مقالات کارگشا

لوله مسی؛ انواع، کاربردها، مزایا و محدودیت ها

دسته بندی لوله مسی بر اساس کاربرد

لوله مسی بنا بر کاربرد و موارد مصرف به صورت شاخه ای، کلاف، کویل (LWC) و مویین (capilary) تولید می شود.

لوله مسی شاخه ای

لوله های مسی به صورت شاخه ای در صنایعی همچون تهویه مطبوع، صنایع برودتی، الکتریکی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

لوله مسی کلاف

لوله مسی کلاف برای مقاصدی همچون تعمیرات و اتصالات در صنایع تهویه و برودت بکار می رود. این محصول دارای خم پذیری مناسب است که باعث تسهیل استفاده از آن در سیستم های لوله کشی، خطوط اانتقال گاز، سیستمهای تهویه و لوله های برودتی می شود. به همین دلیل این محصول معمولا بصورت آنیل شده عرضه می شود.  

لوله مسی کویل (LWC) 

لوله مسی کویل در خطوط تولید انبوه سیستم های حرارتی و برودتی و مبدلهای حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد.

لوله مسی مویین (Capillary)

این نوع لوله همانطور که از نامش پیداست، قطر بسیار کمی دارد و کاربرد آن عمدتا در سیستم های تبرید و چیلر هاست. محل قرارگیری این لوله بین خروجی فیلتر (درایر) و  ورودی اواپراتور است. قطر و طول آن در کیفیت سرمای ایجاد شده بسیار با اهمیت است.

همچنین در قطرهای 64 میلی متر به بالا فقط به صورت شاخه ای عرضه می شوند.

لوله های کلافی در این استاندارد در حالت سرد بدون استفاده از ابزار قابلیت خم شدن دارند و لوله های شاخه ای تا قطر 18 میلی متر را در حالت سرد و به کمک ابزار مناسب می توان خم کرد.

لوله مسی بنا به کاربرد آن، با آلیاژها و ابعاد مختلف تولید می شود. با توجه به هدایت الکتریکی و هدایت حرارتی فوق العاده مس، کاربرد لوله های مسی نیز به دو گروه اصلی تقسیم می شود که عبارتند از انتقال جریان الکتریکی و انتقال حرارت.

دسته بندی لوله مسی بر اساس نیاز بازار

لوله های مسی بنا به نیاز بازار در سه گروه TPC ،DLP و DHP تولید می شوند که موارد مصرف آنها به شرح ذیل می باشد:

لوله مسی TPC

این گروه از لوله ها دارای هدایت الکتریکی فوق العاده ای هستند و مصارف الکتریکی دارند. تولید انواع کابلشو از این نوع لوله ها انجام می شود.

لوله مسی DLP & DHP

این نوع از لوله ها علاوه بر قابلیت هدایت حرارتی بالا، قابلیت جوشکاری مناسبی دارند. از این رو در تولید مبدل های حرارتی کاربرد دارند.

دسته بندی لوله های مسی بر اساس ضخامت دیواره

لوله های مسی بسته به ضخامت دیواره شان به سه نوع K، L و M طراحی می شوند که به ترتیب از ضخامت دیواره شان کاسته می شود. قطر خارجی این سه نوع لوله مشابه هم است که امکان استفاده از فیتینگ ها و شیرهای یکسان را برای هر سه نوع لوله فراهم می کند. به خاطر کم بودن فشار در سیستم های گرمایش هیدرونیک منازل مسکونی و ساختمان های تجاری کوچک، کم ضخامت ترین نوع یعنی تیپ M در این سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرد. این لوله با همین ضخامت، چند برابر قدرت تحمل فشار بیشتری نسبت به قسمت های دیگر سیستم هیدرونیک دارد. برخی از استانداردها لازم می دانند که برای انتقال آب مصرفی از نوع L استفاده شود. همچنین اگر در مسیر لوله خم کاری وجود داشته باشد نوع L ترجیح دارد.

مزایای لوله مسی

  • انتقال حرارت زیاد و سریع
  • یکنواخت بودن توزیع دما در بدنه
  • ساختار ساده با هزینه ساخت پایین
  • سازگار با محیط زیست

محدودیت های لوله مسی

لوله های مسی مقاومت مطلوبی در برابر خوردگی حاصل از اکسیژن محلول در آب دارند. هر چند این لوله ها در مقابل انواع دیگر خوردگی مصونیت ندارند. اسید حاصل از تغییرات شیمیایی ضد یخ های پایه گلیکول در دماهای بالا می تواند به این لوله ها آسیب برساند. این نوع خورندگی مخصوصاً در سیستم های خورشیدی که گاهاً آب در کلکتور آن­ها تحت تابش شدید آفتاب به مدت زیادی ثابت می ماند رخ می دهد. لوله های مسی همچنین در مقابل غلظت های بالای سولفید هیدروژن آسیب پذیرند.

لوله های مسی مورد استفاده در تاسیسات گرمایی و سرمایی بایستی مطابق یکی از استانداردهای 1786DIN، 88D ANSI، part1 2871 BS و 274ISO باشد.

 

مطالب مرتبط: 

منبع:

کارگشا، سامانه جامع صنعت ساختمان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا