قالب بندی سقف از دال بتنی تا تیرچه بلوک و کامپوزیت همراه با مراحل مختلف اجرا

قالب بندی سقف از جمله مراحل پیش از اجرای سقف با استفاده بتن است. در بسیاری ا ز انواع اجرای سقف از قالب بندی سقف استفاده می‌شود. به طور کلی برای اجرای سقف دال بتنی، تیرچه بلوک، تیرچه کرومیت، تیرچه کامپوزیت از قالب بندی سقف یا تیرها بهره برده می‌شود. در این مقاله نگاهی بر معرفی انواع قالب بندی سقف و مراحل اجرای قالب بندی داریم و در انتها به معرفی شرکت‌های فعال در این زمینه پرداخته می‌شود.

انواع قالب چیست؟

به طور کلی قالب‌هایی که برای اجرای سقف در ایران از آن‌ها استفاده می‌شود. قالب‌های چوبی، قالب‌های فلزی و قالب‌های پلاستیکی هستند. از قالب‌های چوبی برای اجرای سقف‌های تیرچه‌ای و از قالب‌های فلزی برای اجرای سقف دال بتنی و از قاب پلاستیکی برای اجرای سقف وافل استفاده می‌شود.

قالب چوبی

قالب چوبی معمولاً از چوب راش و تخته سه در کارگاه ساخته می‌شود. در ایران دو روش برای ساخت قالب چوبی وجود دارد. در یک روش که متداول‌تر است، از سه الوار چوب راش برای تهیه بدنه قالب و چوب‌های چهار تراش (چوب با سطح مقطع مربع و طول متغیر)، برای پشت بند و زواره قالب چوبی استفاده می‌شود که تمام این قطعات توسط میخ به هم متصل می‌شوند. در روش دوم از چوب راش چهار تراش برای ساخت زواره و تخته سه لا (تخته سه لا پوشیده شده با رزین به منظور آب بندی) برای ساخت بدنه قالب استفاده می‌شود. در این قالب هم تمامی اجزا با میخ به هم متصل می‌شوند.

قالب فلزی

قالب فلزی در ایران برای اجرای سقف دال بتنی کاربرد دارد؛ زیرا مقاومت فلز در برابر بار بتن ریزی بسیار بیشتر از چوب است. قالب‌های فلزی از جنس ورق گالوانیزه هستند و برای جوش نخوردن به بتن و راحت جدا شدن، پیش از بتن ریزی، آن‌ها را روغن مالی می‌کنند. شکل قالب‌های فلزی معمولاً ورقه‌ای است، به جز قالب‌هایی که در کناره‌ها قرار می‌گیرند که لبه‌هایی دارند.

قالب پلاستیکی

قالب پلاستیکی از قالب‌های پرکاربرد در اجرای سقف وافل هستند. البته برای اجرای دیگر انواع سقف هم می‌توان از قالب‌های پلاستیکی استفاده کرد ولی این نوع قالب برای اجرای سقف وافل رواج دارد، زیرا می‌توان طرح‌های مختلفی مانند مربع، مستطیل، مثلث و … در آن اجرا کرد.

انواع قالب بندی سقف چیست؟

به طور کلی روش‌های زیادی با استفاده از متریال مختلفی برای قالب بندی سقف وجود دارد که با توجه به نوع سقف تعیین می‌شود. در ایران سقف‌ها به انواع سقف دال بتنی، سقف تیرچه بلوک، سقف تیرچه کامپوزیت، سقف تیرچه کرومیت، سقف وافل و عرشه فولادی تقسیم می‌شوند و قالب بندی هر کدام از سقف‌های نام برده متفاوت خواهد بود که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهد شد.

قالب بندی سقف دال بتنی

سقف دال بتنی از جمله سقف‌های بسیار سنگین، مقاوم در برابر نیروهای جانبی مانند زمین لرزه، عایق در برابر صدا، برودت و حرارت است. برای اجرای این سقف از روش قالب بندی، آرماتوربندی و بتن ریزی استفاده می‌شود که در رابطه با آن بیشتر توضیح داده خواهد شد.

از آنجایی که سقف دال بتنی دارای تیر نیست و ستون کمی دارد. برای اینکه این سقف اجرا شود نیاز به اجرای تیر و ستون‌های متعدد به صورت موقت است. این تیرها و ستون‌ها قرار است، وظیفه نگهداری از قالب‌ها و در ادامه آرماتورها و بتن ریزی را داشته باشند بنابراین با توجه به مقررات اجرای این نوع سقف باید تعبیه شوند.

