اپوکسی چیست؟
اپوکسی یک پلیمر است که در برابر گرما سخت میشود و از دو جزء فعال ساز (رزین) و سخت کننده (هاردنر) تشکیل شده است؛ که نیاز است برای اجرا کردن هاردنر با رزین بهخوبی مخلوط شده و طی زمان مشخصی پیوند شیمیایی تکمیل شده و خشک میشود.
رزین از مونومر یا پلیمرهای زنجیر کوتاه که انتهای آنها گروه اپوکساید (اپوکساید یا اپوکسید (Epoxide) یک گروه آلی است که از یک گروه اتری در یک حلقه شامل دو اتم کربن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است) قرار دارند. هاردنر نیز از دو نوع سیکلو آمین برای چسبها (بدون حلال) و پلی آمید برای رنگها (دارای حلال) تشکیل میشود.
کفپوش اپوکسی چیست؟
اصطلاح کفپوش اپوکسی اغلب برای توصیف انواع سیستم کفپوش کف استفاده می شود که از رزین های اپوکسی با عملکرد مختلف تشکیل شده است. کفپوش اپوکسی یا کفپوش بدون درز نوعی از کفپوش های مدرن بوده که به صورت یک مایع یکپارچه و با ضخامت 0/5 تا 5 میلیمتر بر روی کف های بتنی سیمانی، سنگی، فلزی و موزائیکی قابل اجرا می باشد. این محصول در رنگ ها و طرح های مختلف یافت می شود و از زیبایی بالایی برخوردار است.
از ویژگی های اصلی این محصول که کاربری آن را توجیح می کند، کیفیت و دوام بالای آن در شرایط سخت محیطی است، به طوریکه سالیان زیادی کاربری داشته در برابر بارهای سنگین وارده دوام دارد. این محصول در مواردی کاربرد دارد که کف فضا علاوه بر مقاومت و دوام بالا، نیاز به ظاهری زیبا و شفاف داشته باشد.
ساختار تشکیل دهنده (رزین های اپوکسی)
همانطور که از اسم این محصول نیز مشخص است، این کفپوش از رزین های اپوکسی شکل یافته است و اپوکسی ماده است. پلیمری که قبل از اجرا حالت مایع داشته و پس از اجرا با کمک واکنش های شیمیایی به ماده ای جامد تبدیل می شود. این ماده به لحاظ خواص مکانیکی بسیار قوی و مستحکم بوده و در برابر مواد شیمیایی مقاومت زیادی از خود نشان می دهد.
لازم به ذکر است که مشخصات فنی این محصول با استفاده از ترکیبات شیمیایی مختلف قابل تغییر و اصلاح است. گفتنی است اپوکسی دامنه کاربرد وسیعی دارد و از آن جمله می توان کاربرد آن را در چسب های همه کاره نام برد.
کاربرد کفپوش اپوکسی
از بزرگترین مصارف اپوکسی در صنعت ساختمان میتوان به استفاده از آن در ساخت کفپوش مقاوم به ضربه و وارد آمدن نیروی زیاد در کارخانهها، انبارها، سالنهای ورزشی، فرودگاهها، گاراژها، اسطبلها و … اشاره کرد.
از دیگر مصارف اپوکسی در صنعت ساختمان هم میتوان از کاربرد آنها در مرمت و ترمیم ستونها، راهروها، سقفها، کفپوشها و بهطورکلی ساختمانهای فرسوده و بازسازی ابنیه گفت.
ازآنجاییکه قیمت اجرای اپوکسی نسبت به سایر کفپوشها مانند سرامیک، پارکت و … ارزانتر است و با توجه به مزایایی مانند عایق بودن، میتوان اپوکسی را جایگزینی برای کفپوشهایی مانند سرامیک در خانهها و آپارتمانها کرد.
اپوکسی مقاومت بالایی در برابر خراش و خش دارد و این ویژگی آن را برای استفاده در محلهایی در ساختمانها مانند راه پله، مشاعات، کف آسانسور، لابیها و … که ایجاد خش و خراش در آنها بسیار اتفاق میفتد، استفادههای خوبی دارد.
بیشتر بخوانید: مجری کفپوش اپوکسی کیست؟ چه خدماتی دارد؟ از کجا باید پیدا کنیم؟
اپوکسی خاصیت آنتی باکتریال دارد و برای پوشش کف، دیوار و سقف مکانهای بهداشتی مانند بیمارستانها، آزمایشگاهها و مراکز درمانی بسیار مناسب و همینطور مقرون به صرفه است.
یکی از مصارف جدید اپوکسی استفاده از آنها در ساخت قیر است. ساخت آسفالت و عایق پشت بام با استفاده از قیر اصلاح شده اپوکسی دار میتوان در طول عمر بیشتر و کاربرد بهتر این مصالح تأثیر زیادی داشته باشد.
از سوی دیگر اپوکسی خاصیت ضد خورندگی با مواد شیمیایی مانند اسیدها، بازها و مواد شیمیایی دارد که برای اجرای کفپوش کارخانهها، قابلیت اجرای بالایی دارد.
- کفپوش اپوکسی برای کف فضاهای صنعتی مانند کارخانجات و کارگاه ها.
- انبارها
- فضاهای تجاری مانند فروشگاه ها، مجتمع های تجاری و مراکز خرید.
- کف خانه ها و منازل و به خصوص حمام، سرویس و استخر.
- راهروهای فرار در مجتمع ها.
- بیمارستان ها و درمانگاه ها.
- آرایشگاه ها و سالن های آرایشی.
- سالن های ورزش.
- کفپوش فرودگاه ها.
انواع کفپوش اپوکسی به لحاظ صنعتی
انواع مختلفی از پوشش های اپوکسی که جهت اجرا قابل انتخاب می باشند، وجود دارد. لذا سوالی که مطرح می شود این است: چگونه می توان تعیین کرد که کدام یک از کفپوش های اپوکسی برای یک کاربری خاص مناسب است؟
بیشتر بخوانید: مجری کفپوش اپوکسی کیست؟ چه خدماتی دارد؟ از کجا باید پیدا کنیم؟
کفپوش اپوکسی صنعتی
کفپوش صنعتی به کفپوشی گفته میشود که آن را در محیطها صنعتی پر تردد که ماشین آلات و وسایل سنگین در آن زیاد است و مواد شیمیایی ممکن است با کف تماس پیدا کنند، اجرا میشود. از ویژگیهای بارز کفپوشهای اپوکسی صنعتی داشتن ضخامت بالا (بیش از 3 میلیمتر) است.
کفپوش اپوکسی آنتی باکتریال
کفپوشهای اپوکسی میتوانند با درصد پایین جذب میکروب نسبت به سایر کفپوشها، خاصیت آنتی باکتریال بالایی دارند. استفاده از موادی مانند نانو فلزات میتوان خاصیت آنتی باکتریال را به اپوکسی اضافه کرد.
کفپوش اپوکسی پارکینگ
مقاومت مکانیکی بالای اپوکسی در برابر ضربه تردد اجسام سنگین و تحمل وزن بالا این ماده را برای اجرای کفپوش پارکینگهای سرپوشیده و روباز، جایگزینی برای موزاییک، سنگ، بتن و… باشد.
کفپوش اپوکسی خانگی
یکی از کفپوشهای اپوکسی مشهور در ایران، اپوکسی سه بعدی خانگی است. با اجرای یک تصویر سه بعدی بر روی کف یک مکان سپس اجرای رزین اپوکسی روی تصویر میتوان یک کفپوش اپوکسی خانگی ساخت که برای مکانهایی مانند آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی، حمام، اتاقها و سالنهای مختلف میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
کفپوش اپوکسی بیمارستان
نوع خاصی از این کفپوش ها که خاصیت ضد باکتری دارند بایستی در فضای بیمارستان اجرا شود.
کفپوش اپوکسی پارکینگ
نوع خاصی از کفپوش که مقاومت بیشتری در برابر فشار در ترافیک بالا و رفت و آمد زیاد دارد بایستی اعمال شود.
کفپوش اپوکسی ضد خش
در مواردی که نیاز به سطحی مقاوم در برابر خراشیدگی باشد از این کفپوش استفاده می شود.
کفپوش اپوکسی ضد جرقه یا آنتی استاتیک
این نوع خاص اپوکسی جریان الکتریسیته را از خود عبور داده و مانع از تولید جرقه می شود لذا در انبار های مهمات و نگهداری مواد منفجره مناسب است.
کفپوش اپوکسی ورزشی
در فضاهای ورزشی که نیاز به سطحی ضد اصطکاک، مقاوم در برابر سور خوردگی، ضربه و باز تابش نور است از این نوع خاص اپوکسی استفاده می شود.
کفپوش اپوکسی ضد اسیدی
این نوع خاص کفپوش در برابر عوامل اسیدی و شیمیایی بسیار مقاوم است، لذا در کارخانجات مواد شیمیایی قابل کاربرد است.
مشخصات فنی اپوکسی ضد اسیدی
عنوان | واحد | نتیجه |
ضخامت | mm | 0/5 – 5 |
وزن مخصوص | g/cm3 | 1.4 |
مقاومت فشاری | n/mm2 | 50 |
مقاومت کششی | n/mm2 | 16 |
مزایای کفپوش اپوکسی
- این محصول به راحتی شسته می شود و قابلیت شستشو با تعداد دفعات بالا را دارد.
- به صورت کفپوش اپوکسی دو بعدی و سه بعدی قابل اجرا است.
- سطحی صاف، یکدست، براق در فضا ایجاد می کند و به طور قابل ملاحظه ای روشنایی فضا را افزایش می دهد.
- در شرایط محیطی مختلف دوام و استحکام بالایی دارد.
- قادر به تحمل ترافیک سنگین و مداوم است.
- چسبندگی بالایی دارد.
- در برابر اسید ها و باز ها مقاوم است.
- بدون نیاز به طرح و تجهیزات خاص قابلیت اجرای بسیار آسان دارد.
- در کف فضا یکپارچگی ایجاد می کند.
- در برابر حریق مقاوم است.
- در برابر نفوذ آب و نفت مقاوم است.
- یک سطح بدون درز ایجاد می کند که سالیان دراز قابل کاربری است.
- یک سطح مقاوم در برابر مواد شیمیایی ایجاد می کند لذا برای کارخانه های تولیدی مناسب است.
- نیاز به هیچ نگهداری و مراقبت خاصی ندارد.
- این محصول ایمن وغیر سمی است و تا کنون هیچ گونه اثر مخربی از مواد شیمیایی موجود در آن دیده نشده است.
- عایق الکتریکی است.
- خاصیت ضد باکتریایی دارد.
- مقاومت کف های بتنی در برابر فرسایش و تخریب را افزایش می دهد.
- قابل ترمیم می باشد.
معایب کفپوش اپوکسی
از آنجا که این محصول انعطاف پذیری کمی دارد لذا جهت اجرا در کف فضاهایی که در معرض ضربات شدید هستند توصیه نمی شود.
با وجود مقاومت انواع خاصی از این محصول در برابر مواد شیمیایی، اسیدی و نمک، در صورت قرار گیری طولانی مدت کفپوش در معرض این مواد ممکن است خساراتی به همراه داشته باشد. لذا توصیه می شود به محض ریخته شدن مواد شیمیایی روی این سطوح، زدوده شود.
نحوه اجرای کفپوش اپوکسی دو بعدی
بهطورکلی نحوه اجرای کفپوش اپوکسی به هفت مرحله تقسیم میشود که در زیر به صورت خلاصه و تیتروار به آنها اشاره شده است. برای اطلاعات بیشتر در زمینه اجرای کفپوش اپوکسی به ویکی ساختمون مراجعه کنید.
- مرحله اول: آمادهسازی سطح مورد نظر
- مرحله دوم: تمیز کردن سطح مورد نظر
- مرحله سوم: بتونهکاری کف با استفاده از بتونه اپوکسی
- مرحله چهارم: پر کردن درزها با استفاده از دوغاب اپوکسی
- مرحله پنجم: اجرای اولین لایه از کفپوش اپوکسی
- مرحله ششم: پخش کردن اپوکسی با استفاده از غلتک
- مرحله هفتم: اجرای لایه نهایی کفپوش اپوکسی
آماده سازی سطح اجرا
این مرحله به جهت اجرای پوششی با بالاترین کیفیت از اهمیت زیادی برخوردار است. پوشش اپوکسی نیازمند سطحی تمیز و قدری متخلخل دارد تا به درستی اجرا شود. سطح بایستی از انواع آلودگی، گرد و غبار، نمک و رسوبات پاکسازی شود و زبری مناسبی روی آن اعمال شود. این پوشش ممکن است بر روی یک سطح بتنی صیقلی قابل اجرا نباشد.
در صورتی که بتن یا هر سطح دیگری که پوشش روی آن اجرا می شود از زبری کافی برخوردار نباشند با استفاده از دستگاه مخصوص ساب بتن، زبری مورد نظر در کف اعمال می شود. کفپوش اپوکسی بایستی بر روی سطوح پایدار اجرا شود لذا کلیه نواحی سست و لق روی کف با استفاده از چکش یا گریندر حذف شوند.
