موزاییک ویبره ای چیست؟ روش تولید و انواع طرح و رنگ و قیمت آن
موزاییک ویبره ای کاربرد بسیار زیادی در ساختمان سازی دارد. این محصول که از انواع موزاییک محسوب میشود، در کشورهای اروپایی از محبوبیت بالایی برخوردار است. موزاییک ویبره ای در ایران نیز به دلیل داشتن ویژگیهای منحصربه فرد، به عنوان مصالح ساختمانی اصلی محوطه سازی به کار گرفته میشود؛ اما این نوع موزاییک دقیقاً چیست و نحوه تولید آن چگونه است؟ برای پاسخ به این سوالات با مقاله دیگری از ویکی ساختمون همراه باشید.
موزاییک ویبره ای چیست؟
موزاییک ویبره ای یک نوع کفپوش بتنی است که از شن و ماسه، سیمان، آب و پیگمنتهای رنگی ساخته میشود. در فرآیند تولید موزاییک ویبره ای به محصول هیچ گونه فشاری وارد نمیشود و کل روند تولید در دستگاههای لرزاننده انجام میشود. به دلیل استفاده از دستگاههای لرزاننده است که به این محصول، موزاییک ویبره ای گفته میشود. این نوع موزاییک در ابعاد و رنگهای مختلف در بازار موجود است.
مشخصات فنی موزاییک ویبره ای
فرآیند تولید | ویبرهای |
حداقل مقاومت خمشی | ۲۵ مگاپاسکال |
مقاومت سایشی | ۴۰ میلی متر حداکثر طول سایش |
حداقل مقاومت فشاری حاصل از لغزنده گیری | ۲۰ مگاپاسکال |
مقاومت ذوب و یخبندان | بعد از ۱۵ سیکل سرما بدون آسیب |
حداکثر میزان جذب آب | ۶ درصد وزنی |
وزن هر مترمربع | ۷۵ کیلوگرم |
مواد تشکیل دهنده موزاییک ویبره ای
شن و ماسه، سیمان، آب و پیگمنتها (پودر رنگی)، مواد تشکیل دهنده این نوع موزاییک هستند. یکی از مرغوبترین ماسههایی که میتوان در تولید این نوع کفپوش استفاده کرد، ماسه دوبار شور طبیعی است. این ماسه به دلیل آنکه دوبار شسته میشود، خاک بسیار کمی دارد. وجود خاک در ماسه از کیفیت موزاییک میکاهد.
حتماً بخوانید: موزاییک پلیمری چیست؟ کاربرد، مواد تشکیل دهنده، مزایا و معایب آن
بهترین سیمان مصرفی در تولید موزاییک ویبره ای، سیمان پرتلند تیپ ۲ است. برای انتخاب شن نیز باید به سراغ اندازههای ۸ تا ۱۲ میلیمتر رفت. این اندازه از شن به تولید محصولی همگن و مقاوم کمک میکند. همچنین مهم است که شنهای مصرفی کاملاَ تمیز و بدون خاک باشند تا کیفیت محصول نهایی را افزایش دهند.
پیگمنتهای رنگی نیز بنا به سفارش مشتری، در زمان تولید موزاییک ویبره ای به مخلوط بتنی اضافه میشود. یکی از پرمصرفترین پیگمنتها، اُخرای هرمز است که رنگی قرمز دارد. از دیگر انواع پودرهای رنگی در تولید این مدل موزاییک استفاده میشود.
نحوه تولید موزاییک ویبره ای
طرح اختلاط موزاییک ویبره ای با مخلوط کردن ماسه و شن در اندازههای مشخص در داخل میکسر شروع میشود. در مرحله بعدی سیمان به شن و ماسه اضافه میشود. تقریبا پنج تا ۱۰ دقیقه مخلوط به صورت خشک ترکیب میشوند و سپس آب به مخلوط اضافه میشود.
در این مرحله اپراتور مرحله قالب گیری را انجام میدهد و قالبهای لاستیکی بعد از طی مسیر میز ویبره که وظیفه یکنواخت کردن بتن را دارند، در محل مشخص شده قرار میگیرند.
در تولید موزاییک ویبره ای باید زمان عمل آوری رعایت شود تا مخلوط در نهایت کیفیت تولید شود. سه تا چهار بار آبدهی در تولید روز به مدت چهار تا پنج روز کفایت میکند. در پایان، قالبها برداشته میشوند و سپس موزاییکها در جایی دپو میشوند تا در بازار به فروش برسند.
مزایای موزاییک ویبره ای
- قیمت مناسب نسبت به دیگر کفپوشهای مخصوص محوطه سازی
- نصب راحت با استفاده از ملات ماسه سیمان
- تنوع بالا در طرح و رنگبندی
- تولید در رنگها و طرحهای سفارشی
- قابلیت استفاده در حیاط، پیاده رو و پشت بام
نکته: مهمترین عیب این محصول عدم استفاده از آن در مناطق سردسیر است.
طرح، ابعاد و رنگ بندی موزاییک ویبره ای
این محصول از نظر طرح، رنگ و ابعاد دارای تنوع بسیاری گستردهای است.
از نظر طرح به انواع زیر تقسیم میشود:
- پوست ماری
- طرح ستاره
- طرح موشکی
- طرح یاس
از نظر رنگ بندی به انواع زیر تقسیم میشود:
- زرد
- سفید
- طوسی
- قرمز
- رنگهای سفارشی
از نظر ابعاد به انواع زیر تقسیم میشود:
- ۲۰ * ۲۰ سانتیمتر
- ۳۰ * ۳۰ سانتیمتر
- ۴۰ * ۴۰ سانتیمتر
- ۵۰ * ۵۰ سانتیمتر
کاربردهای موزاییک ویبره ای
این موزاییک در صنعت ساختمان سازی و عمران یکی از مصالح پرکاربرد محسوب میشود. موارد استفاده از موزاییک ویبره ای شامل:
- محوطه ویلاها
- پیاده روها
- روف گاردنها
- کفپوش پارکینگها
قیمت موزاییک ویبره ای
قیمت این نوع موزاییک تحت عوامل زیر متغیر خواهد بود:
- قیمت سنگدانهها
- قیمت سیمان
- قیمت پودر رنگی
- نحوه تولید
- عرضه و تقاضا
- نرخ ارز و دلار
کلام آخر
موزاییک ویبره ای یکی از انواع کفپوش ساختمانی است که کاربردهای بسیاری دارد. این محصول به دلیل ویژگیهای متمایز بسیاری که دارد، میتواند در برابر شرایط مختلف مقاومت بالایی از خود نشان دهد؛ اما باید توجه کرد که از این محصول نباید در محیطهای سردسیر استفاده نمود زیرا به سرعت تخریب میشود. همچنین، نصب و اجرای این نوع موزاییک به مانند دیگر انواع کفپوش است که باید توسط متخصصین محوطه سازی انجام شود.