راهنمای تصویری نصب لامپ هالوژنی
لامپهای هالوژنی در واقع فرم پیشرفتهتر و بهینه شدهای از لامپهای رشتهای است که در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است و برای نورپردازی فضای داخلی بسیاری از خانههای جدید و مکانهایی مانند کافی شاپ یا رستوران بهکار میرود. در این مطلب قصد داریم راهنمای تصویری نصب لامپ هالوژنی را به شما ارائه دهیم. اما قبل از اینکه به سراغ مراحل نصب لامپ هالوژنی برویم، اجازه دهید بیشتر با این نوع از لامپهای رشتهای جدید آشنا شویم.
انواع لامپ هالوژنی
لامپهای هالوژنی با توجه به کاربری و محل نصب، در انواع مختلفی تولید میشوند. این لامپها قابلیت نصب در سقف کاذب، برجستگی یا تورفتگیهای سقف و به صورت مخفی برای زیباتر شدن دکوراسیون داخلی را در دسترس قرار میدهند. لامپهای هالوژنی به دلیل نورپردازی نرم و ملایم خود، یک گزینه ایدهآل برای فضاهایی است که میخواهند حس آرامش را القا کنند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع لامپ برای روشنایی ساختمان؛ بهترین لامپ کدام است؟
لامپ هالوژن SMD
لامپهای هالوژنی جدیدی که از فناوری SMD بهره میبرند. در این لامپها، چیپهای LED بر روی چند برد مجزا قرار گرفتهاند و با استفاده از سیمهای نازکی به یکدیگر متصل شدهاند. بنابراین تمامی لامپهای الایدی توسط یک برد کنترل نمیشود.
گرمای کمتر و بازدهی نوری بالاتر به همراه روشنایی یکنواختتر این لامپها باعث شده است تا امروزه در بسیاری از خانهها شاهد استفاده از لامپ هالوژن SMD باشیم.
لامپ هالوژن سقفی
در این لامپها دیودهای ویژهای با قابلیت نورافشانی وجود دارد که وقتی جریان برق از آنها عبور میکند روشنایی مطلوبی را ارائه میدهند. طبیعتا هر چقدر تعداد این دیودها بیشتر باشد میتوانیم به روشنایی بیشتری نیز دسترسی داشته باشیم.
این لامپها مصرف برق پایینی دارند و در حال روشنایی و جلوه نوری کاملا رضایتبخشی را ارائه میدهند. امروزه برای تامین روشنایی خانهها و همچنین تزئین بهتر دکور کافیشاپها، رستورانها و مکانهای مختلف از این نوع لامپها استفاده میشود.
لامپ هالوژن COB
این نوع لامپ هالوژنی از نظر روشنایی عملکردی مشابه لامپهای هالوژن الایدی دارد و هم برای تامین روشنایی و هم تزئینات در مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. چیپهای الایدی نصب شده بر روی برد در این لامپها وظیفه ایجاد روشنایی را برعهده دارند.
بیشتر بخوانید: لامپ LED چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ مزایا و معایب لامپ ال ای دی چیست؟
نصب لامپ هالوژنی در سقف
نصب لامپهای هالوژنی در مکانهای مختلف کمی متفاوت است. در این بخش نحوه نصب این نوع از لامپها را در سقفهای سرامیکی، آجری، فلزی و امدیاف مشاهده خواهید کرد.
سقف سرامیکی و موزاییکی
برای نصب لامپ هالوژنی در این نوع سقف باید به بنا یا نصاب اعلام کنید تا برشهای لازم در سرامیکها یا موزاییکها ایجاد شود.
سقف آجری
برای نصب لامپ هالوژن در سقف آجری لوله و سیم باید از قسمت بالایی سقف عبور داده شود و سپس با توجه به اندازه و ابعاد لامپ، یک لوله PVC در نظر گرفته میشود.
سقف فلزی
برای نصب لامپهای هالوژنی در سقفهای کامپوزیتی یا فلزی به علت استحکام بالایی که این نوع از سقفها دارند، باید ابتدا با استفاده از یک ابزار مناسب مانند گردبُر، فرز و یا دستگاه برش، سقف را در اندازه دلخواه سوراخ کرد.
سقف امدیاف
برای نصب لامپ هالوژنی در این نوع از سقفها نیز ابتدا باید با یک ابزار مناسب، یک سوراخ گرد در سقف ایجاد کرد.
مراحل نصب لامپ هالوژنی در سقف کاذب و سقف توکار
ابتدا درپوش لامپ هالوژن را از قسمت پشتی باز کنید تا به ترمینالهای اتصال آن دسترسی پیدا کنید. بدین منظور کافیست از یک فازمتر یا پیچگوشتی دوسو معمولی کمک بگیرید و با اهرم کردن در زیر شیار درپوش، آن را بلند کنید تا از جای خود خارج شود.
اکنون باید کابل برق را به اندازه دلخواه لخت کنید. درون این کابل سه نوع سیم وجود دارد که شامل فاز، نول و ارت میباشد. سیم ارت را به سمت عقب خم کنید و سپس دو سیم فاز و نول را به ترمینالهای مربوطه متصل کرده و با پیچ هر ترمینال را محکم کنید.
سیمهای ارت که در مرحله قبل آنها را جدا کردید را به قطعه مربوطه متصل کنید.
پس از اتصال سیمهای برق، لامپ را درون حفرهای که بر روی سقف کاذب یا سقفهای دیگر ایجاد شده است قرار دهید. بدین منظور دو گیره فنری را با انگشتانتان بلند کرده و نزدیک بدنه لامپ نگه داشته باشید. با عبور دادن لامپ از درون حفره، این گیرهها باز شده و لامپ محکم در جای خود قرار میگیرد.
نکات مهم برای نصب لامپ هالوژنی
لامپهای هالوژنی از نظر میزان ولتاژ مصرفی عموما به دو نوع ترانسدار و بدون ترانس طبقهبندی میشوند. هنگام خرید لامپ هالوژن دقت کنید اگر از نوع ترانسدار است، مشخصات ترانس در نظر گرفته شود و لامپ نیز متناسب با آن انتخاب شود. اما در صورتی که از لامپ هالوژن بدون ترانس استفاده میکنید محدودیت خاصی در انتخاب لامپ ندارید و با توجه به نیاز خود میتوانید یکی از گزینهها را انتخاب کنید.
خوب است بدانید که اتصال برق به لامپهای هالوژن با استفاده از دو پایه پیچی و پینی انجام میشود. پایههای پیچی عموما در دو مدل قابل انتخاب هستند؛ پایه پیچی با سرپیچ بزرگ (مشابه لامپهای معمولی) و پایه پیچی با سرپیچ کوچک که با عنوان سرپیچ شمعی نیز شناخته میشوند.
پایه پینی نیز در انواع مختلفی وجود دارد که امروزه از پرکاربردترین و رایجترین آنها میتوان به پایه سوزنی و جییو (GU) اشاره کرد. برای نصب لامپ باید دقت کنید که قاب موجود بر روی سقف از چه نوعی است. در صورتی که لامپ خریداری شده با قاب لامپ هالوژن همخوانی نداشته باشد با مشکل مواجه خواهید شد.
نکته آخر اینکه اگر تازه به خانه جدید خود جابهجا شدهاید و یا اطلاعی از نقشه سیمکشی برق آن ندارید توصیه میکنیم برای نصب لامپ هالوژنی از یک متخصص برق کمک بگیرید. علاوه بر خطرات جدی مانند برق گرفتگی، سیمکشی نامناسب برق میتواند باعث کمنور شدن و یا سوختن لامپ در کوتاه مدت شود.