به دلیل مصرف بالای انرژی و بازدهی پایین شومینههای هیزمی و گازی، طبق مقررات ملی ساختمان اجازه راه اندازی آنها در ساختمانهای جدید داده نمیشود. این شومینهها با انتشار گاز مونواکسید کربن زیاد موجب بروز حوادث ناگوار میشوند. البته گزینههای دیگری مانند شومینه برقی هستند که کاربریهای دکوراسیونی را نیز برآورده میکنند. در این مقاله از کارگشا به معرفی شومینه برقی، بهترین مکان برای نصب آن، مراحل نصب و پیدا کردن یک نصاب پرداختهایم. با ما در ادامه همراه بمانید.
شومینه برقی چیست؟
شومینه برقی درواقع یک وسیله تولید گرما است که از یک محفظه از جنس ورق آهنی، چدنی یا فلزات سخت دیگر ساخته شده است. این محفظه معمولاً سه طرف شومینه را در بر میگیرد و یک طرف آن شیشه مقاوم در برابر حرارت است.
درون محفظه یک الکتروموتور، فن و هیتر تعبیه شده است. الکتروموتور با کمک چراغهای ال ای دی و میله آتش به ایجاد یک تصویر از آتش میپردازد که روی هیزمهای سفالی یا کامپوزیتی قرار دارد. هیتر شومینه هم دارای سیم پیچهایی است که انرژی الکتریکی را به گرما تبدیل میکند و فن نیز این گرما را از طریق مجرای خروجی به بیرون هدایت میکند.
همچنین شومینه برقی شامل برد اصلی است که جهت کنترل دستگاه به کار برده میشود. این برد هوشمند دارای محافظ ولتاژ، محافظ جریان و محافظ اتصال کوتاه است. توان خروجی بالا و کلاس حفاظتی بالا از ویژگیهای برد اصلی است یک برد کنترل کننده هم در کنار برد اصلی در دستگاه وجود دارد که شامل میکروکنترلرها و ماژول وای فای است و امکان کنترل شومینه را از طریق کامپیوتر، تبلت و یا گوشیهای هوشمند را میسر میسازد. همچنین مدارهای کنترل لمسی، گیرنده آی آر (IR) و سنسور دما نیز در این برد کنترل کننده قرار گرفته است.
مکانهای مناسب نصب شومینه برقی
بهطورکلی از شومینه برقی میتوان در فضاهای بسته مانند اتاق، سالن، دفتر کار و … به جز مکانهای مرطوب مانند حمام، دستشویی، استخر و محیطهای کارگاهی دارای مواد اشتعال پذیر و مرطوب میتوان استفاده کرد. تنها مواردی که برای مکان نصب شومینه برقی مطرح است، در فاصله نزدیک قرار نداشتن مواد اشتعال پذیر مانند پرده، مبلمان چوبی و پارچهای، فرش، تخت، مسدود نبودن گریل خروجی هوای گرم و اتصال مستقیم به پریز برق را شامل میشود. به دلیل استفاده از این وسیله گرمایشی در مکانهای مختلف و جابجایی راحت آن، طرفداران زیادی دارد.
آماده سازی مکان پیش از نصب
آمده سازی بستر شومینه برقی برای نصب شامل کشیدن یک پریز برق نزدیک به محل نصب، ایجاد یک بستر سخت جهت آویختن آن به دیوار و محکم کردن آن و رعایت موارد ایمنی است. البته ناگفته نماند که گاهی افراد برای چهره نوستالژیک شومینه از گزینههایی مانند اجرای گچ کاری، آجر کاری و سنگ کاری در محل نصب شومینه برقی میپردازند که میتواند حس داشتن یک شومینه هیزمی قدیمی را القا کند.
بیشتر بخوانید: اجرای شومینه هیزمی، چگونه و به چه کسی بسپاریم؟
مراحل نصب شومینه برقی
پس از اجرای جزئیات محل نصب شومینه برقی مانند اجرای آجر کاری یا کناف کاری و کشیدن یک پریزی برق به نزدیکی محل نصب شومینه برقی، نوبت به نصب شومینه برقی میرسد.
نصب براکت (پایه) پشتی شومینه برقی
یک براکت یا نبشی آهنی محکم سوارخ دار معمولاً نگهدارنده شومینه برقی روی دیوار است و موقعیت آن را تثبیت میکند. براکت را از کارتن شومینه بیرون آورید و با استفاده از تراز موقعیت آن را روی دیوار تراز کرده و با خودکار علامت گذاری کنید. سپس با استفاده از دریل اقدام به سوراخ کاری نقاط کرده و رولپلاک درون آنها جاگذاری کنید. سپس براکت را با استفاده از پیچهای همراهش به دیوار محکم کنید.
نکته
از نصب براکت روی دیوار کاذب خودداری کنید زیرا دیوار کاذب قدرت تحمل بار وارد آمده به آن را از سوی شومینه برقی ندارد و میتواند در هنگام بهره برداری خطر آفرین باشد.
نصب شومینه برقی روی براکت
حالا با یک حرکت ساده شومینه برقی را روی براکت محکم شده روی دیوار سوار کنید. محل دقیق عبور سیم برق را مشخص کنید و برای ظاهری زیباتر و ایمنی بیشتر از پوششهای پی وی سی برای عبور دادن سیم برق تا پریز برق استفاده کنید. دقت کنید که این مرحله به دلیل وزن بالای شومینه برقی، باید توسط دو تا سه نفر انجام شود. به یاد داشته باشید که پورت سیم برق را پیش از نصب شومینه روی دیوار به پشت آن متصل کنید چون در صورت نصب امکان اتصال پورت برق وجود نخواهد داشت.
راه اندازی شومینه برقی
پس از نصب شومینه برقی و اطمینان از ایمنی نصب آن، دوشاخه را به پریز زده و با استفاده از برد کنترلی روی شومینه برقی، آن را راه اندازی کنید. دمای کارکرد شومینه توسط برد کنترلی و یا از طریق وسایل هوشمند ارتباطی مانند تلفن همراه با توجه به قابلیت اتصال به وای فای انجام میگیرد.
دکمه روشن و خاموش، تنظیم دمای شومینه برقی، تایمر، روشن شدن شومینه با سرد شدن هوا و یا گرم شدن بیش از حد آن از جمله کاربریهایی است که یک شومینه برقی دارد و یک مزیت نسبت به سایر شومینهها به حساب میآید.
انواع شومینه برقی
بهطورکلی شومینههای برقی از یک فرآیند برای تولید گرما و ایجاد نمای شعله استفاده میکنند و شکل ظاهری آنها است که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. شومینههای برقی به سه دسته کلی دیواری، سه بعدی، کنجی و یک بعدی از نظر شکل ظاهر تقسیم میشوند.
شومینههای یک بعدی درواقع همان شومینههای معمولی هستند که از سه طرف به وسیله ورق آهنی پوشیده شدهاند و شعله تنها از وجه روبرو از طریق شیشه مقاوم در برابر حرارت قابل روئیت است.
شومینههای سه بعدی که نسل جدید شومینههای برقی هستند و ساخت آنها با پیشرفت تکنولوژی حال شده است. به این صورت است که تنها طرف پشت شومینه از ورق آهنی یا چدنی تشکیل شده است و سه طرف دیگر آن با شیشه مقاوم در برابر حرارت پوشیده شده است و شعله از هر طرف نمایان است.
شومینههای کنجی هم شومینههایی هستند که معمولاً در دو جه دیوار با زاویه قائم نسب به هم نصب میشوند. قسمت پایین ستونها از جمله مکانهای مناسب برای نصب این شومینهها است. شومینههای کنجی در واقع از دو سوی آن توسط ورق آهنی و دو سوی دیگر آن توسط شیشه مهار شدهاند.
مزایای استفاده از شومینه برقی
- شومینه برقی به دلیل استفاده از انرژی الکتریکی، یک وسیله گرمایشی بسیار پاک است و خطراتی مانند خفگی و مسمومیت مونو اکسید کربن در آن وجود ندارد.
- این شومینه اگر به وسیله متخصص نصب شود و موارد ایمنی آن مانند عدم استفاده از سه راهی و سیم سیار برای اتصال به برق، رعایت شود، وسیله گرمایشی ایمنی است.
- شومینه برقی برای تأمین گرمایش محلهایی که گازرسانی به آنها صورت نگرفته است و یا هزینه گاز از برق بیشتر است، گزینه مناسبی برای تأمین گرمایش است.
- شومینه برقی به دلیل پاک بودن، نیاز به شستشو و تمیز کردن ندارد و تنها با استفاده از یک دستمال مرطوب (نه خیس) در زمان خاموش بودن دستگاه میتوان اقدام به تمیز کردن آن کرد.
- شومینه برقی به دلیل عدم نیاز به لوله گذاری و تنها با استفاده از منبع انرژی الکتریکی قابلیت جابجایی بالایی دارد و میتوان آن در فضاهای بسته زیادی نصب و راه اندازی کرد.
نصاب شومینه برقی
معمولاً شرکتهای فروشنده شومینه برقی نصب و راه اندازی رایگان و تعویض قطعات و خدمات پس از فروش را برای محصولاتشان در نظر میگیرند و پس از خرید با تماس به شرکت ارائه دهنده خدمات پس از فروش، متخصصی را برای راه اندازی و نصب دستگاه اعزام میکنند.
در مواردی مانند شلوغ بودن سر نمایندگان شرکت خدمات پس از فروش و گذشتن تاریخ گارانتی و یا جابجایی شومینه برقی نیاز به یافتن یک نصاب متخصص و ماهر وجود دارد که کارگشا میتواند راهکاری در دسترس و سریع برای یافتن یک نصاب مطمئن و یا شرکت معتبر باشد.
سخن آخر
شرکت کارگشا رضایت مشتریان خود را از خدمات ساختمان که دریافت میکنند، در اولویت کار خود قرار داده است و همواره با معرفی شرکتها، گروهها و اشخاصی معتبر و متخصص در زمینههای مختلف خدمات ساختمانی به مخاطبان خود این وظیفه مهم را انجام میدهد.