انواع نرده راه پله، بررسی کامل و مزایا و معایب هر کدام
در دنیای امروز که صنعت ساخت و ساز به ویژه طراحی داخلی و خارجی بسیار رونق یافته است و هر روز شاهد انواع مختلف طرحها و ایدهها هستیم. راهپله و پلهها به عنوان یکی از بخشهای اصلی ساختمان بسیار به چشم می خورند و همین موضوع اهمیت آنها را در طراحی فضاهای داخلی و خارجی دو چندان میکند. نرده یکی از اجزای اصلی هر راهپلهای است و فرق نمیکند که در چه محیط و فضایی قرار داشته باشد، باید در انتخاب نوع مناسب آن برحسب زیبایی و کیفیت دقت لازم را به خرج داد. در این مقاله سعی خواهیم کرد که مروری مختصر بر انواع نردههای راهپله داشته باشیم تا بتوانیم شما را در داشتن انتخابی مناسب کمی یاری کنیم پس با ویکیساختمون همراه باشید.
بازسازی ساختمان خود را به متخصصان کارگشا بسپارید و قبل از انجام از هزینه آن مطلع شوید.
انواع نرده راهپله بر اساس سبک
نرده نوع چیپندل
در این نوع از نرده راهپله از الگوهای ضربدری شکل استفاده میشود. این سبک از نرده متشکل از مجموعه خطوط است که همگی یکدیگر را در وسط قطع میکنند و یک شکل ضربدر مانند را ایجاد میکنند. این نوع از نرده راهپله را میتوان با استفاده از مصالح مختلف مانند چوب و انواع فلز بنا کرد، البته چوب و مصنوعات چوبی مناسبترین گزینه هستند.
نقاط قوت
- برخورداری از طرح و سبک بسیار زیبا در فضاهای داخلی و خارجی
- بسیار ایده آل برای راهپلههای مستقیم
نقاط ضعف
- به دلیل پیچیدگی نسبی طراحی آن رنگ زدن آن مقداری زمانبر خواهد بود.
نرده نوع روستیک
این نوع از نرده راهپله که به سادهترین شکل ممکن ساخته میشود برای راه پله بتنی در فضای خارجی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از راهپلهها را میتوان به بهوفور در مناطق روستایی و جنگلی مشاهده کرد. این نوع از نرده از سبک خاصی پیروی نمیکند و صرفاً از ردیفهای عمودی و افقی تشکیل شده است.
نقاط قوت
- هزینه تهیه، نصب و نگهداری بسیار پایین
- برخورداری از یک طراحی طبیعی که سبک خاصی را به فضای بیرونی خانه و ساختمان میدهد.
- میتوان آن را به هر روش و سبکی تزیین و رنگآمیزی کرد.
- در انتخاب مصالح در این نوع از نرده راهپله محدودیتی وجود ندارد.
- به تعمیرات خاصی نیاز پیدا نخواهد کرد و در صورت نیاز هم بسیار ساده خواهد بود.
نقاط ضعف
- نامناسب بودن برای فضاهای داخلی
- شکل و طرح نامنظم
نرده نوع کرفتسمن
این سبک و نوع از نرده راهپله در واقع از مجموعه خطوط و تیرهای باریک و دراز استفاده میکند که معمولاً در الگوهای عمودی آرایش یافته اند. این تیرهای باریک و دراز عمودی و افقی نسبت به یکدیگر متقارن هستند. این سبک از نرده راهپله بسیار ساده است و متعاقباً هزینه آن نیز پایین خواهد بود. این نوع از نرده را به طور عمده در فضاهای خارجی به ویژه در بالکنها و تراسها مورد استفاده قرار میدهند.
نقاط قوت
- استحکام بالا به ویژه هنگام به کارگیری تیرهای افقی
- نصب و نگهداری کم زحمت و کم هزینه
- به دلیل متراکم بودن تیرهای افقی و قائم پوشش بسیار خوبی را فراهم میکند.
نقاط ضعف
- داشتن چشمانداز و نمایی نه چندان دل باز با توجه به متراکم بودن تیرهای افقی و قائم
- تمیزکاری و رنگآمیزی سخت برخی از بخشهای آن
- نامناسب برای مکانهایی که نورگیر بودن اهمیت دارد.
نرده نوع بالوستر
بالوستر یا صراحی یک نوع از نرده راهپله است که در طرحها و سبکهای مختلف وجود دارد. این نوع از نرده راهپله طراحی بسیار زیبا و گیرایی دارد و برجستگی خاصی به فضاهای داخلی و خارجی محیط میدهد. این سبک از نرده راهپله در واقع متشکل از پنلهای قائم است که در تمامی طول راهپله به طور منظم و یکنواخت تکرار شدهاند. این نرده یکی از متداولترین انواع نردههای مورد استفاده به ویژه در ساختمانهای مسکونی است. از مهمترین مزیتهای استفاده از این سبک، داشتن گستره انتخاب بسیار زیاد در نوع مصالحی است که قصد داریم آنها را در ساخت نرده به کار ببریم.
نقاط قوت
- طرح و سبک بسیار زیاد
- مناسب برای فضاهای داخلی و خارجی
نقاط ضعف
- زیبایی این نوع از نرده در رنگهای تیره به چشم نخواهد آمد.
- نصب و نگهداری از برخی از این نوع نردهها میتواند پر هزینه و پر زحمت باشد.
