انواع پارتیشن دکوراتیو منزل (پارتیشن های مدرن و متنوع)
پارتیشن در زندگی آپارتمانی این روزها میتوان بسیار کارآمد باشد. پارتیشنها در فضاهای مسکونی و غیر مسکونی مانند اداره و مراکز خرید مانند مغازه و فروشگاهها بسیار دیده میشوند. پارتیشنهای چوبی، فلزی، شیشهای و پردهای از انواع اصلی پارتیشن هستند. در این مقاله از کارگشا به معرفی انواع پارتیشن از نظر جنس، مکانیسم عملکردی یا همان ثابت و متحرک بودن و کاربرد پرداخته میشود.
پارتیشن چیست؟
دکوراسیون داخلی منزل ما صرفه نظر از اینکه بزرگ یا کوچک، ساده یا مجلل باشد؛ نشان دهنده شیوه زندگی ماست که تحت تأثیر سلیقه شخصی، عادات روزمره و نحوه برخورد ما با زندگی، دارای ویژگیهای خاصی میباشد.
اما شکل ارتباط بین بخشهای عمومی و خصوصی هر خانه و مفاهیمی چون حریم خصوصی و کنترل فضا، به الگوهای رفتاری و فرهنگی حاکم بر جامعه و خانوادههای آن بستگی دارد.
از این رو طراحی فضایی با انعطاف پذیری بالا و تنوع پذیر از لحاظ چیدمان و آرایش عناصر معماری داخلی متأثر از الگوهای فرهنگی و نیاز ساکنین آن، میتواند کارکردهای مختلفی را به فضای زندگی داده و رضایت بیشتری را به آنها بدهد.
اما آنچه که همواره باید مد نظر قرار گیرد آن است که هر فضای داخلی اعم از محل کار، تفریح یا سکونت، قابلیت زیبا شدن با المانهای مختلف دکوراتیو را دارد؛ اما باید از اصول و نکات صحیح چیدمان و کمی ذوق و سلیقه استفاده کرد تا فضای مناسب، زیبا و کارآمد پدید آید.
در این مقاله با ما همراه باشید تا بعد از آشنایی با انواع جدا کنندههای دکوراتیو و مشاهده نمونههای زیبا و کاربردی آنها، به این سؤال پاسخ دهیم که پارتیشنها چگونه میتوانند به طور کامل فضای خانه را تغییر داده و در عین حال بر ارزش آن بی افزایند؟
اهمیت ایجاد پارتیشن
امروزه یکی از شایعترین و پرکاربردترین سبکهای معماری که تحت تأثیر شیوه و عادات زندگی مدرن ایجاد شده، طراحی خانههایی با پلانهای بازو یکپارچه میباشد که بیشتر فضاهای اصلی خانه را به یکدیگر مرتبط ساخته و حریمهای خصوصی کمتری را برای افراد ایجاد میکند.
این سبک از معماری که بیشتر در طراحی خانههای کوچک و یا خانههای بسیار بزرگ و ویلایی به منظور تسهیل در حرکت و گردش بیشتر نور و هوا و احساس دل باز بودن در تمامی نقاط مختلف خانه طراحی میشود، به دلیل نادیده گرفتن خلوت و امنیت بصری در بخشهایی از فضاهای منزل، در مواقعی سلامت و آرامش روانی ساکنین را دچار اثرات سوئی میکند.
مطلب پیشنهادی: دکوراسیون داخلی منزل ؛ معرفی 12 سبک پرطرفدار با 70 عکس از زیباترینها
بنابراین با اینکه در معماری باز به دلیل عدم وجود دیوار در فضای داخلی، ممکن است باعث بزرگتر شدن فضای خانه شود اما همیشه عملی و راحت نیست. زیرا صرفه نظر از الگوها و ویژگیهای فرهنگی افراد، داشتن یک اتاق خواب خصوصی یا جدا کردن اتاق نشیمن از اتاق غذا خوری میتواند احساس راحتی بیشتری را برای تمامی ساکنین یک خانه فراهم سازد.
