نحوه اجرای تاسیسات برقی ساختمان از صفر تا صد با تمام نکات اجرایی
تأسیسات برقی ساختمان امکان استفاده از تمامی وسایل برقی جهت آسایش و راحتی را به همراه می آورد. تأمین نور و روشن بودن محیط زندگی در شب دیگر دستاورد تأسیسات برقی برای ساختمان ها می باشد. رعایت اصول ایمنی در اجرای تأسیسات برقی برای سازندگان الزامی می باشد.
بکارگیری استانداردهای لازم تأسیسات برقی ساختمان زمینه ساز ایجاد یک ساختمان ایمن از لحاظ برق می باشد.
تأسیسات برقی یا به اصطلاح عام برق کشی ساختمان در چهار مرحله موازی با عملیات بنایی صورت می پذیرد.
مراحل چهارگانه شامل:
- ایجاد شیار بر روی دیوارها جهت نصب قوطی کلید و پریزها و لوله برق ها و نیز نصب لوله برق ها بر روی کف و زیر سقف و عبور آن ها از داخل سقف کاذب که به این مرحله لوله کشی و نصب قوطی کلیدها گفته می شود.
- سیم کشی و کابل کشی
- نصب کلید و پریزها
- نصب تجهیزات و روشنایی ها
در مرحله نخست در دیوارهایی که قرار است سطح آن ها اندود گچ و خاک اجرا گردد، پس از مرحله کروم بندی ابتدا قوطی کلیدها در ترازهای معین شده از قبل توسط شیلنگ تراز یا تراز لیزری نشانه گذاری شده بصورت افقی و با در نظر گرفتن فاصله آن ها از لبه دیوارها و پنجره ها نصب می شوند، این کار در یک تراز استاندارد در محل های از قبل آماده و خراش داده شده بر روی دیوارها توسط گچ آماده صورت می پذیرد.
تراز زیر کلیدها از کف تمام شده 1.20 متر و برای پریزها 30 سانتی متر می باشد. در آشپزخانه ها به واسطه کابینت ها کلیه کلیدها و پریزها در ارتفاع 1.20متر از کف تمام شده نصب می گردند.
آیفون و تابلو برق در ارتفاع 1.60متر نصب می شود.
در فضاهایی که دیوارهای آن ها با کاشی پوشیده می شود چون فاصله بین پشت کاشی تا دیوار معمولاً از قطر لوله برق نمره 11 یا 13.5 بیشتر است است. لذا محل نصب لوله برق ها شیارزنی نمی شوند، اما بهتر است لوله های برق به پشت کاشی نچسبند و محل نصب آن ها شیار زده شود تا پس از کاشی کاری فضای خالی در اطراف لوله برق ها ایجاد نشود.
مطالب پیشنهادی: علت پریدن فیوز برق چیست؟
لوله های برق پس از قرار گرفتن در شیارها توسط مفتول گالوانیزه به دیوارها بسته شده و در جای خود ثابت می شوند.
در این مرحله از کار تمامی قوطی کلیدها، پریزها، جعبه تقسیم ها، محل روشنایی ها و لوله های پلاستیکی مخصوص برق نصب می شوند.
پس از نصب تمامی لوله برق ها و قوطی کلیدها و دیگر غلاف های مرتبط با تأسیسات برقی بر روی سطح دیوارها، حفاظت لوله ها در برابر مسدود شدن بر اثر ورود ملات به داخل آن ها و ضربه صورت می پذیرد و سپس سیم کشیو کابل کشی داخل لوله برق ها انجام می شود.
باید هنگام نصب لوله برق ها دقت نمود که تعداد خم های 90 درجه در یک مسیر لوله از 4 خم (360 درجه) بیشتر نشود.
در صورت بیشتر شدن خم ها از چهار خم، فنر سیم کشی از خم پنجم عبور نمی کند و منجر به تخریب محل یکی از خم ها می گردد.
جهت اجرای نور مخفی در سقف های کناف، لوله های انتظار مطابق نقشه تعبیه می گردد، تا پس از اجرای سقف کاذب یاد شده مابقی لوله کشی و سیم کشی اجرا گردد.
در سقف های کاذب از نوع تایلاز لوله های انتظار پس از اجرای سقف برای سیم کشیو برق رسانیبه روشنایی ها استفاده می شود. در سقف کاذب رابیتس، پس از کلاف کشی سقف، لوله کشی و سیم کشی زیر سقف کاذب انجام می گیرد، زیرا پس از نصب توری ها رابیتس لوله کشی روی سقف کاذب امکان پذیر نیست، باید کنترل های دقیق از نصب لوله های برق بعمل آورد که جایی از قلم نیفتد و مطابق نقشه های اجرایی کلیه سیستم های تأسیسات برقی لوله گذاری شده باشند.
در نقاطی که لوله برق ها از سقف و دیوارها عبور می کنند یا از قبل غلاف گذاری شده و یا با دریل سقف و دیوارها به اندازه عبور لوله سوراخ می شود.
تمامی لوله برق هایی که از روی کف ها عبور می کنند باید با ماهیچه بتنی در برابر هر گونه ضربه محافظت شوند.
سومین مرحله اجرای تأسیسات برقی نصب کلیدپریزها و روشنایی ها می باشد. این مرحله بعد از کاشی کاری، اجرای سقف های کاذب، فرش کف فضاها و نقاشی دکوراسیون داخلی صورت می پذیرد، سپس تجهیزات برقی مانند کولر و هود نصب می شود.
پس از اجرای مراحل چهارگانه فیوزهای تابلو اصلی برق مطابق نقشه اجرا می شوند و برق اصلی وصل می گردد، سپس تمام پریزها با یک وسیله برقی تست می شوند.
نکات اجرایی:
- تست پریزها با فازمتر کافی نیست زیرا امکان قطع شدن در سیم نول هم وجود دارد.
- تست سیم ورردی کلیدهای تک پل، دوپل و تبدیل با فازمتر صورت می پذیرد، زیرا سیم فاز وارد کلید می شود و سیم نول مستقیماً به سرپیچ وصل می گردد.
- با توجه به تنوع محصول در خصوص فیوزهای مینیاتوری تمام فیوزها از یک برند ممتاز انتخاب شوند.
- هنگام نصب زانو بر روی لوله های P.V.Cبرق حتماً با چسب نواری برق، زانو و لوله به هم متصل گردند.
- هنگام سیم کشی برای وصله کردن سیم حتماً از ترمینال استفاده شود.
- هنگام شیار زدن یا از شیار زن برقی استفاده گردد و یا از تیشه دو سر تیز شده، زیرا دیوارهای 10 سانتی با آجر سفال یا آجر ماشینی بسیار در برابر ضربه آسیب پذیر هستند.
- هنگام نصب کلید و پریزها دقت کافی بعمل آید که در جای خود ب صورت پیچیده نصب نگردند.
رعایت مقررات مندرج درمبحث سیزده مقررات ملی ساختمان ، دراجرائ جزِئیات تاسیسات برقی ساختمان الزامی است که باید به آن توجه شود.