نکات، قوانین و اصول چیدمان منزل سنتی و مدرن از مبلمان و فرش تا رنگ
چیدمان منزل در هر سبک و سیاقی که باشد، تابع یک چهارچوب مشخص است. قوانین مربوط به چیدمان مدرن و سنتی منزل از نظر اصول و قوانین، زمین تا آسمان با یکدیگر متفاوت هستند. اصولی که باید در مقیاس، رنگ بندی و چینش اکسسوریها رعایت شوند. در این مقاله از ویکی ساختمون به تشریح اصول و قوانین چیدمان منزل پرداخته میشود.
ثبت سفارش آنلاین بازسازی ساختمان
اصول مهم چیدمان و دکوراسیون داخلی
- نور را دریاب: نور میتواند ریتم خلاقانهای به یک فضای داخلی ببخشد.
- فرم را بشناس: معمولاً به پوسته بیرونی نسبت داده میشود.
- فضا را حس کن: محدوده در دسترس کاربران
- بافت را لمس کن: مشخصهای است که با لمس کردن یا دیدن به چشم میآید.
- شکل را بیازمای: نقطه بیرونی یک شی را تشکیل میدهد.
- رنگ را در هم بیامیز: خاصیت بصری فرم است که در طراحی داخلی روی فرم تأکید میکند.
- حجم را بشناس: حجم عنصر مهم طراحی داخلی است.
قوانین کلی چیدمان منزل
در ادامه بحث به معرفی چند قانون و اصل میپردازیم که صرف نظر از سبک مدرن یا سنتی باید در دکوراسیون و چیدمان رعایت شوند.
قانون اول؛ سقف باید همیشه سفید باشد
کارشناسان چیدمان منزل همیشه عنوان کردهاند که رنگ سقف و درها باید سفید باشد. رنگ سفید چهارچوب زیبا و مشخصی را از فضا به دست میدهد و به طور معمول باعث بلندتر به نظر رسیدن سقف ساختمان میشود. رنگ سفید برای هر اتاق و فضایی مناسب است.
مطلب پیشنهادی: قوانین چیدمان منزل ، ۱۰ قانون برای داشتن خانهای شیک
قانون دوم؛ تمامی اکسسوریهای مبلمان باید مکمل یکدیگر باشند
بسیاری از طراحان بر این باورند که تطابق مبلمانها با یکدیگر اصلاً ضرورت ندارد اما نباید هم چندان بیخیال آن شد. به این معنا که تمام اکسسوریهای یک اتاق باید یکدیگر را کامل کنند.
باید از زیاده روی پرهیز کرد. ست کردن همه اکسسوریهای مبلمان با یکدیگر باعث ایجاد یک فضای حوصله سر بر و یکنواخت میشود. اما استفاده از المانهایی که یکدیگر را کامل میکنند باعث جذابتر شدن فضا میشوند.
قانون سوم؛ به سلیقه و علاقه خود احترام بگذارید
مگر غیر از این است که هدف از این همه قانون و اصل به دست آوردن فضایی است که بتوانید در آن احساس آرامش داشته باشید. اما آیا در فضایی پر شده از اکسسوریها و المانهایی که علاقه چندانی به آنها ندارید، میتوانید آرامش داشته باشید؟
پس سعی کنید سلیقه و علاقه خود را در اولویت قرار دهید. قبل از خرید هر اکسسوری یا اجرای هر گونه پلان و طراحی، حتماً با اصول خود آنها را بسنجید.
قانون چهارم؛ در رنگ پردازی از ترندها پیروی کنید
همه ما و کارشناسان حوزه چیدمان میدانیم که هر رنگی را نباید با هر رنگی به کار برد. از طرفی هم رنگ پردازی فضاهای مختلف منزل باید با یکدیگر تفاوتهایی داشته باشند. سبک دکوراسیون و به بیانی ساده مدرن یا سنتی بودن چیدمان نیز تأثیر عمدهای روی رنگهای به کار برده شده میگذارد.