نرده نوع آهن کار شده
نرده نوع آهن کار شده در بسیاری از بسترهای تخصصی مورد استفاده قرار میگیرد. نردههای آهنی کار شده به دلیل هزینه تهیه نسبتاً پایین و همچنین استحکام و ماندگاری بسیار بالایی که دارند بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. این آهن کار شده که نقش و نگارهای خاص و چشمنوازی را داراست، میتواند برجستگی و طراحی بسیار زیبایی به فضای داخلی و خارجی دهد. یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از این نردههای آهنی این است که با توجه به انعطافپذیری آهن میتوان آنها را به شکلهای مختلف در آورد و هیچ گونه محدودیتی را نمیتوان برای آن در نظر گرفت.
نقاط قوت
- نردههای آهنی کار شده را میتوان در رنگهای مختلف تهیه کرد.
- به دلیل استحکام بالا در ضخامتهای کم به کار برده میشوند.
- در دسترس بودن طرحها و سبکهای مختلف
نقاط ضعف
- رنگآمیزی دورهای به منظور جلوگیری از زنگزدگی
- ساخت برخی از قسمتهای کار شده
نرده نوع کابلی
نرده نوع کابلی به مانند انواع دیگر از اجزای افقی و عمودی ساخته شدهاند. در این نوع از نرده، کابلها در راستای افقی قرار میگیرند. کابلهای مورد استفاده به طور معمول بسیار نازک هستند و به همین سبب حداقل وزن ممکن را ایجاد میکنند.
نقاط قوت
- مناسب برای مکانهایی که نورگیر بودن اهمیت دارد.
- کابلها را میتوان به دلخواه تزئین کرد.
- مناسب برای فضاهای باز
نقاط ضعف
- فشار بیش از اندازه بر روی کابلها میتواند به آنها آسیب وارد کند.
نرده نوع شیشه ای
نرده نوع شیشهای به دلیل چشمانداز زیبایی که در اختیار بیننده قرار میدهد در مواردی خاص گزینه اول بسیاری از طراحان است. در مواردی که نیاز به فراهم کردن حداکثر دید به یک فضای خاص است این نوع از نرده راهپله میتواند بسیار ایده آل باشد. برای محکم کردن شیشهها در این نوع از نرده راهپله میتوان ستونهای فلزی یا چوبی استفاده کرد.
سفت کاری ساختمان را در کارگشا ثبت نمایید و منتظر پایان خوب باشید.
نقاط قوت
- چشمانداز مدرن مناسب برای مکانهای تفریحی
- شیشه را میتوان به دلخواه سفارشی سازی کرد.
- نصب ساده و سریع
نقاط ضعف
- نیاز به نظافت و تمیزکاری زیاد
- آسیبپذیر بودن در برابر ضربه
- آسیبپذیر بودن در برابر خط و خراش
انواع نرده راهپله بر اساس مصالح
نرده چوبی
چوب بدون شک یکی از قدیمیترین و زیباترین مصالح استفاده شده در انواع سبک نرده است. چوبها را میتوان در طرحها و رنگهای مختلف در فضاهای داخلی و فضاهای باز به کار گرفت. گاهی نردههای از جنس چوب از طراحی و سبک کلاسیک برخوردار هستند.
نقاط قوت
- شکلدهی بسیار ساده به چوب
- طبیعی بودن
- ماندگاری بالا در صورت نگهداری مناسب و منظم
نقاط ضعف
- رنگآمیزی و جلا دادن منظم و مرتب
- آسیبپذیر بودن در برابر رطوبت
- مستعد ایجاد خط و خراش
نرده استیل یا فولاد
متریال فولادی به دلیل استحکام و ماندگاری بسیار بالایی که دارند، یکی از محبوبترین متریال استفاده شده در ساخت راهپلهها در اهداف مختلف هستند. انعطافپذیری فولاد بسیار خوب است و به همین سبب هم میتوان که آنها را در طرحها و شکلهای مختلف به کار گرفت.
نقاط قوت
- در دسترس بودن رنگها و سبکهای مختلف
- استحکام و ماندگاری بسیار بالا
- مناسب برای به کار بردن با سایر مصالح از جمله چوب
نقاط ضعف
- آسیبپذیر بودن در برابر رطوبت
- داغ شدن با تابش مستقیم نور خورشید
نرده آلومینیوم
نردههای راهپله ساخته شده از آلومینیوم نیز در سالهای اخیر بسیار رواج یافتهاند. نردههای آلومینیومی بسیار سبک بوده و از استحکام بالایی برخوردار هستند.
نقاط قوت
- عدم آسیبپذیری در برابر رطوبت
- مقاومت و ماندگاری بالا در صورت نگهداری مناسب
نقاط ضعف
- آسیبپذیر بودن در برابر فشار و ضربه
- داغ شدن در برابر تابش مستقیم نور خورشید
مصالح به کار رفته در ساخت نردهها به موارد بالا محدود نمیشود. از دیگر مصالحی که میتوان در ساخت انواع مختلف نرده به کار گرفت عبارتند از: سنگ، وینیل و کامپوزیت. وینیل و کامپوزیت که یکی از جدیدترینها هم است به دلیل بهرهگیری از فناوری مدرن از استحکام و مقاومت بالایی در برابر انواع شرایط آب و هوایی برخوردار بوده و برای کاربرد در فضاهای باز ایده ال هستند.
انواع نرده راهپله بر اساس الگو
- نردههای افقی
- نردههای عمودی
سخن آخر
نردههای به کار رفته در راهپلهها میتواند تأثیر به سزایی در زیبایی فضاها داشته باشد البته به شرطی که در انتخاب آنها اصول طراحی و معماری لحاظ شود. در انتخاب نوع نرده باید به کاربری و همچنین طراحی فضا دقت داشت و علاوه بر این انتخاب نهایی ارتباط تنگاتنگی با سلیقه شما خواهد داشت. انواع مختلف نرده راهپلهها را میتوان در فضاهای داخلی یا بیرونی به کار گرفت.