سیستم اعلام حریق بی سیم ممکن است فناوری جدید باشد اما در واقع اولین بار در دهه 1980 ظاهر شد. این سیستم اکنون از طریق تکنولوژیهای جدید بی سیم میتواند نقش عمدهای در اعلام هشدار در زمان آتش سوزی داشته باشد؛ اما سیستم اعلام حریق بی سیم چیست و چرا ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری باید به آن مجهز باشند؟ با ویکی ساختمون همراه باشید.
تعریف سیستم اعلام حریق بی سیم
برای درک کارکرد این سیستم، اول در مورد سیستم اعلام حریق سیمی صحبت میکنیم. سیستم سیمی از کابل برای انتقال سیگنال بین دستگاهها و صفحه کنترل سیستم استفاده میکند. برای اینکه یک سیستم اعلام حریق سیمی کنترل شود، سیستم باید دو خط تلفن آنالوگ داشته باشد.
اما سیستم اعلام حریق بی سیم نیاز به دو خط تلفن را با واحدی که به عنوان تلفن همراه عمل میکند، جایگزین میکند. درست مانند وای فای، سیستم اعلام حریق بی سیم، سیگنالهای خود را از طریق یک فرکانس رادیویی منتقل میکند. نظارت بر سیستمهای بی سیم شامل یک شبکه بی سیم است که اطلاعات را از گیرندهها به سیستم کنترل اصلی منتقل خواهد کرد.
سیستم اعلام حریق بی سیم چگونه کار میکند؟
همانطور که از نامش پیداست، یک سیستم اعلام حریق بیسیم بدون سیم است! در عوض، یک سیگنال رادیویی از نقاط تماس و ردیابهای دود یا گرما به صفحه کنترل دزدگیر منتقل میشود.
در حقیقت، نقطه تماس جعبه روی دیوار است که در صورت مشاهده آتش زنگ هشدار به صدا در میآید. مکانیسم کار به مانند سیستم سیمدار عمل میکند اما قابلیت بدون سیم امکانات بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهد.
مزایای سیستم اعلام حریق بی سیم
- به اندازه یک سیستم سیمی قابل اعتماد و مطابق با استانداردها است.
- نصب ساده و سریعی دارد و اخلال کمی در ساختمان ایجاد میکند (جهت کنده کاری و مزاحمت برای ساکنان)
- در هر ساعتی از روز قابل نصب است.
- ظاهر کابلها بر روی دیوارها و سقف دیده نمیشود. به همین دلیل، به زیبایی فضا کمک میکند.
- به راحتی در ساختمانهایی که دسترسی محدودی دارند نصب میشود.
- اگر عنصری در ساختمان تغییر کند، طرح به راحتی قابل تغییر است.
- باعث صرفه جویی در هزینههای کار، ساخت خوب و تزیینات میشود.
- حتی در صورت عدم شارژ باتری نیز کار میکند.
- میتواند به عنوان یک سیستم موقت در مکانهایی که نمیتوان سیم کشی کرد، استفاده شود، مثلا در سایتهای ساختمانی!
- دارای قابلیت و دقت بالایی در تشخیص دود و آتش سوزی است.
معایب سیستم اعلام حریق بی سیم
- حتی اگر با زنگ هشدار بی سیم در هزینههای خود صرفه جویی کنید، باز هم هزینه سخت افزار آن بالاتر از یک سیستم دارای سیم است. بنابراین تنظیمات اولیه آن گران است.
- دستگاههای هشدار بی سیم با باتریهایی کار میکنند که باید مرتباً بررسی و تعویض شوند.
- برخی از سیستمهای اعلام حریق بی سیم از باتریهای سفارشی استفاده میکنند که قیمت بالایی دارند.
اهمیت خرید سیستم اعلام حریق بی سیم
اساساً، آنچه سیستم اعلام حریق بی سیم ارائه میدهد، عملکردی است که شرایط نصب سریع و بدون دردسر را فراهم کرده و حداکثر انعطاف پذیری را برای فضا جهت طراحی و زیباسازی ایجاد میکند؛ اما هزینه نصب و تنظیم اولیه آن کمی بالاست!
به هر روی، ما برای هر یک از موارد زیر، زنگ هشدار بی سیم را توصیه میکنیم:
- برای هر کسی که بخواهد سیستم هشدار آتش خیلی سریع در محل نصب شود، با حداقل سر و صدا
- برای مکانهایی که زیبایی شناسی در آنها مهم هستند مانند فضای اداری و تجاری لوکس
- برای مکانهایی که ممکن است عملکرد ساختمان در زمان حریق دچار اختلال شود مانند هتلها
- برای بناهای تاریخی و دارای محدودیتهای ساختمانی
- برای ساختمانها با شرایط نوسازی و ترمیم
- برای ساختمانها با نقاط دسترسی دشوار مانند راه پلههای باریک یا سقفهای بلند
- برای سایتهای پیچیده با چندین ساختمان مانند مدارس یا کالجها
سیستم اعلام حریق بی سیم تجاری
هشدار دهندههای آتش بی سیم برای مکانهای تجاری، تقریباً به همان روش سیستمهای تشخیص آتش سیمی کار میکنند. تفاوت اصلی در این است که به جای انتقال سیگنالها به صفحه کنترل کننده اصلی اعلام حریق از طریق سیم کشی، هشدار توسط فرکانسهای بی سیم منتقل میشوند. همین ویژگی بدون سیم در کاربریهای تجاری که در روز افراد زیادی رفتوآمد دارند، یک مزیت عمده برای رسیدگی به امور ساختمان در زمان حریق است.
به دلیل ماهیت بدون کابل، هشدار دهندههای آتش بی سیم اغلب انتخاب مناسبی برای ساختمانهای تجاری هستند زیرا نیازی به کابل کشی و تغییر ظاهر ساختمان نخواهد بود. این سیستمها برای کاربردهای مهمتری مانند مدارس و دانشگاهها نیز مناسب هستند. هشدار دهندههای آتش بی سیم میتوانند بسیار سریعتر از نمونههای سیمی خود نصب شوند و به دلیل کمبود کابل کشی در هنگام نصب، اختلال کمتری ایجاد میکنند.
سیستم اعلام حریق بی سیم خانگی
اخیراً سیستمهای هشدار حریق خانگی که در ساختمانهای مسکونی استفاده میشوند نیز اکنون با گزینه بی سیم در دسترس هستند. این دستگاههای تشخیص حریق به جای اتصال به یک صفحه کنترل، بدون سیم به یکدیگر متصل میشوند.
هنگامی که یک دستگاه مشکلی را تشخیص میدهد، تمام هشدارهای متصل به صدا در میآیند. این ویژگی زمان بیشتری برای بررسی زنگ هشدار یا تخلیه ساختمان ارائه میدهد. بنابراین، برای ساختمانهای مسکونی چند بلوک، که در آن افراد زیادی در حال زندگی هستند، این سیستم میتواند میزان عملکرد را بهبود ببخشد.
کاربرد سیستم اعلام حریق بی سیم
فضاهایی که میتوانند از سیستم هشدار حریق بی سیم بهره ببرند عبارتند از:
- موزهها
- ساختمانهای تاریخی
- هتلها
- فضاهای آموزشی (مدارس و دانشگاهها)
- فضاهای اداری
- فضاهای مسکونی
- فضاهای تجاری
- فضاهای نظامی
- مساجد
- سایتهای ساختمانی
کلام آخر
نصب سیستم اعلام حریق بی سیم فواید زیادی دارد و میتواند در کمتری زمان و بدون هیچ کار ساختمانی، در محل نصب شود. فناوری به کار رفته در این سیستم راهکاری جدید برای افزایش کارایی ایجاد کرده است. به طوری که میتوان از وای فای و اتصال آن به گوشی همراه برای اعلام هشدار سریعتر نیز استفاده کرد. به هر روی، این سیستم هر ساله در حال توسعه و تغییر است.