بهترین کار بهره بردن از ترندها است که هر ساله معرفی میشوند. با کمک یک کارشناس میتوانید ترندهای رنگی مناسب بخشهای مختلف از منزل خود پیدا کنید. در استفاده از رنگها شجاع باشید اما زیاده روی نکنید. روانشناسی رنگها را در نظر بگیرید.
قانون پنجم؛ مبلها یا کامل روی فرش یا کامل خارج از فرش
مبلمان و فرش از مهمترین اجزای چیدمان به ویژه در خانههای ما ایرانیها هستند. فرقی نمیکند که سبک مدرن را دنبال میکنید یا سنتی، در هر صورت باید تناسب لازم را میان این دو پیاده کنید. بهترین تناسب این گونه است که پایههای مبل یا باید به طور کامل روی فرش قرار بگیرند یا باید کاملاً خارج از فرش باشند.
قانون پنجم؛ قهرمانی را برای فضا انتخاب کنید
هر اتاق و فضایی به یک قهرمان نیاز دارد. چیزی که توجهات را به خود جلب کند و تأثیر لازم را بگذارد. حال اینکه این قهرمان چه چیزی میتواند باشد کاملاً به شما بستگی دارد. قهرمان فضا و اتاق شما مهم است چیزی باشد که شما آن را دوست دارید و از دیدن آن خسته نمیشوید.
قهرمان هر فضایی میتواند متفاوت باشد. در پذیرایی میتواند یک مبل سه نفره به رنگ تند باشد. یک تابلوی نقاشی بزرگ نیز گزینه خوبی است. یک فرش با طرح و رنگ برجسته در اندازههای مختلف میتواند برای خانههای ما ایرانیها بسیار ایده آل باشد.
قانون ششم؛ مبلمان را به دیوار نچسبانید
بسیاری به اشتباه بر این باورند که در اتاقها و فضاهای کوچک باید مبلمان را به دیوار بچسبانند. اما واقعیت چیز دیگری است. اندازه اتاق در میزان فاصله مبلمان با دیوار تأثیر دارد اما نباید این فاصله را به کل نادیده گرفت.
وجود فاصله هر چند کم میان دیوار و مبلمان بر خلاف باور بسیاری باعث بزرگتر به نظر رسیدن فضا میشود. این فاصله را با اندازه اتاق خود تطبیق دهید.
قانون هفتم؛ تعادل را در مبلمان برقرار کنید
تعادل یکی از مهمترین اصول در چیدمان منزل است. در چیدمان باید اندازه و جانمایی هر یک از اکسسوریهای مبلمان را در نظر بگیرید. در این رابطه باید سعی کرد از المانهایی در اندازههای مختلف در مکانهای مختلف استفاده کرد.
به این معنی که نباید تمامی المانها و اکسسوریهای قرار گرفته در یک مکان هم اندازه باشد. تفاوت باید با رعایت تعادل برقرار شود. علاوه بر اندازه و جانمایی باید به شکل اکسسوریها نیز توجه داشته باشید. برای نمونه اگر مبلمان شما متشکل از مجموعهای خطوط راست و مستقیم است، در نظر گرفتن میز جلو مبلی منحنی و گرد انتخابی خوب خواهد بود.
قانون هشتم؛ پردهها باید اندازه مناسب داشته باشند
پردهها جز جدایی ناپذیر هر خانه با هر سبک چیدمانی هستند. فرقی نمیکند کدام اتاق است و سبک مدرن دارد یا سنتی، پرده باید از نظر اندازه با پنجره و اکسسوریهای مبلمان هماهنگی داشته باشید.
پردههای کوتاه یا بلند، هر کدام به نوبه خود باعث شلخته به نظر رسیدن فضا میشوند. تعادلی که به زحمت میان اجزای مختلف چیدمان برقرار کردهاید به واسطه وجود یک پرده کوتاه یا بلند میتواند به طور کامل به هم بخورد.
قانون نهم؛ سبک زندگی خود را فراموش نکنید
چیدمان منزل شما در هر سبکی که باشد و در هر اندازهای از فضا باید به طور کامل با خانواده و سبک زندگی شما همخوانی داشته باشید. چیدمان یک خانواده دو نفره کوچک قاعدتاً با چیدمان منزل یک خانواده ۵ نفره شلوغ قاعدتاً باید متفاوت باشد.
قانون دهم؛ هیچ قانونی وجود ندارد
وجود قوانین و اصول طراحی صرفاً برای هدایت شما به منظور دست یابی به یک چیدمان دلخواه و ایده آل است. قوانین نباید به هیچ وجه مانعی برای رسیدن به چیزی که شما دوست دارید باشد. سلیقه و علاقه شما و خانوادهتان بر همه چیز اولویت دارد. اگر قانونی را دوست دارید آن را اجرا کنید ولی اگر چندان از آن خوشتان نمیآید پس فقط بیخیال آن شوید. نترسید! زمین به آسمان نمیآید!
ترکیب رنگ در چیدمان چگونه باید باشد؟
انتخاب رنگ در چیدمان به دلیل تأثیر زیادی که در زیبایی فضا میتواند داشته باشد بسیار مهم است. قوانین و اصول خاصی نیز به همین منظور تعریف شده است که در ادامه به مهمترین آنها پرداخته شده است.
قانون اول؛ قانون ۱۰-۳۰-۶۰
این قانون در نهایت سادگی تأثیر به سزایی در انتخاب بهترین رنگ برای چیدمان منزل دارد. در واقع این قانون محبوبترین اصل در رنگ پردازی چیدمان منزل مدرن یا سنتی است. این قانون را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- %۶۰ از اتاق مورد نظر باید با استفاده از رنگ اصلی که انتخاب کردهاید پوشش داده شود. رنگ اصلی باید خنثی باشد. از رنگهای خیلی روشن پرهیز کنید.
- %۳۰ فضا نیز باید با استفاده از رنگ دوم و مکمل رنگ اصلی تزیین شود. این رنگ باید در اکسسوری ها استفاده شود. دو رنگ اصلی و این رنگ باید یکنواخت با هم باشند.
- %۱۰ باقیمانده فضا باید از رنگ سوم تزیین شود. رنگ سوم از آن جهت مهم است که باید بتواند یکنواختی شکل گرفته به واسطه رنگ اول و دوم را از طریق تضاد کاملاً به هم بریزد.
برای نمونه بر اساس قانون ۱۰-۳۰-۶۰ میتوان در یک خانه می توان اکسسوریها و وسایل زیر را مشمول هر یک از بخشهای این قانون ساخت:
۶۰ درصد
- دیوارها
- فرش
- مبلمان
۳۰ درصد
- پردهها
- صندلیهای تکی مبلمان
- اکسسوریهای کوچک
۱۰ درصد
- بالشتها و کوشنها
- اکسسوریهای دکوراتیو
- کارهای هنری مانند تابلو
قانون دوم؛ استفاده از رنگهای متضاد
برای همه پیش آمده است که وقتی در حال انتخاب رنگهای چیدمان هستیم، صرفاً رنگهایی بسیار مشابه را به کار میگیریم. با این عمل انتظار هم داریم که ترکیب رنگها به خوبی پیش برود. در حالی که داستان کاملاً خلاف انتظار ما خواهد بود. فضای کاملاً یکنواخت و خسته کننده شکل خواهد گرفت.
از ترکیب رنگهای مختلف با یکدیگر نترسید. مطمئناً با گرفتن مشاوره و حتی کمی مطالعه میتوانید بهترین ترکیب رنگ را پیدا کنید. رنگهای متضاد یکدیگر میتوانند نتایج خوبی را بوجود آورند.
