سیزده بدر، روز تجدید پیمان آشتی با طبیعت
سیزده بدر
همانگونه که می دانید آداب و سنن دیرپای نوروز با طلیعه چهارشنبه سوری آغاز می شود و با شکوه و جلال سیزده بدر، در پهن دشت گسترده بهار نو خاتمه می یابد. سیزده بدر، پای نهادن انسان تلاشگر است بر خاک مهربان که دوباره کار، تلاش و ساختن زندگی نو همراه با سال نو را پی ریزی کند. آخرین روز جشن نوروزی دامن کشان بر صحرا پای نهاده و در این روز کاروان خانواده ها در سراسر طبیعت جای می گسترند. اکنون واپسین ایام شادکامی است و باید هر چه از شادمانی در این ایام کم بهره برده ایم در این روز جبران کنیم و از فردا باید به نام و یاد خدا کار را آغاز کرد.
سفرهای نوروزی و طبیعت گردی نقطه عطفی در رویارویی انسان با مظاهر طبیعی است و در این میان ضرورت دارد که طبیعت گردان محترم با همت و تلاش خود ضمن بهره مندی از این موهبت های الهی و ارزش های خدادادی با رعایت اخلاق طبیعت گردی و با بهره مندی از اخلاق زیست محیطی، صیانت از جلوه های الهی را سرلوحه رفتار و منش خود قرار دهند و در حفظ طبیعت و محیط زیست کوشا باشند. نباید فراموش شود که محیط زیست سالم جزو سرمایه های اجتماعی محسوب می شود که همه وظیفه داریم در حفاظت و نگهداری از این مواهب طبیعی کوشا باشیم و بی توجهی به حفظ و پاسداشت طبیعت در نهایت با تخریب محیط زیست همراه خواهد بود، که این خود مشکلات عدیده ای را برای تمامی جانداران از جمله خود انسان ها به وجود می آورد. پس بیاییم همه ما دیده بان طبیعت سرزمین خود باشیم و برای حفظ محیط زیست سرزمین پهناور ایران، احساس مسوولیت داشته باشیم.
اگر بدون احساس مسوولیت در قبال محیط زیست به سراغ آن برویم، ویرانگر آن خواهیم شد. انسان نه تنها به خاطر خود بلکه به خاطر آیندگان، در مقابل محیط زیست مسئول است. در حقیقت معنای فرهنگ محیط زیستی، همین نحوه برخورد انسانها با محیط زیست است. در یک جمله می توان گفت، هم انسانها بر محیط زیست تاثیر میگذارند و هم محیط زیست بر انسان ها. اما مشکل اساسی در این است که محیط زیست یک طرفه تنها بخشنده است و انسان یک طرفه تنها آسیب رسان و مضر.
این در حالی است که تنها با رعایت نکاتی ساده می توان بدون آسیب رساندن به طبیعت تازه شکفته بهاری روزی خاطره انگیز و به یاد ماندنی را در دامان طبیعت سپری کرد.
نکاتی چند در باب حفاظت از طبیعت سخاوتمند:
با توجه به نزدیک بودن روز طبیعت و لزوم بهره مندی هر چه بهتر از این روز و پاسداشت محیط زیست، نکاتی را برای رعایت همه عزیزان و همراهان گرامی که دوستدار محیط زیست و طبیعت می باشند بیان می کنیم:
- با توجه به فصل گل دهی گیاهان، محل اسکان خود را در اماکنی انتخاب کنید که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان خودداری شود.
- در زمان حضور در طبیعت، تا حد امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشید و در صورت نیاز به آتش، در حد امکان از زغال آماده استفاده کنید و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری کنید و حتماً خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنید، همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنید که در این شرایط، بهترین کار همراه داشتن گاز پیک نیکی است.
- کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله های تولیدی را به ایستگاههای مسقر تحویل دهید و زباله های خود را در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه های آب، دره ها و مناطق کوهستانی رها نکنید.
- جلوگیری از شکار و صید حیات وحش و عدم حمل هرگونه سلاح، تبر، اره و تور صیادی. به جای شکار حیوانات و به جای چیدن گلها و گیاهان، از آنها عکس بگیرید و سالها از دیدن آن عکس لذت ببرید.
- در صورت مواجه شدن با هر گونه حریق در جنگل نسبت به خاموش کردن آن اقدام و یا با مراکز آتش نشانی، محیط زیست و منابع طبیعی تماس گرفته و موضوع را گزارش کنید.
- پاکیزه نگه داشتن حاشیه های رودخانه ها و نهرهای طبیعی که در نقاط مختلف کشور جاری هستند امری مهم می باشد.
- به منظور بهره مند شدن از محیط زیستی زیبا، سالم و با نشاط، در پاسداشت طبیعت کوشا باشید و با رعایت توصیه های زیست محیطی و بهداشتی با مأموران و کارشناسان حفاظت محیط زیست همکاری کنید.
با آرزوی جشنی فرخنده برای مردم میهن سبزمان امیدواریم امسال با رعایت این نکات، حیات دوباره را به کام درختان سرزمینمان تلخ نکنیم .