اما گاهی اوقات فضای خانهها، بخصوص خانههای آپارتمانی به قدری کوچک است که عملاً امکان جداسازی محیط و داشتن فضایی مجزا در خانه با استفاده از دیوارها، درها غیر ممکن است. در برخی شرایط دیگر هم فضا بهقدری بزرگ است که بایستی قسمتی از خانه، مثلاً نشیمن و پذیرایی را در یک فضای مشخص و جدا از یکدیگر ایجاد کرد.
از این رو با استفاده از جدا کنندههای زیبا و کاربردی، تکنیکهای شفاف سازی، رنگ بندیهای متناسب با نیازهای موجود، تنوع مصالح، استفاده از المانهای بصری، شومینه، آکواریوم، گیاهان طبیعی و توجه به نحوه قرار گیری و تعامل مابین مبلمان فضاهای مختلف، میتوان علاوه بر بالا بردن ارزش عملکردی فضای زندگی، بر آسایش محیطی افراد در محیط زندگی نیز افزود.
از این میان پارتیشنهای دکوراتیو نقش بیشتری را در ایجاد فضاهای خصوصی بر عهده دارد که در ادامه به انواع آن خواهیم پرداخت.
پارتیشن خانگی را در کجاها میتوان به کار برد؟
استفاده از پارتیشنهای داخلی، یک راه کار عملی برای تقسیم بندی فضاهای چندگانه بزرگتر به فضاهای اختصاصی کوچکتر و قابل انعطاف است.
بدین صورت که در خانههایی با پلان باز و یکپارچه، بدون استفاده از دیوارهای بتنی و آجری که شامل هزینه بالایی در اجرا بوده و محدودیت چیدمان و عدم انعطاف پذیری در فضای زندگی را ایجاد میکنند، میتوان دو یا چند فضای جداگانه را در یک فضای بزرگ ایجاد کرد تا علاوه بر افزایش کارکرد فضا، زیبایی ظاهری را نیز به آن اضافه کرد که اصلیترین فضاهای چندگانه قابل تفکیک، شامل موارد زیر میباشند.
- فضای مشترک پذیرایی و نشیمن
- فضای مشترک نشیمن و اتاق خواب
- فضای مشترک اتاق خواب و مطالعه
- فضای مشترک اتاق خواب و رختکن
- فضای مشترک نهارخوری و آشپزخانه
- فضای مشترک بین راهرو و نشیمن
- جدا کردن سرویسهای بهداشتی در آپارتمانها از فضاهای دیگر
- تقسیم فضا در یک اتاق خواب دو نفره
انواع پارتیشن در دکوراسیون داخلی
به طور کلی انواع گوناگونی از پارتیشنهای دکوراتیو برای تفکیک فضاهای داخلی منزل وجود دارند که از آن میان میتوان به پردهها، قفسهبندیها، مبلمان و اثاثیه، طاقچهها و کتابخانهها، صفحات دکوراتیو تزیینی و آکواریومهای بزرگ و کوچک و … اشاره کرد که زیبایی، نوآوری و عملکردگرایی سه اصل مهم در طراحی این جدا کنندههای دکوراتیو میباشد.
نکته مهم در نحوه طراحی پارتیشنهای داخلی، ایجاد شفافیت و اجازه عبور نور در فضاهای مختلف میباشد بهگونهای که از ارزش، کارایی و شفافیت یک فضا در برابر فضای دیگر کاسته نشود. بدین منظور میتوان پارتیشنهای داخلی را در سه بخش کلی متریال ساخته شده، مکانیسم عملکردی و کاربردهای آنها در فضای منزل، مورد بررسی قرار داد.
انواع پارتیشن داخلی بر اساس جنس
مصالح مختلفی را میتوان در ساخت پارتیشنها به کار برد که بستگی به سلیقه و بودجه و دکوراسیون داخلی دارد. برای نمونه پارتیشن چوبی بسیار محبوب است که کاربردهای مختلفی هم دارد اما هزینه آن در مقایسه با پارتیشن پردهای بیشتر است. در ادامه به معرفی انواع پارتیشنها از نظر جنس پرداخته شده است.
پارتیشن چوبی
استفاده از پنلهای چوبی ساده گزینهای سنگین و مستحکم است که علاوه بر ایجاد گرمای بیشتر در فضا، شفافیت بسیار کمتری دارد. این پارتیشنها به سبب شباهت نزدیک با متریالهای مبلمان و دکوراسیون داخلی، از نظر بصری هماهنگی بیشتری را با عناصر چیدمان داخلی و مبلمان منزل برقرار میکند.
در مقاله «معرفی انواع پارتیشن چوبی مناسب برای خانه و ادارات+ مزایا و معایب» به طور مفصل به معرفی پارتیشن چوبی و انواع آن پرداخته شده است.
پارتیشن فلزی
تعجب آور نیست اگر مردم از پارتیشنهای فلزی همچون، آهن، برنج، فولاد و آلومنیوم استفاده بیشتری میبرند، زیرا این فلز به راحتی دفرمه و خم نمیشود و از استحکام و مقاومت بالایی در برابر فشار و ضربه محیطی و وزن اشیاء سنگین برخوردار است.
در عین حال در درجه حرارتهای بالا انعطاف پذیری خوبی داشته و میتوان طرحهای هندسی و پچ و خمهای مختلفی بنا به سلیقه و دلخواه ایجاد کرد.
پارتیشن شیشه ای
پارتیشنهای شیشهای شفاف یا نیمه شفاف راه حلهای کم هزینهتری هستند که نور و ارتباط بین دو بخش را نیز از بین نمیبرند و در عین تفکیک نمودن دو فضا از یکدیگر، ارتباط بصری میان آنها را حفظ میکنند.
پارتیشن شبکهای یا پانچ شده
پارتیشنهای شبکهای دید را تا حد زیادی محدود میکنند، اما منجر به از بین رفتن کامل ارتباط بصری نمیشوند. این پارتیشنها میتوانند از الگوهای مختلفی به وجود آمده باشند که میزان فضای خالی بین آنها بر ارتباط بصری دو فضای تفکیک شده تأثیر مستقیم داشته و در عین حال فضا را تاریک نمیکنند.
پارتیشن پردهای
تا به امروز پردههای نخی یا پلاستیکی، سادهترین و آسانترین وسیله برای تقسیم کردن فضا بودهاند. علاوه بر این، ارزان قیمت بوده و به راحتی شستشو میشوند. اما ویژگی خوب پردهها این است که با بسته شدن آنها حریم شخصی برای شما به وجود میآید و با باز کردن آنها فضای منزلتان مجدداً بزرگ و باز جلوه میکند.
پارتیشن طبیعی یا گیاهی
دیوارههای گیاهی نیز یکی از بهترین نوع پارتیشنهای جداکننده هستند زیرا علاوه بر زیبائی، هوا را تمیز نگاه داشته و از آلودگی صوتی محیط میکاهند. همچنین میتوان با یک ذوق هنری از چوب خشک و شاخههای درختان نیز برای ایجاد پارتیشنهای دکوراتیو استفاده کرد.
انواع پارتیشنهای داخلی بر اساس مکانیسم عملکردی
پارتیشنها علاوه بر جنس از نظر مکانیسم و عملکرد نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند که ثابت و متحرک دو نوع اصلی آنها هستند. انواع دیگری نیز وجود دارند که در ادامه به معرفی همه آنها پرداخته شده است.
پارتیشن ثابت
استفاده از پارتیشنهای تزیینی ثابت دیوار مانند، سادهترین و البته پرطرفدارترین نوع جداسازی فضاهای مختلف است که در بیشتر فضاها علاوه بر عنصر تقسیمکننده، به یک شاخصة هنری زیبا تبدیل میشوند.
این پارتیشنها به طور کامل به سقف، کف و یا هر دو متصل بوده و به ندرت جابهجا میشوند و در مواقعی کاربرد دارند که بخواهیم به صورت کامل دو فضا را از یکدیگر جدا کرده ولی مایل به استفاده از دیوار گچی یا بتنی نیستیم.
بیشتر بخوانید: اجرای پارتیشن اداری : ایجاد فضای خصوصی برای کارمندان با هزینه کم
این پارتیشنها در فضاهای اداری یا به طور کلی غیر مسکونی بسیار به کار برده میشوند. در ساخت اینها هم از مصالح مختلفی از جمله چوب و شیشه و فلز استفاده میشود.
چرخشی یا نواری
جداکنندههای متحرک یا چرخشی، دیوارههای نواری یا میلهای نسبتاً سبک هستند که قابلیت این را دارند که بر روی محور خود چرخیده و باعث ایجاد سایه روشن شوند.
این نوع از پارتیشنها را نمیتوان چندان متحرک در نظر گرفت زیرا فقط در جای ثابت خود قابلیت چرخش را دارند. این نوع از پارتیشن برای تقسیم فضا در اتاق خوابها که شاید هر از گاهی نیازی به تقسیم جدی فضا نباشد بسیار مفید هستند.
معلق یا کرکره ای
پارتیشنهای معلق یا شناور نوعی از پارتیشنهای متحرک هستند که عموماً از متریالهای سبک شاخته شده و اغلب قابل جا به جا شدن، جمع شدن یا باز شدن هستند. به جهت اتصال این پارتیشنها به سقف منزل، به راحتی میتوان زمین و زیر پارتیشنها را بدون هیچ مانعی تمیز کرد.
کشویی یا ریلی
پارتیشنهای کشویی از نظر مکانیسم متحرک به حساب میایندکه یک ایده فوقالعادهاند، چرا که به شما این فرصت را میدهند که فضایی چند منظوره داشته باشید تا علاوه بر جدا کردن فضا در مواقع خاص فضای بازتر و قابل دسترستر ایجاد کنند.
نصب و اجرای آنها نسبتاً شبیه به نصب و اجرای درهای کشویی است. ولی تفاوت آنها در این است که شما میتوانید آنها را در هر قسمت از اتاق و بر روی یک ریل نصب کنید تا هر زمان که نیاز بود بتوان آنها را جمع کرد و فضای جدا شده را دوباره به فضای اصلی باز گرداند.
آکاردئونی یا تاشو
صفحات تا شونده آکاردئونی که با لولا به هم متصل شده و حرکت دادنشان آسانتر است، در همه سبکها و طرحها قابل دسترس هستند و به سادگی نصب و برچیده میشوند. همین موضوع آنها را به انتخابی ایده آل برای خانههای اجارهای یا حتی خانههای مجللی تبدیل کرده است که صاحب خانه به ایجاد پارتیشنی موقت تمایل دارد.
کاربردهای پارتیشنهای دکوراتیو در فضای منزل
امروزه جادار بودن یک ویژگی کلیدی پارتیشنهای داخلی محسوب میشود تا علاوه بر زیبایی بصری، کاربردها و عملکردهای مختلفی در فضای داخلی داشته باشند.
به طور مثال به جای هزینه کردن برای ساخت کتابخانه، شما میتوانید اتاقها را به طور کامل توسط طبقات و قفسهها جداسازی کنید و اگر طبقهها را دو طرفه بسازید و هر دو سمت را با وسایل دکوراتیو مثل مجسمه و شمع و تابلوی عکس و کتاب پر کنید، جلوة بسیار بهتری به این جداکنندة کاربردی دادهاید.
اما به طور کلی پارتیشنهای داخلی از نظر کاربرد به کتابخانه، کمد و قفسه، پانل تلویزیون، گلدان گل یا دیوار سبز و … تقسیم میشوند که اگر شما به دنبال ایدههایی برای تقسیم بندی خانه خود هستید با ما همراه باشید تا در ادامه نمونههای خلاقانه و زیبایی از این پارتیشنهای دکوراتیو را مشاهده کرده تا به نحو صحیحی آن را انجام دهید.
پارتیشن مغازه چیست؟
داستان پارتیشن مغازه با پارتیشنهای اداری و داخل خانهها کمی متفاوت است زیرا هدف استفاده از آن فرق دارد. از نظر جنس که تفاوتی وجود ندارد. پارتیشن در دکوراسیون داخلی مغازه و فروشگاهها مهمترین نقش را ایفا میکند. در مقاله «انواع پارتیشن مغازه ، معرفی طراح و مجری پارتیشن به همراه انواع آن» به طور مفصل به انواع پارتیشن های مغازه با چند ایده جذاب و کاربردی پرداخته شده است.
سخن آخر
امیدواریم با الگوبرداری درست از طرحهای ارائه شده در این مقاله و با توجه به نیاز دکوراسیون داخلی منزلتان بتوانید زیباترین و جذابترین انواع مدل پارتیشن از چوبی تا فلزی و شیشه ثابت و متحرک را انتخاب و مورد استفاده قرار دهید.