آشپزخانه کلاسیک است.
البته که سبکهای دکوراسیون زیادی وجود دارد که برای آشپزخانهها مناسب هستند که از آنها میتوان به سبک دکوراسیون داخلی ساحلی، بوهمیان، ترنزیشنال و … اشاره کرد. به دلیل استفاده زیاد از دو سبک کلاسیک و مدرن تنها به این دو بسنده شده است.
توجه به مثلث کار در آشپزخانه
اگر پیش از بازسازی به مثلث کار در آشپزخانه یعنی ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال توجه نشده است و این سه در فاصلههای زیادی از هم قرار گرفتهاند، بهتر است در بازسازی به این مورد توجه کنید و این مواضع را در فاصله مناسبی از هم قرار دهید.
آشپزخانه بدون پیشخوان
گاهی در هنگام بازسازی، طراحان به این موضوع توجه ندارند که ابعاد خانه چقدر است و آشپزخانه در چه موقعیتی نسبت به اتاق پذیرایی قرار دارد و اقدام به حذف پیشخوان میکنند.
برای برداشتن پیشخوان با دیوار حائل آشپزخانه باید به این موضوع توجه کرد که زمان میتوان اقدام به برداشتن دیوار حائل یا پیشخوان کرد که آشپزخانه به اتاق نشیمن ختم میشود و آزاد گذاشتن این فضا با نشیمن باعث از بین رفتن خریم خصوصی آشپزخانه در هنگام مهمانیها نمیشود. در غیر این صورت با برداشتن دیوار یا پیشخوان در مهمانیها بوی پخت غذا و سر و صدا از آشپزخانه به اتاق پذیرایی منتقل خواهد شد.
سخن آخر
امیدوارم مقاله حاضر در زمینه بازسازی آشپزخانه برای شما مفید بوده و از آن هنگام بازسازی و تغییر دکوراسیون استفاده کنید. میتوانید از طریق سامانه ثبت سفارش کارگشا برای نصب کاشی، تخریب، اجرای کناف و سایر خدمات ساختمانی خود بهترین کارشناس و متخصص را بیابید و استعلام قیمت بگیرید.