پوشش نمای ساختمان با پانلهای بزرگ یا کوچک آلومینیومی در ابعاد دلخواه به ضخامت اکثراً ۴ میلیمتر متشکل از دو لایه ورق آلومینیوم و هسته داخلی آنها از پلی اتیلن و یا مواد معدنی ضد حریق و پوشش رویه از جنس رزین PVDF، اصطلاحاً (Aluminum Composite Panels) یا ACP خوانده می شود. در این مقاله خلاصه ای از روش اجرای نماهای آلومینیوم کامپوزیت را بیان خواهیم نمود.
«چنانچه قصد اجرای نمای ساختمان را دارید، درخواست اجرای نمای کامپوزیت ساختمان را در سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»
نماهای کامپوزیت با توجه به سرعت اجرای بالا، وزن پایین (5 الی 8 کیلوگرم در هر مترمربع) و مقاومت مناسب در برابر عوامل جوی (بدلیل وجود پوشش رنگ PVDF روی آن)، یکی از مناسب ترین روشهای اجرای نما می باشد که می توان از آن جهت نماسازی های داخلی نیز بهره گرفت. نمای بسیاری از پروژه های تجاری، بیمارستان ها، فرودگاه ها، جایگاه های سوخت و حتی بسیاری از تابلوهای تبلیغاتی و سردر مغازه ها را بوسیله این نوع پوشش اجرا می کنند. یکی دیگر از مزایای نماهای کامپوزیت، ایجاد عایق صوتی و حرارتی بدلیل وجود فضای خالی در پشت نما و همچنین شکل پذیری آن می باشد.
انواع ورق کامپوزیت
آلومینیوم کامپوزیت پنل: آلومینیوم کامپوزیت پنل معمولی، از ترکیب چند لایه مختلف به همراه پوشش آلومینیوم به دست میآید. دو صفحه آلومینیوم روکش شده هسته مرکزی پلیاتیلنی آن را پوشاندهاند. چسباندن این سطوح آلومینیومی به هسته توسط فرایندهای شیمیایی و مکانیکی صورت میگیرد به طوری که در مقابل ورقهورقه شدن به شدت مقاومت میکند.
آلومینیوم کامپوزیت پانل نانوNano –PVDF: آلومینیوم کامپوزیت نانو ضمن دارا بودن خواصی نظیر ضد آلایندگی، مقاومت در برابر آتش، استحکام مناسب و … به دلیل بهرهمندی از تکنولوژی نانو از خصوصیاتی همچون خود تمیز کنی و مقاومت در برابر اسیدی و قلیایی نیز برخوردار است. لذا با توجه به ویژگیهای فوق، هنگام استفاده از ورقهای نانو در مقایسه با ورقها PVDF معمولی دیگر نگرانی برای تمیز کردن نما به خصوص در ساختمانهای بلند وجود ندارد.
آلومینیوم کامپوزیت پانل طیفی (رنگی):به این نوع ورقهای کامپوزیتی به اصطلاح چند رنگ (رنگارنگ) میباشد سطح بین ورق به وسیله رنگ براق خاصی پوشانده شده که باعث ایجاد حس لطافت و رنگارنگی میشود. در واقع بسته به زاویه تابش نور به ورق، رنگهای متفاوتی دیده میشود. در حقیقت این نوع ورقها که دارای پوشش اسپکترا میباشد، بوسیله چند لایه رنگ و یک پوشش با درخششی بالا پوشیده شدهاند. همچنین در شبانهروز با تغییر میزان نور شاهد این طیف رنگی متفاوتی خواهیم بود.
آلومینیوم کامپوزیت پانل ضد باکتری:این نوع آلومینیوم از هسته پلیاتیلن با وزن مخصوص کم و ضد آلاینده، بین دو ورق آلومینیومی با تکنولوژی پیشرفته ساخته شده است. بر روی سطوح این ورق، رنگ ضد باکتری به کار رفته که در اثر آن ظاهر زیبا و مطلوب ایجاد شده و همچنین خصوصیات ضد باکتری موجود در رنگ، سبب محافظت محیطهای خاص نظیر اتاقهای عمل، مراکز تولید و نگهداری دارو و آزمایشگاهها و غیره میگردد.
آلومینیوم کامپوزیت پانل مقاوم در برابر آتش: این نوع ورق از هسته پلاستیکی نسوز به همراه دو لایه ورق آلومینیومی تشکیل شده که نمونهای جدید از ورقهای کامپوزیت محسوب میشود. در واقع هسته مرکزی شامل عناصر ضد آتش بوده که سبب میشود این ترکیب به سختی آتش بگیرد. ضمناً این ماده نسوز دارای ویژگی مناسب بوده که در هنگام آتشسوزی هیچ گونه گاز مضری از خود متصاعد نمیکند.
ورق آلومینیوم کامپوزیت با پوشش خشدار:این پنل از دو لایه ورق مقاوم در برابر خوردگی تشکیل یافته که توسط یک هسته پلیاتیلن به یکدیگر متصل شدهاند. پوشش آلومینیوم نما بصورت خشدار میباشد. به خاطر ظاهر بسیار زیبا و مدرن این نوع از پنل بسیار مناسب جهت نمای خارجی، دکوراسیون داخلی، طراحی آشپزخانه و مبلمان می باشد. آلومینیوم خشدار توسط روش آنودایز (اکسیداسیون اندیک) با خشهای حقیقی عمیق تشکیل می شود.
کامپوزیت پنل آلومینیوم طرح سنگ: ورقهای آلومینیومی طرح سنگ به عنوان نمونه پیشرفته از ورقهای به بازار عرضه شده است. مزیت این ورقها نسبت به سنگ بسیار بیشتر است. این ورقها شامل طرحهای متنوع و گوناگونی از انواع سنگ است که بسیار در نمای ساختمانها به کار میرود و در تولید آنها از 3 لایه پوشش رنگی لمینیت شده بروی سطح آلومینیوم استفاده میشود.
کامپوزیت پنل آلومینیوم طرح چوب:این نوع ورق گونه دیگری از کامپوزیت است که همانند طرح فلز هم در داخل و هم در خارج کاربرد وسیعی دارد. رویه این ورقها از یک لایه لمینیت پوشیده شده است.
هنگام انتخاب نوع ورق کامپوزیت باید به ضخامت، نوع آلیاژ آلومینیومی لایهها، نوع رنگ بکار رفته در پوسته بیرونی و نوع مواد بکار رفته در لایه میانی توجه نمود. زیرا تنوع وسیعی دارد که هر کدام از انواع آن کیفیت و کاربرد معینی را دارا میباشد. به عنوان مثال برای نمای بیرونی از ورقهای ضخامت حداقل 4 میلیمتر که ضخامت لایههای آلومینیوم آن 0.5 میلیمتر است باید استفاده شوند و برای مصارف داخلی و دکوراسیونها میتوان از ضخامتهای کمتر و ورقهای ضعیفتر استفاده کرد.
روش اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت
نمای آلومینیومی به وسیله زیرسازی فلزی و آلومینیومی به اسکلت ساختمان متصل میگردد. اتصال ورقها با اسکلت ساختمان به دو روش ریلی (hanging) و ثابت (fixing) انجام میشود.
اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت با روش ریلی (Hanging)
در این روش، ورقها با استفاده از شیارهای تعبیه شده، بصورت ریلی بر روی پروفیلهای مخصوص آلومینیومی نصب میگردند. در این حالت به دلیل عدم استفاده از پیچ یا پرچ، سرعت کار بالا بوده، امکان جداسازی و تعویض هر یک از قطعات بطور جداگانه وجود داشته و همچنین به دلیل کاربرد پروفیلهای ناودانی شکل آلومینیومی، دیگر نیازی به آب بندی نما وجود ندارد. در این روش پس از اجرای کمربندیهای آهنی جهت شکل گرفتن ساختار زیرسازی، نبشیهای آهنی با مشخصه سوراخ لوبیایی روی کمربندیها مطابق با آکسبندی ارائه شده در نقشههای اجرایی، نصب میگردند. در مرحله بعد، ناودانیهای ریلی آلومینیومی با مقطع مشخص در آکس نبشیهای آهنی بوسیله براکت های آلومینیومی با دو سوراخ لوبیایی به زیرسازی متصل میشوند. در این روش همانند روش ثابت آلومینیومی جهت جلوگیری از خوردگی بین آهن و آلومینیوم از لاستیک دی الکتریکال بین لامل آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده میگردد.
ورقهای کامپوزیت بوسیله اتصالاتی آلومینیومی به شکل ناودانی (بچه ناودانی) که در داخل لاملهای آلومینیومی میباشند بر روی لاملها نصب میگردند. نحوه اتصال ورق به ناودانی با شیوههای مختلفی اجرا میگردد که باعث ایجاد تفاوت در روشهای ریلی می گردد که از آن جمله میتوان به سیستم هوک اشاره نمود.
اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت با روش ثابت (Fixing)
در این روش ورقهای کامپوزیت پس از برش و شیار به صورت ثابت با پیچ یا پرچ بر روی زیرسازی آلومینیومی یا آهنی متصل شده که مراحل نصب آن از سرعت بالایی برخوردار است. در بین فاصله ورقهای نصب شده جهت ایجاد نمایی زیباتر و ضد آبشدن نما از چسب سیلیکون و درزگیرهای لاستیکی استفاده میگردد. در روش ثابت میتوان از دو نوع زیرسازی آهنی و آلومینیومی بهره گرفت.
مزایای سیستم هنگ نسبت به سیستم ثابت در اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت
در سیستم هنگ، با توجه به اینکه تمام اجزای زیرسازی و روسازی از یک جنس (آلومینیوم) میباشند، انقباض و انبساط اجزا در اثر تغییر دما مشابه هم بوده که این امر از تغییر حالت و خرد شدن جلوگیری میکند.
جهت آب بندی در سیستم هنگ نیاز به استفاده از چسبهای سیلیکون و یا لاستیک آببندی نمی باشد، که با توجه به کوتاه بودن عمر چسبهای سیلیکون و لاستیکهای آب بندی استفاده نکردن از موارد فوق از نقاط قوت این سیستم به شمار میآید.
ضمنا در سیستم هنگ، قطعات متناسب با وزن خود روی بولت ها قرار میگیرند که به علت فرم خاص مونتاژ ورق ها در هنگام زلزله و یا وزش بادهای شدید از محل خود خارج نمیگردند و از پایداری بالایی در برابر نیروهای جانبی برخوردار می باشند.
مطالب مرتبط با این مقاله را در کارگشا دنبال کنید:
- نقشه اتصال پوشش کامپوزیت به تکیه گاه در سازه ی فضاکار
- آشنایی با مصالح کامپوزیتی نوین
- چک لیست های اجرایی نماهای آلومینیوم کامپوزیت
- نقشه جزئیات نمای کامپوزیت
منابع :
- سلام ساختمان
- دپارتمان اجرا سامانه جامع صنعت ساختمان (کارگشا)
به منظور آشنایی بیشتر با این مبحث و رسیدن به جواب سوالات خود و یا ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد به بخش مشاوره آنلاین کارگشا مراجعه فرمایید.