مقالات کارگشا

آشنایی با انواع شومینه از چوبی و سنگی تا فلزی

شومینه از گذشته تا به امروز به عنوان یک وسیله گرمایشی زیبا و جذاب در منازل، رستوران‌ها، محیط‌های کاری و… مورد استفاده گرفته است. این وسیله نه تنها فضای خانه را گرم می­کند بلکه به عنوان یک عنصر دکوراتیو زیبایی فضای اتاق را دو چندان می­نماید. در حال حاضر با توجه به اهمیت ویژه دکوراسیون داخلی طراحان و معماران ایده‌های جدیدی برای تزئین دیوار شومینه ارائه می‌دهند. در این مطلب می‌خواهیم در مورد انواع شومینه و مدل‌های متنوعی که دارد، صحبت کنیم.

انواع مدل های شومینه

امروزه انواع شومینه در طرح‌ها و مدل‌های مختلف در بازار ارائه می‌شوند و معمولاً نقش انواع شومینه خانگی و انواع شومینه های مدرن جدای از گرم کردن محیط، زیبا سازی دکوراسیون داخلی خانه است.

شومینه‌ها از نظر سوخت مورد استفاده و کارکرد شامل انواع متنوعی هستند، مانند انواع شومینه هیزمی، شومینه گازی، شومینه برقی و شومینه الکلی که البته بهتر است قبل از این‌که اقدام به خرید شومینه نمایید، انواع شومینه های مدرن و انواع شومینه خانگی را کاملاً بشناسید. زیرا شومینه‌های مدرن از تنوع بالایی برخوردار هستند و ضریب ایمنی بالاتری دارند. اگر به زیبایی محیط اطراف خود اهمیت می‌دهید؛ با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: کدام مدل شومینه مناسب کدام دکوراسیون است؟ از شومینه هیزمی تا برقی

انواع شومینه از نظر سوخت انرژی

  • شومینه چوبی
  • شومینه هیزمی
  • شومینه گازی
  • شومینه برقی
  • شومینه الکلی

شومینه چوبی

این شومینه‌ها جزو اولین شومینه‌های ساخت دست بشر هستند، شومینه‌های با سوخت چوب هم برای فضا‌های سر پوشیده و هم برای مکان‌های رو باز مورد استفاده قرار‌ می‌گیرند. معمولاً با سنگ، آجرنسوز و فلز ساخته‌ می‌شوند. شومینه‌های چوبی خود به دو نوع تقسیم‌ می‌شوند. شومینه‌های بدون در و شومینه‌های در دار از انواع شومینه‌های چوبی هستند. در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

شومینه بدون در

این شومینه‌ها معمولاً از آجر و سنگ ساخته‌ می‌شوند. دود ایجاد شده ناشی از سوخت چوب توسط یک دودکش به بیرون از خانه منتقل‌ می‌شود. شومینه‌های بدون در گرمای زیادی تولید‌ می‌کنند اما دود ناشی از سوختن چوب به داخل خانه‌ می‌آید که می‌تواند فضایی ناخوشایند را برای افراد ایجاد کند.

شومینه در دار

این مدل یکی از انواع شومینه است که شامل یک تنه آجری، سنگی یا بتنی با درب فلزی دارای یک دریچه شیشه‌ای است. شومینه در دار گرمای کمتری نسبت به شومینه بدون در را وارد فضای خانه‌ می‌کند ولی کثیفی و آلودگی هوا در آن به‌مراتب کمتر است. علاوه بر این، از طریق دریچه شیشه‌‌ای هم‌ می‌توان آتش را مشاهده کرد.

انواع شومینه

شومینه هیزمی

شومینه هیزمی نوعی شومینه قدیمی است که در آن از چوب برای ایجاد حرارت استفاده می‌شود البته این روزها انواع مدرن آن هم فراوان است. بزرگ‌ترین مشکل در انواع شومینه هیزمی، هزینه تعمیر و نگهداری بالا است و همچنین شومینه‌های هیزمی باعث ایجاد دوده در فضا می‌شوند و نیاز به تمیز کردن مداوم فضای اطراف دارند. با این وجود شومینه چوبی به دلیل ایجاد فضای دلپذیر و آرامش بخش جز محبوب‌ترین انواع شومینه، شومینه دکوری است.

شومینه گازی

شومینه گاز سوز (شومینه گازی) یکی از انواع شومینه است که ممکن است هنگام استفاده، احساسی مشابه با شومینه چوبی ندهد، اما نکته جالب در مورد شومینه‌های گاز سوز این است که دوده ایجاد نمی‌کنند و حرارت بیشتری دارند. گرما و حرارت ایجاد شده توسط شومینه گازی با کم یا زیاد کردن مقدار گاز قابل کنترل است.

هزینه گاز مصرفی نسبت به دیگر انرژی‌ها کمتر و اقتصادی است. همچنین ساخت و نصب راحت، می‌تواند شومینه گازی را جایگزین شگفت انگیزی برای شومینه‌های سنتی و چوب سوز قرار دهد. آنچه باید در استفاده از شومینه‌های گازی در نظر گرفته شود این است که در بیشتر موارد سوخت گاز شفاف است، اما هنوز هم خطر انتشار آلاینده‌ها وجود دارد.

شومینه برقی

شومینه برقی یا شومینه الکتریکی به سرعت در حال تبدیل به محبوب‌ترین انواع شومینه از نظر نوع سوخت است. شومینه الکتریکی توسط برق و از طریق گرم کردن فنرهای داخلی تولید حرارت می‌کند. شعله ایجاد شده در شومینه الکتریکی ساختگی است. این شعله ساختگی مانند یک شعله واقعی به نظر می‌رسد و احساسی مشابه با آن ایجاد می‌کند.

شومینه‌های برقی دارای قابلیت تنظیم هستند. اگر دمای محیط بالا رود و گرما بیشتر از حد مورد نیاز شود، شومینه برقی با امکان خاموش کردن و یا کنترل میزان حرارت، تعادل دمایی محیط را فراهم می‌کند. این در حالی است که شعله ساختگی شومینه باقی می‌ماند. همچنین بیشتر شومینه‌های برقی دارای یک کنترل از راه دور برای روشن و خاموش کردن شومینه و یا کنترل حرارت هستند.

در مقایسه با انواع شومینه می‌توان گفت شومینه‌های برقی مقرون به صرفه‌ترین گزینه هستند. نصب شومینه برقی نسبتاً آسان است. یکی دیگر از مزیت‌های این نوع از شومینه‌ها این است که بر خلاف شومینه‌های چوبی و گازی نیازی به تعمیر و نگهداری معمول مانند بریدن چوب، تمیز کردن دودکش یا بازرسی خط گاز را ندارند.

بیشتر بخوانید: نصب شومینه برقی و نکات مربوط به مکان یابی و راه اندازی ایمن

شومینه الکلی

یکی از انواع شومینه که از الکل به عنوان سوخت استفاده می‌کند، شومینه الکلی است. اسن نوع شومینه نیازی به دودکش ندارد زیرا الکل در اثر سوختن، دوده ایجاد نمی‌کند. در دکوراسیون خانه‌های امروزی معمولاً از شومینه الکلی به عنوان یک المان دکوراتیو برای زیباسازی فضا استفاده می‌شود. شعله‌های این شومینه به صورت نامنظم و کاملاً طبیعی می‌سوزند و نمایی بسیار زیبا و آرامش بخش را به تصویر می‌کشند.

نصب شومینه‌های الکلی به دو صورت دیواری یا رومیزی و بدون نیاز به نصاب حرفه‌ای امکان پذیر است. یکی از مزایای استفاده از این شومینه‌ها تمیز کردن آسان آن‌ها و پاک کردن لکه‌ها و آلودگی‌ها تنها به کمک یک دستمال مرطوب یا نم‌دار است.

شومینه الکلی از ژل یا بیواتانول مایع به عنوان سوخت استفاده می‌کند؛ هیچ کدام از آن‌ها مواد مضر ایجاد نکرده و سلامتی ساکنین را به خطر نمی‌اندازد. میزان گرمایش شومینه الکلی به اندازه گرم کردن منازل بزرگ نیست و بیشتر از آن به عنوان وسیله تزئینی استفاده می‌شود.

