مقالات کارگشا

بررسی مزایا و معایب سیستم های هوشمند مبتنی بر سیستم باسیم و بدون سیم

جایگاه سیستم های باسیم و بی سیم:

یک زیرساخت مبتنی بر سیستم باسیم نه تنها به صورت یک ارجحیت مطرح است بلکه یک پیش نیاز برای پیاده سازی سیستم هوشمند می باشد. هر سیستمی در ساختمان اعم است سیستم روشنایی، کنترل روشنایی، پرده، تهویه مطبوع، ایمنی و امنیت و سیستم های مولتی مدیا، می بایست بر روی شبکه باسیم خود پیاده سازی گردیده و به عنوان بخشی از یک سیستم گسترده تر به صورت باسیم به سایر سیستم ها متصل و یکپارچه گردد. 
یک شبکه بی سیم برای تکمیل و ارتقاء یک سیستم باسیم مورد استفاده قرار خواهد گرفت و تنها می بایست برای سیستم کنترل، ارتباط با موبایل، اتصال از راه دور و ارتباط با اینترنت مورداستفاده قرار گیرد. 
برای آن دسته از مصرف کنندگانی که به دنبال کاهش هزینه های پیاده سازی سیستم هوشمند می باشند، باید درنظر داشته باشند که با توجه به هزینه بسیار پائین کابل و سیم و … برای زیرساخت کار، سیستم باسیم به نسبت ارزان تر خواهد بود. هرچند که احتمالاتی از عدم پیاده سازی یک سیستم با کیفیت باسیم به دلیل انشعابات زیاد وجود دارد که میتواند عملکرد سایر سیستم ها را تحت تاثیر قراردهد، اما یک سیستم درست و اصولی باسیم که در پروژه پیاده سازی شده باشد، کمتر منبع خطا خواهد بود. 

هوشمندسازی، بی سیم
 همچنین باید درنظر داشته باشیم که یک سیستم باکیفیت بی سیم، نیاز به سیم کشی کاملاً موثر برای اتصال اکسس پوینت ها و هاب های هوشمند دارد که همواره باید مدنظر قرار گیرد. 
اهمیت زیرساخت باسیم را هیچوقت دست کم نگیرید حتی در زمانیکه نیاز به یک سیستم بی سیم دارید. طبیعتاً زمانیکه اهداف سیستم هوشمند مبتنی بر قابلیت اطمینان و عملکرد صحیح باشد، سیستم باسیم بیشتر میتواند شما را به این اهداف نزدیکتر کند. 

مقایسه موردی سیستم باسیم و بی سیم:

درصورتیکه بخواهیم مقایسه مورد به موردی در خصوص پیاده سازی سیستم های باسیم و بی سیم داشته باشیم، موارد ذیل قابل ذکر خواهد بود. 

1) قابلیت اطمینان

طبیعتاً قابلیت اطمینان و عملکرد سیستم های باسیم بسیار بیشتر از سیستم های بی سیم می باشد. همچنان نگرانی هایی از بابت عدم آنتن دهی و پوشش کامل پروژه، تداخل سیگنال، هک کردن پروژه و … در خصوص سیستم های بی سیم وجود دارد. 

2) نصب آسان

امکان نصب تجهیزات بی سیم نسبت به تجهیزات باسیم آسانتر و راحتتر می باشد. این موضوع به این دلیل است که نیازی به سیم کشی و کابل کشی جداگانه برای تجهیزات نبوده و به صورت ساده میتواند کلیدها، سوئیچ ها و سنسورهای بی سیم را بدون نیاز به تغییرات در سیم کشی راه اندازی نمود. 
هوشمندسازی، بی سیم

3) استاندارد و پروتکل

عموماً سیستم های مبتنی بر تکنولوژی بی سیم از پروتکل های Z-Wave و یا ZigBee استفاده می نمایند که پروتکل های استانداردی می باشند. سیستم های باسیم از پروتکل های استاندارد متنوع تری استفاده می نمایند مانند KNX، Modbus و … نکته مهم اینکه هر دو سیستم مبتنی بر پروتکل های استاندارد و باز می باشند. 
هوشمندسازی، پروتکل

4) قابلیت توسعه

با پیاده سازی یک سیستم هوشمند در زمان ساخت پروژه، در صورت انجام سیم کشی، امکان توسعه سیستم در آینده تاحدودی مشکل تر خواهد بود. لیکن با داشتن یک سیستم هوشمند بی سیم، میتوانید ایده های توسعه ای خود را آسانتر پیاده سازی فرمائید. هر چند که این موضوع دلیلی بر محدودیت مطلق سیستم های باسیم در خصوص طرح توسعه نمی باشد. 

5) سایز پروژه

سیستم های بی سیم امروزه بیشتر در پروژه های با سایز کوچک مانند ویلا، آپارتمان، فروشگاه، محل کار و … استفاده می گردد. برای پروژه های بزرگتر مانند هتل، بیمارستان و ساختمان های اداری و تجاری، سیستم های با سیم، گزینه بسیار مناسبتری خواهند بود. 

6) تنوع محصول

سیستم های بی سیم نسبت به سیستم های باسیم از تنوع محصولات کمتری برخوردار می باشند. این محدودیت هم در خصوص نوع تجهیزات سخت افزاری و هم درخصوص ظاهر و رنگ تجهیزات هوشمند صادق می باشد. 

7) عملکرد مطمئن در بهره برداری

عملکرد بخش زیادی از سیستم های بی سیم، مبتنی بر استفاده از باتریهایی با عمر محدود می باشد و فلذا با داشتن یک سیستم بی سیم، همواره باید دغدغه تعویض باتری برای تجهیزات هوشمند را داشته باشید. این موضوع برای سیستم های باسیم وجود نداشته و این نگرانی صادق نیست. 

8) تابلوی کنترلی

معمولاً سیستم های بی سیم برای پیاده سازی نیازی به داشتن تابلوی کنترلی که در بسیاری موارد معضلی برای پروژه به شمار می آید، ندارند. این قابلیت، سیستم های بی سیم را قادر می سازد که بتوانند به غیر از پروژه های درحال ساخت، در پروژه های به بهره برداری رسیده هم، مورد استفاده قرار گیرند. در حالیکه سیستم های باسیم، برای پیاده سازی نیاز به داشتن یک تابلوی کنترلی در ساختمان دارند. 

9) ارتباط با سایر سیستم ها

هر دو نوع از این سیستم ها، امکان توسعه و یکپارچه سازی با سایر سیستم ها مانند تهویه مطبوع، اینترکام، صوت و … را دارا می باشند و محدودیتی در این خصوص متوجه هیچ یک از این دو سیستم نمی باشد. 

10) هزینه تمام شده

هر چند که موارد زیادی بر هزینه تمام شده یک پروژه می تواند تاثیرگذار باشد، لیکن بر اساس تجربیات بعمل آمده، معمولاً هزینه تمام شده هر دو سیستم تاحدودی برابر می باشد. اما با توجه به توسعه روزافزون سیستم های بی سیم، پیش بینی می گردد که هزینه تمام شده این سیستم نسبت به رقیب، روندی کاهشی داشته باشد.  

منبع: دپارتمان هوشمندسازی کارگشا
 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا