ابزارآلات

پیکور چیست و چه کاربردی دارد؟ نحوه کار با پیکور چگونه است؟

اصطلاحات و ابزارهای متنوعی در عملیات تخریب سازه‌ها و ساختمان‌های بتنی به کار برده می‌شود. پیکور زنی نیز از جمله این اصطلاحات است که در واقع اشاره به ابزارهای تخریب بتن و سنگ دارد. پیکور‌ها بر اساس نیروی مصرفی و کاربردهایی که می‌توانند داشته باشند، دسته بندی شده‌اند. اینکه پیکور چیست و چه کاربردهایی می‌تواند داشته باشد؟ از جمله پرسش‌هایی است که در این مقاله از ویکی ساختمون به آن پاسخ داده خواهد شد. در آخر هم مروری بر نحوه کار با پیکور  و پیکور زنی خواهیم داشت.

برای اجرای سازه ساختمان درخواست خود را در کارگشا ثبت کنید.

پیکور چیست؟

در خصوص اینکه پیکور چیست و چگونه کار می‌کند، باید گفت که پیکور یک ابزار تخریب است. پیکور یک نام و نشان کلی برای تمامی ابزارهای ریز و درشتی هستند که به منظور تخریب بتن، سنگ و آسفالت استفاده می‌شوند. پیکور‌ها نیز بر اساس کاربرد، توان و قدرت، اندازه و نیروی مصرفی به انواع مختلف دسته بندی می‌شوند. در انتخاب نوع مناسب باید مؤلفه‌هایی همچون نیروی مصرفی، توان و اندازه پیکور را در نظر گرفت تا یک نوع متناسب با پروژه پیش رو را انتخاب کرد.

در ایران، نظرات مختلف در خصوص اینکه پیکور چیست عنوان شده است. بعضی عنوان می‌کنند که پیکور زنی صرفاً اشاره به چکش برقی دارد. برخی نیز از آن به عنوان یک چکش هیدرولیکی یاد می‌کنند. بسیاری هم پیکور زنی را اصطلاحی عمومی و کلی برای ابزارهای تخریب بتن و سنگ در نظر می‌گیرند که این مورد آخری کمی منطقی‌تر به نظر می‌رسد. برای نمونه چکش تخریب و بتن کن هر دو یک پیکور محسوب می‌شوند. برای آشنایی بیشتر با چکش تخریب و بتن کن می‌توانید به مقاله «تفاوت بتن کن با چکش تخریب چیست؟ ویژگی‌های هر کدام» مراجعه کنید. در هر صورت، پیکور ابزاری قدرتمند است که توانایی تخریب بسیار بالا را دارد تا جایی که هر گونه سنگ طبیعی و مصنوعی را تخریب می‌کند.

کاربردهای پیکور چیست ؟

کاربردهای پیکور چیست؟

موارد کاربرد پیکور را می‌توان در زیر خلاصه کرد:

  • کاربرد در مصارف شهری مربوط به راهسازی، خیابان سازی، تعمیرات پیاده رو‌ها و خیابان، کارهای عمرانی و ساختمانی، کندن زمین‌های سخت برای تعمیرات مسیرهای آب و فاضلاب و خطوط زیر زمینی برق و مخابرات می‌شود.
  • در معادن بزرگ برای استخراج ابتدا از مواد منفجره استفاده می‌کنند تا صخره‌های بزرگ به تکه‌های کوچک‌تری تقسیم شوند، سپس با استفاده از پیکور هیدرولیکی که بر بیل سوار هستند آن قطعات را هم به تکه‌های کوچک‌تر تقسیم می‌کنند.
  • از مهمترین کاربردهای چکش، خرد کردن صخره‌های بزرگ، کندن صخره از کوه، تخریب سازه‌های بتنی، آسفالت جاده‌ها همچنین کار‌های مرتبط با حفاری تونل و به‌طور کلی انجام عملیات تخریبی است.
  • تخریب سطوح و احجام سنگی یا بتنی را که به دلایلی نمی‌توان با مواد منفجره و یا کمپرسور آنها را تخریب کرد.

بیشتر بخوانید: تخریب ساختمان بتنی ؛ مراحل، ابزار و ماشین آلات مورد نیاز

انواع پیکور

پیکور‌ها را بر اساس قدرت و انرژی که مصرف می‌کنند به انواع مختلف دسته بندی کرده‌اند. در ادامه به دسته بندی پیکور زنی بر اساس انرژی مصرفی پرداخته شده است.

پیکور برقی چیست؟

پیکورهای برقی بعد از پیکورهای بادی روی کار آمده‌اند و استفاده از آنها در تخریب ساختمان مختلف روز به روز افزایش می‌یابد که دلیل عمده آن قدرت بالای این نوع از پیکورها است. در کارهای ساختمانی برای تخریب انواع بتن غیر مسلح و بتن مسلح تخریب آجر، سنگ، کاشی، ملات، خاک و سنگ استفاده می‌شوند. این نوع از پیکورها در اندازه‌های مختلف بر اساس وزن دسته بندی می‌شوند و از ۶ تا ۳۲ کیلوگرمی در دسترس هستند.