انواع شومینه از نظر شکل ظاهری

از آنجایی که شومینه در دکوراسیون منزل بسیار موردتوجه قرار می‌گیرد، بسیاری هنگام انتخاب، به ظاهر و مدل آن اهمیت می‌دهند. اگر بخواهیم انواع شومینه را از نظر ظاهری بررسی کنیم، با چند نوع روبرو خواهیم بود که به شرح زیر هستند:

  • شومینه دیواری
  • شومینه سنتی
  • شومینه های ایستاده
  • شومینه توکار
  • شومینه کنجی
  • شومینه چرخنده
  • شومینه دو طرفه
  • شومینه بدون قاب
  • شومینه معلق
  • شومینه شیشه‌ای
  • شومینه در دار

شومینه دیواری

ابتدایی‌ترین نوع شومینه سنتی از نظر شکل ظاهری شومینه‌ای است که در ضمن ساخت منزل در دیوار ساختمان تعبیه می‌شود. مزیت این نوع شومینه صرفه‌جویی در فضا است. از نظر جلوه و زیبایی، نمایی شیک را ایجاد می‌کند. به طور کلی جنس این نوع شومینه از چدن یا فولاد ساخته شده و قابلیت نصب روی دیوار و یا داخل آن را دارند.

شومینه سنتی

شومینه‌های سنتی از هیزم یا چوب برای ایجاد حرارت استفاده می‌کنند و کوره آن‌ها از فولاد، سنگ و یا آجر ساخته شده است. همان‌طور که پیش‌تر هم به آن اشاره کردیم، شومینه‌های سنتی برای خارج کردن دود از خانه حتماً باید از یک کانال دودکش استفاده کنند.

انواع شومینه

 شومینه ایستاده

در بررسی انواع شومینه و مدل‌های آن، می‌توانیم بگوییم که شومینه‌های مستقل ایستاده شبیه به شومینه‌های سنتی هستند و معمولاً یک طاقچه نیز دارند. این شومینه‌ها بر اساس نوع سوخت، به شکل آزاد، دیواری و یا سقفی ساخته می‌شوند.

شومینه توکار

در شومینه توکار، یک شومینه جدید در داخل شومینه سنتی از پیش ساخته شده قرار می‌گیرد و کارکرد آن را ارتقا می‌دهد. به این نحو که با نصب شومینه برقی، گازی، ژل سوز و یا الکلی در داخل شومینه چوبی سنتی که دارای دهانه باز است، می‌توان یک شومینه چوبی با محدودیت‌های فراوان مثل نیاز به نگهداری مداوم را به یک شومینه کم‌مصرف با استفاده راحت تبدیل کرد.

شومینه کنجی

این نوع شومینه در شمار انواع شومینه دیواری محسوب می‌شود و همان‌طور که از نام آن پیدا است در کنج دیوار منزل قرار می‌گیرد؛ در واقع این نوع شومینه تا حدودی از نوع دیواری آن، جدیدتر است. از جمله مزایای این نوع شومینه این است که در دیوار قرار می‌گیرد و فضای منزل را اشغال نمی‌کند. این نوع از شومینه‌ها به دلیل تزیینی بودن و زیبا ساخته شدن تأثیر زیادی در نما و زیبای منزل دارد.

شومینه چرخنده

این نوع شومینه‌ها قابلیت چرخیدن ۱۸۰ درجه‌ای به هر سمتی را دارند و تا حدودی شبیه به پنکه‌های قابل‌ انتقال هستند. این مسئله به این معناست که می‌توان آن را به راحتی به هر سمت و طرفی منتقل کرد. از جمله مزایایی که این نوع شومینه دارد، این است که در آپارتمان‌های کوچک که همواره مشکل فضا مطرح است، وجود شومینه چرخنده مزیت محسوب می‌شود چراکه می‌توان در فصل گرم سال آن را جمع کرد و در فصل سرد سال آن را دوباره بر پا کرد. مورد دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد این است که در زمان مصرف نیز می‌توان از شومینه استفاده کرده و از اتلاف انرژی خودداری کرد.

 شومینه دو طرفه

این نوع از شومینه‌ها در دو سوی منزل قرار می‌گیرد و مزیت آن در این است که انرژی در یک طرف منزل جمع نمی‌شود و به صورت پراکنده در محیط منتقل می‌شود. این چنین پراکندگی در انرژی عاملی برای زودتر و سریع‌تر گرم شدن محیط و رسیدن به درجه ایده آل محسوب می‌شود.

شومینه بدون قاب

شومینه بدون قاب یکی از انواع شومینه است که کاملاً جدید بوده و ظاهر آن دقیقاً شبیه به بخاری است. شومینه بدون قاب قابلیت این را دارد که در هر بخشی از منزل که دوست دارید قرار بگیرد.

شومینه معلق

شومینه معلق از جمله خلاقانه‌ترین مدل‌ها و انواع شومینه از جهت طراحی و ساخت محسوب می‌شود، چرا که این نوع شومینه از سقف آویزان شده و اصلاً روی زمین قرار نمی‌گیرد. مزیت این نوع شومینه این است که فضای خاصی روی زمین یا داخل دیوار را اشغال نمی‌کند و تا حدودی در استفاده بهینه از فضا مؤثر است.

 شومینه شیشه‌ای

یکی از انواع شومینه که دارای طراحی‌های نوین و جدیدی هستند، شومینه‌های شیشه‌ای می‌باشند. این نوع شومینه‌ها با یک پنل شیشه‌ای محصور شده‌اند و زیبایی بسیاری به محیط می‌بخشند.

شومینه در دار

این مدل شومینه شامل یک تنه آجری، سنگی یا بتنی با درب فلزی دارای یک دریچه شیشه‌ای است. شومینه در دار گرمای کمتری نسبت به شومینه بدون در را وارد فضای خانه‌ می‌کند ولی در عوض کثیفی و آلودگی هوا در آن به مراتب کم‌تر است. علاوه بر این، از طریق دریچه شیشه‌‌ای هم‌ می‌توان آتش را مشاهده کرد که زیبایی خاصی را به همراه دارد.

انواع مدل شومینه مدرن بر اساس مصالح

در بررسی انواع شومینه از نظر نوع مصالح ساخت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • شومینه سنگی
  • شومینه آجری
  • شومینه بتنی
  • شومینه گچی (پلاستر)
  • شومینه فلزی
  • شومینه مرمر

شومینه سنگی

معمولاً برای ساخت شومینه‌های سنگی از سنگ‌هایی مانند شیست و هورنفلس استفاده‌ می‌کنند که استحکامی خوب و زیبایی فوق العاده‌ای دارند. لازم به ذکر است که ظاهر شومینه‌های سنگی برای فضاهایی با سبک دکوراسیون روستیک مناسب است.

شومینه آجری

شومینه‌های آجری با تزیین چوبی جزو شومینه‌هایی مناسب فضاهای با سبک دکوراسیون داخلی سنتی و کلاسیک هستند. شومینه‌های آجری با سوخت چوب، قابل تبدیل شدن به شومینه‌های الکتریکی، گازی و یا اتانولی را دارند.

شومینه بتنی

به طور کلی شومینه‌های بتنی مناسب دکوراسیون داخلی با سبک مدرن یا معاصر هستند. از انواع شومینه های گازی، اتانولی و الکتریکی پیش ساخته‌ می‌توان در آن‌ها استفاده کرد.

شومینه گچی (پلاستر)

این شومینه‌ها به دلیل تزیینات ظریف گچی بیشتر برای ساختمان‌ها و فضاهایی مناسب هستند که دارای دکوراسیون داخلی سنتی و مدرن هستند و نوع آن نیز بستگی به تزئینات و گچ کاری‌های آن دارد. انواع شومینه با سوخت چوب، گازی، اتانولی و الکتریکی در داخل شومینه‌های گچی قابل نصب هستند.

البته به دلیل تولید دود در شومینه‌های با سوخت چوب و گاز و کثیف شدن ظاهر این نوع شومینه پیشنهاد ما این است از انواع اتانولی و الکتریکی در شومینه‌های پلاستر (گچی) استفاده شود.

شومینه فلزی

بسته به نوع دکوراسیون داخلی و محلی که شومینه قرار است در آن نصب‌ شود؛ می‌توان از شومینه فلزی استفاده کرد. لازم به ذکر است که این نوع شومینه برای دکوراسیون داخلی مدرن، روستیک، سنتی و صنعتی مناسب است.

شومینه مرمر

به طور کلی شومینه مرمر را‌ می‌توان یک شومینه مدرن و در عین حال کلاسیک در نظر گرفت. سنگ مرمر از دیرباز یکی از سنگ‌های زیبا و کمیاب بوده که خواهان زیادی دارد. این نوع شومینه‌ می‌تواند برای افرادی که طرفدار شومینه‌های خاص و مدرن هستند، گزینه مناسبی باشد.

سخن آخر

تا این‌جای مطلب سعی کردیم ضمن معرفی انواع شومینه و بررسی مزایا و معایبی که دارند، مصالح به کار رفته در انواع مختلف را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اگر سوالی در مورد نحوه عملکرد شومینه‌ها و مدل‌های مختلف این وسیله کاربردی دارید، می‌توانید در بخش نظرات مطرح کنید؛ کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا