خود را در یک قایق روی آبهای پُرتلاطم تصور کنید. اگر در زاویه قرار بگیرید که بتوانید خود را در آب مشاهده کنید، نمیتوانید انعکاس چهره خود را ببینید. اما اگر آب آرام باشد، زمانی که خود را در آب نگاه میکنید، میتوانید بازتاب چهره خود در آب را ببینید. این تمثیل در مورد کف سنگی نیز صادق است. وقتی نور به سنگ ناهموار برخورد میکند به سرعت پراکنده میشود؛ اما اگر سنگ، سطحی یکنواخت داشته باشد، نور از سطح باز میگردد و باعث درخشش سنگ میشود. به روشی که باعث شود نور از سنگ بازتاب کند «کفسابی» میگویند؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.
کفسابی چیست؟
کفسابی بعد از ساخت و بازسازی ساختمان که تمام مراحل انجام شده است به منظور پاک کردن کف از لک ها بسیار کارآمد است. کفسابی یا سنگ سابی روشی برای براق کردن و از بین بردن نواقص ظاهری سنگها است. در این روش یک لایه سطحی معمولاً به اندازه یک تا چهار میلیمتر از روی سنگ برداشته میشود. در فرآیند اجرای کفسابی از دستگاه مخصوص استفاده میشود تا علاوه بر افزایش درخشندگی، سطح بیرونی سطح، صاف و هم تراز شود. عملیات سنگ سابی برای انواع مختلفی از سنگها اعم از گرانیت، مرمر، تراورتن و موارد بیشتر قابل اجرا است.
انواع روشهای کفسابی
چهار روش اساسی برای ایجاد درخشش در کف سنگهای طبیعی استفاده میشوند که شامل موارد زیر هستند:
پودرها و ترکیبات پرداخت: دانههای ریز آلومینیوم یا پودر ساینده اکسید قلع روی سطح سنگ اعمال میشوند تا درخشندگی مورد نظر ایجاد شود. این فرآیند در واقع همان سنباده زدن با الماس است. با این تفاوت که از پودر ساینده استفاده میشود. این فرآیند اغلب با افزودن اسید اگزالیک یا اگزالات برای ایجاد واکنشی شبیه به بلورسازی افزایش مییابد. این پودر را روی سطح قرار میدهند و با آب مرطوب میکنند تا محصولی دوغابی ایجاد شود. سپس با دستگاه و سرعت ۱۷۵ دور در دقیقه کفسابی انجام میشود.
سنگ زنی با سایندههای الماس: سنگ زنی در این روش با سایندههای الماس انجام میشود که معمولاً از لنت یا دیسک با قطر سه تا چهار اینچ استفاده میشود. سه تا شش دیسک در پایین صفحه درایو ماشین باعث ساییده شدن سطح سنگ میشوند. برای سنباده زدن سطح سنگ با الماس، از ماشین کفپوش با سرعت کم (۱۷۵ دور در دقیقه) استفاده میشود. این فرآیند زمانی انجام میشود که درخشش مورد انتظار حاصل شود.
پوششهای موم: معمولاً از موم روی سطح برای ایجاد درخشش مصنوعی استفاده میشود. یک فرم مایع یا نیمه مایع از موم، اکریلیک، اورتان یا سایر پلیمرها با پاککننده، غلتک، پودر یا سمپاش روی سطح اعمال میشود. این کار عموماً با دستگاه کفپوش با سرعت بالا و پد مویی الیافی انجام میشود. این روند برای سنگهای متخلخل (مانند تراورتن) توصیه نمیشود.
بلورسازی: این روش فرآیندی است که در آن ماده شیمیایی به نام فلوروسیلیکات بر روی سنگ پاشیده میشود و سپس پدهای پشمی اِستیل به درون آن جاسازی میشوند تا بلورهای شیشه مانند روی سطح تشکیل شود. برای ایجاد گرما و اصطکاک مورد نیاز برای تشکیل و پرداخت بلورها، از یک دستگاه استاندارد ۱۷۵ دور در دقیقه با صفحه مخصوص محرک استفاده میشود.
برای مطالعه: قالب بندی چیست؟ معرفی انواع قالب به همراه کاربرد و نحوه اجرا
فواید کفسابی
کفسابی بهترین راه برای اطمینان از نگهدای آسان کف سنگی، تمیز کردن و صیقل دادن سطح بعد از نازک کاری ساختمان و بعد از بازسازی است. برای کشف مزایای سنگسابی میتوانید موارد زیر را در نظر بگیرید:
نیاز به نگهداری کم: نگهداری کفپوش سنگی صیقلی نسبت به کفپوشهای دیگر آسانتر است. مجبور نیستید مانند فرش هر گوشه و کنار را جاروبرقی بکشید. کف سنگی ساییده شده بدین معنا است که شما باید حداقل هفتهای یکبار آن را با پاککنندهای مرطوب به آرامی تمیز کنید. سپس روزانه جارو بزنید یا گرد و غبار را پاک کنید تا از جمع شدن روزانه کثیفی خلاص شوید.