انواع پیکور

پیکور بادی چیست؟

در این نوع از پیکور زنی، هوای فشرده‌ای که توسط کمپرسور تولید می‌شود، انرژی لازم برای ضربه و تخریب را تأمین می‌کند. از این رو باید حتماً به یک کمپرسور متصل باشد. اگرچه شاید پیکور بادی رایج‌ترین نوع نباشد اما استفاده از آن در شرایطی خاص بسیار به کار می‌آید. استفاده از پیکورهای بادی در پروژه‌هایی که دسترسی به انرژی برق سخت یا غیر ممکن است بسیار دیده می‌شود. این نوع پیکورها در وزن‌های مختلف از ۲ تا ۴۲ کیلوگرم ساخته می‌شوند و به علت سبکی می‌توان از نیروی انسانی نیز برای کار با آن استفاده کرد.

پیکور هیدرولیکی چیست؟

پیکورهای هیدرولیکی عمدتاً اندازه بسیار بزرگ‌تری دارند و اغلب بر بیل‌های مکانیکی و بابکت‌ها سوار می‌شوند. برای تخریب بتن و سنگ استفاده می‌شوند و برای این کار بهترین و مقرون به‌صرفه‌ترین روش تخریب است. مورد کاربرد آن بیشتر تخریب سنگ در معادن و راهسازی، ایجاد تونل و یا تخریب کلی ساختمان است. با این ابزار می‌توان بیشتر از چکش تخریب استفاده نمود. تقریباً کل یک فونداسیون ساختمان را می‌توان با آن تخریب کرد.

بیشتر بخوانید: تخریب دستی ساختمان ؛ مراحل تخریب و نکات مهم

نحوه کار این محصول به این شکل است که با فشار روغن هیدرولیکی که در پشت آن قرار دارد، به صورت دارکوبی شکل به نقطه هدف ضربه وارد کرده و با استفاده از ضربات متوالی اجسام را خرد می‌کند و با توجه به سختی هدف شدت و سرعت ضربه را تغییر می‌دهد. برای نصب این محصول بر روی بیل مکانیکی نیاز به یک سوپاپ پایه است تا ابزار در جای خود ثابت و محکم شود. از طرفی هم به دلیل ایجاد ضربات بالا به واسطه ضربات متوالی روغن در مدار هیدرولیک، نصب سیستم چکش باید به صورت استاندارد‌های تعریف شده صورت گیرد.

پیکور چیست ؟

پیکور چگونه کار می‌کند؟

بعد از پرداختن به پرسش پیکور چیست و انواع آن کدامند، بد نیست به کارکرد آن هم بپردازیم. پیکور‌ها بسته به نوع آن‌ها بر اساس انرژی مصرفی، از نظر نحوه کارکرد تفاوت‌هایی جزئی با یکدیگر دارند. در هر صورت، پیکور زنی از طریق ایجاد هوای فشرده درون سیلندر و با بالا و پایین رفتن پیستون داخل سیلندر ایجاد ضربه می‌کند و از این طریق کار تخریب بتن یا سطح مورد نظر را انجام می‌دهد. موتور برقی این دستگاه نیروی لازم برای بالا پایین رفتن پیستون را تولید می‌کند. در پیکور بادی این نیرو از طریق هوای فشرده‌ای که از کمپرسور وارد دستگاه می‌شود تولید شده و در پیکور بنزینی نیز این نیرو از طریق یک موتور بنزینی تولید می‌شود.

سخن آخر

پیکور چیست و چگونه کار می‌کند از جمله پرسش‌هایی هستند که سعی شد در این مقاله به آن‌ها پاسخ داده شود. پیکور‌ها بر اساس قدرت و انرژی مصرفی انواع مختلفی دارند که هر یک از آن‌ها کاربردهای خاص خود را در صنعت ساختمان سازی می‌توانند داشته باشند. نحوه کارکرد انواع پیکورهای بادی، برقی و هیدرولیکی علی‌رغم تمامی شباهت‌ها، تفاوت‌هایی جزئی نیز با یکدیگر دارند. خوشحال خواهیم شد نظرات و پیشنهاد خود را در خصوص این مقاله با ما در میان بگذارید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

۲ دیدگاه

    1. سلام
      آقای حشمتی عزیز؛ ما فروشنده یا تولید کننده ماشین آلات و ابزارآلات ساختمانی نیستم. محتواها جهت افزایش دانش و آگاهی کاربران تهیه شده است. پرفروش ترین برندهای چکش تخریب و پیکور می‌توان به چکش تخریب متابو ، چکش تخریب رونیکس، چکش تخریب توسن، چکش تخریب نک و چکش تخریب aeg اشاره کرد. برای اطلاع از قیمت می‌توانید نام برندهای ذکر شده را در گوگل جستجو نمایید و قیمت ها را مقایسه نمایید.
      جهت کاهش صدا هم خیر، راهکاری برای این موضوع فعلا وجود ندارد.
      ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا