سنگ کاری داخل ساختمان و خانه همراه با نکات اجرایی
سنگها در سنگ کاری داخل ساختمان نه تنها مقاومت مناسبی دارند بلکه علاوه بر زیبایی، به دلیل وجود روح در بافت آن، موجب زنده شدن فضا میگردد. به همین علت، سنگها هم در پوشش دیوارهای بیرونی و هم در فضاهای داخلی ساختمان زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. انواع سنگهای تراورتن، مرمریت، گرانیت و غیره در ابعاد مختلف طولی، حکمی، اسلب، بوک مچ و غیره در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله به مقوله سنگ کاری داخل ساختمان و نکات مهم اجرایی آن میپردازیم. در آخر هم میتوانید در بخش نظرات همه سؤالات خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگو خواهند بود.
«چنانچه قصد سنگ کاری دارید، درخواست سنگ کاری خود را در سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»
سنگ کاری دیوارهای داخلی خانه
به مانند دیوارهای خارجی ساختمان، دیوارهای داخل خانه نیز بابد دستی به سر و روی آنها کشیده شود و با این لحاظ چه چیزی بهتر از سنگ را میتوان به این منظور استفاده کرد. سنگهای طبیعی از جمله تراورتن، مرمر و گرانیت همگی زیبایی و تنوع خاص خود را دارند. در ادامه بیشتر به این موضوع پرداخته شده است.
سنگ های مناسب فضاهای داخلی خانه
لابیها، راه پلهها و پارکینگها از فضاهای داخلی ساختمان هستند که عموماً بهوسیله سنگها پوشیده میشوند و باید بهطور کلی اینگونه بیان نمود که تمامی سنگهای طبیعی و مصنوعی را میتوان در فضاهای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار داد زیرا میزان مقاومت و استحکام سنگ در این فضاها چندان مطرح نیست و به جای آن رنگ و طرح سنگ در فضاهای داخلی از اهمیت بالاتری برخوردار است. به طور کلی بهترین سنگهای مناسب نمای داخلی ساختمان را میتوان در چهار دسته زیر جای داد.
- تراورتن
- گرانیت
- کوارتز
- مرمر
هر یک از این چهار نوع سنگ در نوع خود دارای یک سری ویژگیهای ساختاری هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. انتخاب بهترین از این سنگها به فاکتورهایی همچون سلیقه، کاربری و همچنین بودجه در دسترس بستگی دارد. در اینفوگرافی زیر خلاصهای از مزایای هر یک از این سنگها آورده شده است.
ارزان و گران از سنگهای مناسب نمای داخلی
باید به این نکته توجه نمود که سنگهای مقاوم در برابر عوامل جوی و سرما و گرما، مانند سنگهای تراورتن و گرانیتها، معمولاً دارای قیمت بالاتری نسبت به سنگهای معمولی که میتوان آنها را در فضاهای داخلی استفاده نمود (مانند سنگهای مرمریت، مرمر و چینی و…) میباشند. لذا همین ویژگی کافی است تا به جای استفاده از سنگهای گران قیمت (Outdoor)، از سنگهای ارزانتر (Indoor) در داخل ساختمان استفاده شود.
ناگفته نماند که در هنگام انتخاب سنگهای داخلی، باید در نظر داشت که این سنگ را برای کدام قسمت ساختمان میخواهیم استفاده نماییم. روش و میزان شستشو و تمیز کردن آن چگونه خواهد بود. به عنوان مثال در صورتی که میخواهیم سنگی را برای فضای آشپزخانه انتخاب نماییم، احتمال قرار گرفتن روغن بر روی آن را در نظر بگیریم و سعی کنیم از سنگهای صیقلی بیشتر استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: سنگ کاری، اجرا و هزینه ها و مجریان انواع سنگ کاری ساختمان
نکات اجرایی سنگ کاری
صرف نظر از انتخاب بهترین سنگ برای اجرای نمای داخلی ساختمان، هر یک از این سنگها باید تحت استانداردها و شرایط مشخصی به کار گرفته شوند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره شده است.
- سنگها در گرما و سرما و تحت فشار دچار انقباض و انبساط شده و احتمال ترک برداشتن و حتی در بعضی مواقع جدا شدن آن وجود خواهد داشت که این اتفاق در اثر تغییرات دمایی و یا حتی نشست ساختمان امکان پذیر است.
- نوع سیمان و ماسه و همچنین میزان سیمان مصرفی در دوغاب پشت سنگها باید مورد توجه قرار گیرد. عدم استفاده از ماسههای شسته شده میتواند موجب جدا شدن سنگ بعد از مدت کوتاهی گردد. استفاده از دوغاب نامناسب حتی میتواند موجب ایجاد شوره روی سنگ گردد.
- تمیز بودن پشت سنگ، در هنگام استفاده نیز دارای اهمیت بسیاری است، زیرا در صورت عدم رعایت آن، اتصال مناسب مابین سنگ و دوغاب به وجود نخواهد آمد. این آلودگی میتواند شامل خاک سنگ ناشی از برش، چربیها و یا حتی توری پشت سنگ باشد.
- گاهی مشاهده میشود به جای استفاده از دوغاب جهت پر کردن پشت سنگ، از سیمان خشک و یا حتی نخاله استفاده میگردد که باید به شدت از این کار جلوگیری نمود زیرا دوغاب در حقیقت باید مانند چسب کل سطح سنگ را به دیوار پشت آن متصل نماید.
بیشتر بخوانید: سنگ کاری ساختمان : انواع + هزینه و ترفندهای اجرای آن
- عدم دوغاب ریزی در هوای زیر صفر که احتمال یخ زدگی آن وجود دارد.
- نصب سیم و یا کیلیپس اسکوپ برای تمامی سنگها، بخصوص در مکانهایی که سنگ در ارتفاع بیشتر از 1 متر نصب میگردد. اجرای دقیق و محکم اسکوپ باید به نحوی صورت گیرد که باعث ترک برداشتن و شکستن سنگ نشود.
- سیم و کیلیپس اسکوپ حتماً باید از جنس گالوانیزه باشد تا در تماس با دوغاب و در اثر مرور زمان دچار خوردگی نشود.
- از عدم وجود گچ به هر شکل در پشت سنگها اطمینان حاصل شود؛ زیرا در صورت وجود گچ در پشت سنگ، بعد از دوغاب ریزی، گچ باد کرده و سنگ را از جای خود خارج خواهد کرد.
- عدم وجود ناخنک مابین سنگها یکی دیگر از کنترلهایی است که باید صورت پذیرد.
- کنترل شاقولی سنگها در هنگام اجرا باید دقیقاً بررسی گردد، زیرا در غیر این صورت هنگام دوغاب ریزی احتمال بیرون زدگی (تبله کردن سنگ) و ترک خوردن سنگ وجود خواهد داشت.
- قبل از دوغاب ریزی، سنگ را بهوسیله لقمههای سنگی و یا شمشه به ترازهای پایینتر متصل نمایید تا در اثر فشار دوغاب ریخته شده، سنگ به سمت بیرون هدایت نشود و از جای خود خارج نگردد.
- در صورت استفاده از چسبهای فوری (چسب 1-2-3) جهت نگه داشتن موقت سنگ، اجازه دهید تا چند روز روی سنگها باقی بماند و مقداری مقاومت اولیه خود را از دست بدهد تا هنگام کندن آنها، سنگ اصلی را قلوه کن نکند. پیشنهاد میگردد در صورت امکان قبل از کندن لقمهها، مقدار آنها را با آب بشویید.
- جهت سنگ کاری راه پله، قبل از شروع کار، تراز اولین پله و آخرین پله با هم بررسی شود تا بتوان، تعداد و ارتفاع پلهها را به دقت برش زده و اجرا نمود.
- قبل از شروع سنگ کاری کف پلهها، بدنه راه پله حداقل یک سنگ اجرا شود تا سنگ کف پله کاملاً به سنگ بدنه بچسبد و ظاهر زیبایی را ایجاد نماید.
- پس از پایان سنگ کاری و بعد از خشک شدن کامل دوغاب، لقمهها از بدنه جدا شود و بندکشی سنگها با استفاده از ملات خمیری پودر سنگ و سیمان، به همراه پودر رنگ همرنگ سنگ بدنه، اجرا گردد. دقت در بندکشی میتواند، ایرادات موجود در سنگکاری را به خوبی ترمیم نموده و از دید پنهان کند.
مطالب مرتبط با این مقاله را در کارگشا دنبال کنید.
- چک لیست های اجرایی عملیات سنگ کاری
- تولید کنندگان و فروشندگان سنگ در تهران
سخن آخر
نمای داخلی ساختمان نقش مهمی در زیبایی و ماندگاری سازه میتواند داشته باشد. سنگهای طبیعی مانند تراورتن، گرانیت، کوارتزیت و مرمر از جمله رایجترین انواع مورد استفاده در سنگ کاری نمای ساختمان هستند که هر یک مزایای و معایب خاص خود را دارند.