این روزها آفتاب که غروب میکند و شهر به سمت تاریکی میرود تازه چشمتان به جمال نمای ساختمان هایی روشن میشود که در روشنایی روز حتی یکبار هم به چشمتان نیامده بودند. خیلی وقتها اگر همان ساختمانی که هر روز صبح از جلوی آن رد میشوید را بعد از تاریکی هوا ببینید نمیشناسید و همه اینها به لطف رعایت اصول نورپردازی نمای ساختمان هاست.
آشنایی با اصول نورپردازی نمای ساختمان چه اهمیتی دارد؟
نورپردازی نمای ساختمان برای خیلیها صرفا جنبه زیبایی دارد. مثلاً در ساختمانهای مسکونی تأکید بر زیبایی بنا در شب است و روشنایی ساختمان و محوطه سازی ساختمان برای رفتوآمد ساکنین اهمیت زیادی دارد. اما اگر نورپردازی بنا بر اساس اصول نورپردازی نمای ساختمان انجام شود میتواند نقشهای مهمتری هم داشته باشد؛ به طور مثال با نورپردازی میتوان بخشی از ظاهر ساختمان را چشمگیرتر نمایش داد و بخش دیگری را به طور کامل پنهانکرد یا در مورد ساختمانهای تجاری میتوان با نورپردازی تأکید بیشتری بر بخشهای تبلیغاتی ظاهر ساختمان اعمال کرد. ضمن این که یک نورپردازی مناسب نقش بسزایی در افزایش امنیت یک ساختمان دارد.
بر همین اساس آشنایی با اصول نورپردازی نمای ساختمان میتواند در زیباتر و البته کاربردیتر شدن ساختمان موردنظرتان به شما کمک زیادی کند.
هدف گذاری برای نورپردازی نمای ساختمان
«قبل از هر کاری نقشه بکشید»
نورپردازی در نماکاری ساختمان باید با هدف مشخصی انجام شود. ممکن است هدف روشن کردن کل نما باشد یا صرفا بخشی از نما که قصد برجسته نشان دادن آن را دارید.
اگر دقت کرده باشید نورپردازی بعضی ساختمانها در شب چشمتان را اذیت میکند، یا ممکن است نور بعضی قسمتها مثل تراس طبقه بالایی، روی قسمتهای دیگر ساختمان سایه انداخته و در نتیجه ظاهر ساختمان خوب به نظر نرسد.
مطلب پیشنهادی: نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
در حقیقت مهمترین بخش در اصول نورپردازی نمای ساختمان شدت، جهت و رنگ نور است.
رنگ نورپردازی نمای ساختمان باید با رنگ مصالح به کار رفته تناسب داشته باشد. نورهای رنگی پر طرفدار برای نمای ساختمانها معمولا آبی یا سفید هستند چون با غالب رنگها هارمونی زیبایی ایجاد میکنند.
شدت نور کم باعث کمجلوه بودن نما و شدت نور زیاد باعث دیده شدن عیب و ایرادها و ایجاد آلودگی نوری میشود. پس بهتر است از نورهایی با شدت متعادل استفاده کنید.
جهت نورپردازی نمای ساختمان باید طوری باشد که نور به داخل ساختمان تابیده نشود چون باعث ایجاد اختلال نور و مزاحمت برای ساکنین میشود. ضمن اینکه با مصرف برق بیشتر روشنایی زیادی هم برای نمای ساختمان فراهم نمیکند. نکته دیگر آن که نورپردازی باید به شکلی انجام شود که منبع نور مشخص نباشد.
انتخاب شیوه نورپردازی نمای ساختمان
«یک بوم و دو هوا نباشید»
نورپردازی یکدست
اگر میخواهید تمام سطوح ساختمان یکدست و بدون پستی و بلندی به نظر برسد میتوانید از این نوع نورپردازی نمای ساختمان استفاده کنید. در این شیوه منبع نور (معمولاً پرژکتور) در گوشهای خارج از ساختمان قرار داده میشود. از مزایای این روش نورپردازی این است که هر زمان که بخواهید از آن استفاده کنید میتوانید و اهمیتی ندارد که ساختمان شما سالها پیش ساخته شده یا هماکنون در حال ساخت است. چون نیازی به سیمکشی و تعبیه ابزار و وسایل خاص نخواهید داشت.
نورپردازی خشن
این نورپردازی مناسب بناهایی است که بخشی از آنها با شیوه یا مصالح خاصی ساخته شده باشد. به طور مثال اگر در معماری پنجرههای ساختمان المانهای خاصی وجود داشته باشد یا از سنگ و گرانیت با بافت ریز استفاده شده باشد، این نورپردازی میتواند جلوه این بخشها را چندین برابر کند. در این شیوه سایر بخشهای ساختمان روشن نمیشوند. پس بهتر است در هدفگذاری و نقشه اولیه ساختمان مشخص کنید که کدام بخشها باید روشن یا تاریک باشند. چون نورپردازی ساختمان با یک بوم و دو هوا جور در نمیآید.
در این شیوه ابزار و چراغها بر روی بخشهای روشنی که مشخص کردهاید قرار میگیرند و تمرکز نورپردازی بر این قسمتهاست.
نورپردازی از داخل و خارج
در این روش که جذابترین روش های تزئینات ساختمان برای ساختمانهای مسکونی است، از پنجرهها و المانهای دیگری که در نمای ساختمان وجود دارد استفاده میشود و به این ترتیب حجم و طول ساختمان جلوه بیشتری پیدا میکند. شیوه کار به این صورت است که با نصب چراغ یا فیبرهای نوری در زیر طاقی پنجرهها و سایر خطوط افقی و عمودی ساختمان، نورپردازی نمای ساختمان انجام میشود.
چند نکته مهم در اصول نورپردازی نمای ساختمان
اگر بخواهید حجم ساختمان بیشتر به نظر برسد
شدت نور کلیدیترین نکته در نمایش حجم ساختمان است. برای این کار باید شدت نوری که از جهات مختلف به ساختمان میتابد متفاوت باشد. این کار را به کمک تغییر رنگ نور هم میتوان انجام داد اما از آنجا استفاده از چندین رنگ مختلف برای نورپردازی نمای ساختمان چندان متداول و زیبا نیست، بهتر است با کنترل شدت نور این کار را انجام بدهید.
اگر بخواهید فرمهای متفاوت در نما را متمایز کنید
برای این کار درخشندگی نور باید در فرمهای مختلف متفاوت باشد. به طور مثال برای فرمهایی با خطوط شکسته از نورهایی تیز و درخشان و برای فرمهای منحنی شکل از نورهای محو و مات استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی: نورپردازی نمای رومی چیست
اگر ساختمان شما ستونهای زیادی دارد
برای جلوه بخشیدن به ساختمانهایی که ستونها بخش مهمی از معماری آنها هستند، بهتر است تجهیزات نورپردازی را طوری تعبیه کنید که یک سمت ستون روشن و در سمت دیگر آن سایههای کوچکی ایجاد شود.
اگر میخواهید ظاهر ساختمانتان با ابهت باشد
هویت ساختمان شما مهم است. اگر میخواهید ظاهر ساختمان به شدت با ابهت و تأثیرگذار باشد، تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان را به بنا نزدیک کنید تا جزئیات بهتر دیده شوند.
همان طور که گفتیم اصول نورپردازی نمای ساختمان جزئیات زیادی دارد و عوامل زیادی در انتخاب نوع نورپردازی و ابزار و تجهیزات مورد استفاده در آن تأثیرگذارند. بنابراین، با وجود این که آشنایی با این موارد به شما کمک میکند در انتخاب نورپردازی ساختمان بهتر عمل کنید بهتر است فرآیند نهایی را به کمک معماران و متخصصان این حوزه انجام بدهید.