در صورت وجود چربی ها مانند روغن، گریس، پلاستر ها و سایر مواد اسیدی و قلیایی، سطح بتن با استفاده از روش های مکانیکی و شیمیایی جرم زدایی و چربی زدایی می شود. پس از این مرحله در صورت نیاز سطح توسط گروت اپوکسی (ماده ای ترکیبی جهت تعمیر و پوشش سطح آسیب دیده) لکه گیری می شود. در چنین شرایطی یک سطح پلیمری صاف فراهم می آید که چسبندگی لازم با اپوکسی را دارا است.
قدرت مکانیکی کف به لحاظ دارا بودن حداقل مقاومت فشاری و کششی مورد بررسی قرار می گیرد. رطوبت کف جهت اجرای اپوکسی نبایستی از 4.5 درصد بیشتر باشد. قبل از شروع به اجرای کار از دمای محیط اطمینان حاصل کنید. دمای مطلوب برای اجرای اپوکسی 25 درجه سانتی گراد می باشد. اگر اپوکسی در دمای نامناسب اجرا شود ممکن است اپوکسی حباب شده و از سطح کنده شود.
پوشش اپوکسی بسته به نوع محصول نیازمند یک لایه پرایمر (لایه ای که در زیر لایه اصلی قرار می گیرد) و یک لایه نهایی (لایه ای که در انتهای کار روی کفپوش قرار می گیرد) است. لایه پرایمر این اطمینان را ایجاد می کند که پوشش اپوکسی با ضریب اطمینان بالا به کف متصل شود.
پرایمر درست همانند رنگ های ساختمانی اعمال می شود و چند ساعت قبل از شروع اجرای کف اعمال می شود. جهت اجرای پرایمر سطح را با لایه نازک آب بپوشانید سپس با استفاده از یک رولر رنگ پرایمر را روی کل سطح بریزید و اجازه دهید پرایمر خشک شود سپس لایه رزین اپوکسی روی سطح اعمال شود.
اپوکسی یک مایع تشکیل شده از دو جزء است (رزین و هادرنر)، که قبل از اجرا با یکدیگر ترکیب می شوند. به محض ترکیب این دو مایع با یکدیگر طی زمانی محدود (30 دقیقه) و تا قبل از سخت شدن اپوکسی می توان کار اجرایی کف را به پایان رساند.
لایه نهایی نیز همانند پرایمر اعمال می شود با این تفاوت که نیازی به خیس کردن سطح نمی باشد.
نکته: جهت ایجاد استحکام حد اکثر در کف می توان پس از اجرای پرایمر یک لایه میانی با استفاده از الیاف پلیمری فایبرگلاس بر روی کلیه درزهای اجرایی و انبساط اعمال نمود. این مرحله اختیاری است.
نحوه اجرای کفپوش اپوکسی سه بعدی
کفپوش های اپوکسی که به صورت سه بعدی نیز قابل اجرا می باشند بیشتر در منازل، رستوران ها و هتل ها کاربرد دارد. جهت اجرای این نوع کف سازی ابتدا تصویر مناسبی انتخاب می شود و پس از اعمال ویرایش های لازم توسط دستگاه پرینتر چاپ می شود.
تصویر چاپ شده در محل برش داده شده و به کف چسبانده می شود و سپس با لایه نازکی از رزین اپوکسی شفاف پوشانده می شود.
اپوکسی چوب چیست؟
یکی از مصارف اپوکسی در تزیینات داخلی استفاده از اپوکسی در ساخت مصنوعات چوبی مانند میز، صندلی، کمد و… است. ساخت ترکیبی مبلمان، اکسسوری و … با استفاده از چوب و اپوکسی حالا یکی از شغلهای پرطرفدار است و سفارشهای زیادی برای آنها از سوی مشتریان انجام میگیرد.
قیمت کفپوش اپوکسی
بهطورکلی قیمت کفپوش اپوکسی به عوامل مختلفی مانند سه بعدی بودن یا نبودن کفپوش اپوکسی، داشتن ویژگیهایی مانند آنتی باکتریال بودن، آنتی استاتیک بودن، مقاومت در برابر فشارهای مکانیکی میتواند قیمت آن را بالا ببرد، ولی کفپوشهای اپوکسی ساده که خواص اضافهای ندارند و در اجرای آنها تنها از رنگ استفاده شده است به مراتب قیمت پایینتری دارند. برای اطلاع از قیمت کفپوش اپوکسی به کارگشا مراجعه کنید.
مجریان کفپوش اپوکسی
چنانچه برای پروژه خود به دنبال "اجرای کفپوش اپوکسی" هستید می توانید درخواست خود را در سامانه ثبت درخواست کارگشا مطرح نمایید.