گروت سیمانی چیست و طریقه مصرف گروت سیمانی چگونه است؟
متداولترین نوع گروت در کارهای ساختمانی گروت سیمانی است که غالباً از سیمان، ماسه، آب و مواد افزودنی متنوعی تشکیل شده است. این گروت به دلیل ویژگیهای منحصر به فردش دارای کاربردهای فراوانی است. اما گروت سیمانی چیست و چرا در ساختوساز اهمیت دارد؟ با ویکی ساختمون همراه باشید.
برای پایدارسازی ساختمان درخواست خود را در کارگشا ثبت نمایید.
تعریف گروت سیمانی
گروت سیمانی (Grout Cement) یک مایع متراکم است که برای پر کردن شکافها یا به عنوان تقویت کننده در ساختارهای موجود استفاده میشود. گروت به طور کلی مخلوطی از آب، سیمان و ماسه است و در تزریق فشار، اتصال بخشهای بتن از پیش ریخته شده، پُر کردن حفرهها و درزهایی مانند محل اتصال بین کاشیها استفاده میشود.
استفاده از این گروت بیشتر در پر کردن کاشی کف دوش و کاشی آشپزخانه است. برخلاف سایر گروتهای سازهای مانند گچ یا ترکیبات مشترک، گروت بر پایه سیمان اگر به درستی مخلوط شده باشد میتواند دارای خاصیت ضد آب باشد.
این گروت به دلیل گرانروی کم و کمبود آهک (که برای انعطاف پذیری به ملات اضافه میشود) متمایز از بقیه گروتها است. گروت سیمانی نازک است، بنابراین به راحتی در شکافها جریان مییابد.
نسبت آب به سیمان باید به حداقل برسد تا مقاومت به حداکثر مقدار خود و شرینکیج به حداقل مقدار خود برسد. از کاهندههای آب یا سایر مواد افزودنی میتوان برای بهبود خواص گروت استفاده کرد.
برای حجم کم میتوان از تفنگ تزریق دستی استفاده کرد. برای حجم بیشتر باید از پمپ استفاده شود. پس از پُر شدن ترک، باید فشار را برای چند دقیقه حفظ کرد تا از نفوذ خوب گروت در درز اطمینان حاصل شود.
مشخصات گروت سیمانی
- گروت به صورت پودر خشک در دسترس است.
- مسئله جداسازی و آب انداختگی با گروت وجود ندارد.
- در صورت نیاز میتوان گروت را در محل ریخت یا پمپ کرد.
- شامل خاصیت روانی عالی است.
- قوام گروت سیمانی (کارپذیری) قابل تنظیم است.
- چسبندگی بالایی دارد.
- غیر سمی و غیر قابل اشتعال است.
- دارای خاصیت غیر خورنده است.
انواع گروت سیمانی
انواع گروت شامل موارد زیر هستند:
گروت سیمانی منبسط شونده
این نوع گروت به صورت پودر خشک و در بسته بندیهای آماده تولید میشود. برای استفاده تنها باید پودر را با آب مخلوط کرد. مخلوط شدن با آب باعث انبساط اولیه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه میشود که این امر حاصل تصعید گازها است. انبساط دوم یک تا دو روز بعد از مخلوط شدن گروت رخ میدهد. از ویژگی های گروت سیمانی منبسط شونده میتوان به مقاومت اولیه و نهایی بالا، مقاومت فشاری بالا و بهترین گروت برای استفاده در صفحه زیر ستون یا همان بیس پلیت است.
گروت اپوکسی
این نوع گروت شامل دو جز رزین پلیمری و مخلوط سیمان است. از ویژگیهای گروت پلیمری میتوان به پیوند قوی با زیرسازی معدنی، خاصیت آب بندی مناسب، مقاومت کششی بالا، مقاومت خمشی بالا، مقاومت سایشی بالا و استحکام در برابر اثر آب شور دریا اشاره کرد.
گروت پلیمری
این نوع گروت از سه جز اعم از رزین اپوکسی، هاردنر پلی آمینی و پُرکننده تشکیل شدهاند که در زمان استفاده با هم ترکیب میشوند. از ویژگیهای این گروت میتوان به مقاومت فشاری و خمشی بالا، مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالا، استحکام و چسبندگی مناسب، قابلیت سخت شدگی بدون جمع شدگی، سخت شدن سازه در زمان کوتاه اشاره کرد.
اجرای سازه ساختمان را در کارگشا ثبت و منتظر پایان کار باشید.
فواید استفاده از گروت سیمانی
- گروت ریزی را می توان در هر شرایطی انجام داد.
- به ویبره نیازی ندارد و قابل کنترل است. از این رو فرصتی برای آسیب ساختاری وجود ندارد.
- بهبود ساختار را میتوان اندازه گیری کرد.
- برای فضای محدود و تنگ عالی است.
- برای کنترل جریان آب زیرزمینی، نشت و مواد زائد خطرناک مناسب است.
- نوع سیمانی، خاصیت منبسط شوندگی دارند.
- مقاومت فشاری، کششی و خمشی بسیار بالایی دارد.
- دچار زنگ زدگی و خوردگی نمیشود (سنگدانه آهنی ندارد).
طریقه مصرف گروت سیمانی
قبل از استفاده از گروت سیمانی باید بدانید که این گروت به صورت پودر خشک و در کیسههای ۲۰ کیلوگرمی به فروش میرسد. رنگ این گروت خاکستری است و به میزان یک تا سه درصد قابل منبسط شدن است. انبساط حجمی این گروت در دو مرحله رخ میدهد.
انبساط اولیه آن زمانی اتفاق میافتد که آب و گروت با هم ترکیب میشوند (حداکثر ۳۰ دقیقه بعد از مخلوط) و انبساط دوم در اثر واکنش شیمیایی ناشی از آب و کروت گیرش رخ میدهد (یک تا دو روز بعد از مخلوط).
پودر گروت را باید با میزان کافی آب مخلوط کرد تا ترکیب نهایی همگن و یکنواخت باشد. نخست مقدار لازم آب را در استانبولی یا سطل فلزی بریزید، سپس پودر گروت را به مخلوط اضافه کنید.
مخلوط کردن میتواند به صورت مکانیکی و با استفاده از یک مته برقی با سرعت کم (حداکثر ۵۰۰ دور در دقیقه) با آب در نسبت مناسب انجام شود تا از جذب هوا در آن جلوگیری شود. برای سازگاری مطلوب و خاصیت روانی گورت، میتوان نسبت اختلاط را تنظیم کرد. به جای مته برقی میتوان مخلوط را با کمچه به هم زد.
حداقل زمان اختلاط برای مخلوط سه دقیقه است. همچنین، برای استفاده بهینه از خصوصیات انبساط کننده گروت، باید سعی شود از مخلوط به دست آمده در سریعترین زمان ممکن (حداکثر ۱۵ دقیقه) در محل استفاده کنید.
نکته: کیسههای گروت را باید مانند سیمان دور از محیط مرطوب نگهداری کرد.
کاربرد گروت سیمانی
- برای تزریق بین صفحه ستون فلزی و فونداسیون ساختمان
- برای پر کردن فضای خالی، شکاف و حفرههای بتن
- تزریق برای پر کردن حفرههای بین سطح و پوشش در کارهای مربوط به تونل
- برای رفع تاندونهای پس از کشش در بتن پیش تنیده
- برای ترمیم روسازی و زمین زیر پی
- برای ترمیم ترکهای بتن و نقص در قطعات بتنی
- برای نصب میل مهارها برای دیوار شمع بتنی
سخن آخر
گروت سیمانی مخلوطی از سیمان، ماسه و آب یا مواد شیمیایی است که برای پر کردن شکاف استفاده میشود. این گروت برای ترمیم ترکهای بتنی، پر کردن شکاف در فرآیند کاشی کاری، پر کردن درزها برای ضد آب کردن و همچنین برای تثبیت خاک به کار گرفته میشود. تزریق این گروت همچنین برای تأمین مقاومت بیشتر جهت تحمل بار استفاده میشود.