یک کارگاه ساختمانی خود به تنهایی می تواند یک سازمان باشد، زیرا از هنگام تحویل زمین تا برچیدن کارگاه ،تحویل موقت و تحویل قطعی دارای یک طی طریق مشخص، و سرفصل های اجرایی یکسانی می باشد که برای تمام کارگاه های ساخت و ساز صادق است.
هر کارگاه ساختمانی دارای دو بخش سازمانی می باشد که این دو بخش از امور فنی و امور اداری تشکیل شده است.
بخش فنی که به مسائل و روند کارهای اجرایی می پردازد و بخش اداری، امور اداری بخش اجرا را انجام داده و مکمل اجرای پروژه خواهد بود.
بخش اداری هر کارگاه شامل بخش های زیر است:
-
حفاظت فیزیکی
-
اداره نمودن انبار
-
پشتیبانی و خرید
-
واحد امور مالی
هر پروژه ساختمانی جهت حفظ امنیت و کنترل ورود و خروج ها و نگهبانی از اموال کارگاه نیاز به حفاظت فیزیکی دارد.
در کارگاه های بزرگ، حفاظت فیزیکی شامل نگهبانان شب و نگهبانان روز می باشد و کارگاه به وسایل حفاظتی مانند دوربین های مدار بسته، تامین نور شب کارگاه، ارتباط بی سیمی نیروهای حفاظتی، سگ های نگهبان، ایجاد حریم کارگاه و حصارکشی مجهز می شوند.
نیروهای حفاظت فیزیکی، ورود و خروج افراد و مصالح ساختمانی را کنترل و ثبت می کنند تا جایی که ساعات ورود و خروج ماشین آلات اجاره ای مانند لودر، بیل مکانیکی و جرثقیل که حق الزحمه آنها بصورت ساعتی پرداخت می شوند، و نیز ساعت اضافه کاری نیروهای انسانی حقوق بگیر ثابت و کارگر ان روزمزد کارگاه از طریق کنترل های نگهبانی و حفاظت فیزیکی کارگاه کنترل و تأیید می شوند.
واحد پشتیبانی و خرید که یکی از مهمترین و حساس ترین بخش های اداری هر کارگاه است که با امور مالی کارگاه ،رابطه مستقیم دارند ونیز تصدی پست های مذکور را باید به عهده نیروی انسانی معتمد و متعهد سپرد، زیرا تأمین به موقع و خرید به صلاح و صرفه مایحتاج و نیازمندی های یک پروژه یا یک کارگاه ساختمانی از مهمترین کارهای هر کارگاه یا پروژه ساختمانی می باشد.
لازمه تهیه هرگونه کالایی چه مصالح ساختمانی و چه ابزار و وسایل مصرفی نیازمند روند اداری مربوط به خود شامل: درخواست خرید و استعلام قیمت کالا و خرید می باشد.