- سفید و سیاه
- آبی و نارنجی
- زرد و بنفش
قانون سوم؛ روانشناسی رنگ
طراحان داخلی در چیدمان سعی دارند با استفاده از رنگها احساسات افراد را تحریک کنند. مهم است که به این نکته توجه کنیم که رنگها، چیزهای زیادی در خصوص افراد ساکن و خود خانه برای گفتن دارند. در ادامه روانشناسی چند تا از رنگهای مهم آورده شده است:
قرمز
- مهیج و محرک
- مثبت: پراحساس، گرم، پر اشتیاق، فعال، قوی
- منفی: سخت و شدید، مهاجم، خشمناک، حریص، به رنگ خون
زرد
- تسلیبخش
- مثبت: آفتابی، شاد، درخشان، سرزنده
- منفی: خودپسندی و خودمحوری، درخشان و خودنما
سبز
- گوشهگیر و آرامشبخش
- مثبت: آرام، نیروبخش، آسوده و طبیعی
- منفی: معمولی، خستهکننده، گناهکار
آبی
- گوشهگیر، کنارهگیر و آرامشبخش
- مثبت: خونسرد، آرام، معتدل، میانهرو، ایمن، راحت و اصیل
- منفی: ترساننده، ناامیدکننده، دلتنگ کننده، سرد و مالیخولیا
سفید
- بیتفاوت، بیتوجه
- مثبت: تمیز، تازه، درخشان
- منفی: خالی، بیبار، بیهوده
برای اطلاعات بیشتر در خصوص روانشناسی رنگها میتوانید به مقاله «روانشناسی رنگها در معماری ؛ از سفید تا سیاه» نگاهی بیندازید.
قانون چهارم؛ رنگهای گرم و سرد
اصطلاح گرم و سرد اشاره به رنگهایی خاص دارد. به طور کلی رنگهایی مانند قرمز، نارنجی و زرد دارای ماهیتی گرم و رنگهای خنثی مانند قهوهای دارای ماهیتی سرد هستند.
انتخاب ترکیبی از رنگهای گرم و سرد، انرژی جریان یافته در منزل را تحت تأثیر قرار میدهد. رنگهای گرم به دلیل جذاب بودن برای فضاهای ورودی بسیار مناسب هستند.
رنگهای سرد نیز با حس آرامشی که دارند برای اتاق خوابها و فضاهای کاری بسیار مناسب هستند. برای رنگ پردازی و گرفتن ایده در خصوص اتاق خوابها میتوانید به مقاله «رنگ اتاق خواب نوجوان ؛ رنگهای اصلی و تأثیرات روانی آن بر نوجوانان» مراجعه کنید.
نکات مهم در چیدمان منزل
- خرید مبلمان و فرش را در مرحله آخر قرار دهید. تهیه اکسسوریها را اول قرار دهید.
- اندازه گیری فضاهای در دسترس را مهم در نظر بگیرید. مبلمان و اکسسوریها باید مطابق با اندازه اتاق باشند.
- باید به تعداد افراد خانواده که قرار است با شما زندگی کنند و کودکان نیز توجه داشته باشید.
- هزینه دکوراسیون و بودجهای که در اختیار دارید را بسنجید.
- زیاده روی، هر کاری را خراب میکند. همیشه تعادل پیشه کنید.
- قبل از شروع به چیدمان، نقطه کانونی را پیدا کنید. پنجره یا شومینه میتوانند نقطه کانونی باشند. نقطه کانونی را خودتان با میز تلویزیون یا فرش میتوانید ایجاد کنید.
- تابلوها و تصاویری که در پشت مبلمان استفاده میکنید باید کوچکتر از مبل باشد.
- فرش نباید کل فضای اتاق را بپوشاند. فاصله ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر میان لبه فرش و دیوار لازم است.
- با ساده گرایی میتوان چند هدف را دنبال کرد.
- در استفاده از اشکال هندسی زیاده روی نکنید که چیدمان را شلخته و شلوغ میکند.
