مقالات کارگشا

نحوه عایق کاری حرارتی دیوار و بهترین گزینه های موجود در بازار

عایق حرارتی دیوار به‌ویژه دیوارهای خارجی در کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در مصرف سوخت تأثیر چشم‌گیری دارد. اهمیت این کار بر هیچ‌کسی پوشیده نیست و مزایای آن می‌تواند در هنگام بهره‌برداری از سازه خود را نشان دهد. در این مقاله به ویژگی‌های یک عایق حرارتی خوب، انواع و چگونگی اجرای آن می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

چه عایق حرارتی مناسب است؟

پیش از اقدام به خرید یا سفارش عایق حرارتی باید نکاتی را درباره آن از فروشنده بخواهید و برای خرید نزد شرکت‌های معتبر بروید، زیرا خدمات پس از فروش و تضمین کیفیت بالایی دارند. علاوه بر این پیش از خرید نیز به ویژگی‌های آب و هوایی و منطقه‌ای محلی که عایق در آن مورداستفاده قرار می‌گیرد نیز توجه شود.

  • یک عایق حرارتی در وهله اول باید مقاومت بالایی در برابر حرارت داشته باشد.
  • عایق باید با شرایط آب و هوایی و منطقه‌ای هماهنگ باشد به طور مثال برای مناطق مرطوب باید در برابر رطوبت مقاوم باشد و یا برای مناطق پرازدحام هم باید علاوه بر عایق حرارت، عایق خوبی برای صدا باشد.
  • باید ازنظر شیمیایی خنثی باشد و واکنش نشان ندهد.
  • نباید در ساخت عایق از مواد سمی مانند آزبست استفاده شده باشد.
  • یک عایق خوب باید در برابر پرتوهای فرابنفش و مادون‌قرمز مقاومت خوبی داشته باشد.
  • عایق باید در برابر قارچ و میکروب مقاوم باشد و آلودگی ایجاد نکند.
  • عایق‌های خوب خاصیت مویینگی بالا و چگالی خوبی دارند.
  • یک عایق خوب ساختار مستحکمی دارد و در هنگام اجرا چین‌وچروک در آن ایجاد نشود.
  • عایق حرارتی خوب نباید واکنش زیادی در برابر گرما و سرما از خود نشان دهد و منبسط و منقبض نشود.
  • عایق حرارتی نباید در اثر فشار روباره و وزن خاصیت خود را از دست دهد.
  • از همه مهم‌تر اینکه عایق حرارتی خوب باید در برابر آتش مقاوم باشد.

عایق حرارتی ساختمان

انواع عایق‌های حرارتی کدام اند؟

به‌طورکلی عایق‌های حرارتی به دو نوع کلی معدنی و پلیمری تقسیم می‌شوند که هرکدام ویژگی‌های خود را دارند و برای استفاده‌های مشخصی ساخته‌شده‌اند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: عایق های حرارتی چیست؟ + معرفی انواع آن

عایق‌های حرارتی معدنی

این عایق‌ها شامل پشم سنگ، پشم‌شیشه (فایبرگلاس) و پشم معدنی هستند. این نوع عایق‌های حرارتی ضد قارچ و کپک هستند، به دلیل طبیعی بودن پایداری و مقاومت خوبی دارند، وزن کمی دارند و همچنین عایق صوتی خوبی هم به شمار می آیند.

پشم سنگ عایق بسیار خوبی در برابر آتش است به‌طوری‌که معمولاً از آن برای عایق کردن تجهیزات برقی استفاده می‌شود ولی پشم‌شیشه این خاصیت را ندارد و به‌سرعت آتش می‌گیرد. هر دو این عایق‌ها در برابر رطوبت ضعیف هستند و برای استفاده در مناطق مرطوب پیشنهاد نمی‌شوند.

پرلیت

پرلیت هم از دیگر عایق‌های معدنی به شمار می‌رود. پرلیت در واقع نوعی ابسیدین (سنگ آتشفشانی) است که به قطرهای مختلف تبدیل و عرضه می‌شود و به‌جز عایق‌کاری در کشاورزی هم کاربرد دارد. پرلیت عایق خوبی برای حرارت و صدا است، رطوبت را جذب نمی‌کند و در برابر آتش مقاوم. درواقع پرلیت می‌تواند در دمای 1000 درجه هم تاب بیاورد.

شیشه اسفنجی

این عایق هم همان‌طور که از نامش پیداست از شیشه ساخته‌شده است و می‌تواند تا 20 برابر حجم خودش منبسط شود و در برابر آب، آتش، قارچ و حشرات موذی مقاوم است. شیشه اسفنجی برخلاف ظاهرش مقاومت خوبی هم در برابر فشار دارد.

عایق‌های حرارتی پلیمری

این عایق‌ها شامل پلی استایرن، پلی یورتان، پلی اتیلن، پلی وینیل کلراید، اوره فرم آلدئید، الاستومری، ایزوبز، انواع فوم ها و نیترل فوم هستند و به‌صورت ورق، رول و مایع (تزریقی) به فروش می‌رسند.

عایق فوم پاششی

این نوع عایق‌ها در برابر صوت، رطوبت، قارچ و حشرات موذی مقاومت بالایی دارند ولی ممکن است در ساخت برخی از آن‌ها از مواد آتش‌زا استفاده‌شده باشد که مقاومت آن‌ها را در برابر آتش بسیار کاهش می‌دهد. برخی از عایق‌های پلیمری بسیار نازک هستند به حدی که می‌توان از آن‌ها در مرحله بازسازی ساختمان هم استفاده کرد.

عایق‌های گیاهی

گروه دیگری از عایق‌ها نیز وجود دارند که از الیاف طبیعی ساخته‌شده‌اند که نه معدنی و نه پلیمری هستند. از این قبیل عایق‌ها می‌توان به پشم نمد و چوب‌پنبه‌ اشاره کرد.

عایق پشم نمد از الیاف گیاهی فشرده‌شده تشکیل شده است که در برابر رطوبت، حشرات موذی، قارچ و آتش مقاومت کمی دارد. عایق چوب‌پنبه‌ای هم از فشرده شدن چوب‌پنبه به همراه صمغ آن به دست می‌آید که در برابر آتش، قارچ و حشرات موذی بی‌دفاع است ولی مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارد.

بیشتر بخوانید: نانو عایق ها: عایق رطوبتی و عایق حرارتی ساختمان با مواد نانو

چگونه دیوار را عایق حرارتی کنیم؟

بهترین زمان برای عایق‌کاری دیوارها هنگامی است که ساختمان در مرحله سفت‌کاری یا نازک‌کاری قرار دارد. در مرحله سفت‌کاری برای عایق کردن دیوارها می‌توان از آجرهای پرلیتی یا عایق‌های پلیمری که در بین فضای خالی آجرها قرار می‌گیرند استفاده کرد. در مرحله نازک‌کاری هم می‌توان از انواع عایق معدنی و پلیمری به‌صورت ورق یا تزریق مایع بهره برد که در ادامه به‌طور مفصل به آن‌ها می‌پردازیم.

چنانچه برای اجرای عایق حرارتی ساختمان خودبه دنبال تیم اجرایی هستید، می‌توانید همینجا سفارش  اجرای عایق حرارتی  خود را ثبت کنید.

عایق حرارتی دیوار

عایق حرارتی دیوار در مرحله سفت‌کاری

در این مرحله همان‌طور که اشاره شد از آجر، بلوک و عایق‌های آجری می‌توان برای عایق‌کاری دیوارها استفاده کرد، یا از انواع بتن‌هایی که عایق هم هستند می توان بهره برد که از این بتن‌ها می‌توان به بتن سبک منبسط‌ شده، بتن سرباره اسفنج شده و بتن سلولی اشاره کرد. همه این بتن‌ها یک ویژگی مشترک دارند و آن‌هم این است که نسبت به بتن‌های معمولی چگالی کمتری دارند ولی مقاومت آن‌ها تغییری نکرده است. چگالی کمتر نشان از سلول‌های هوای بیشتری دارد که همین امر عامل عایق بودن این بتن‌ها برای حرارت است.

عایق‌کاری دیوار در مرحله نازک‌کاری

در این مرحله معمولاً از عایق‌هایی مانند: عایق پشم شیشه و پشم سنگ، چوب‌پنبه، فوم سخت، الاستومتری، ایزوبز، انواع عایق های پلیمری رولی و عایق‌های تزریقی استفاده می‌شود. در این مرحله دیوار با مصالحی که در برابر برودت عایق نیستند ساخته‌شده است و در مرحله نازک‌کاری با استفاده از دیگر مصالح به عایق‌کاری اقدام می‌شود.

این نوع عایق‌کاری روش اجرای آسانی دارد و به دلیل ضخامت کم، فضای کمی را نیز اشغال می‌کند. از دیگر عایق‌های جدید می‌توان به نانو عایق‌ها هم اشاره کرد که الیاف آن‌ها در اندازه نانو ساخته‌شده است و فضای بسیار کمی را اشغال می‌کنند ولی قیمت آن‌ها گران‌تر از سایر عایق‌ها است.

عایق‌کاری در دیوار ساخته‌شده

شاید عایق‌کاری دیواری که به اتمام رسیده و گچ آن خشک‌شده است غیرممکن به نظر برسد. متأسفانه به دلیل استفاده از مصالح نامرغوب در ساخت ساختمان‌های امروزی، تبادل حرارتی زیادی در ساختمان‌ها صورت می‌گیرد و برای اهالی خانه در فصل زمستان مشکلاتی را به وجود می‌آورد، از این‌ رو بسیاری به عایق‌کاری حرارتی روی می‌آورند. برای عایق‌کاری دیوارهای تمام‌شده دو روش پیش رو است. یک روش اینکه گچ دیوار خراب شود و عایق‌کاری به هر روش دلخواه و مناسب انجام شود سپس دوباره اقدام به گچ کاری مجدد شود که کاری بسیار پرزحمت و پرهزینه است.

راه دیگر عایق‌کاری دیوار پس از اتمام گچ کاری، استفاده از عایق‌های نازک مانند ایزوبز و نانو عایق روی گچ سپس گچ کاری روی عایق است که کاری کم زحمت تر و کم‌هزینه‌تر به نظر می‌رسد.

سخن آخر

بهترین و ارزان‌ترین راه برای عایق کاری حرارتی دیوار، انجام این کار در مرحله سفت‌کاری و نازک‌کاری است. لذا توصیه می‌شود برای کاهش در هزینه‌ها و صرفه‌جویی در مصرف سوخت از عایق‌های حرارتی استفاده شود و این کار در حین ساخت سازه انجام شود. علاوه بر این بهتر است برای عایق کاری مصالح با‌ کیفیت مورد استفاده قرار گیرد و با شرکت های معتبر همکاری شود.

نام نویسنده: حمیرا باجلان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام ساختمان به اتمام رسیده و متاسفانه بدلیل استفاده مصالح ساختمانی غیر مناسب و موقعییت ملک (سر دونبش) در فصل زمستان مشکل گرمایش داریم لطف کنید راهنمایی کنین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا