مقالات کارگشا

آنچه در مورد دریل، مته و انواع آن ها باید بدانید

دریل و مته از مهمترین ابزار ساختمانی هستند که علاوه بر کاربردهای زیادی که دارند، استفاده از آنها نیازمند رعایت نکات مهمی است. دریل و مته هر یک انواع مختلفی از نظر شکل و نحوه کارکرد دارند و به همین دلیل هم هر یک مناسب یک نوع کاربرد هستند. در این مقاله به معرفی انواع دریل و مته پرداخته شده است.

دریل چیست؟

دریل وسیله ای است برای ایجاد حفره با قطر های متفاوت که می تواند در سطوح مختلف از جمله  سطوح چوبی ، فلزی، سیمانی ، نفوذ کند. این دستگاه به صورت حرکت های دورانی ، توسط مته که با نیروی محرکه مرکزی کنترل می شود حرکت می کند. از دریل به عنوان پیچ گوشتی به صورت چپ گرد و راست گرد می توان استفاده کرد. به این طریق که برای باز و بسته کردن پیچ ها به صورت دورانی به چپ یا راست حرکت می کند.

دریل ها دارای قطعه ای به نام سه نظام هستند .

سه نظام قطعه ای است که در قسمت جلوی دریل نصب می شود و وظیفه آن نگه داری مته است. سه نظام در دو نوع اتوماتیک و آچار خور وجود دارد. سه نظام اتوماتیک به وسیله دست، باز و بسته می شود، و آچار خور، به وسیله آچار سه نظام شل و سفت می شود.

اجزا و بخش های دریل

قسمت های مهم و قابل دید تشکیل دهنده دریل به نمونه تصویر زیر:

قسمت های دریل

انواع دریل

در ادامه به معرفی انواع دریل پرداته شده است.

دریل ساده 

یکی از انواع دریل های موجود، دریل ساده می باشد. این نوع دریل در اغلب خانه ها و واحد های صنعتی وجود دارد. از این دریل می توان جهت ایجاد سوراخ بر سطوح چوبی، سیمانی، پلاستیک، فلزات استفاده کرد. سه نظام در دریل ساده به شکل های آچار خور و خودکار طراحی می شود. قطر سوراخ کاری این دریل ها تا 13 میلی متر می باشد.

دریل ساده

دریل چکشی 

 این دریل در هنگام حرکت و چرخش قابلیت چکشی و ضربه زدن را دارد. به این گونه که هنگام گردش مته ضربات عمودی بر سطح وارد می کند. از این وسیله برای ایجاد حفره در سطوح با قطر بالا و سختی بیشتر مثل مصالح ساختمانی استفاده می کنند.

این دریل یک تفاوت با دریل های ساده دارد، به این صورت که می توان این دستگاه را روی حالت ضربه ای قرار داد و با کمک دسته ای که در قسمت جلوی دستگاه نصب شده است کار را با تسلط بیشتری انجام داد. 

دریل چکشی

دریل بتن کن

در این دریل از سیستم رینگ و پیستون بهره گرفته می شود. این دستگاه به علت قدرت بالا، در سوراخ کاری سطوح سخت بتنی به کار می رود. بتن کن ها از دستگاه هایی هستند که مته های آن ها برای سوراخ کاری با مته های معمولی متفاوت هستند. مته های 4 شیار و 5 شیار، مته های کاربردی در بتن کن ها می باشند.

دریل بتن کن

دریل نمونه بردار

دریل نمونه بردار از دیگر انواع دریل برای انجام کارهای ساختمانی است. از این دریل در واقع برای ایجاد حفره هایی با قطر بالا، برش بتن مسلح، از دریل نمونه بردار استفاده می شود.

دریل ستونی

ابزاری است که در کارگاه های تولیدی و یا صنایع ماشین ابزار (تراش کاری ) کاربرد دارد. این وسیله به علت داشتن گیر بکس قابل تنظیم در قدرت و سرعت برای سوراخ کاری در فولاد و استیل استفاده می کند. تغییر سرعت در این ابزار به دو صورت گیر بکسی و دستی با استفاده از لیور دنده و جابهجایی تسمه در قرقره های بالای ابزار انجام می شود.

مته چیست؟

مته ابزاری است برای ایجاد حفره به ابعاد مختلف که توسط دستگاه دریل به چرخش و حرکت در می آید. مته ها انواع گوناگونی دارند، اما پرکاربرد ترین آن ها مته الماسه ( حفر دیوار و بتن) و مته آهن (آهن و چوب) می باشد.

اانواع مته ها

انواع مته

در زیر به معرفی انواع مته پرداخته شده است.

مته الماسه 

مته ای است برای سوراخ کاری ساختمانی، یعنی بتن، دیوار، کاشی و مصالح مانند آن ها که در دریل های چکشی کاربرد دارد.

مته آهن

مته ای است برای سوراخ کردن آهن، چدن، استیل نگیر، و چوب استفاده می شود. مته آهنی در دو نوع کوتاه و بلند وجود دارد که مته کوتاه برای سوراخ کاری روی ورقه های فلزی با ضخامت کم و مته بلند برای فلزات با ضخامت زیاد کاربرد دارد. این مته به علت بلند بودن و شکستگی هنگام کام کار، باید از سرعت و دور پایین استفاده شود.

مته 4 شیار

مته 4 شیار برای شیار کاری در بتن و سنگ استفاده می شود. و حداکثر  ایجاد قطر تا 30 میلی متر می باشد. 

مته 4 شیار

مته 5 شیار

مته 5 شیار نیز مانند مته 4 شیار در دریل های بتن کن استفاده می شود با این تفاوت که مته 5 شیار با قطر بیشتری سوراخ کاری می کند و دارای سر الماسه قوی تر از لحاظ قدرت و اندازه است. 

مته چوب

مته چوب یک مته کاربردی و به صرفه برای سوراخ کاری چوب و ام دی اف Mdf  استفاده می شود. 

مته گرانیت

این مته برای سوراخ کردن سنگ های گرانیتی استفاده می شود. این مته هنگام استفاده باید در حالت چکشی تنظیم شده باشد. 

مته آلومینیومی 

مته ای است که جهت سوراخ کاری فلزات نرم از جمله برنج، آلومینیوم و مس مناسب است.

آلومینیوم

مته خزینه

برای سوراخ کاری جای پیچ کاربرد دارد. به این نحو که گل پیچ در چوب و ام دی اف پنهان می شود و در قطعه قرار می گیرد.

مته کبالت 

این مته از جنس کبالت است و مقاومت زیادی در برابر آسیب ها و کارکرد بالا دارد، این آلیاژ دیر گداز است و جهت سوراخ کاری آهن، استیل، فولاد کاربرد دارد.

مته کبالت

 مته گازور 

این مته در صنعت کابینت سازی و کمد سازی استفاده می شود.

مته گازور

مته کاجی (step bit)

از این مته به نام مته پله ای هم شناخته می شود، که برای سوراخ کاری در فلز و چوب استفاده می شود. روی بدنه این مته پله پله است که هر مقدار از درجه وارد قطعه شود، سوراخ بزرگ تری را ایجاد می کند. 

مته کاجی

مته مرغک

این مته به شکل استوانه ای است که از دو سر آن برای سوراخ کاری و براده برداری استفاده می شود.

مته مرغک

انکات ایمنی و نحوه صحیح استفاده از دریل 

دریل یک وسیله قوی و پر قدرت است. هنگام استفاده از آن باید هوشیاری و تسلط کامل بر روی کار داشت و اینکار باید توسط افراد با تجربه و با احتیاط انجام شود. 

  1. قبل از شروع به کار، باید از نبود سیم برق در داخل دیوار اطمینان حاصل کنید. این کار را با استفاده از فاز متر انجام دهید.

  2. قبل از شروع کار، نقطه مورد نظر را مشخص کنید.

  3. به هیچ وجه در هنگام کار، از لباس گشاد، فلزات، جواهرات، گوشی موبایل استفاده نکنید.

  4. از عینک مخصوص برای کار با دریل استفاده کنید. 

  5. هنگام تعویض مته، دستگاه را از برق جدا کنید و با آچار مته را محکم پیچ کنید.

  6. برای ایجاد حفره بر روی سطوح از مته مناسب با نوع سطح استفاده کنید. 

  7. برای مته کاری دیوار های سنگی و آجری از مته سنگ بری استفاده کنید. برای سوراخ کاری دیوار های گچی از تو خالی نبودن دیوار مطمئن شوید.    

  8.  درصورتی که صدای دریل خیلی بلند است، از محافظ گوش استفاده کنید. با وجود لرزش زیاد در هنگام استفاده از دریل های بزرگ، از دستکش لرزه گیر استفاده کنید.                                                               

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا