برنامه ریزی و کنترل پروژه چیست؟ اصول، مراحل و اهداف

اهمیت برنامه ریزی و کنترل پروژه اخیراً در بسیاری از کارهای مدیریتی رو به افزایش است. این مهم شامل برنامه ریزی، نظارت و کنترل فعالیت‌های فنی، زمان‌بندی، مصالح مورد نیاز و هزینه‌های احتمالی برای توسعه پروژه است.

تجزیه و تحلیل کلی پروژه و برآورد آن برای اقدامات کنترلی با هدف دستیابی به نتایج مورد توافق، اجرای صحیح فرآیند کار و به حداقل رساندن ضررهای مالی، از اهداف اصلی کنترل پروژه است. برای اینکه بدانید چگونه اطلاعات مربوط به هدف را جمع‌آوری کنید و تصمیمات سیستماتیک بگیرید، با ویکی ساختمون همراه باشید.

کنترل پروژه چیست؟

کنترل پروژه (Project Control) عبارت است از: «جمع‌آوری داد‌ه‌ها، مدیریت و فرآیندهای تحلیلی که برای پیش‌بینی، درک و تأثیرگذاری بر نتایج، زمان و هزینه یک پروژه یا برنامه می‌باشد که مورد استفاده قرار می‌گیرد.» هدف نهایی کنترل پروژه مدیریت کار در هر مرحله از چرخه تحویل و آماده‌سازی پروژه برای مرحله بعدی است.

این اصطلاح شامل افراد، فرآیندها و ابزارهایی است که برای برنامه ریزی، مدیریت و کاهش برنامه‌های مربوط به هزینه و هرگونه رویداد خطرآفرینی در نظر گرفته شده است. بنابراین می‌توان گفت :«موفقیت در یک پروژه به نحوه کنترل آن بستگی دارد.»

مطلب پیشنهادی: جدول برآورد هزینه‌های ساخت ساختمان در متری چند

مسئول کنترل پروژه عضو اصلی تیم است و مستقیماً با مدیر پروژه همکاری می‌کند تا به اهداف مورد نظر کار کمک کند. او بودجه و برنامه زمانی یک پروژه را ایجاد و در طول بازه زمانی مشخص آن را حفظ می‌کند. همچنین پیشرفت‌های گزارش شده در برنامه‌های کاری را تجزیه و تحلیل می‌کند و اقدامات لازم برای بهبود در پیشرفت پروژه را به مدیران بالادستی گزارش می‌دهد.

اصول کنترل پروژه

بخش عمده‌ای از اصول کنترل‌های مؤثر در مدیریت پروژه، کاهش ریسک است،. به طور کلی، بر طبق برنامه زمانی پروژه، ریسک‌های اجتناب‌ناپذیر به وفور رخ خواهند داد، بنابراین اصول و کنترل‌های مدیریت پروژه، فرآیندها و رویکردها برای اطمینان از ردیابی مؤثر ریسک و خطر را فراهم می‌کند. یک رویکرد مدیریت ریسک به عنوان بخشی از فرآیند کنترل پروژه و اصول مدیریتی اعمال می‌شود تا پروژه با موفقیت مسیر خود را طی کند.

فرآیندها و اصول زیر برای دستیابی به اهداف در کنترل پروژه استفاده می‌شوند:

بنابراین اصول بنیادین برنامه ریزی و کنترل پروژه شامل: جهت‌گیری زمانی، هشدار زودهنگام، هماهنگی و تصمیم گیری مناسب می‌باشد.

مراحل کنترل پروژه

کنترل پروژه، عملکردی مدیریتی است که برای دستیابی به اهداف و انتظارات تعریف شده در یک جدول زمانی از پیش تعیین شده در نظر گرفته می‌شود. به طور سنتی شامل سه فرآیند است که تیم مدیریت باید در طول پروژه خود انجام دهد:

هر یک از فرآیندها را می‌توان به مراحل و کارهای کوچک‌تر به شرح زیر تقسیم کرد:

اجازه دهید هر یک از مراحل کنترل پروژه را با جزئیات مرور کنیم.

مرحله اول: برگزاری جلسات

هدف از برگزاری جلسات در طول یک پروژه، جمع‌آوری و مدیریت یک تیم کاری مؤثر است که قادر به دستیابی به اهداف مشخص باشند. هر جلسه با دستور کار آغاز می‌شود؛ مدیر پروژه باید دستور کار جلسه را بنویسد و سپس این سند را با همه افراد جلسه به اشتراک بگذارد. به نمونهِ موارد زیر توجه کنید:

مرحله دوم: انجام کنترل پروژه

کنترل کیفیت با شروع یک پروژه آغاز می‌شود و در کل چرخه عمر پروژه تا زمانی که محصول تولید و به مشتری تحویل داده شود، دوام می‌آورد. هدف این است که اطمینان حاصل شود که فعالیت‌ها و وظایف در هر مرحله معین شده تا پروژه بتواند به توسعه خود ادامه دهد. در اینجا لیستی از وظایف اصلی که یک مدیر پروژه برای کنترل کیفیت آورده شده است:

مرحله سوم: دنبال کردن پیشرفت کار

این مرحله در کنترل یک پروژه به نظارت، اندازه‌گیری و کنترل پیشرفت اشاره دارد. هدف این است که اطمینان حاصل شود که کار پروژه طبق برنامه‌ریزی انجام می‌شود. مدیر پروژه باید در هر مرحله معین پیشرفت کار را ردیابی کند تا اطمینان حاصل کند که پروژه به سمت جهت صحیح پیش می‌رود. در اینجا مراحل کلیدی برای یک مدیر پروژه وجود دارد:

مرحله چهارم: پاسخ به تغییرات

هدف از کنترل تغییرات، تعریف و اجرای کار اضافی در مرحله‌ای معین است. مدیر پروژه با پاسخی مؤثر به تغییرات می‌تواند اطمینان حاصل كند كه برنامه زمانی و هزینه با توجه به شرایط فعلی تدوین شده است. در اینجا لیستی از انجام کارهایی که یک مدیر پروژه هنگام درخواست و پاسخ به تغییرات باید تکمیل کند آورده شده است:

مرحله پنجم: مدیریت مشکلات

مدیریت مشکلات برای حل هرگونه مسئله مهم بر موفقیت یک پروژه تأثیرگذار است. این روند طیف وسیعی از مراحل را برای شناسایی و سنجش موضوعات، اعمال اقدامات قطعی و پیگیری پیشرفت را شامل می‌شود. در اینجا وظایفی وجود دارد که یک مدیر کنترل پروژه می‌تواند انجام دهد:

کلام آخر

در ذات کنترل پروژه، فعالیت‌های دیگری از جمله مدیریت ریسک، مدیریت استثنا و مدیریت ارتباطات نیز وجود دارد. کنترل پروژه، فرآیندی پیچیده و جامع است که مدیران باید تمام مراحل این روند را برای توسعه کار تحقق بخشند. این مهم نیاز به دانش و تخصص ویژه دارد، بنابراین ضروری است به درستی هرگونه پیش‌بینیِ خطر برآورد شود.

خروج از نسخه موبایل