مقالات کارگشا

درب های ضد آب pvc چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ مزایا و معایب آن چیست؟

در نگاه اول بهترین گزینه درب های ضد آب PVC باشد؛ چرا که در مقایسه با سایر جنس‌ها، سابقه طولانی‌تری داشته و غالباً تصویر مثبتی از آنها در ذهن مشتریان وجود دارد. از این رو در این مطلب قصد داریم تا در مورد ویژگی‌ها، مزایا و معایب این نوع درب‌ها صحبت کنیم و یک مقایسه اجمالی از آن با سایر درب‌های جدید موجود در بازار از جمله PVC، UPVC، ABS و پلی وود داشته باشیم؛ با ما همراه باشید.

درب های ضد آب pvc

همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، از آن‌جایی که درب‌های سرویس بهداشتی و حمام در مقایسه با درب دیگر بخش‌های ساختمان بیشتر در معرض رطوبت قرار دارند، به مرور زمان دچار پوسیدگی و تغییر شکل می‌شوند. از این رو بایستی این درب‌ها کاملاً ضد آب باشند. جنس‌های مختلفی از درب‌های ضد آب در بازار موجود هست که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توانیم به درب‌های PVC، UPVC، ABS و پلی وود اشاره کنیم.

اما موضوع این بخش از مقاله ما مربوط به درب های PVC ضد آب است که بیشتر در ذهن مخاطبان نقش بسته است. علت این موضوع مزایای بسیار در کنار قیمت‌های مناسب آن است. به طوری که این درب‌ها با خاصیت ضد آب و طرح و رنگ‌های مختلف جزو درب‌های ارزان قیمت محسوب می‌شوند.

واژه PVC مخفف عبارت Polyvinyl chloride یا پلی وینیل کلراید است. پلی وینیل کلراید در واقع یک متریال اصلی و رایج برای ساخت درب‌های حمام و سرویس بهداشتی است. درب‌های پی وی سی به طور کلی از جنس پلاستیک با چگالی بالا هستند که در برابر آب مقاوت و انعطاف پذیری بالایی دارند. از این جهت بهترین ماده برای ساخت درب‌های حمام و سرویس بهداشتی و درب‌هایی که در مقابل رطوبت زیاد هستند، به شمار می‌رود.

ویژگی درب های ضد آب PVC

همان‌طور که در معرفی درب های ضد آب pvc به آن اشاره کردیم، این درب‌ها به دلیل ساختار پلاستیکی با چگالی بالا و مقاوت فراوان در مقابل رطوبت، در ساخت انواع درب سرویس بهداشتی کاربرد دارند. این درب‌ها ویژگی‌های مهمی دارند که بایستی قبل از انتخاب و خرید آنها بایستی مورد نظر قرار بگیرند. این ویژگی‌ها به شرح زیر هستند:

با توجه به این‌که امکان استفاده از دستگاه CNC برای تهیه درب‌های ضد آب PVC وجود دارد، به کمک آن می‌توان مدل‌ها و طرح‌های گوناگونی را پیاده سازی کرد. از این رو یکی از بارزترین ویژگی‌های درب های ضد آب PVC این است که علی رغم تنوع گسترده‌ای که در طرح‌های آن وجود دارد، به نسبت درب‌های آلومینیومی قیمت پایین‌تری دارند.

اگرچه درب های ضد آب PVC دارای طرح‌های جذاب و متنوعی هستند، اما مسئله‌ای که باید به آن توجه کنید، میزان مقاومت آنها را در مقابل رطوبت است. این درب‌ها باید از متریال باکیفیت ساخته شده باشد تا در مقابل رطوبت به مرور زمان آسیب نبیند و دچار پوسیدگی نشوند. حتی اگر آسیب هم ببینند قابلیت ترمیم داشته باشند.

یکی دیگر از ویژگی‌های درب های ضد آب pvc این است که ابعاد آنها به طور معمول از استاندارد خاصی پیروی نمی‌کند و به صورت سفارشی ساخته می‌شوند. از سوی دیگر با توجه به این که درب های ضد آب PVC عمر طولانی ندارند، بایستی هر 3 یا 4 سال یک بار تعویض شوند. یکی از ویژگی‌های مثبت این درب‌ها نیز نصب آسان آن‌هاست که برای گروهی از مشتریان حائز اهمیت است.

مزایای درب های ضد آب PVC

با توجه به ویژگی‌های درب های ضد آب PVC می‌توان گفت مهم‌ترین مزیت این آنها جنس خاص و مقاومت بالا در برابر رطوبت است. از جمله دیگر مزایایی این درب‌ها دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درب های ضد آب PVC از نظر اقتصادی کم هزینه و مقرون به صرفه هستند.
  • درب‌های  PVCبه دلیل متریال خاص به کار رفته در ساختارشان تا حدودی عایق انرژی هستند.
  • درب‌های پی وی سی به دلیل وزن سبک نصب بسیار آسانی هم دارند.
  • این درب‌ها به دلیل سطح صاف و ساختار خاصی که دارند، در مقایسه با سایر درب‌ها به تعمیر و نگهداری کم‌تری نیاز دارند؛ به طوری که می‌توان حتی با یک شوینده ملایم و پارچه سطح آن را تمیز کرد.

معایب درب های ضد آب PVC

در کنار مزایایی که درب های ضد آب  PVC دارند؛ بهتر است اشاره‌ای به معایب آن هم داشته باشیم. مهم‌ترین نقطه ضعف این درب‌ها جنس به کار رفته در آن است که سلامتی  انسان را تهدید می‌کند. PVC از نوعی پلاستیک رایج از صنعت ساختمان سازی ساخته می‌شود که طبق مطالعات تأثیرات مخربی روی سلامت انسان دارد.

در واقع این خطرات از یک ماده شیمیایی با نام فتالاتس نشأت می‌گیرد که به ویژه برای کودکان آسیب‌های جدی کلیه، کبد و ریه‌ها را به همراه دارد. جالب این‌جاست که خاصیت انعطاف پذیری و سازگاری درب های ضد آب PVC با رطوبت به دلیل وجود همین ماده است.

علاوه بر این ماده، ترکیبات دیگری از جمله سرب و کادمیم هم در ساختار این درب‌ها به کار رفته است که هر دو برای سلامتی مضر هستند. وجود این ترکیبات مضر در درب های ضد آب PVC تا حدی نگران کننده است که بیشتر کشورها، سازمان‌ها و شرکت‌های معتبر در تلاش برای حذف یا به حداقل رساندن استفاده از این مواد در محصولات هستند.

از جمله دیگر معایب این درب‌ها، روکش PVC آن است که خطری برای محیط زیست است؛ زیرا قابلیت بازیافت ندارد. به علاوه سوزاندن این ترکیبات سلامت بسیاری از گونه های جانوری را تهدید خواهد کرد.

در ادامه به معرفی انواع دیگر درب‌ها خواهیم پرداخت و ویژگی‌ها، مزایا و معایب آنها را بررسی خواهیم کرد تا با مقایسه این موارد بتوانید انتخاب بهتر و مناسب‌تری داشته باشید.

درب های ABS و ویژگی‌های آنها

ABS مخفف عبارت Acrylonitrile Butadiene Styrene است و نوعی ترموپلاست مات محسوب می‌شود. این ماده در اصل پلیمری است که 3 واحد مونومر آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن تشکیل شده است.

آکریلونیتریل مسئول ایجاد ماندگاری، ماده بوتادین مسئول ایجاد استحکام و مقاومت است و استایرن هم حالت براق درب‌های ABS را ایجاد می‌کند. درب‌های ABS به دلیل ساختار مستحکم در برابر آب و رطوبت مقاوم بوده و برای تهیه درب‌های حمام و سرویس بهداشتی مناسب هستند.

به طور کلی درب ای بی اس متشکل از چوب است که روکش ABS روی آن پرس شده است. به علاوه ماده رزین هم در ساختار این دسته از درب‌ها به کار رفته که در مقابل آب مقاومت زیادی دارد.

از جمله مزایای مهم درب‌های ABS می‌توان به مقاومت زیاد در برابر آب، ماندگاری بالا، وزن سبک، مقاومت در برابر حشرات، عایق بودن در برابر انرژی گرما و البته  قیمت نسبتاً مناسب آن اشاره کرد.

با این حال این درب‌ها دارای معایبی هم هستند؛ برای مثال اگر درب‌های ای بی اس با کیفیت بالا ساخته نشده باشند، به مرور زمان سطح ABS  چسبندگی خود را از دست داده و از روی سطح درب جدا می‌شود. دیگر معایب این درب‌ها عبارتند از:

  • پروسه ساخت درب ABS طولانی و زمان‌بر است.
  • این درب‌ها تنوع زیاد طرح و مدل ندارند.
  • از آن‌جایی که نمی‌توان ابزاری را بروی درب استفاده کرد، ظاهری بسیار ساده دارند.
  • روکش  ABSبا دیگر درب‌های چوبی داخلی هماهنگی لازم را ندارد.

بیشتر بخوانید: بررسی تفاوت پنجره آلومینیومی با UPVC و مزایا و معایب هر کدام چیست؟

مقایسه درب‌های PVC و ABS، کدام‌یک انتخاب بهتری است؟

درب هایABS  در مقایسه با درب های ضد آب PVC  گزینه مناسب‌تری هستند؛ زیرا در مقابل آب مقاومت بهتری از خود نشان می‌دهد. به علاوه ترکیبات به کار رفته در درب‌هایABS  سلامت انسان‌ها را تهدید نمی‌کنند.

این درب‌ها همانند درب‌های PVC از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و تنها به فاصله 3 الی 4 سال بعد نیاز به تعویض دارد. تعویض درب‌هایABS  به دلیل قیمت کم و نصب آسان دردسر زیادی ندارد.

 

درب‌های uPVC و ویژگی‌های آنها

یو پی وی سی مخفف عبارت Unplasticized polyvinyl chloride است و در واقع از پلی وینیل کلراید سخت ساخته شده است. از این جهت نسبت به درب‌های ضد آب PVC مقاومت و استحکام بیشتری دارد.

این ترکیب به دلیل ماندگاری زیاد در دیگر بخش‌های ساختمان از جمله پنجره uPVC هم کاربرد دارد. این درب‌ها از جنس پروفیل یو پی وی سی بوده و دارای خاصیت ضد رطوبت هستند؛ از این جهت در مقابل تغییرات آب و هوایی مقاوم بوده و پوسته پوسته نمی‌شوند.

مقاومت بالا در برابر رطوبت و نور خورشید، عایق بودن در برابر حرارت، وزن سبک و قیمت مناسب از جمله مزایای مهم درب‌هایuPVC  به شمار می‌روند. با این حال مهمترین مزیت این درب‌ها قابلیت بازیافت آن است که نگرانی‌های طرفداران محیط زیست را از بین خواهد برد. درب‌های uPVC همانند سایر درب‌ها اگرچه مزایای بسیاری دارد اما معایبی هم دارد که برخی از آن‌ها به شرح زیر هستند:

  • مقاومت کم در برابر ضربه به دلیل دارا بودن وزن سبک
  • عدم امکان سفارشی سازی و نداشتن تنوع بالا در رنگ و طرح
  • عدم تناسب با سبک کلاسیک منازل و محدودیت در دکوراسیون داخلی
  • آزاد شدن مقادیر زیادی دی اکسید با سوزاندن این ترکیبات و آسیب زدن به محیط زیست

بیشتر بخوانید: کفپوش PVC، راهنمای خرید این کفپوش ارزان و بی دردسر

درب پی وی سی یا درب uPVC، کدامیک انتخاب بهتری است؟

انتخاب میان درب‌های PVC و uPVC به دلیل شباهت متریال و وزن سبک هر دوی آنها، کمی دشوار به نظر می‌رسد. با این حال تفاوت‌های کوچکی در این میان وجود دارد که انتخاب را برای شما آسان خواهد کرد. یکی از این موارد خاصیت عدم جذب گرد و غبار توسط درب‌های u-PVC است. از این جهت گرد و غبار روی سطح این درب‌ها جذب نشده و نیاز به تمیز کردن مداوم ندارد.

در مورد درب‌های uPVC این نکته را مورد نظر قرار دهید که بعضی از آن‌ها در معرض دمای بالای هوا، آسیب می‌بینند. با این حال اگر این درب‌ها کیفیت ساخت بالایی داشته باشند همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، عایق حرارتی بوده و برای مناطق مرطوب و گرمسیری مناسب هستند.

جدا از درب‌های یو پی وی سی این  پنجره‌های u-PVC است که بسیار نام آشنا است. پنجره‌ها بیشتر در مقابل  باد و باران قرار می‌گیرند، از این رو انتخاب متریال یا جنس فریم آنها بسیار مهم است. یو پی وی سی با خاصیت ضد آب یک متریال مناسب برای پنجره بوده و ماندگاری و استحکام خوبی دارد.

بیشتر بخوانید: تفاوت پنجره PVC با UPVC چیست و کدام بهتر است؟ ویژگی ها، مزایا و معایب

درب های پلی وود چیست؟

درب‌های پلی وود دیگر نوع درب‌های ضد آب هستند. این درب‌ها همانطور که از نامشان مشخص است، تماماً از چوب ساخته شده‌اند. درب‌های پلی وود زیباترین و کم ضررترین نوع درب‌ها هستند که با دارا بودن پوشش ضد آب خود در برابر آب مقاوم هستند.

این درب‌ها به دلیل ساختار چوبی خود دارای وزن زیاد و البته قیمت بیشتری هستند. به دلیل ساختار مستحکم این درب‌ها می‌توان طرح‌ها و مدل‌های گوناگونی از آن‌ها را در بازار یافت.

راهکارهای افزایش ماندگاری درب سرویس بهداشتی

درب ورود به سرویس بهداشتی و حمام دائماً در معرض آب و رطوبت قرار دارند؛ از این رو بایستی از درب‌هایی استفاده کنید که در مقابل رطوبت مقاوم باشند تا به مرور زمان پوسته پوسته نشود و آسیب نبیند؛ شاید بهترین گزینه برای انتخاب هم درب های ضد آب PVC باشند.

اگرچه حتی بهترین درب‌های ضد آب هم به مرور زمان در اثر رطوبت آسیب می‌بینند و نیازمند تعویض می‌شوند. از این جهت بهترین راه حل برای افزایش طول عمر این درب‌ها، جدا کردن فضای خشک و مرطوب در حمام است؛ از این جهت نکات زیر را در نظر داشته باشید.

ایجاد برآمدگی در کف حمام

امروزه طبق نقشه ساختمان سازی، کف حمام‌ها با یک برآمدگی 5 الی 10 سانتی متری طراحی و ساخته می‌شود؛ بنابراین آب در تمامی سطح حمام جاری نشده و قسمت مرطوب از قسمت خشک به طور کامل جدا سازی خواهد شد.

استفاده از پرده حمام

برای این که بخش‌های خشک و مرطوب حمام را از هم جدا کنید، یک راه حل ساده استفاده از پرده است. جنس‌های مختلف پرده‌های حمام امروز در بازار موجود هستند که خاصیت ضد آب دارند؛  مانند PVC ، PEVA  و  EVA

جدا کننده شیشه‌ای

یکی از مؤثرترین روش‌ها برای جداسازی بخش‌های مرطوب از خشک در حمام، جداکننده شیشه‌ای است که به کمک درز گیر، از سقف تا کف کاملاً پوشش می‌دهد. این جدا کننده شیشه‌ای نیاز ندارد که حتماً درب داشته باشد و تنها یک بخش آن برای رفت و آمد باز باشد. توجه داشته باشید که این راهکار به کمی برآمدگی نیاز دارد تا آب به بخش خشک راه پیدا نکند.

این روزها کابین‌های شیشه‌ای هم یک روش جدید برای جداسازی بخش خشک از مرطوب به شمار می‌روند که یکی از لوکس‌ترین ایده‌ها برای این منظور محسوب می‌شوند.

سخن آخر

در این مطلب در مورد درب های ضد آب pvc، مزایا و معایب آن، به علاوه بررسی سایر انواع درب و مقایسه آن‌ها با یکدیگر صحبت کردیم. در صورتی که هر گونه سوال در این مورد دارید، می‌توانید در بخش نظرات، سوال خود را مطرح کنید؛ کارشناسان ما به زودی به آن پاسخ خواهند داد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا