مقالات کارگشا

پیاده سازی نقشه روی زمین، چه تجهیزاتی نیاز دارد؟

احداث ساختمان با پیاده کردن نقشه های فونداسیون، دیوارچینی، مشخص نمودن محل درب ها و پنجره ها و موارد مشابه بر روی زمین و یا در طبقات مختلف ساختمان آغاز می گردد. عملیات پیاده سازی نقشه های اجرایی نظیر آجر چینی، بلوک چینی و سنگ چینی با یک رگه کردن نقشه های مربوطه بر روی زمین و یا تراز کف طبقات انجام می گیرد. برای این مهم از تجهیزات نقشه برداری نظیر دوربین های نیوو، تئودولیت توتال و ابزار آلات سنتی نظیر ریسمان و گچ ریزی، ریسمون رنگی، متر نواری و لیزری و دیگر موارد استفاده می شود.

پیاده سازی نقشه یعنی چه؟

به مجموعه عملیاتی که منجر به تهیه نقشه یک منطقه یا یک محل (مانند اندازه گیری، محاسبات و ترسیم) به جهت نمایش زمین و عوارض آن می گردد، نقشه برداری گفته می شود. علاه بر این برای پیاده کردن نقشه های مربوط به فونداسیون و دیوارها بر روی زمین برای انجام عملیات خاکبرداری محل فونداسیون و شناژ زیر دیوارها، نیاز به ابزار آلاتی برای پیاده سازی نقشه ها بر روی زمین می باشد. برای اجرای عملیات نقشه برداری و یا پیاده سازی یک نقشه برروی زمین نیاز به تجهیزات و وسایلی می باشد که در این بخش به اختصار توضیحاتی را درباره این ابزار آلات خواهیم داد.

پیاده سازی نقشه با متر نواری

متر نواری ابزاری است جهت اندازه گیری ابعاد و اندازه ها که عموما از جنس های فلزی، پلاستیکی و یا پارچه ای ساخته می شوند. طول و جنس مترها با توجه به نوع کاربرد آنها متفاوت می باشد. نوع پلاستیکی و پارچه ای با دقتی حدود 1000 : 1 و نوع فلزی آن با دقتی حدود 3000 : 1 برای اندازه گیری های دقیق مناسب تر است. عموما مترهای فلزی با طول بیشتر از 10 متر ساخته نمی شوند و طول های بلندتر تا 100 متر را بوسیله مترهای پارچه ای اندازه گیری می نمایند. با توجه به خطاهای احتمالی در انجام عملیات مترکشی باید به نکاتی از جمله، دقت در خواندن عدد متر، خطای ناشی از افت (شکم دادن) متر، انقباض و انبساط متر و یا حتی میزان کشش ایجاد شده در متر دقت نمود تا میزان خطاها به حداقل کاهش یابد. در سال های اخیر و با استفاده بیشتر از مترهای با تکنولوزی لیزر که به مترهای لیزری مشهور است، دقت در اندازه گیری های با طول بیش از 5 متر و حتی تا چند کیلومتر به طرز فزاینده ای بالا رفته است.

تجهیزات پیاده سازی نقشه برروی زمین

یکی از کاربردهای دیگر مترها بجز اندازه گیری، جهت پیاده سازی نقشه بر روی زمین می باشد. به عنوان مثال می توان تنها با استفاده از متر زوایای قائم را روی زمین پیاده سازی نمود. این روش که برگرفته از قضیه فیثاغورث می باشد در کلام عامیانه بنام روش 3:4:5 (سه، چهار، پنج) می باشد. بدین صورت که اگر اندازه یکی از اضلاع زاویه قائمه برابر 3 متر و ضلع دیگر آن برابر 4 متر باشد ، طول ضلع دیگر (وتر مثلث قائم الزاویه) مثلث ایجاد شده برابر 5 متر خواهد بود. در این روش پیاده سازی دقت شود که نمی توان از ضریبی از اعداد 3،4،5 (به عنوان مثال نمیتوان گفت 6،8،10) استفاده نمود بلکه باید از قانون فیثاغورث تبعیت کرد. 

پیاده سازی نقشه با ریسمان (ریسمون کار)

جهت مشخص نمودن خطوط نقشه بر روی زمین نیاز به وسیله است که بتوان با ظرافت و دقت خاصی مسیرها را پیاده سازی نمود. در حقیقت ریسمان نقش خطوط نقشه را بر روی زمین بازی خواهد کرد. لازم به ذکر است ریسمان کشی جهت کنترل نمودن دقت پیاده سازی نقشه بر روی زمین نیز کمک بسیاری می نماید. پس از کنترل نهایی ریسمان های پیاده سازی شده بر روی زمین می توان مسیر آن را بوسیله گچ و یا ریسمان های رنگی  جهت اجرا مشخص نمود.

تجهیزات پیاده سازی نقشه برروی زمین

پیاده سازی نقشه با شاقول

شاقول شامل وزنه ای فلزی است به شکل مخروط ناقص که در قاعده بوسیله ریسمان بصورت آویزان مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار در حقیقت وسیله ای برای پیاده سازی عوارض و یا دیوارها بصورت قائم برروی زمین می باشد. شاغول های لیزری موجود در بازار بوسیله نوری کاملا عمود بر زمین می تواند کار اجرای پیاده سازی را تسهیل نماید.

تجهیزات پیاده سازی نقشه برروی زمین

پیاده سازی نقشه با دوربین های نقشه برداری       

ابزار اصلی این روزها جهت پیاده سازی نقشه ها بر روی زمین، دوربین های پیشرفته نقشه برداری می باشد. روش کار این ابزار دقیق و دوست داشتنی بدین صورت می باشد که مختصات نقاط نقشه مورد نظر توسط نرم افزار مختص به این امر به دوربین داده می شود و اپراتور بوسیله نور لیزر دوربین (ویا استفاده از میز و خط کش به همراه تراز قائم و رفلکتور)، دقیقا همان نقاط را بر روی زمین پیاده می نماید.

تجهیزات پیاده سازی نقشه برروی زمین

مطالب مرتبط با این مقاله را در کارگشا دنبال کنید:

به منظور آشنایی بیشتر با این مبحث و رسیدن به جواب سوالات خود و یا ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد به بخش مشاوره آنلاین کارگشا مراجعه فرمایید.

منبع : دپارتمان اجرا سامانه جامع صنعت ساختمان (کارگشا)

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا