پروژه «همه ساز» یا «built by all» معماری مشارکتی را در هفته طراحی میلان 2018 به واقعیت گره زد.
در این مقاله میخوانید:
درباره پروژه
مینی لیوینگ (Mini Living) در همکاری با استودیو ماما (Studiomama)، با خلاقیت در استفاده از فضاهای بلااستفاده شهری مفهومی جدید از زندگی را در هفته طراحی میلان امسال (Milan Design Week 2018) پیش چشمها آورد. در چیدمان «همهساز» یک اجرای توأم با زیباییشناسی در موضوعات مورد نظر مجموعه مینیلیوینگ را شاهدیم و در عین حال اهمیت قوانین مشارکت را نیز حس میکنیم. در این چیدمان به شرکتکنندگان نیز تجربه درک مفهوم مشارکت برای طراحی محیط اطراف و نیز تجربه روابط بهینه در همسایگی با دیگران، منتقل میشود.
اهداف پروژه
اهداف این پروژه معماری داخلی، یعنی درک و نشان دادن نیازها، اقتضائات زندگی و ایدههای هر فرد برای برآورده کردن آنها، در آزادی عملی که به افراد و کاربران آن داده شده تا بنا به میل و نیاز خود و بر اساس هویت خود به تشکیل فضاها بپردازند؛ محقق میشود. به لطف پروژه «همهساز» که در هفته طراحی میلان امسال اجرا شد، به فعلیت رساندن ظرفیتهای موجود برای مشارکت میان ساکنین هر فضا و معماران آن، دیگر یک آرزوی دور و محال نیست.
مشخصات پروژه
پروژه «همهساز» در محوطه ویژه طراحی در هفته طراحی میلان ـ با نام تورتونا (tortona design district) ـ اجرا شد. این پروژه در یک ساختمان متروکه، در چهار واحد غرفهمانند با چهار سبک زندگی یا جنبههای مختلف زندگی، بهصورت جداگانه طراحی اولیه شد و کاربران این واحدها که طراحان آن نیز هستند میتوانند علاوه بر اینکه حریم شخصی خود را حفظ میکنند، از این امکان که فضای مورد استفادهشان را به معرض عموم بگذارند نیز استفاده کنند.
در کنار پروژه این شرکت معماری در لندن، مینیلیوینگ تصمیم گرفته است تا یک محوطه را مخصوص تجربه برای بازدیدکنندگان ایجاد کند. در این محوطه که «کارخانه یادگیری» یا practice factory نام دارد، مهمانهای مختلفی وارد میشوند و این امکان را دارند که دیدگاههای خود در مورد یک واحد مسکونی که برای زندگی ایدهآل باشد را ارائه دهند. این تمرین موجب میشود تا ایده همکاری نزدیک میان ساکنین و معماران یک فضا، به خوبی به اجرا برسد. ایدهای که اساساً موجب میشود که افراد بر فضایی که در آن زندگی میکنند اثری خلاقانه داشته باشند.
هر یک از آن چهار فضا 15 تا 20 متر مربع مساحت، و همگی شکلها، رنگها و مواد مختلفی دارند. در هر یک از آنها نهتنها نمود عینی شخصیتهای مختلف ساکنینشان را میتوان دید، بلکه میتوان در عمل مشاهده کرد که انعطاف و تطبیقپذیری این طرح با کاربردها و نیازهای مختلف تا چه میزان است. این واحدها در یک فضای عمومی با هم گروهبندی شدهاند و یک آشپزخانه مشترک، سرسرا، حیاط، و محوطه ورزشی فضای باز دارند. نتیجه این پروژه علاوه بر اینکه یک مفهوم منحصر به فرد را بهصورت اجرا شده و در عمل نشان میدهد، مجموعهای از همسایگان را نیز در دل خود دارد که میتوان روابط میان آنها را از نزدیک و بهصورت یک نمونه قابل بررسی و تحلیل، مطالعه نمود.
اوکه هازر (Oke Hauser)، رهبر خلاق مینیلیوینگ در مورد پروژه «همهساز» اینطور شرح میدهد: «بازار امروز در حیطه مسکن و ساخت و ساز ـ از نظر برآورده ساختن نیازها و خواستههای افراد، محدود و کمتوان است و درگیری با قوانین متعدد ـ پویایی و زنده بودن را از آن دور میکند. به همین دلیل در پروژه «همهساز» ما افراد را به طراحان و سازندگانی فعال تبدیل میکنیم و آنها را بر فرایند طراحی مسلط میسازیم تا این فرایند را مدیریت نمایند. معتقدیم هر چه ساکنین یک خانه بیشتر بتوانند هویت خود را در آن خانه ایجاد کرده و حس کنند، بر بالا بودن کیفیت فضای زندگی اثر بیشتری میگذارند.»
درباره مجریان پروژه
همکاری مینیلیوینگ و استودیوماما نیز نمونه یک همکاری مثالزدنی است. در مینیلیوینگ همه چیز مبتنی بر استفاده خلاقانه از فضا و نحوه بهروز رسانی آن و استفاده از هوشمندسازی در آن میباشد. طراحی در مینیلیوینگ تمرکز بسیار بالایی بر کاربر دارد و لذت از طراحی به منظور ایجاد فضاهای کوچک موجب میشود که کاربر احساس کند آنها بزرگتر از واقعیت هستند. از سوی دیگر استودیوماما نیز با فلسفهای مشابه کار میکند و بنابراین میتواند همکار بسیار خوبی برای مینیلیوینگ باشد.
سخن آخر و تصاویر بیشتر
مطالعه پروژههایی اینچنین، پنجرهای جدید به روی مسکن مدولار باز میکند زیرا همواره جدیدترین نوآوریها را میتوان در نمایشگاهها، مسابقات و جشنوارههایی مانند هفته طراحی میلان یافت. در کارگشا نیز همواره نگاه و توجه به نمایشگاههای داخلی و خارجی وجود داشته و در قالب گزارش یا تحلیل و یا در قالب بررسی یک محصول خاص از آنها، به این مقوله پرداخته شده است. در ادامه تصاویر دیگری را نیز از این پروژه و نیز مدیران مینیلیوینگ و استودیوماما ببینید:
منبع: designboom