سقف وافل چیست؟ تعریف، روش های اجرا و مزایای آن

سقف وافل، سازه‌ای ساختمانی و نوین است که با دهانه های بلند ساخته می شود. این نوع سقف از بتن مسلح ساخته می‌شود و برای فضاهای با دهانه های ۸ تا ۱۸ متر مورد استفاده قرار می‌گیرد. سقف وافل ظاهری شبکه مانند دارد و به همین دلیل به آن سقف مشبک هم می‌گویند. نام وافل در واقع از نان وافل به دلیل شباهت ظاهری گرفته شده است.

اجرای سقف وافل را در سقف ساختمان ثبت و به بهترین ها بسپارید.

همان‌طور که گفته شد این نوع از سقف در سازه‌های با دهانه بلند کاربرد زیادی دارد و متعاقباً از این سقف در فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های قطار و مترو، سالن‌ها، نمایشگاه‌ها و حتی منازل مسکونی استفاده می‌شود. معمولاً در فضاهایی که از این نوع سقف استفاده می‌شود، وزن زیادی به سقف وارد نمی‌شود و حجم مصالح مصرفی در این سقف نسبت به سایر سقف‌ها بسیار کاهش می یابد.

روش اجرای سقف وافل چگونه است؟

اجرای این سقف به طور کلی به ۳ روش انجام می‌گیرد. اجرای درجا، اجرای پیش‌ساخته، اجرای آماده که به هر یک از آنها در ادامه به طور مفصل تشریح خواهند شد.

اجرای درجا

در این روش پس از ساخت دیوارها و ستون‌ها، داربست بندی عمودی و افقی صورت می‌گیرد. پس از آن قالب‌های وافل، روی داربست‌ها قرار می‌گیرند. قالب‌ها معمولاً به شکل مکعب مربع، مکعب مستطیل و یا مثلثی شکل هستند. فضایی بین قالب‌ها آرماتوربندی می‌شود. پس از اتمام آرماتوربندی مرحله بتن ریزی انجام می‌گیرد. آخرین مرحله اجرای درجای این نوع از سقف هم قالب برداری است. این روش کم هزینه‌ترین روش اجرای سقف وافل است که در ایران معمولاً این نوع از سقف به این روش اجرا و ساخته می‌شوند. در ادامه مراحل اجرای درجا به صورت فهرست‌وار بیان شده است:

اجرای پیش‌ساخته

این روش که ساده‌ترین روش اجرای وافل است که در آن وافل‌ها به صورت تکی و جداگانه در کارخانه یا کارگاه ساخته می‌شوند و در جایی که قرار است اجرا شوند به هم متصل می‌شوند. بتن ریزی نهایی نیز برای محکم شدن وافل‌ها به هم اجرا می‌شود. در ادامه به صورت فهرست‌وار مراحل اجرای این نوع سقف پیش‌ساخته آورده شده است:

اجرای آماده

در این نوع از اجرای سقف وافل، سقف به طور کامل در کارگاه یا کارخانه در ابعاد و اندازه‌های دلخواه ساخته می‌شود و در محل نصب می‌شود. این روش پر هزینه‌ترین روش اجرای این نوع سقف در بین انواع روش‌های اجرای سقف وافل است و در عین حال اجرایی بسیار سریع و راحت بوده که در سال‌های اخیر با پیشرفت تکنولوژی بسیار رواجِ پیدا کرده است.

قالب وافل چیست؟

قالب‌های وافل معمولاً از جنس پلاستیک هستند و در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف وجود دارند. اندازه قالب‌ها به دهانه سقف بستگی دارد؛ هر چه دهانه سقف بلندتر باشد؛ قالب‌ها با ارتفاع ببیشتر استفاده می‌شوند. در حال حاضر انواع قالب های وافل با ویژگی های مختلف در حال تولید و عرضه به بازار می باشد که جدیدترین قالب وافل ارائه شده، قالب های وافل قفل دار می باشد که دارای ویژگی های فنی و اقتصادی نسبت به سایر انواع قالب های وافل موجود در بازار می باشد.

برای اجرای سازه ساختمان درخواست خود را در کارگشا ثبت نمایید.

مزایای اجرای سقف وافل

اجرای سقف وافل به عنوان یک سازه نوین در ساختمان سازی متعاقباً مزایای عمده‌ای در پی دارد که بسیاری را نسبت به استفاده از سقف وافل سوق می‌دهد. در زیر مهمترین مزایای استفاده از این نوع سقف ارائه شده است:

معایب اجرا و ساخت سقف وافل

کاربرد‌های سقف وافل

این نوع سقف به دلیل ویژگی‌های ساختاری، کاربرد‌های زیادی در صنعت ساختمان سازی پیدا کرده است. بیمارستان‌ها، پارکینگ‌های مسقف، سالن‌ها، تئاترها، کتابخانه‌ها، هتل‌ها، مکان‌های عمومی مانند فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های مترو و قطار، موزه‌ها، استخر‌های سرپوشیده و سوله‌های صنعتی از مکان‌هایی هستند که اجرای این نوع سقف برای این اماکن مناسب است.

اگر قصد بازسازی ساختمان را دارید، درخواست خود را در کارگشا ثبت و از متخصصان ماهر کمک بگیرید.

زیبایی‌شناسی سقف وافل

از نظر زیبایی این نوع سقف به تنهایی و بدون هیچ‌گونه تزیینی قابل استفاده است. المان‌های نوری طراحی داخلی می‌تواند در بیشتر کردن زیبایی این نوع سقف مؤثر باشد. به طور کلی استفاده از سقف کاذب در صورتی که سقف وافل در سازه‌ای اجرا شده باشد، توصیه نمی‌شود. سقف وافل با قالب مربعی رواج زیادی پیدا کرده است و در اماکن زیادی دیده می‌شود ولی نوع مثلثی آن کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ناگفته نماند از آنجایی که این سازه از جنس بتن است، تغییر در ظاهر آن بسیار سخت است و تغییرات از نظر شکل و فرم تنها در زمان قالب گذاری امکان‌پذیر است از این رو کار طراحی داخلی بر روی سازه‌های با این نوع سقف تنها به رنگ و نورپردازی محدود می‌شود.

سخن آخر

سقف وافل یک سازه زیبا و در عین حال مقاوم است. این سازه نوین برای فضاهای با سقف بلند مناسب است. اجرا و ساخت این سقف سریع و آسان است. مزایای زیادی دارد ولی به دلیل سبک بودن در مناطق بادخیز محدودیت ساخت دارد. مقاومت این سقف نسبت به ارتعاش بالاست و برای مکان‌های عمومی که ازدحام بالاست مناسب است.

منبع
WikipediaTheconstructorCivildigital
خروج از نسخه موبایل