مقالات کارگشا

لوله کشی استخر؛ نحوه عملکرد سیستم پمپاژ آب استخر و جکوزی

پمپ ها در صنعت تاسیسات از پرکاربرد ترین تجهیزات می باشند. که به جابجایی و انتقال آب در سیستم های مورد نیاز می پردازند. از پرکاربرد ترین پمپ ها مدل گریز از مرکز می باشد که در دو مدل یک و چند طبقه در بازار موجود است و مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر پمپ های به کار گرفته شده در استخر ها از نوع یک طبقه بوده که باید ظرفیت و عملکرد آن ها به صورتی باشد که در طول روز حداقل سه مرتبه آب استخر را سیرکوله کند. نکته لازم به ذکر این است که پمپ های مورد استفاده برای جکوزی متفاوت از پمپ های استخر می باشد و برای چرخش و تصفیه آب جکوزی از پمپ های خطی استفاده می شود.

پمپاژ آب جکوزی و استخر

پمپاژ آب استخر

به طور معمول قسمت های زیر در استخر نیاز به پمپ دارند:

  • پمپ جهت سیرکولاسیون آب استخر
  • پمپ جهت سیرکولاسیون جکوزی
  • پمپ سیرکولاسیون بویلر
  • پمپ های جت جکوزی

معمولا انتخاب پمپ ها بر مبنای نوع استخر و نرخ تعویض آب  صورت می گیرد. اما منظور از نرخ آب در این جا به معنی زمان تامین حجم آب استخر از طریق فیلتراسیون توسط پمپ می باشد. این نرخ ها با توجه به نوع و حجم استخر ها متفاوت می باشند. به منظور محاسبه هر چه بهتر حجم استخر بهتر است در ابتدا شکل فیزیکی استخر را رسم و سپس آن را به قسمت های کوچکتری تقسیم کنیم تا محاسبه حجم ساده تر و دقیق تر صورت بگیرد.

پمپ استخر

محاسبه دبی عبوری از پمپ

دبی آب پمپی که آب را بین استخر و موتورخانه به جریان می اندازد از تقسیم حجم استخر بر تقسیم مقدار ساعت عبور آب کل استخر از صافی ها به دست می آید.

دبی آب جکوزی ها هم به طور مشابه از تقسیم حجم کل جکوزی بر مدت زمان یک گردش کامل آب به دست می آید. نکته قابل توجه برای جکوزی ها در این است که آب یک جکوزی به طور میانگین در هر 20 یا 30 دقیقه یک بار به طور کامل گردش می کند.

برای محاسبه دبی پمپ بویلر نیز کافیت ظرفیت حرارتی بویلر را برحسب gpm بر عدد 2500 تقسیم کنیم به این صورت دبی بر اساس kcal/h به دست می آید. این عدد برای اساس فرمول Q=mcT برای افزایش دمای 10 درجه سانتی گراد برای دبی جرمی آب به دست می آید.

پمپ استخر و جکوزی

تعیین افت هد پمپ

نکته بسیار مهم برای تعیین هد پمپ که به دلیل افت فشار روی می دهد این است که بدانیم این افت فشار در کدام قسمت از مسیر چرخش آب استخر رخ می دهد.

این افت در واقع به علت و جود تجهیزاتی مانند : فیلتر های شنی، موگیر ها و مبدل های حرارتی است که در این چرخه ایجاد می شود.

نکته بسیار مهم دیگر سیستم لوله کشی آب است که عامل بسیار تعیین کننده میزان افت هد سیستم می باشد.

افت فشار در فیلتر ها

نوع فیلتر ها تاثیر بسزایی در افت هد سیستم در قسمت فیلتر ها دارد به صورتی که در فیلتر های شنی افت فشار 15 متر و در فیلتر های دیاتماتیک 30 متر در نظر گرفته می شود.

افت فشار در مبدل های حرارتی

مبدل های حرارتی دارای مدل های مختلف هستن که هر مدل باعث ایجاد افت هد متفاوتی از مدل دیگر می شود از این رو با توجه به نوع مبدل (صفحه ای، لوله و…) باید در کاتالوگ شرکت سازنده ذکر شود.

افت فشار به علت سیستم لوله کشی

به صورت معمول افت هد در هر 100 متر برای سیستم لوله کشی 2 تا 5 متر در نظر می گیرند. این محاسبه بر این اساس شکل گرفته است که طولانی ترین مسیر لوله کشی را در 2 تا 5 درصد (3 درصد عدد مناسبی است) ضرب کرده و ارتفاع افت سیستم لوله کشی محاسبه می شود.

نکته قابل توجه نوجود تجهیزاتی از قبیل شیر آلات در مسیر لوله کشی است که خود باعث ایجاد افت هد در سیستم می شوند منتهی محاسبه این افت هد بسیار طولانی و زمان بر است از این رو از یک روش تجربی به منظور در نظر گرفتن افت هد این تجهیزات استفاده می شود به این صورت که طولانی ترن مسیر لوله کشی را در عدد 1.5 ضرب کرده و برای محاسبه سایر افت هد ها ( ضرب کردن در 2 الی 5 درصد ذکر شده) به جای طولانی ترین مسیر لوله کشی از 1.5 برابر آن استفاده می شود که البته این یک روش تجربی و کم دقت است اما با توجه به زمان بر بودن محاسبات دقیق از این روش استفاده می شود.

انتخاب و نصب پمپ

معمولا برای هرقسمت دو پمپ و حتی بیشتر انتخاب و استفاده می شود تا هنگام خرابی و خروج یک پمپ از مدار گردش آب پمپ رزرو وارد عمل شود و سیستم گردش آب دچار اختلال نشود.
برای انتخاب پمپ از نمودار های کاتالوگ شرکت سازنده استفاده می شود که دو پارامتر دبی و هد پمپ برای استفاده نیاز است و از این دو پارامتر به منظور انتخاب پمپ از نمودار ارائه شده توسط شرکت سازنده استفاده می شود.

استخر خانگی در فضای باز

 

مطالب مرتبط:

منابع:

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا