اجرای اندود گچ و خاک و سفیدکاری ساختمان چه مراحل و نکاتی دارد؟
پس از اجرای دیوارچینی سطح دیوار و زیر سقف فضاهای با کاربری نشیمن، پذیرایی، راهروها، کمدها و راهپله ابتدا با اندود گچ نمره 2 و خاک رس اندود آستری و سپس روی آن با گچ درجه یک اندود رویه میشود.
اولین مرحله از این کار کروم بندی دیوارها با گچ و خاک است.
برای درست کردن گچ و خاک به دو طریق عمل میشود:
در روش اول بعد از تهیه ابزار گچ کاری ، خاک رس را به یک بشکه که 3/4 آن از آب پر شده باشد به تدریج اضافه میکنند و آن را توسط یک بیل با دسته ای از جنس لوله فولادی به هم می زنند تا جایی که یک دوغاب غلیظ بدست آید. سپس با یک پیمانه از دوغاب غلیظ خاک رس در ظرف استانبولی می ریزند و تدریجاً گچ درجه دو به مقدار لازم به آن اضافه می نمایند، تا سطح آب آن با گچ پوشیده شود.
سپس کارگر سازنده استانبولی پر را جلو دست استاد گچ کار می گذارد و استاد گچ کار مخلوط گچ و خاک را به هم زده و از آن برای ایجاد کروم های عمودی بر روی دیوارها و کروم های افقی در زیر سقف ها از آن استفاده می کند.
در روش دوم، درست کردن اندود گچ و خاک به این ترتیب است که گچ و خاک را به نسبت یک پیمانه گچ و سه پیمانه خاک رس آسیابیدر جایی که عاری از نخاله و مواد زائد باشد و بر روی یک نایلن ریخته و با هم مخلوط می کنند و سپس از این مخلوط در استانبولی پر از آب ریخته و ملات گچ و خاک درست می گردد.
استاد گچ کار ابتدا با دست یک مقداری گچ و خاک به بالا، وسط و پایین دیوار می چسباند. سپس یک شمشه بلند به اندازه ارتفاع دیوار روی ملات های چسبیده قرار می دهد و شمشه را شاقول می کند و زیر آن را با ملات گچ و خاک پر می نماید و با استفاده از ریسمان در دو طرف دیوار و نشانه گذاریهایی در پایین و بالا، کروم بندیرا که، اولین مرحله عملیات گچ و خاک است اجرا می کند.
پس از کروم بندی استاد برق کار دیوار را شیار زده و قوطی کلیدها و لوله برقها را نصب می کند، عملیات گچ و خاک پس از این مرحله آغاز شده و استاد گچ کار از یک طرف شروع به پر کردن سطح بین کرومها مینماید و هر وقت سطح ملات گچ و خاک از کرومهای دو طرف بیرون زد، با شمشه کوتاه آلومینیومی سطح بین دو کروم مبنا را صاف می کند و اضافه ملات روی شمشه را با دست می گیرد و بر روی دیوار کناری می مالد.
برای گچ و خاک زیر سقف ها چنان چه سقف از نوع تیرچه بلوک باشد از تیرچه به عنوان کروماستفاده می شود و اگر سقف کاذب از نوع رابیتس باشد زیر سقف کاذب کروم بندی شده و گچ و خاک اجرا می گردد.
بدین ترتیب دومین مرحله از عملیات گچ کاری اجرا می شود.
پس از اتمام عملیات گچ و خاک تا خشک شدن کامل گچ و خاک روی دیوارها لایه نهایی گچ پرداخت شده صورت نمی پذیرد.
در این فرصت استاد برق کار، سیم کشی داخل لوله ها را انجام می دهد، زیرا اگر پس از اجرای لایه نهایی گچ پرداخت شده سیم کشی صورت پذیرد باعث خط و خش برداشتن دیوار اطراف قوطی کلیدها میگردد.
مرحله کروم بندی با دقت باید صورت بپذیرد تا یک سطح صاف از گچ و خاک بر روی دیوار ایجاد شود.
لایه گچ پرداخت شده سومین مرحله و آخرین مرحله از عملیات گچ کاری می باشد، که با گچ درجه یک سرند شده اجرا می گردد.
غلظت گچ آماده شده برای استاد گچکار باید به اندازهای باشد که تا پایان مصرف یک استانبولی، گچ سفت نشود و این کار به مقدار گچ، ورز دادن ابتدایی مخلوط گچ با آب (ملات گچ) و مهارت استاد گچکار در بوجود آوردن یک سطح صاف بر روی دیوار بسیار بستگی دارد.
در گذشته گچ رویه را در قالب دو لایه گچ زندهو گچ کشته شده اجرا میکردند، اما امروزه با یک لایه گچ زنده، سطح صافی از گچ روی دیوار ایجاد میگردد که در اصطلاح روش استفاده از گچ زندهمی گویند.
چهارچوبهای فلزی و فریم کمد دیواریها و سنگ کف پنجرهها توسط استاد گچ کار نصب می گردند.
درها، پنجرهها و فریمهای روی دیوارهای خارجی باید توسط استاد نماکار در محل خود نصب شوند، اما چنانچه اجرای نما به بعد از گچ کاری موکول گردد، این کار نیز توسط استاد گچ کار صورت میپذیرد.
نکات اجرایی:
- انتخاب گچ خوب به صلاحدید استاد گچکار از نظر شرکت سازنده.
- کارگر سازنده ملات گچ، مورد تأیید استاد گچکار باشد.
- پس از اجرای هر کروم، سطح روی آن با ملات گچ و خاک و کاردک صاف شود.
- غلظت و ورز دادن ملات گچ و خاک باید طوری باشد که پس از صاف شدن، ترک بر ندارد.
- مقدار مصرف گچ در ملات گچ و خاک باید به اندازه باشد که ملات کم گچ نباشد و متعاقباً به گچ کشته تبدیل گردد.
- لایه گچ پرداخت شده فاقد هر گونه موج باشد، این مرحله با شمشه بصورت ضربدری کنترل گردد.