مزایای شبکه هوشمند برای شرکت های تولید و توزیع برق
شبکه برق هوشمند و شرکت های تولید و توزیع برق
پیاده سازی و گسترش شبکه برق هوشمند به روشن و برق دار بودن بخش های مختلف هر کشوری با کاهش تعداد دفعات قطعی برق به همراه ایجاد ارزش افزوده و صرفه جویی در هزینه ها برای مشتریان و شهروندان کمک می کند.
گذشته از کمک به کشور در راستای رسیدن به صنعت تولید برق با تولید و انتشار کمتر کربن، این موضوع همچنین برای شرکت های توزیع برق و انرژی مزایای فراوانی دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم نمود.
مزایای شبکه هوشمند برای شرکت های تولید و توزیع برق
تنظیم و سطح بندی میزان دیماند(تقاضا)
یکی از فواید مهم شبکه هوشمند برای شرکت های توزیع انرژی امکان تعدیل میزان پیک تقاضا می باشد. همانگونه که می دانیم برق تولید شده در طول دوره های پیک و اوج بار و مصرف، خیلی گران تر و نا کارآمد تر می باشد.
یک شبکه هوشمند(Smart Grid)، به کاهش این افزایش ناگهانی تقاضا از شبکه و پایین آوردن شدت تقاضا در زمان های پیک کمک می نماید. داشتن عرضه و تقاضای پایدارتر منتج به تولید برق کار آمدتر و بهینه تر برای شرکت های توزیع می گردد که بدیهی است که برای آنها خیلی ارزان تر خواهد بود. بعلاوه، فراهم آوردن امکان بهره مندی شرکت های تولید و توزیع برق از مزایای استفاده مشترکین و مصرف کنندگان از تجهیزات و وسایل هوشمند به آنها اجازه می دهد تا عرضه و تقاضا را بهتر مدیریت نمایند.
به عنوان مثال، خاموش نمودن یخچال برای 2 ساعت در بعد از ظهر تأثیر بارزی در دمای داخلی یخچال اگر درب آن باز نگردد نخواهد داشت. اگر یخچال خاموش شود مشترکین برق مقدار کمی بر روی قبض برق خود صرفه جویی خواهند داشت و می توان طوری آن را برنامه ریزی نمود که به محض اینکه درب یخچال بنا به نیاز باز شد روشن گردد. فراهم آوردن این امکان با هوشمندسازی منازل یا دادن این امکان به شرکت های برق برای انجام این کار موجب مدیریت دقیق تر شبکه خواهد شد.
کاهش هزینه های مدیریت شبکه
استفاده از میترها یا همان کنتورهای هوشمند(Smart Meter)، و سیستم ارتباطات دو سویه(two-way dialog)، به معنای این است که به جای فرستادن هزاران نفر برای قرائت و ثبت اعداد کنتورها در سراسر کشور، اطلاعات میزان مصرف برق به صورت خودکار در لحظه و فوراً به مرکز فرستاده می شود. این موضوع شدیداً هزینه های مدیریت شبکه را کاهش می دهد و باعث افزایش سود برای شرکت های ذیربط خواهد شد.
دریافت هزینه از مشتریان به شیوه ای مؤثرتر
تعرفه های زمان استفاده با توجه به دوره های زمانی کم باری، میان باری و اوج بار، از راهکارهای شرکت های برق برای کاهش تقاضا در زمان پیک و کاهش مصرف در طول زمان خواهد بود. با استفاده از این تعرفه ها، تأمین کننده برق خود را در یک موقعیت برد-برد قرار می دهد. اگر هر فردی هنوز در طول دوره اوج تقاضا برق مصرف می کند، شرکت های توزیع و تأمین کنندگان برق می توانند هزینه بیشتری به ازای هر کیلووات ساعت از وی دریافت کنند.
به هر حال، اگر افراد در طول زمان های پیک مرسوم انرژی کمتری مصرف کنند و در طول زمان های کم باری و کاهش تقاضا بیشتر مصرف کنند، در نتیجه شرکت های برق دیگر مجبور به اجرا و پیاده سازی روش های تولید برق با بازدهی پایین و با هزینه های بالا برای تأمین ظرفیت کافی برای مشترکین خود نیستند.
انتقال برق قابل اطمینان
به دلیل توسعه دائمی شبکه سراسری موجود و شبکه پیچیده ای از کابل ها که در سراسر کشور از بالا تا پایین کشیده می شوند، انتقال برق اغلب پیچیده و در نتیجه ناکارآمد است. به هر حال، به خاطر اندازه و وسعت شبکه کنونی، برق اغلب نوسان دارد و این نوسان گاهی اوقات باعث قطعی برق و خاموشی می شود. شبکه هوشمند، با هوش توزیع یا توزیع هوشمند خود(Distribution Intelligence)، به افزایش بهره وری از طریق انتقال برق توسط پردازش های اطلاعاتی و ارتباطات پیشرفته تکنولوژیکی کمک می نماید.
کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از تولید انرژی
یکی از اهداف کلیدی برای شرکت های تولید کننده انرژی، کاهش تولید و انتشار کربن(رد پا یا اثر کربن(Carbon footprint)) است. تولید برق در طول زمان پیک تقاضا یا همان اوج بار، تا وقتی که نیروگاه های برق نا کارآمد و با راندمان پایین برای کمک به پوشش این تقاضای اضافه برق به مدار می آیند، به شدت برای محیط زیست مضر و زیان آور است.
به هر حال، اگر گستره زمان های اوج بار کاهش پیدا کند در نتیجه تولید برق خیلی کارآمد تر و بهینه تر خواهد بود و در نهایت محیط زیست آسیب کمتری خواهد دید. در رأس این موضوع، یکپارچه سازی بخش انرژی های تجدیدپذیر با تولید ترکیبی برق می باشد. با شبکه ای که با تمرکز بر حفظ محیط زیست، منابع انرژی تجدیدپذیر را بیشتر می پذیرد، شبکه ای با کاهش ردپای کربن(Carbon footprint) و انتشار کربن حاصل خواهد شد.
کاهش فواصل انتقال
افزایش ادغام انرژی های تجدیدپذیر با شبکه موجود، نه تنها انتشار کربن را کاهش می دهد بلکه تعداد نقاط تولید برق را در سراسر کشور تقویت می نماید. این موضوع شبکه را قادر می سازد تا خانه ها و ساختمان ها را با استفاده از انرژی برق تولید شده از نزدیک ترین مسیر در کنار کاهش ریسک تلفات انتقال و ایجاد شبکه برقی کارآمد تر، برق دار نماید.
تشخیص قطعی برق سریع
در حال حاضر، اگر یک ناحیه بی برق شود تنها راه شرکت های برق برای تشخیص این موضوع از طریق تماس های تلفنی مشترکان است. به هر حال، شبکه برق هوشمند با ایجاد سیستمی که تماماً خود ترمیم(Self-healing) است(از طریق ایجاد یک مسیر جایگزین برای برق دار نمودن منطقه بی برق)، قادر است تا از وقوع قطعی در شبکه تا حدودی پیشگیری نماید. این موضوع اولاً امکان قطعی برق را کاهش داده و ثانیاٌ زمان تعمیرات شبکه را کاهش می دهد.
راه حل اساسی
اگر کسی در حال حاضر قبض برق خود را برای یک بازه طولانی پرداخت ننماید، راهی برای شرکت های برق که بتوانند از استفاده بیشتر چنین فردی از برق جلوگیری نمایند وجود ندارد. به هر حال، شبکه هوشمند با خودش یک راه حل اساسی برای هر ملکی که از کنتور هوشمند استفاده می نماید به همراه دارد. این، مزیت بزرگی است برای شرکت های تأمین کننده برق که می توانند از راه دور انتقال جریان برق به هر ملکی را قطع نمایند. بنابراین در صورتی که کنتور هوشمند داشته باشید باید حواستان باشد تا قبوض برق خود را پرداخت نمایید، در غیر این صورت ممکن است مجبور شوید که تعدادی شمع تهیه کنید.
هزینه پیاده سازی و اجرای شبکه هوشمند
هزینه سرمایه گذاری برای نصب و بهبود شبکه کنونی کشوری مثل انگلستان به شبکه هوشمند چیزی در حدود 12 میلیارد پوند تخمین زده شده است. این پول باید از جایی تأمین شود و به منظور حفظ روابط دوستانه کنونی با مشتری، شرکت های برق باید این سرمایه گذاری را بدون اخذ هزینه از مشتریان و شهروندان تأمین نمایند. با اینکه تمامی این 12 میلیون پوند از طریق شرکت های برق تأمین نخواهد شد ولی باز همچنان باید سهم زیادی از این مبلغ را پرداخت کنند. با این وجود، توجیهی برای شرکت های تولید و توزیع برق وجود دارد که بتوانند میزان هزینه سرمایه گذاری شده در این بخش را از طریق افزایش کارایی و راندمان شبکه برگردانند.
منبع: https://www.thegreenage.co.uk
دپارتمان تأسیسات الکتریکی سامانه جامع صنعت ساختمان – کارگشا
سایر مطالب منتخب در حوزه مدیریت و اندازه گیری مصرف و تکنولوژی روز را دنبال و ما را با نظرات ارزشمند خویش همراهی نمایید.