پیمانکار آرماتوربند کیست و خدمات آنها چیست؟
پیمانکار آرماتوربند چه کسی است و چه کاری انجام می دهد، خدماتی که وی ارائه میدهد، انواع آرماتوربندی در ساختمان کداماند و از کجا میتوانیم یک آرماتوربند ماهر پیدا کنیم، از جمله مواردی است که در این مقاله به آن اشاره شده است. در ادامه با کارگشا همراهمان باشید.
پیمانکار آرماتوربند کیست؟
به طور کلی برای ساخت یک سازه معمولاً یک پیمانکار استخدام میشود و کار ساخت سازه را به عهده میگیرد. استخدام نیروهای متخصص هم بخشی از وظایف پیمانکار ساختمان است. استخدام یا به کار گیری دیگر پیمانکاران جزء مانند پیمانکار آرماتوربندی نیز از جمله وظایف پیمانکار ساختمانی است. به طور کلی به پیمانکار اصلی، پیمانکار ساختمانی و به دیگر پیمانکاران مانند آرماتوربندی، بتن ریزی، سفت کاری و … پیمانکار جزء گفته میشود.
خدمات پیمانکار آرماتوربند چیست؟
معمولاً یک فرد به عنوان پیمانکار آرماتوربند دارای وسایل خم کاری، برش کاری و … است و یا این وسایل را اجاره میکند و با خرید میلگرد و استخدام کارگر آرماتوربند اقدام به رایزنی با گروههای ساخت و ساز میکند و پروژههای آرماتوربندی مختلف را تقبل میکند و انجام میدهد.
«چنانچه نیاز به آرماتوربند دارید؛ درخواست خود را در سامانه آنلاین خدمات ساختمانی کارگشا درج نمایید.»
انواع میلگرد مورد استفاده در ساختمان سازی
به طور کلی میلگردها در سه نوع ساده، آجدار و آجدار پیچیده تولید میشوند که نوع پیچدار آن در بین بقیه از مقاومت کششی بیشتری برخوردار است. میلگردهایی که برای ساخت اسکلت ساختمانها و آپارتمانهای معمولی استفاده میشوند، قطری برابر با 12 میلیمتر دارند و در شاخههای 12 متری عرضه میشوند. توصیه میشود که برای اجرای آرماتوربندی میلگرد آجدار به جز در خاموت که از میلگرد ساده استفاده میشود، به کار برده شود.
انواع میلگرد بر اساس نوع خم
به هر میلگردی که در راستای طول عضو مانند ستونها و تیرها باشد میلگرد طولی و هر میلگردی که در راستای عرض عضو و عمود بر میلگرد طولی باشد میلگرد عرضی گفته میشود.
میلگرد راستا یا سیتکا برای افزایش مقاومت کششی و گاهی هم فشاری بتن استفاده میشود.
میلگرد خاموت به صورت تنگه بسته یا تنگه باز در سازههای بتن آرمه به ویژه در ستونها و تیرها استفاده دارد. هدف از استفاده آن جلوگیری از بیرون زدگی آرماتور طولی در اثر کمانش و تحمل نیروی برشی و جلوگیری از گسترش ترک است. در آیین نامهها اصطلاحاً به میلگرد خاموت فولاد برشی قائم، فولاد جان یا فولاد عرضی گفته میشود.
میلگرد سنجاقی هم برای تقویت مقاومت برشی خاموتها و اتصال بهتر بین میلگردهای طولی و خاموت مورد استفاده است.
برای قرار دادن دو شبکه افقی متوالی افقی درون قالب در بتن ریزیهای کف و فونداسیون از میلگرد خرک استفاده میشود.
میلگرد رکابی هم برای نگهداشتن آرماتورهای طولی در بتن ریزی دیوارها و دالها بین دو شبکه آرماتور کاربرد دارد.
میلگرد اوتکا برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاههای تیر و برای افزایش تحمل نیروی برشی مورد استفاده است.
میلگردهای رامکا میلگردهایی هستند که در پایینترین نقطه ستون قرار میگیرند تا انتهای محل قرارگیری قالب را تعیین کنند و از حرکت کردن قالب جلوگیری کنند. این میلگردها را میتوان به وسیله مفتول یا جوشکاری به میلههای طولی و خاموت محکم کرد.
آرماتوربندی چیست؟
یکی از روشهای ساخت اسکلت ساختمان استفاده از بتن مسلح یا بتن آرمه است. برای این منظور از شبکه میلگردهایی با شماره مشخص و بتن ریخته شده درون این شبکهها، بتن مسلح شکل میگیرد. به شبکههای میلگرد بین بتن اصطلاحاً، آرماتور (reinforcement bar یا rebar) گفته میشود و به اجرای این شبکه هم آرماتوربندی گفته میشود.
بیشتر بخوانید: ناظر ساختمانی کیست و چه مسئولیت ها، وظایف و تعهداتی دارد؟
مراحل اجرای آرماتور بندی چگونه است؟
خم کردن و برش زدن
خم کردن میلههایی با قطر بزرگتر از 12 میلیمتر را نمیتوان با دستگاه خم معمولی، خم کرد و نیازمند دستگاه فک است. ناگفته نماند که خم کاری میلگردها در دمای کمتر از 5 درجه انجام نمیشود و برای خم کاری نباید از حرارت استفاده شود و تنها باید از روش سرد برای خم کاری استفاده کرد (نباید به گرم کردن میلگردها در هنگام خم کاری اقدام کرد). در صورت خم کردن میلگرد به یک سمت از خم کردن آن به سمت دیگر خودداری شود. خم کاری باید با سرعت ثابت و کم انجام شود تا هیچگونه شوکی به میلگرد وارد نشود. برای برش دادن میلگردها و تهیه اندازههای مطلوب باید از دستگاه برش و قیچی مخصوص استفاده کرد نه از اره و یا دستگاه برش هوا و گاز، زیرا استفاده از این دستگاهها منجر به کاهش مقاومت میلگرد و در نهایت اسکلت میشود.
مونتاژ میلگردها
برای مونتاژ کردن میلگردها باید از سیم مفتول استفاده شود. استفاده از جوش نیز در دو صورت غیر مجاز است. جوشکاری آرماتور با اجازه مهندس ناظر و در صورت کم نشدن از سطح مقطع میلگرد امکان پذیر است.
مونتاژ میلگردها یا به اصطلاح آرماتوربندی پس از برش کاری و خم کاری میلگردها فرا میرسد. این مرحله باید طبق نقشههای سازه انجام شود. برای بستن دو میلگرد به یکدیگر، معمولاً از مفتول نرم فلزی با قطر 5/1 میلیمتر استفاده میشود که اصطلاحاً به این عمل «پره زدن» میگویند.
انواع گره آرماتوربندی
از انواع گرههای متداول در آرماتوربندی میتوان به گره ساده یا لغزان نام برد که از رایجترین گرهها برای اتصال میلگردهای اصلی و فرعی در شبکههای افقی مانند سقف و فونداسیون است زیرا سرعت در کار چاشنی آن است. در هنگامی که از میلگردهای قطور استفاده میشود و تعداد نقاط اتصال کم باشند، برای استحکام بیشتر میلگردها به یکدیگر از گره صلیبی استفاده میشود. از گره پشت گردنی نیز برای اتصال میلگردها به خاموت در گوشهها در اجرای ستونها و تیرها استفاده میشود. گره اصطکاکی نیز برای اتصال میلگردها در شبکههای قائم و همچنین به منظور جلوگیری از لغزش میلگردهای افقی کاربرد دارد. لازم به یادآوری است که هر سه گره صلیبی، پشت گردنی و اصطکاکی به صورت دوبل هم انجام میشود.
فاصله بین میلگردها باید چقدر باشد
به طور کلی برای به دست آوردن فاصله آزاد بین دو میلگرد را باید از بین سه عدد 33/1 برابر قطر اسمی بزرگترین دانه سنگی استفاده شده در بتن، 25 میلیمتر و قطر بزرگترین میلگرد استفاده کرد. کوچکترین عدد بین این سه نشان دهنده فاصله آزاد بین دو میلگرد است.
فاصله خاموتها از یکدیگر هم باید حداقل 20 سانتیمتر باشد و به وسیله مفتول به میلگردهای طولی مهار شوند.
هزینه آرماتوربندی چگونه محاسبه میشود؟
به طور کلی در بین پیمانکاران آرماتوربندی هزینه آرماتوربندی به صورت کیلویی و بر اساس وزن انجام میشود. برای به دست آوردن وزن میلگردها و مفتولها معمولاً از روش حاصل ضرب طول شاخه در وزن مخصوص میلگرد که برای کارخانههای مختلف متفاوت است، میتوان استفاده کرد.
نکات آرماتور بندی
لازم به یادآوری است که انتهای میلگردها باید به اصطلاح قلاب شود و قلاب نشده نباید رها شود.
1. از آرماتورهای آغشته به رنگ، روغن، قیر، گل، گچ و غیره نباید استفاده شود؛ زیرا باعث کاهش گیرش آنها با بتن میشود؛ بنابراین آرماتورهای آلوده باید پیش از مونتاژ آز آلودگی پاک شوند.
2. با کم شدن طول میلگرد در برابر طول کار گاهی لازم است، میلگردها به هم متصل شوند. در صورتی که نیاز شد دو میلگرد به هم متصل شوند باید اورلب یا همپوشانی آنها 40 تا 50 سانتیمتر باشد و به طور مثال در طول یک ستون اورلبهای مختلف در یک امتداد نباشد و همچنین اورلبها نباید در مناطقی که کشش زیاد است حضور داشته باشند.
3. مهندسین ناظر لازم است قبل از بتن ریزی فونداسیون، آرماتوربندی را کنترل نموده و از نحوه بستن میلگردها از کف و بدنه قالب، نوع گرهها، اورلبها، تمیزی میلگردها، تیپ میلگردها و اجرای قلابهای انتهایی مطمئن گشته، آنگاه اجازه بتن ریزی را کتباً صادر نمایند.
سخن آخر
اگر به دنبال یک پیمانکار آرماتوربندی ماهر میگردید میتوانید درخواست خود را در سامانه آنلاین خدمات ساختمانی کارگشاثبت کنید تا بهترین پیمانکاران آرماتوربندی به شما معرفی شوند.