بیشتر بخوانید: سقف دال بتنی، جزئیات اجرایی سقف دال دو طرفه

پس از اجرای تیر و ستون‌های موقت، قالب بندی سقف دال بتنی آغاز می‌شود. برای تهیه این سقف از انواع قالب گالوانیزه یا پلاستیکی می‌توان بهره برد ولی قالب گالوانیزه رواج بیشتری دارد. در اجرای این سقف پیش از آرماتور بندی با روغن سیاه یا گازوئیل قالب‌ها چرب می‌شوند سپس روی ورق‌ها اقدام به آرماتوربندی می‌شود و در مرحله بعد بتن ریزی انجام می‌شود. با گرفتن بتن پس از زمان مشخص، اقدام به قالب برداری و نگهداری از سقف دال بتنی می‌شود که شامل آبیاری منظم و به اندازه است.

قالب بندی سقف تیرچه بلوک، تیرچه کامپوزیت، تیرچه کرومیت

قالب بندی سقف تیرچه‌ای بسیار متفاوت از سقف دال بتنی است. برای ساخت سقف تیرچه‌ای باید ابتدا تیرها اجرا شوند. به همین منظور از قالب بندی استفاده می‌شود. قالب‌های چوبی که پیش‌تر درباره آن توضیحاتی ارائه شد، مناسب اجرای این نوع سقف است.

وقتی کار اجرای ستون‌ها به پایان رسید، قالب بندی برای ساخت تیرها شروع می‌شود. برای این منظور، ارتفاع هر تیر روی ستون علامت زده می‌شود و نسبت به تراز بودن پایه زیر آن اطمینان حاصل می‌شود. با استفاده از قالب‌های چوبی طی مرحله کفی کشی دو ستون به هم متصل می‌شوند و سپس اقدام به پایه گذاری با استفاده از پایه یو یا صلیبی می‌شود. پس از این مرحله قالب‌های کناره توسط میخ به کفی کشی محکم می‌شود. در انتها نیز تمامی قالب‌ها چک می‌شوند که بالا پایین یک تیر ضخامت یکسان داشته باشد و شاغول باشد. سپس در مرحله آخر در اجرای سقف آرماتور بندی و بتن ریزی انجام می‌شود.

قالب بندی سقف وافل

همانطور که پیش از این نیز گفته شد از قالب‌های پلاستیکی برای اجرای سقف وافل استفاده می‌شود. شیوه اجرای این سقف نیز مانند دال بتنی است. از آنجایی که سقف وافل تعداد ستون و تیر کمی دارد، برای اجرای آن نیاز به ساخت ستون و تیرهای موقت زیادی است. پس از اجرای پایه‌ها، قالب‌ها روی آن‌ها سوار شده و به هم محکم می‌شوند. سپس روغن کاری انجام می‌شود و بین قالب‌های وافل، آرماتوربندی انجام شده و در آخر بتن ریزی انجام می‌شود.

قالب بندی سقف عرشه فولادی

سقف عرضه فولادی همانطور که از نامش پیداست دارای یک عرشه فولادی است. به این معنی که به جای قالب زیر یا کفی کشی‌ها در سقف‌های دیگر از یک ورق گالوانیزه با مقطع ذوزنقه برای کف سقف استفاده می‌شود که نیا به قالب بندی در این بخش رفع می‌شود. تنها قالب بندی برای سقف عرشه فولادی قالب بندی کناره‌ها به منظور جلوگیری از فرار بتن است که می‌تواند با استفاده از هر نوع قالب انجام شود.

چگونه مجری قالب بندی بیابیم؟

پیدا کردن مجری مجرب قالب بندی سقف ممکن است با روش‌های سنتی کاری زمان‌بر باشد ولی با استفاده از روش‌های اینترنتی مدرن این امر آسان‌تر شده است. با مراجعه به وب سایت کارگشا و ورود به صفحه ثبت درخواست با جست و جوی عبارت مجری قالب بندی سقف در بین شرکت‌ها و گروه‌های معتبر و متعددی که در کارگشا ثبت نام کرده‌اند، یک را برگزینید.

سخن آخر

شرکت کارگشا همواره به دنبال جلب رضایت مخاطبان و مشتریان خود بوده است و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کند، از این رو همیشه به دنبال معرفی شرکت‌های برتر در زمینه خدمات ساختمان بوده است. برای انجام امور ساختمانی خود به کارگشا مراجعه کنید.

خروج از نسخه موبایل