در این مطلب می خوانید:
شرایط اساسی برای تشکیل شرکت نسبی
شرکت نسبی
شرکت نسبی یکی دیگر از شرکت های شخصی است که با اتکا بر شخصیت و اعتبار شرکا تشکیل شده و فعالیت می کند. نام این نوع شرکت از سطح مسئولیت شرکای آن اقتباس شده است. شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجاری در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته است (ماده ی 183 قانون تجارت ). لذا در این نوع شرکت، مسئولیت شرکا به نسبت سرمایه شان می باشد.
شرکت نسبی مانند شرکت تضامنی است با این تفاوت که در شرکت تضامنی شرکا در مقابل طلبکاران متضامناَ مسئول پرداخت قروض شرکت هستند ولی در شرکت نسبی اگر دارائی شرکت نسبی برای تأدیه ی تمام قروض شرکت کافی نباشد هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت داشته مسئول تأدیه ی قروض شرکت است.(ماده ی 186 قانون تجارت) مثلاَ شرکتی که بین چهار نفر تشکیل می شود که اولی نصف سرمایه ی آن را پرداخته و دومی ربع آن را و دو نفر باقی مانده متساویاَ ربع دیگر را، اگر قروض شرکت بیش از سرمایه ی آن باشد نسبت به باقی مانده طلب پس از استهلاک سرمایه، شریک اول نصف قروض و دومی یک ربع آن و دو نفر دیگر هر یک، یک هشتم آن را مسئول پرداخت خواهند بود.
در اسم شرکت نسبی عبارت شرکت نسبی و لااقل اسم یک نفر از شرکا باید ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد، بعد از اسم شریک یا شرکائی که ذکر شد عبارتی از قبیل (شرکا) و یا (برادران) ضروری است (ماده 184 ق ت). بنابراین مانند شرکت تضامنی، در اسم شرکت باید نام شریک یا شرکایی قید و اسم هر یک که برده نمی شود باید شریک مخفی تحت عنوان شرکا و یا برادران ذکر شود. بنابراین اسم شرکت با اشکال ذیل می تواند باشد:
شرکت نسبی احمد و حسن و حسین یا شرکت نسبی احمد و شرکا و یا شرکت نسبی حسن و برادران یا حسین و پسران و نظایر این ها.
ارکان اصلی شرکت نسبی
1-همه شرکاء
2- مدیر
مقررات مربوط به مدیریت شرکت نسبی عیناَ شبیه به شرکت تضامنی است. بنابراین در شرکت نسبی حداقل یک مدیر به انتخاب شرکا و از بین شرکا یا خارج از شرکا انتخاب می شود و مسئولیت حقوقی مدیر در مقابل شرکت همچون مسئولیت وکیل است.
برای تشکیل شرکت نسبی می بایست اساسنامه و شرکتنامه تنظیم و سرمایه تماماَ پرداخت گردد و اگر غیر نقدی باشد ارزیابی و تحویل شود. مادامی که سرمایه تماماَ پرداخت نشده شرکت به وجود نمی آید. در اساسنامه و شرکتنامه، اگر یکی باشد، بعنوان قرارداد شرکت نسبی، مقررات مربوط به اداره ی شرکت و روابط شرکا تعیین می گردد گردد.
شرایط اساسی برای تشکیل شرکت نسبی
1- وجود حداقل دو شریک
2- پرداخت کل سرمایه ی نقدی و تقویم و تسلیم سرمایه غیر نقدی (تقویم سرمایه غیر نقدی طبق 122 قانون باید با رضایت کلیه شرکا صورت گیرد، لذا انجام ارزیابی توسط کارشناس رسمی دادگستری طبق قانون الزامی است)
3- باید در اسم شرکت عبارت (نسبی) به همراه نام یک شریک قید گردد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت نسبی
1- دو نسخه شرکتنامه تکمیل شده.
2- دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده.
3- دو نسخه اساسنامه تکمیل شده.
4- تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت.
5- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
6- تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکا، مدیران و هیأت ناظر(در مواردی که تعداد شرکا بیش از دوازده نفر باشد)
7- اصل گواهی عدم سوپیشینه جهت اعضاء هیات مدیره و مدیر عامل.
8- دو نسخه صورتجلسه ی مجمع عمومی موسسین.
9- دو نسخه صورتجلسه ی هیأت مدیره.
10- اصل وکالتنامه ی وکیل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکیل صورت پذیرد.
ثبت شرکت
به عنوان اقدام نهایی در تأسیس شرکت به شمار می رود. با توجه به ماده 95 قانون تجارت که ثبت کلیه ی شرکت های تجاری را الزامی دانسته، ثبت شرکت کامل کننده ی همه ی شرایط تشکیل و از جمله شرایط شکلی است.
پس از ثبت شرکت اقدام بعدی، آگهی شرکتنامه و پیوست های آن در روزنامه رسمی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار مطابق ماده ی 197 قانون تجارت و نظامنامه ی مربوطه است.
به طور کلی در ثبت شرکت نسبی، توجه به نکات ذیل حائز اهمیت است :
حداقل تعداد سهامداران
حداقل تعداد سهامداران جهت ثبت یک شرکت نسبی 2 نفر و حداکثر بدون محدودیت می باشد.
حداقل سرمایه شرکت نسبی
حداقل سرمایه جهت ثبت یک شرکت نسبی محدودیت ندارد.
حداقل تعداد مدیران و بازرسین
حداقل یک نفر از بین شرکا یا دیگران داشتن بازرس الزامی نمی باشد اما می تواند بازرس داشته باشد.
دوره انتخاب مدیران
دوره انتخاب مدیران و مدیر عامل بدون محدودیت می باشد. در صورت داشتن بازرسین دوره انتخاب آن ها حداکثر یک سال می باشد.
به منظور آشنایی بیشتر با این مبحث و رسیدن به جواب سوالات خود و یا ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد به بخش مشاوره فنی مهندسی کارگشا مراجعه فرمایید.
منابع:
دپارتمان اطلاعات مشاغل سامانه جامع صنعت ساختمان.