سیمان چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟

سیمان یکی از مصالح ساختمانی است و کاربردهای متفاوتی از آن در صنعت ساختمان می شود. در زیر انواع آن و همچنین دیگر مشخصات آن بررسی خواهد شد.

سیمانبه طور کلی به انواع مختلفی تقسیم می شود که مواد اصلی تشکیل دهنده آنها یکی است و در اینجا ما 5 نوع آن را معرفی می نماییم:

پیشنهاد ویژهسیمان کاری دیوار ساختمان، از مراحل سیمان کاری تا اجرا و هزینه ها

1- سیمان پرتلند

سیمان پرتلند طبق تعریف ‎ ASTMC ۱۵۰‎، نوعی سیمان هیدرولیک است که از پودر کردن کلینکری که عمدتاً از اکسیدهای سیلیسی، آلومینیومی و آهنی که عامل تشکیل ترکیبات سیلیکاتی و آلومیناتی سیمان پرتلند می‌باشند، بدست می‌آید.
گرچه استفاده از سیمان (هیدرولیک و غیرهیدرولیک) به چندین هزار سال قبل بازمی‌گردد، اما اولین بار در سال ۱۸۲۴ میلادی ژوزف اسپین معمار بریتانیایی طرح اصلاحی خود را برای آهک هیدرولیک تحت عنوان سیمان پرتلند به ثبت رساند. وی نام پرتلند را به علت تشابه سیمان حاصل با رنگ کانسارهای آهکی جزیره پرتلند در انگلستان انتخاب کرد.

برای مشاهده قیمت سیمان پرتلند اینجا کلیک کنید.

2- سیمان سفید

سیمان پرتلند سفید همانند سیمان پرتلند معمولی تهیه می‌شود با این تفاوت که در مواد اولیه آن اکسید آهن وجود ندارد به همین دلیل نباید از خاک رس استفاده کرد ولی در این صورت هزینه بالا می‌رود به همین دلیل از همان مواد اولیه استفاده کرده و به آن کلرور کلسیم اضافه می‌کنند که در کوره سیمان پزی با اکسید آهن ترکیب شده و کلرور آهن می‌دهد که گاز است و می پزد و رنگ سیمان سفید می‌شود سیمان سفید نباید بیش از ۰٫۰۲ درصد وزنی اش اکسید آهن داشته باشد به همین دلیل به آن تا ۸درصد وزنش کلرور کلسیم اضافه می‌کنند و سپس کلینکر سیمان سفید را با گچ آسیاب کرده تا سیمان پرتلند سفید بدست آید. همچنین برای تهیه سیمان‌های رنگی کلینکر سیمان سفید را با حداکثر ۲درصد رنگ‌های معدنی یا نرمه سنگ‌های رنگ آسیاب می‌کند.

برای مشاهده قیمت سیمان سفید اینجا کلیک کنید.

3- سیمان بنایی

سیمان بنایی نوعی سیمان برای ساخت ملات و اجرای کارهای بنایی و نازک کاری است و از این سیمان نباید برای ساخت بتن استفاده نمود.
این نوع سیمان از سیمان پرتلند معمولی و مقداری پودر سنگ بسیار ریز و پر کننده و مواد حباب ساز، ساخته می شود و بدون آنکه نیاز به آهک باشد میتوان از آن ملاتی با کارایی مناسب ساخت.

4- سیمان نسوز

سیمان نسوز نوعی سیمان است که در برابر گرما و آتش مقاومت بالایی دارد.
در اوایل قرن بیستم، یک مهندس اتریشی به نام لودویک هاچک از ترکیب الیاف آزبست با سیمان، موفق به اختراع سیمان نسوز شد، که با استقبال جهانی روبرو گشت.
از لحاظ ترکیبات شیمیایی سیمان نسوز (سیمان پر آلومین) ترکیبی از اکسید کلسیم با سایر اکسیدها مثل اکسید آلومینیوم، اکسید سیلیسیوم، اکسید آهن و… است. سیمان نسوز در مجاورت هوا و در ترکیب با آب به تدریج سفت و سخت می‌شود و مقاومت بالایی دارد طوری که اگر ۲۸ روز زیر آب باشد دارای مقاومتی حدود ۲۵۰ کیلو گرم بر سانتی متر مربع می‌شود. ترکیبات سیمان می‌تواند شامل انواع چسب‌ها نیز باشد مثلاً چسب مایع که در چسبانیدن قطعات سنگ و فلزات به‌کار می‌رود. نمونه‌ای از این چسب‌ها در صنعت سیمان در کار گذاشتن آجر نسوز در کوره مصرف دارد و خاصیت اصلی‌اش چسباندن آجر به دیواره کوره است یا سیمان‌هایی که در دندانپزشکی کاربرد دارند حاوی این چسب‌ها هستند.

برای مشاهده قیمت سیمان نسوزاینجا کلیک کنید.

5- سیمان رنگی

سیمان رنگی ‌ نوعی سیمان سفید است که با استفاده از رنگدانه‌ها به رنگ‌های مختلف در می‌آید. سیمان رنگی بیشتر در طرح‌های تزئینی و نمای ساختمان‌ها کاربر دارد. یکی دیگر از کاربرهای این نوع سیمان برای ایجاد سطوح رنگی در خیابان‌ها است. این نوع سطوح با توجه به رنگی که دارند، جذب نور خورشید را تشدید یا تضعیف می‌کنند. از آنجا که بعضی از این رنگدانه‌ها خاصیت‌های سیمان سفید را تغییر می‌دهند، استفاده از این نوع سیمان برای ایجاد سازه‌های سنگین مرسوم است.‌

برای مشاهده قیمت سیمان رنگی اینجا کلیک کنید.

مزیت‌های سیمان رنگی

موارد کاربرد سیمان رنگی

سیمان چیست و چه انواعی دارد؟

سیمان اصطلاحا به ماده ای اطلاق می شود که با انجام واکنش شیمیایی با آب (واکنش  هیدراسیون)  نقش چسباندن مصالح سنگی به یکدیگر و تولید جسم سخت بتن را ایفا می کند. همچنین استاندارد ASTM پنج نوع سیمان پرتلند را معرفی می کند که در این مقاله معرفی می گردد.

سیمان اصطلاحا به ماده ای اطلاق می شود که با انجام واکنش شیمیایی با آب (واکنش  هیدراسیون)  نقش چسباندن مصالح سنگی به یکدیگر و تولید جسم سخت بتن را ایفا می کند.  مواد اولیه سیمان عمدتا از خاک رس و آهک تشکیل شده است. در این میان آهک حدود 63 درصد، سیلسی حدود 20 درصد، آلومین حدود 6 درصد، اکسید آهن حدود 3 درصد، و اکسید منیزیم حدود 1.5 درصد از مواد اولیه سیمان را تشکیل می دهند. این مواد پس از  پخت در کوره به صورت تر یا خشک، کلینکر سیمان را تولید می کنند. کلینکر سیمان به همراه 2 تا 3 درصد سنگ گچ آسیاب می شود تا پودر سیمان تشکیل شود. اضافه کردن سنگ گچ جهت جلوگیری از گیرش سریع سیمان است.

انواع سیمان پرتلند

استاندارد ASTM پنج نوع سیمان پرتلند را معرفی می کند:

  1. سیمان نوع 1: یک سیمان معمولی است که برای مصارف عمومی ساختمانیمناسب است. 
  2. سیمان نوع 2: یک سیمان اصلاح شده با خصوصیات متوسط است که نسبت به سیمان نوع 1 حرارت کمتری آزاد کرده و برای مصرف در محیط هایی که حمله ضعیفی از سولفات وجود خواهد داشت، مناسب است.
  3. سیمان نوع 3: یک سیمان زود گیر است. به صورتی که در 24 ساعت اول بتنی با مقاومت حدود 2 برابر مقاومت بتن ساخته شده با سیمان نوع 1 تولید می کند. این سیمان هم چنین یک سیمان پر حرارت محسوب می شود. مصرف سیمان نوع 3 برای یاخت بتن در هوای سرد به جهت آزاد کردن گرمای بیشتر و نیز کم کردن دوره مراقبت مناسب است. همچنین در تعمیرات فوری و نیز مواردی که در نظر باشد قالب ها سریع تر باز شوند استفاده از سیمان نوع 3 توصیه می شود.
  4. سیمان نوع 4: یک سیمان کند گیر و کم حرارات محسوب می شود. این سیمان معمولا در هوای گرم به دلیل تولید حرارت کمتر و تسهیل در امر مراقبت از بتن به کار می رود. هم چنین می توان از این سیمان برای جلوگیری از اتصال سرد در بتن ریزی های پیوسته استفاده کرد. از طرفی کاربرد سیمان نوع 4 در بتن ریزی های حجیم باعث کاهش تنش های حرارتی خواهد شد.
     
  5. سیمان نوع 5: یک سیمان ضد سولفات و یا مقاوم در مقابل حمله سولفات ها محسوب می شود. این سیمان هم چنین تا حدودی خصوصیات دیرگیری داشته و نسبت به سیمان نوع 1 حرارت کمتری ایجاد می کند.

     

  6. علاوه بر 5 نوع سیمان فوق، انواع دیگری از سیمان تولید می شود که از جمله می توان به سیمان حباب زا با انواع A-1، A-2 و A-3 اشاره کرد. هم چنین سیمان سفید، سیمان های رنگی، سیمان سرباره ای، سیمان پورولانی، سیمان بنایی، سیمان چاه نفت، سیمان انبساطی و سیمان آلو مینیوم از انواع دیگر سیمان محسوب می شوند.

 

منابع:

خروج از نسخه موبایل