تاکنون نام گچ ساتن را شنیدهاید؟ به جرأت میتوان گفت که بسیاری از دستاندرکاران صنعت ساختمان هنوز هم اسم این نوع گچ را نمیدانند! اما جای امیدواری است که امروزه کارفرمایانِ روشنبین، ذهن خود را معطوف به استفاده از مصالح ساختمانی جدید و نوین کردهاند.
از این رو، انتظار برای استفاده از متریالی همانند گچ ساتن در ساختمانسازی بسیار بالا است. پس بدون درنگ سراغ معرفی، نحوه اجرا و کاربردهای این محصول میرویم؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.
گچ ساتن چیست؟
ساتن (Saten Plaster)، گچ لایهای یا گچ پرداخت است که به عنوان آخرین لایه نازککاری دیوار بعد از استفاده از گچ معمولی جهت ایجاد سطحی صاف و براق مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از پودر گچ میکرونیزه و ترکیبات مبتنی بر پلیمر در این محصول، نسبت به گچ معمولی از مزیتهای بسیاری به عنوان یک پوشش نهایی ایدهآل برخوردار است.
در روش تولید این محصول، نخست گچ میکرونیزه مخصوص سفیدکاری به عنوان متریال پایه تولید میشود. سپس گچ میکرونیزه از دستگاه سپراتور بیرون و وارد یک سیستم اختلاط خشک میشود و با اضافه شدن مقادیری افزودنی خاص با درصدهای تعیین شده، گچ ساتن تولید میشود. در پایان در کیسههای 25 یا 30 کیلوگرمی جهت ورود به بازار بستهبندی میشوند.
نحوه اجرا
یک ظرف تمیز یا استانبولی (بدون گرد و غبار، روغن یا هر کثیفی دیگری) را با 5/5 تا 6 لیتر آب برای هر 10 کیلوگرم گچ مخلوط کرد. نخست آب را داخل استانبولی بریزید، سپس گچ را به آرامی به آب اضافه کنید. 2 تا 3 دقیقه صبر کنید تا گچ با خیسانده شدن، در آب شناور غرق شود.
آب و گچ را با سرعت کم توسط با دست (به همراه دستکش)، ماله یا میکسر مکانیکی مخلوط کنید تا یک ترکیب مناسب حاصل شود. باید از ملات به مدت 100 دقیقه پس از آمادهسازی استفاده کرد.
برای اجرای گچ ساتن گچ کشته نخست باید سطح گچ کاری شدهِ قبلی را از عیوب و پستی و بلندیها برطرف کرد. سپس با استفاده از کاردک، شمشه، ماله و سایر وسائل مورد نیاز اقدام به گچ کاری سطح رویی میکنیم.
نکته: برای ضخامت 1 میلیمتر، تقریباً 1 کیلوگرم در مترمربع گچ مورد نیاز است.
نکته: دمای هوا باید بین 5+ درجه تا 35+ درجه سانتیگراد باشد، در سطوح منجمد یا بسیار داغ (نور مستقیم آفتاب) بهتر است اعمال نشود.
مشخصات
یقیناً دانستن ویژگیهای این نوع گچ از اهمیت بالایی برخوردار است، خصوصیاتی از قبیل:
- قدرت چسبندگی بالا
- استفاده آسان
- پایداری و استقامت بیشتر نسبت به گچ معمولی
- مقرون به صرفه
- نفوذپذیری کمتر در رطوبت
- عدم اجازه رشد باکتری یا قارچ
- ضریب انتقال حرارتی کمتر نسبت به گچ معمولی
- ضریب انتقال صوتی کمتر نسبت به گچ معمولی
- وزن مخصوص کمتر (چگالی پایین)
- عدم ایجاد ترک بعد از خشک شدن
- مقاومت فشاری و خمشی بیشتر نسبت به گچ معمولی
- ایجاد سطحی نرم، صاف و براق
مشخصات فنی:
- نسبت آب به گچ: 5.5 یا 6 لیتر آب در 10 کیلوگرم گچ
- زمان گیرش اولیه: 150 تا 120 دقیقه
- زمان گیرش نهایی: 300 تا 350 دقیقه
- مصرف: 7 تا 9 کیلوگرم در مترمربع
- مقاومت فشاری: 8 نیوتون بر مترمربع
- چگالی در حالت خشک: 680 تا720 کیلوگرم بر متر مکعب
- وزن بستهبندی: 25 یا 30 کیلوگرم
- ماندگاری: 6 ماه
کاربردهای گچ ساتن
موارد استفاده از گچ پرداخت به شرح زیر است:
- پوشش نهایی نمای داخلی ساختمان (دیوارها)
- جایگزین عالی برای پوششهای رایج گچی
- استفاده در سفیدکاری هماند کُشتهکشی در فرآیند سنتی نازککاری
- در برخی موارد به جای رنگ استفاده میشود.
- کاربرد در بتونه نقاشی و بَندکشی
- گچکاری بر روی سطوح گچ سیوا (گچ سبک دستی مخصوص زیرکار)
- استفاده در سطوح بتنی و پانل گچ
- برطرف کردن عیوف و شکافهای روی دیوارهای داخلی
شرایط نگهداری
کیسهها باید در محلی خشک و تا ارتفاع مشخصی نگهداری شوند که از 18 کیسه تجاوز نکند. کیسهها باید طوری نگهداری شوند که با سطح زمین در تماس نباشند تا در برابر رطوبت به خوبی محافظت شود. تاریخ استفاده از این گچ به مدت 12 ماه است. ذخیرهسازی نامناسب یا استفاده در بعد از تاریخ انقضاء ممکن است باعث خراب شدن خواص محصول شود.
کلام آخر
ساتن، گچی صاف کننده برای سطح نهایی دیوار است که میتواند به عنوان سطح زیرین برای تمام سطوح نقاشی شده نیز استفاده شود. با استفاده از ساختار شیمیایی تقویت شده شکافها را پر میکند و اختلاف بافت و نقص موجود در سطوح و خطاهای گچکاری زیرین را از بین میبرد.
بدون نیاز به رنگکاری، کاغذ دیواری و روکشهای تزئینی، گچ ساتن میتواند سطحی صاف و زیبا را ایجاد کند. از آن به راحتی میتوان بر روی سطوح خشک استفاده کرد. باعث صرفهجویی در استفاده از رنگ میشود و مقرون به صرفه نیز است.
خُب، دیگر چه مواردی را باید در مورد این گچ ساختمانی بیان کرد که ناگفته مانده است! ما هر آنچه در این مقاله درباره این گچ نیاز بود را به تفصیل بیان کردیم، امیدواریم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.