- هنگام خرید اثاثیه، بهویژه مبلمان، حتماً کیفیت آن را نیز در نظر بگیرید.
- جابهجایی زیاد طی چیدمان میتواند خسته کننده باشد. یک قلم و کاغذ هم میتواند همین کار انجام دهد.
نقاشی، تعویض دیوارپوش و کفپوش را در نازک کاری ساختمان ثبت نمایید.
چیدمان داخلی مدرن
چیدمان مدرن چند سالی است که روز به روز خانوادههای کوچک و بزرگ بسیاری در داخل ایران به آن روی میآورند. تأکید این سبک بر فرمهای شسته رفته، الگوهای معاصر، مصالح طبیعی و یک جریان یکپارچه بین فضاهای داخلی و خارجی، ترکیبی از آسایش واقعی و شیک بودن به ارمغان میآورد.
ظاهر این سبک بین طبیعت و تصنع یعنی آنچه به صورت طبیعی در دنیا وجود دارد و آنچه ساخته دست بشر است پل میزند. در ادامه نکات مهم در چیدمان مدرن آورده شده است.
- در چیدمان مدرن مجبور به استفاده از مبلهای مدرن خواهید بود و دیگر خبری از مبلهای استیل و کلاسیک نیست.
- فرشها و پردههایی که استفاده میکنید باید از نظر طرح و رنگ ساده باشند.
- لوسترها بسیار کم به کار گرفته میشوند. نورپردازی به سادهترین شکل ممکن است.
- استفاده از خطوط شکسته و مستقیم در بخشهای مختلف چیدمان از جمله مبلمان و اکسسوریها بسیار دیده میشود.
- سقفها عاری از هر گونه پیچیدگی هستند. طراحی آن به سادهترین شکل ممکن صورت گرفته است.
- استفاده از دیوارپوشها و پارتیشن زیاد دیده میشود.
- تا حد امکان باید گچکاریها را محو کرد. به همین منظور باید رنگ گچبری دیوار را به رنگ سفید درآوریم تا مشخص نباشد.
- ورود نور باید حداکثر باشد. از این رو از پردههای نازک پارچهای و کتانی استفاده شود.
- کفپوشها نیز در صورت امکان باید کاملاً یکپارچه و ساده باشد.
- کاغذ دیواریها نیز با طرحهای مدرن استفاده میشوند.
- در دکوراسیون داخلی مدرن از تابلوهای بزرگ که قاب خاصی ندارند روی دیوار استفاده میشود.
- در چیدمان مدرن استفاده از رنگهای خنثی روی دیوارها گزینه بهتری نسبت به کاغذ دیواری است.
- یک رویکرد کاربردی برای ایجاد چیدمان داخلی مدرن در فضای خانهها استفاده از رنگهای گرم برای مبلمان و یا پردهها است.
- استفاده از ترکیبی از مواد همچون شیشه، چوب، فلز، پارچه و چرم کاری در اکسسوریهایی مانند مجسمه در عین سادگی میتوان مدرنیته را در چیدمان منعکس کرد.
- کابینتهای آشپزخانه در چیدمان مدرن ساده و متشکل از مجموعهای خطوط شکسته و مستقیم هستند.
سخن آخر
دکوراسیون و چیدمان منزل چه به طریق سنتی و چه مدرن با یک سری از اصول و قوانین پیروی کند. البته پیروی از این اصول نباید بر خواسته و میل شما برتری داده شود. رنگ، نور، هماهنگی، تعادل، اندازه، شکل و هندسه از مهمترین موضوعاتی هستند که در چیدمان باید به آنها توجه داشت.
نظر شما در مورد چیدمان منزل چیست؟ این قوانین را تا چه اندازه باید جدی گرفت؟
منابع: اینسایدر، اسپورس، استایل کاستر، هوملی، لونی، وورسینگ کورت بلاگ، سارا لین برنان و دکورتیپس