کپک زدن کمد دیواری به دلایل مختلفی رخ میدهد و نقطه مشترک همه آنها، چنگ زدن به اعصاب ساکنین واحد است. صرف نظر از علت کپک زدن دیوار گچی یا بدنه خود کمد دیواری، بروز آن مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت که در ادامه بیشتر در مورد آنها بحث خواهد شد. از طرفی هم راه و روشهایی به منظور برطرف کردن کپک وجود دارد. در ادامه با ویکی ساختمون همراه باشید.
علت کپک زدن کمد دیواری چیست؟
رطوبت تنها دلیل نم دار شدن کمد دیواری و نهایتاً کپک زدن آن است. شدت کپک زدن به میزان رطوبت و مدت زمانی که دیوار کمد دیواری به حال خود رها میشود، بستگی دارد. هر چقدر زمان بیشتری به آن داده شود، هم از نظر مساحت و هم عمق فضای بیشتری را تحت تأثیر قرار میدهد. حال اینکه رطوبت چگونه خود را به کمد دیواری میرساند، میتواند چند علت داشته باشد.
علت اول
اول اینکه کمد دیواریها اغلب در اتاق خوابها و چسبیده به سرویسهای بهداشتی به ویژه حمام ساخته میشوند. رویه ساخت غیر اصولی که در ساختمان سازی غیر استاندارد، این روزها در بسیاری از شهرهای کشور حاکم شده است، باعث میشود که عایق کاری ساختمان به خوبی اجرا نشده و رطوبت در سرویسهای بهداشتی وجود داشته باشد. از این رو، رطوبت بعد از مدتی استفاده، راه خود را به داخل کمد دیواری پیدا میکند. این فرآیند با نم دار شدن و سپس کپک زدن ادامه مییابد.
نفوذ رطوبت از سرویس بهداشتی میتواند به دلیل بند کشی نامناسب میان کاشی و سرامیکهای سرویس بهداشتی نیز باشد. اغلب اوقات استفاده از مایعهای سفیدکننده و جرم گیر سنگین، بعد از مدتی باعث از بین رفتن بندکشی میان سرامیکها میشود و رطوبت میتواند به داخل آن نفوذ کند.
راه حل
اول از همه باید از عایق کاری ضعیف سرویس بهداشتی مطمئن شوید زیرا کپک زدن کمد دیواری شاید اصلاً ارتباطی با سرویس بهداشتی نداشته باشد و بیشتر مربوط به خود دیوارها باشد که در علت دوم به آن پرداختهایم. برای این کار بد نیست از کارشناس کمک بگیرید.
برای رفع مشکل نیز باید آن را به طور درست و اصولی برطرف کرد. برای این کار هم توصیه میشود در اولین اقدام با بهره گیری از مشاوره و تجربههای یک متخصص، اقدام به درزگیری مناسب کنید. با این روش به احتمال زیاد مشکل کپک زدن کمد دیواری حل خواهد شد.
بعد از درزگیری، سعی کنید در کمد دیواری را به مدت چند هفته باز بگذراید تا رطوبت باقیمانده داخل دیوار و کمد دیواری کاملاً خشک شود.
بیشتر بخوانید: جرم گیری کاسه توالت ایرانی چگونه باشد که سرویس همیشه برق بزند؟!
علت دوم
بسیار مشاهده شده است که صاحبان خانه از کپک زدن کمد دیواری با وجود تازه ساخت بودن ساختمان شاکی هستند. از طرفی هم کمد دیواری هیچ گونه ارتباطی با فضای سرویسهای بهداشتی ندارد. این موضوع نیز به ساخت و ساز غیر استاندارد بر میگردد. به طور کلی در مراحل مختلف ساختوساز باید زمان کافی به منظور خشک شدن هر مرحله کار فراهم شود که گچ کاری و سفید کاری شامل آن میشود.
در صورتی که زمان کافی به منظور خشک شدن گچ کاری فراهم نشود، در فضاهایی بسته همچون کمد دیواری که تهویه هوا به خوبی صورت نمیگیرد، رطوبت باقیمانده در داخل دیوارهای ساختمان در وهله اول خود را به صورت نم نشان میدهد و در مرحله بعد تبدیل به کپک خواهد شد.
راه حل
برطرف کردن کپک زدن کمد دیواری به این علت، صرفاً نیاز به کمی صبر و حوصله دارد. کمد دیواری فضایی بسته است و مقدار کمی رطوبت باقیمانده در دیوار نیز میتواند موجبات نم دار شدن و کپک زدن را فراهم کند. از این رو سعی کنید در ساختمانهای تازه احداث همیشه درهای کمد دیواری را باز بگذارید. از قرار دادن لباسهایی که کاملاً خشک نشدهاند خودداری کنید. در آخر هم بعد از خشک شدن، میتوانید دیوار داخل کمد دیواری را رنگ کنید.
علت سوم
یکی دیگر از علتهای کپک زدن کمدهای دیواری که بسیار هم شایع است، ترکیدگیهای ریز و درشت در داخل دیوارها و نفوذ آن به کمد دیواری است. ترکیدگی لولهها اغلب خود را به صورت نم نشان میدهند اما چون داخل کمد دیواری دید خوبی وجود ندارد اغلب اوقات کار به کپک زدن و انتشار بوی بد داخل کمد میشود و صاحبخانه وقتی متوجه میشود که کار از کار گذشته است.
بیشتر بخوانید: طبله گچ دیوار چیست ؟ پیشگیری و مراحل تعمیر آن چگونه است؟
راه حل
اولین کاری که باید در این مواقع انجام داد، تماس با یک لوله کش با تجربه در خصوص پیدا کردن محل دقیق ترکیدگی لوله است. بعد از آن به پیدا کردن محل دقیق نسبت به برطرف کردن ترکیدگی باید اقدامات لازم صورت گیرد. بعد از رفع ترکیدگی و نشتی لوله کشی، به مدت چند هفته با باز گذاشتن درهای کمد دیواری شرایط لازم برای تهویه مناسب را فراهم کنید.
به منظور رفع ترکیدگی لوله و رفع نشتی آب، درخواست خود را در خدمات فوری ساختمان کارگشا ثبت نمایید.
برطرف کردن آثار و بوی کپک
بسیاری اوقات حتی بعد از رفع منبع و منشأ کپک زدن کمد دیواری، آثار و بوی بد آن تا مدتها باقی خواهد ماند. در این شرایط با استفاده از چند راهکار میتوان تا اندازهای آثار ناشی از کپک زدن را از بین برد.
استفاده از سرکه سفید
سرکه به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، در از بین بردن کپکها عملکرد خوبی دارد. به این منظور کافی است که سرکه سفید را به مقدار کم روی دیوار اسپری کنید. بعد از 15 دقیقه سعی کنید با یک دستمال خشک محل مورد نظر را به آرامی دستمال بکشید.
استفاده از جوش شیرین
جوش شیرین استفادههای زیادی در مصارف بهداشتی دارد. جوش شیرین از این لحاظ نسبت به سرکه برتری دارد که برخلاف سرکه چندان بوی تندی ندارد. برای استفاده از جوش شیرین مقدار زیادی را با قلم مو در قسمت مورد نظر بمالید. قبل از شستن آن را 20 دقیقه نگه دارید. منظور از شستن استفاده از یک دستمال نم دار است. بعد از تمیز کردن تهویه مناسبی را برقرار کنید.
استفاده از نمک دریا
نمک دریا هم از سالها قبل به عنوان مادهای نگهدارنده و ضد عفونی کننده استفاده میشده است. برای از بین بردن کپکهای کمد دیواری نیز میتواند استفاده شود. ارزان و ایمن بودن نمک آن را به گزینه بهتری در مقایسه با دو راه حل قبلی تبدیل کرده است. مقدار زیادی نمک دریایی را روی سطوح آسیب دیده بمالید و با استفاده از اسفنج یا برس آن را پاک کنید. بگذارید 20 دقیقه بماند.
چنانچه قصد اجرای نازک کاری ساختمان را دارید، درخواست آن را ثبت کنید.
سخن آخر
علت کپک زدن کمد دیواری هر چه که باشد باید اقدامات لازم در خصوص رفع کردن آن صورت گیرد. رطوبت اصلیترین و تنها دلیل کپک زدن کمد دیواری است. در بالا به روشهای مختلف برطرف کردن کمد دیواری پرداخته شده است.
اینها مواردی بودند که به منظور رفع مشکل کپک کمد دیواری و دلایل آن به ذهن ما میرسید، خوشحال خواهیم شد اگر روش بهتر و کارآمدتری را امتحان کردهاید با ما به اشتراک بگذارید.