دوام و طول عمر بالا: کفپوش سنگی میتواند از فشار تجهیزات و ترافیک سنگین پا و تقریباً در مورد هر چیز دیگری که بتواند از مسیر آن عبور کند دوام بیاورد. یکی از مزایای کف سنگی ساییده شده این است که تقریباً در برابر خراش مقاوم است.
جایگزین اقتصادی: نصب، نگهداری و پرداخت کف سنگی به صرفه است. افراد چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت میتوانند از هزینه اضافه برای تغییر کف سنگی صیقل داده شده استفاده کنند. به هر حال، تنها زمانی به جایگزینی کفپوش سنگی خود فکر میکنید که از ظاهر آن خسته شده باشید!
مقاوم در برابر لغزش: کفپوش سنگی اگر تحت فرآیند کفسابی انجام شود، سطح نهایی میتواند باعث کاهش لغزش شود. این امر به ویژه در زمانی که از یک پوشش کف مانند فرش استفاده شود، به خوبی نمایان میشود. در هر صورت، وقتی روی سنگ ساییده شده حرکت میکنید، کمترین سقوط را تجربه خواهید کرد!
مراحل گام به گام کف سابی
قبل از شروع کار همیشه سعی کنید در یک قسمت کوچک از سنگ فرآیند سنگ سابی را آزمایش کنید تا سهولت استفاده و نتیجه را مشاهده کنید. اطمینان حاصل کنید که سطح تمیز، خشک و فاقد چربی باشد و سپس فرآیند کفسابی را به شرح زیر آغاز کنید:
- اگر سطح رویی سنگ به شدت آلوده شده است، نخست با استفاده از مواد شوینده مناسب، عملیات تمیزکاری را انجام دهید.
- برای جلوگیری از سایده شدن بیش از حد بر روی سطوحی که نیاز به کار ندارند، نواحی مورد نظر را محافظت کنید.
- اگر به دنبال استفاده از پودر پرداخت هستید، اطمینان حاصل کنید که سطح به خوبی شسته شده و از یک پد جدید استفاده شده است.
- تقریباً ۲/۱ فنجان پودر براقکننده به همراه یک فنجان آب تمیز را روی سطح سنگ بمالید.
- فرآیند سنگ سابی را با استفاده از بافر دستی یا دستگاه کف سابی و با سرعت ۱۷۵ دور در دقیقه بر روی سطوحی مورد نظر اجرا کنید.
- پودر براقکننده را در حین بارگیری مجدد(یک مرحله دیگر کفسابی با دستگاه) بر روی سطح اعمال کنید.
- سطح را دوباره سنگ سابی کنید تا به براقیت مورد نظر برسد.
- بعد از رسیدن به درخشندگی لازم، سطوح را با مواد پاککننده مخصوص تمیز کنید.
- در پایان، کلیه وسایل مورد استفاده را با آب تمیز کنید.
کفسابی ساختمان خود را در تزئینات ساختمان کارگشا ثبت و انجام دهید.
در سنگسابی باید از انجام چه کارهایی اجتناب کرد؟
موارد زیر را به هیچ عنوان انجام ندهید:
- استفاده از پاککنندهای حاوی اسید روی سنگ مرمر، عقیق، تراورتن یا سنگ آهک نامناسب است. پاککنندههایی که برای تمیز کردن حمام یا دستشویی استفاده میشوند معمولاً دارای اسیدهای مضر هستند که میتوانند به کف سنگ آسیب برسانند.
- از مصرف سرکه، سفیدکننده یا آبلیمو خودداری کنید.
- از پاککنندههای ساینده یا محصولات مبتنی بر آمونیاک خودداری کنید.
سخن آخر
انتظار میرود پس از استفاده طولانیمدت (خصوصاً در مناطق پرتردد) سطح سنگ به مرور تیره و کدر شود. خبر خوب این است که میتوان با کفسابی این مشکل را به کلی برطرف کرد. سابیدن سنگ، عملیاتی است که به منظور رفع ایرادات، نواقص و از همه مهمتر باعث صیقلی و درخشان شدن سطح میشود. به طور کلی، سنگ سابی اگر به درستی اجرا شود، هیچ گونه معایبی را نمیتوان برای این فرآیند در نظر گرفت.