بی نهایت روش برای طراحی فضاهای داخلی توسط معماران و طراحان به کار گرفته میشود. هر یک از این روشها در راستای ایجاد سبک و سیاقی خاص مورد استفاده قرار میگیرند. پتینهکاری یکی از روشهای طراحی دکوراسیون متفاوت است که چند سالی میشود که استفاده از آن گسترش یافته است. اینکه پتینه چیست و چگونه اجرا میشود و چه کاربردهایی دارد، موضوعاتی هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
پتینه کاری چیست؟
پتینه در واقع به خوردگیهای ایجاد شده به رنگهای سبز در سطوح اجسام عمدتاً ساخته شده از فلز مس گفته میشود. در هر صورت پتینهکاری در فضای ساختمانهای معنی و مفهوم گستردهتری دارد و ممکن است که اصلاً ربطی به تعریف بالا نداشته باشد.
پتینه کاری سقف و دیوار خود را در تزئینات ساختمان ثبت و به متخصصین ماهر کارگشا بسپارید.
پتینهکاری یک کار هنری است و بخشهای مختلفی دارد و در کل به تمامی اقداماتی گفته میشود که در جهت القای رنگ و رویی کهنه و قدیمی به دیوارهای یک فضا یا وسایل مختلف به کار گرفته میشوند. به عبارتی پتینه کاری را میتوان نوعی نقاشی ساختمان در نظر گرفت، با این تفاوت که در نقاشی صرفاً رنگ تغییر مییابد اما در این عملیات علاوه بر رنگ فضا میتوان نسبت به تغییر بافت سطوح نیز اقدام کرد.
مطلب پیشنهادی: پتینه کاری روی سقف چه طرح ها و تکنیک های اجرایی دارد؟
پتینه کاری سابقه دور و درازی در صنعت ساختمان سازی و دکوراسیون دارد. به عنوان نمونه در کشور ما ایران در گذشته با استفاده از گچ کاری به پتینه کاری میپرداختهاند. امروزه با پیشرفت فناوری و در دسترس قرار گرفتن ابزار و متریال مختلف، سبک و سیاق پتینه کاری نیز به طور کامل متحول شده است، به طوری که میتوانیم سبکها و انواع مختلف از آن را مشاهده کنیم.
انواع پتینه کاری
همانطور که در بالا نیز عنوان شد، در حال حاضر انواع مختلف از پتینه در صنعت ساختوساز به کار گرفته میشوند. رایجترین دسته بندیها بر اساس نوع متریال، سبک، طرح و بافت صورت گرفته است.
محوطه سازی ساختمان را با متخصصان کارگشا انجام دهید.
انواع پتینه بر اساس متریال
پتینه اکرلیک
مواد این نوع از پتینه در واقع رنگهای پایه آب یا به عبارتی اکرلیکها هستند. این نوع از پتینه نسبت به پتینه رنگ روغن سرعت اجرای بیشتری دارد، سریعتر خشک میشود، فاقد بو و سرب است. در مجموع این نوع بسیار سالم است و ضرری برای سلامتی فرد نخواهد داشت.
پتینه پلاستر
پلاستر در واقع همان خمیر یا اندود است که به دو صورت برجسته و صاف اجرا میشود. در اجرای آن میتوان از طیفهای رنگی مختلف بهره برد. به دلیل قدرت سفارشی سازی که در پتینه کاری مشاهده میشود، شاهد وجود انواع مختلفی از نوع پلاستر در بازار هستیم.
پتینه رنگ روغن
این نوع از پتینه با استفاده از رنگ روغن اجرا میشود. انواع مختلف از جمله براق و مات دارد. پتینههای روغنی به طور کامل قابل شستشو هستند. در ایران این نوع از پتینه بسیار رایجتر از دو روش دیگر است که دلیل آن هم ارزان بودن و سادگی اجرای آن است.
انواع پتینه بر اساس سبک
کلاسیک
در پتینهکاری به سبک کلاسیک عموماً هدف ایجاد فضایی قدیمی است. نوع برجسته آن یکی از معروفترین سبکهای کلاسیک است. استفاده از رنگهای طلایی که به ورق طلا معروف است و همچنین نقوش آجر یا ترک از کاربردهای سبک کلاسیک هستند.
مدرن
در پتینهکاری به سبک مدرن سعی میشود که طرحهای جدیدتر مانند ابر و باد، گل، فرشته و سایه استفاده شود. ایجاد طرحهای مختلف چوبی در طرح و رنگهای جذاب و همچنین جلوههای نقرهای از دیگر روشهای مدرن به شمار میآیند.
انواع پتینه بر اساس طرح
پتینهها از نقطه نظر ساختاری دارای دو جز طرح و رنگ هستند. طرحهای این هنر محدود هستند و به چندین مورد خلاصه میشود اما به کارگیری رنگ در آنها هیچ محدودیتی ندارد. از شاخصترین طرحهای آن میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- ساده
- سنگ
- چوب
- ابر و باد
- گرانیت
- کاه گل
- سایهای
- ترکخوردگی
- ورق طلا
- ورق نقره
ابزار لازم برای اجرای پتینهکاری
ابزار مورد نیاز برای پتینهکاری به نوع پتینه بستگی دارد. با این حال از مهمترین ابزار مورد نیاز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انواع مختلف قلممو
- انواع اسفنج
- پارچههایی با جنس مختلف
- رنگپاش
- انواع سنباده نرم و زبر
- کاردک
- چسب
- اکلیل
اجرای پتینهکاری
همانطور که تا بدین جای بحث متوجه شدهاید، پتینه کاری روشهای مختلف دارد و قاعدتاً مراحل اجرای هر یک از آنها نیز متفاوت است. در هر صورت پتینهکاری به طور کلی شامل دو مرحله کلی به شرح زیر است:
- مرحله اول: اجرای بافت و طرح اصلی روی سطح مورد نظر
- مرحله دوم: پرداختن دلخواه به بافت که شامل شکل، لعاب و رنگ میشود.
برای نمونه در این بخش مراحل اجرای پتینه با ورق طلا را به طور مختصر در چند مرحله زیر آوردهایم:
- تمیز کردن سطح زیر کار
- پوشش دادن سطح زیر کار با استفاده از رنگهای اکرلیک یا روغن
- صبر کردن تا خشک شدن کامل رنگ زیر کار
- تمیز کردن سطح رنگ شده
- رقیق کردن ورق طلا با آب
- کشیدن ورق طلا روی سطح با قلممو و اسفنج
- صبر کنید تا ورق طلا بی رنگ شود.
- بعد از بی رنگ شدن، ورق را به آرامی بر میداریم و روی سطح مورد نظر اجرا میکنیم.
- کشیدن پارچه نرم بر سطح تا ورقهای اضافی حذف شوند.
ثبت درخواست بازسازی ساختمان با متخصصین کارگشا
زیباشناختی پتینه کاری
با توجه به اینکه پتینه در طرح و رنگهای بسیار مختلف به کار برده میشود، از این جهت نیز بحثهای گستردهای را میتوان در خصوص جنبه زیباشناسی آن صورت داد. رنگ سبز یکی از رایجترین رنگها در پتینهکاری است که دارای یک کاراکتر آرامش بخش دارد. رنگ آبی نیز که پر کاربرد است اثری آرامش بخش و خنک کنندگی دارد. از این رو رنگ نقش بسیار مهمی در زیباشناختی این هنر ایفا میکند. برای درک بهتر از رنگها در این عملیات توصیه میکنیم حتما مطلب روانشناسی رنگها را مطالعه بفرمایید.
بیشتر بخوانید: روانشناسی رنگها در معماری ؛ از سفید تا سیاه
کاربرد پتینه در فضاهای داخلی
پتینهکاری روشی از رنگکاری است که کاربردهای گستردهای در طراحی دارد. با توجه به تنوع قابل ملاحظه این عملیات، میتوان آن را در فضاهای مختلف از سقف تا دیوار و پذیرایی تا حمام با طرح و سبک مختلف به کار برد.
مزایای استفاده از پتینه
- جنبه زیباشناسی به مراتب بهتر در مقایسه با رنگهای معمولی
- در دسترس به طرح و رنگهای متنوع که طیف گستردهای از سلیقهها را پوشش میدهد.
- قابل اجرا بر تمامی سطوح ساختمانی
- قدرت پوشش دهی بالا و برطرف کردن ترکهای موجود روی دیوار
- دوام و ماندگاری بیشتر در مقایسه با رنگهای معمولی
- ترمیم و بازسازی ساده و سریع
- برخی انواع پتینه کاملاً قابل شستشو هستند.
سخن آخر
پتینه یکی از خاصترین روشهای طراحی و نقاشی در فضاهای داخلی به شمار میرود. تنوع قابل توجه این روش امکان اجرای آن در فضاهای مختلف را ممکن ساخته است. انواع مختلف آن، روشهای اجرایی متفاوتی با یکدیگر دارند. این هنر در مقایسه با رنگهای معمولی مزایای بالقوه زیادی مانند حس زیباشناسی و ماندگاری بالا را به دست میدهد.