باغبانیمحوطه

چمن طبیعی یا مصنوعی، انتخاب با شماست

انتخاب از میان چمن طبیعی یا مصنوعی به هر منظور که باشد،‌ می‌تواند برای بسیاری چالش‌برانگیز باشد. چمن طبیعی گزینه‌ای بسیار وسوسه کننده است ولی خب دردسر‌های حفظ و نگهداری همیشگی از آن، شک و تردید زیادی را به کاربر القا می‌کند. از طرفی هم چمن مصنوعی پایداری و ماندگاری بالایی دارد و‌ می‌تواند جایگزین مناسبی برای چمن طبیعی باشد. از طرفی هم چمن مصنوعی آن حس طراوت و تازگی را در خود ندارد.

امروزه در بسیاری از کشورها در محوطه سازی ساختمان استفاده از چمن به‌عنوان یک ابزار مناسب برای زیباسازی چهره خشک و بی‌روح زندگی شهری متداول شده است. چمن طبیعی بدون شک تأثیرات مثبت زیادی بر جعبه‌های مختلفی از زندگی شهرنشینان در مقیاس‌های مختلف‌ دارد. با این وجود تمامی این مزایا به راحتی به دست نخواهند آمد. کاشت چمن طبیعی و حفظ و نگهداری از آن چالش‌برانگیز و زمان‌بر و از همه مهم‌تر هزینه‌های زیادی را نیز در پی دارد. با این وجود آیا استفاده از چمن مصنوعی گزینه مناسبی برای شما خواهد بود یا خیر؟ آیا‌ می‌توان چمن مصنوعی را جایگزین شایسته و کاملی برای چمن طبیعی دانست؟ برای پاسخ دادن به این پرسش‌ها با ما همراه باشید.

 چمن مصنوعی چیست؟

با پیشرفت فناوری، بشر در تلاش برآمد تا بتواند محصولی را ایجاد کند که بتوان با هزینه‌های کمتر فضای سبز را در اختیار اقشار مختلف جامعه قرار دهد. چمن‌های مصنوعی از فیبرهای مصنوعی ساخت دست انسان که شباهت زیادی به چمن دارند ساخته شده‌اند. چمن مصنوعی برای اولین بار در سال ۱۹۶۶ در اولین استادیوم چند منظوره سرپوشیده آسترودوم هیوستون در ایالات تگزاس آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. البته نصب چمن مصنوعی در این ورزشگاه چندان هم انتخاب و به اختیار آن‌ها نبود. مسئولان این ورزشگاه در شروع مسابقات آن‌طور که باید نتوانستند یک چمن طبیعی خوب را در ورزشگاه نصب کنند و پس از پایان نیم‌فصل اول مسابقات ورزشی شروع نیم‌فصل دوم، کیفیت چمن طبیعی آن‌قدر بد بود که کاملاً بلااستفاده بود. از این رو مسئولان ورزشگاه به ناچار تصمیم به استفاده از چمن مصنوعی در زمین ورزشگاه گرفتند. چمن مصنوعی امروزه در کاربردهای متنوع با ابعاد مختلفی از چند متر تا چند هزار متر مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد.

مطلب پیشنهادی: محوطه سازی باغ را به چه کسی بسپاریم و به چه نکاتی توجه کنیم؟

 چمن مصنوعی چگونه ساخته‌ می‌شود؟

به طور کلی در ساخت چمن‌های مصنوعی از ۳ ماده مختلف تحت نام‌های نایلون، پلی پروپیلین و پلی اتیلن استفاده‌ می‌شود که در ادامه مختصر شرح داده شده‌اند.

 نایلون

چمن طبیعی یا مصنوعی

نایلون یک ماده بسیار مستحکم است و الیاف و رشته‌های بسیار سخت و محکمی را در چمن تولید‌ می‌کنند. از این رو حتی تحت فشارهای زیاد نیز شکل طبیعی خود را حفظ‌ می‌کند. علاوه بر این، نایلون مقاومت حرارتی بالایی دارد و در حرارت‌های بالا پایداری و شکل خود را از دست نمی‌دهد. نایلون از میان مواد سازنده چمن مصنوعی پرهزینه‌ترین آن‌ها نیز به شمار می‌رود.

در صورت احتیاج به اجرای نازک کاری ساختمان درخواست خود را ثبت کنید.

 پلی‌پروپیلن

چمن‌های مصنوعی با پلی‌پروپیلن

پلی‌پروپیلن نسبت به نایلون هزینه‌های کمتری را در بر خواهد داشت. این ماده بافت ریزتری دارد و از همین رو ظاهری واقع‌گرایانه‌تر دارد. با این همه این ماده مقاومت حرارتی، استحکام و حالت ارتجاعی کمتری دارد. در حرارت‌های بالا رشته‌های چمن ساخته شده از پلی‌پروپیلن تغییر شکل خواهند داد و ظاهری غیرعادی به خود می‌گیرند.

مطلب پیشنهادی: چمن مصنوعی چیست و کاربردهای آن در فضاهای مختلف ساختمان

چمن‌های مصنوعی ساخته شده با استفاده از پلی‌پروپیلن علاوه بر هزینه پایینی که دارند، با توجه به نرم بودن، سبک وزن بودن و منعطف بودن گزینه مناسبی برای استفاده از آن در حیاط خانه‌ها و زمین‌های بازی کودکان است.

 پلی اتیلن

چمن مصنوعی با پلی اتیلن

پلی اتیلن بیشترین شباهت ممکن را به چمن‌های طبیعی دارد و از همین رو انتخاب مناسبی برای جایگزینی چمن طبیعی است. پلی اتیلن رنگ سبز ایده آل و لمس نرم دارد و در عین حال از حالت ارتجاعی بسیار خوبی برخوردار است. این نوع از چمن مصنوعی اگر با نایلون به‌عنوان ماده پرکننده بین فضای بین چمن‌ها ترکیب شود از استحکام و کیفیت به‌مراتب بهتری برخوردار خواهد شد.

 چمن طبیعی یا مصنوعی: انواع چمن مصنوعی

بر اساس ویژگی‌های ساختاری و ترکیبی، دسته‌بندی‌های مختلفی در خصوص چمن‌های مصنوعی ارائه شده است. در کل‌ می‌توان دسته‌بندی چمن‌های مصنوعی را در موارد زیر خلاصه کرد:

 دسته‌بندی بر اساس مواد سازنده

  1. نایلون
  2. پلی اتیلن
  3. پلی‌پروپیلن

 دسته‌بندی بر اساس ارتفاع

  1. کوتاه
  2. متوسط
  3. بلند

دسته‌بندی بر اساس کاربرد

  1. زمین‌های بازی
  2. مجموعه‌های ورزشی
  3. حیاط خانه‌ها
  4. زمین مخصوص گلف
  5. بالکن و تراس

‌ دسته‌بندی بر اساس بر اساس رنگ

  1. سبز
  2. رنگ‌های درخشان
  3. آبی

دسته‌بندی بر اساس ویژگی‌های خاص

  1. مقاومت در برابر اشعه فرابنفش
  2. دارای اورتان
  3. دارای فیبر‌هایی با حداقل قابلیت جذب‌کنندگی
  4. مقاوم در برابر سرما و گرما
  5. نسوز و اشتعال ناپذیر
  6. رنگارنگ
  7. مشبک
  8. ضد لک

 انواع چمن طبیعی

بر اساس کاربرد و همچنین شرایط آب و هوایی نیز چمن‌های طبیعی مختلفی در دسترس هستند. بر اساس کاربرد می‌توان چمن طبیعی را در دو دسته چمن‌های لوکس و چمن‌های کاربردی قرار داد. چمن‌های لوکس دارای برگ‌های ظریف، کیفیت بالا و ظاهری جذاب هستند که احتیاج به مراقبت و توجه فراوان دارند. چمن‌های کاربردی نسبت به چمن‌های لوکس مقاوم‌تر بوده و دارای برگ‌های پهن‌تری هستند و مسلماً از زیبایی کمتری برخوردار هستند. این چمن به مراقبت کمتری نیاز دارد.

بر اساس شرایط آب و هوایی‌ می‌توان دو دسته کلی چمن‌های گرمسیری و چمن های سردسیری را برای چمن طبیعی در نظر گرفت. از چمن‌های گرمسیری می‌توان به چمن‌های برمودا، آفریقایی، زویسیا، فلوراتام و ژاپنی اشاره کرد. چمن‌های سردسیری نیز‌ می‌توان به چمن‌های لولیوم، فستوکای کوتاه، بنت، چمن آبی کنتاکی، رایگرس و فستوکای بلند اشاره کرد.

 مزایا و معایب چمن مصنوعی

 از مهم‌ترین مزایای چمن مصنوعی‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. هزینه‌های پایین به‌خصوص در مراحل آماده‌سازی، حفظ و نگهداری
  2. عدم نیاز به آبیاری و متعاقباً زهکشی
  3. عدم نیاز به کود دهی، سم‌پاشی و هرس
  4. استفاده در شرایط آب و هوایی مختلف و دائمی بودن
  5. مقاومت بالا در برابر تغییرات آب و هوایی و هر گونه فشار وارده
  6. طول عمر بالا

در صورت تمایل به اجرای عایق کاری ساختمان درخواست خود را ثبت کنید.

از معایب چمن مصنوعی نیز‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. هزینه‌های اجرای بالاتر نسبت به چمن مصنوعی در کاربردهای با مقیاس وسیع و حرفه‌ای
  2. بالا بردن دمای محیط همزمان با افزایش دمای هوا
  3. در صورت وارد آمدن آسیب به آن می‌تواند هزینه‌های بالایی به دنبال داشته باشد.

 مزایا و معایب چمن طبیعی

 از جمله مزایای استفاده از چمن طبیعی‌ می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. تولید اکسیژن و کمک به بهبود کیفیت هوای محیط اطراف
  2. بهبود کیفیت و حاصلخیزی خاک
  3. کمک به خنک‌سازی محیط اطراف
  4. جلوگیری از فرسایش خاک
  5. کاهش میزان فاضلاب با افزایش نفوذ آب باران به درون خاک

 معایب استفاده از چمن طبیعی را نیز‌ می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  1. هزینه بالای اجرا و حفظ و نگهداری چمن طبیعی که‌ برای نمونه می‌توان به هزینه‌های زیرساخت، آبیاری و زهکشی کود دهی و سم‌پاشی اشاره کرد.
  2. پر زحمت بودن و همیشگی بودن حفظ و نگهداری از چمن طبیعی
  3. حساس به تغییرات آب و هوایی و دائمی نبودن آن
  4. مصرف بسیار بالای آب
  5. محدودیت طول مدت استفاده در زمین‌های مجموعه‌های ورزشی

سحن آخر

چمن طبیعی یا مصنوعی؟ مسلما چمن مصنوعی تحت شرایط خاصی‌ می‌تواند جایگزین بسیار مناسبی برای چمن طبیعی باشد ولی نمی‌توان آن را به طور کامل جایگزین چمن طبیعی کرد. چمن طبیعی هر معایبی نیز که داشته باشد که ما را وادار به استفاده از چمن مصنوعی کند، باز هم مزایایی دارد که تنها‌ می‌توان در چمن‌های طبیعی آن‌ها را یافت.

به طور کلی برای استفاده از چمن مصنوعی باید شرایط آب و هوایی، شرایط زمین نیز بودجه‌ای که در اختیار دارید را مد نظر قرار دهید. چمن‌های مصنوعی را‌ می‌توان شرایط آب و هوایی مختلف به کار بست. با توجه به این که چمن مصنوعی نیازی به آبیاری ندارد برای مناطق گرم و خشک بسیار مناسب هستند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا