انواع گچ در بخش نازک کاری ساختمان آخرین بخش از ساخت ساختمان با مصالح بنایی است. گچ برای اندودکاری داخل ساختمان به کار گرفته میشود و انواع مختلفی دارد که همگی از معادن سنگ گچ به دست میآید. در این مقاله از کارگشا به معرفی انواع گچ ساختمانی پرداختهایم. در ادامه با ما همراه باشید.
گچ ساختمانی سنتی
گچ خاک، گچ معمولی سفیدکاری و گچ میکرونیزه سفید کاری از جمله انواع گچ ساختمانی سنتی هستند که در اندود گچ داخل ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه هر نوع گچ به اختصار توضیح داده شده است.
گچ خاک آماده
گچ خاک، گچ کشته به عنوان یکی از انواع گچ ساختمانی مخلوطی از گچ زیرکار و خاک رس است که به منظور پوشش آجرها و تراز کردن دیوارها اجرا میشود. میتوان به جای گچ خاک از گچ استفاده کرد ولی برای پایین آوردن هزینهها و ویژگی عایق حرارت بهتر رس نسبت به گچ از آن برای پوشش دیوارها پیش از گچکاری نهایی، استفاده میشود.
گچ خاک را میتوان به صورت آماده تهیه کرد و یا با خرید گچ مخصوص زیر کار و خاک رس، در پای کار اقدام به مخلوط کردن آنها کرد. توصیه کارگشا این است که از گچ خاک آماده استفاده شود، زیرا نسبت گچ و خاک در این محصول به دقت اندازه گیری شده است و از خاک رس با دانه بندی مناسب در کارخانه در آن استفاده شده است.
گچ معمولی سفید کاری
توجه داشته باشید برای انجام گچکاری به ابزار گچ کاری نیاز داریم .گچ سفید کاری معمولی گچی است با دانه بندی ریز (نرم و مش 100) که از آن برای گچکاری نهایی، گچ بری و سفید کاری استفاده میشود. این گچ بر روی گچ و خاک یا گچ زیر کار کشیده میشود و سفید نهایی را به دست میدهد.
گیرش اولیه این گچ 5 دقیقه و گیرش نهایی آن 10 دقیقه است. به منظور اجرای گچکاری باید مقداری ملات گچ مورد نیاز را آماده کرده و سپس با بیشتری ن سرعت آن را روی گچ و خاک اجرای کرد. برای اطلاعات بیشتر در زمینه گچکاری به مقاله آن مراجعه کنید.
گچ میکرونیزه سفید کاری
گچ میکرونیزه در واقع یکی از انواع گچ ساختمانی است که اندازه دانههای آن در حد میکرون است. ذرات این گچ از گچ سفید کاری معمولی بسیار ریزتر (مش بالاتر از 200) بوده و به عنوان پایه ماده اولیه برای ساخت گچ ساتن، بتونه درزگیر و ماستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع گچ بیشتر صادر شده و یا برای تولید محصولاتی پلیمری مانند گچ ساتن به کارخانهها فرستاده میشود.
گچ ساختمانی صنعتی
در مقابل گچهای سنتی که در گذشته و امروزه از آنها استفاده میشود، گچهای صنعتی نیز وجود دارند که کار را برای اجرای سفید کاری راحتتر کردهاند. گچهای صنعتی دارای انواع گچ پاششی، گپ گیپتون، گچ سیوا و گچ ساتن از انواع گچهای صنعتی هستند که فرایند ساخت آنها پس از معادن سنگ گچ، در کارخانهها صورت میگیرد.
گچ پاششی
گچ پاششی در واقع مخلوطی از گچ میکرونیزه با مش 200 است که با مواد افزودنی پلیمری به صورت خشک مخلوط شده و بسته بندی میشود. گچ پاششی همانطور که از نامش پیداست، برای اجرا نیاز به یک دستگاه پاشنده دارد. با ریختن گچ پاششی درون دستگاه و اضافه کردن آب (تنظیم آب ورودی میزان غلظت گچ را تعین میکند) میتوان عملیات گچکاری را آغاز کرد.
مزایای گچ پاششی
- گچ پاششی سرعت کار را از 3 تا 5 برابر بیشتر میکند.
- با استفاده از یک استادکار و دو کارگر گچ کار انجام میشود.
- زمان گیرش گچ (اولیه 120 و ثانویه 300 دقیقه) به دلیل افزودنیهای پلیمری افزایش مییابد و گچ کار وقت کافی برای ترمیم دارد.
- ضایعات گچ کاری به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
- امکان اجرای مستقیم گچ روی سطوح سیمانی، بتنی، بتن متخلخل و پلی استایرن (فوم) را دارد.
- به دلیل وجود مواد پلیمری در آن، ضریب انتقال حرارت، برودت و صوت پایینی دارد.
- بروز ترک پس از اجرای گچ کاری و خشک شدن کار دیده نمیشود.
گچ گیپتون
گچ گیپتون یا بتوگیپس در واقع یکی از انواع گچ ساختمانی است که قابلیت اجرای مستقیم روی بتن را دارد. البته ناگفته نماند که اجرای آن روی آجر، پلی استایرن (فوم)، سفال، انواع بلوک هبلکس و … نیز امکان پذیر است. گچ گیپتون نیز مانند گچ پاششی از مخلوط خشک گچ ریز دانه با مواد افزودنی پلیمری تهیه میشود.
مزایای استفاده از گچ گیپتون
- گچ گیپتون به دلیل چسبندگی فوقالعادهای که دارد برای اجرای گچ کاری روی سطوحی که گچ معمولی قابلیت اجرا ندارد، استفاده میشود.
- به دلیل چسبندگی بالای این گچ زیرسازی و اجرای گچ و خاک حذف میشود که در پایین آمدن هزینه بسیار مؤثر است.
- به دلیل قابلیت چسبندگی روی سطوحی مانند بتن، سیمان، بتن متخلخل و انواع بلوکهای هوادار و سبک، نیا به اجرای رابیتس کاری نبوده و میتوان از گچ گیپتون به تنهایی استفاده کرد.
- زمان گیریش اولیه و ثانویه مطلوب (کمتر از گچ پاششی ولی بیشتر از گچ معمولی) به منظور ترمیم گچ کاری
- پیشگیری از ریزش گچ و ترک خوردگی پس از خشک شدن
- امکان اجرای انواع کاغذ دیواری و دیوارپوش پی وی سی و … بدون نگرانی در مورد خرابی گچ کاری
- صرفه جویی در زمان و هزینه ساخت
گچ سیوا
گچ سیوا گچی است که از مخلوط خشک گچ میکرونیزه شده و مواد افزودنی پلیمری ساخته میشود و به جای گچ و خاک برای زیرکار گچ کاری استفاده میشود. کاربرد گچ سیوا برای زیرسازی سطوح بتنی، سیمانی، فومی و بلوک سبک، سطوح متخلخل، رابیتس، آهن، چوب، ایزوگام و … است.
مزایای گچ سیوا
- وزن مخصوص یا چگالی کم
- ضریب انتقال حرارت و صوت پایین
- زمان گیرش (اولیه 90 و ثانویه 120 دقیقه) بالا
- مقاومت فشاری و خمشی بالاتر از گچ و گچ و خاک معمولی
- کاهش دور ریز و ضایعان ساختمانی
- مقاومت نسبی بیشتر در برابر رطوبت
- چسبندگی بیشتر نسبت به گچ و گچ و خاک معمولی
- عدم ایجاد ترک و ریزش پس از اجرا
- ایجاد یک سطح نسبتاً صاف آماده برای رنگ کاری، اجرای کاغذ دیواری و سایر دیوار پوشها
گچ ساتن
گچ ساتن هم مانند دیگر گچها صنعتی از مخلوط گچ میکرونیزه شده با مش 200 در مخلوط خشکی از مواد پلیمری خاص تهیه میشود. گچ ساتن گچی با زمان گیرش بالا مخصوص پرداخت گچی است.
- قابلیت استفاده در فصول سرد و زمستان بدون ایجاد ترک خوردگی و ریزش
- مقاومت بیشتر نسبت به گچ معمولی در برابر رطوبت
- مقاومت خمشی و برشی بالا
- کاهش میزان ضایعات
- ضریب انتقال حرارت، برودت و صوت پایین
- زمان گیرش بالا (اولیه 90 و ثانویه 120 دقیقه)
گچ عاج
دانه بندی گچ عاج بسیار نرم است و برای مصارفی مانند مجسمه سازی، ساخت قطعات پیش ساخته گچی، تولید رنگ لعابی، کشته کشی ساختمان و … مورد استفاده قرار میگیرد. این گچ از خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد برخوردار است و دیرگیر محسوب میشود.
سخن آخر
اگر به دنبال یافتن یک گچ کار ماهر هستید و میخواهید استعلام قیمت تمام شده گچ کاری فضایی را برآورد کنید به کارگشا مراجعه کنید. شرکت کارگشا در پی جلب رضایت مشتریان و مخاطبان خود به معرفی بهترین ارائه دهندگان خدمات ساختمانی اهتمام دارد.