بازسازی نمای ساختمان دلایل مختلف و البته روش ها و مصالح مختلفی دارد. گاهی پیش میآید باگذشت زمان ملات زیر ساز نما، پوک شده و سنگ یا آجرنما با اینکه از لحاظ ظاهری سالم هستند از نمای ساختمان جدا میشوند. این اتفاق بسیار خطرناک است. معمولاً در این حالت هر عدد از سنگها را با پیچ و رولپلاک به بدنه اصلی ساختمان پیچ میکنند. البته نباید نگران زیبایی نما باشید چون قسمتهایی که پیچ و رولپلاک شده را با ملات همرنگ پر میکنند و در نهایت شما همان نمای سابق ولی ترمیم شده را میبینید.
چرا باید نمای ساختمان را بازسازی کنیم؟
درگذر زمان، نما دچار تغییراتی هم از نظر ظاهری و هم از نظر کالبدی میشود. به همین دلیل پس از چند سال صاحبان بنا تصمیم به بازسازی و ترمیم نما میگیرند.
بازسازی نمای ساختمان برای حفظ زیبایی و استحکام
گاهی بازسازیها برای حفظ زیبایی نما و ایجاد تنوع در ظاهر آن و نیز هماهنگ شدن با محله و حفظ زیبایی شهر انجام میشود، اما بیشتر اوقات برای تأمین میزان استحکام نما و جلوگیری از خطرات احتمالی ناشی از سقوط مصالحتوصیه میشود.
ترمیم نمای ساختمان
تعمیر قسمتهای آسیب دیده روش دیگری نیز دارد بدین صورت که قسمت هایی که ترک خورده است و یا لق شده است آجر یا سنگ لق یا شکسته را برمیدارند و ملات زیر آن را میتراشند و بعد از تمیز کردن با ملات جدید تکه سنگ یا آجر را میچسبانند.
تعویض نمای فرسوده ساختمان
در برخی موارد به دلیل فرسودگی نما، آن را تعویض میکنند. در این حالت چون نما فرسوده شده کاملاً آن را تخریب میکنند و قطعات سنگ و آجر را جدا میکنند. حواستان باشد هیچگاه روی نمای فرسوده نمای جدید (متشکل از سنگ و آجر) را کار نکنید، چون مواد قدیمی مقاومت نگهداری مصالح جدید را ندارند. بعد از تخریب نما، بر حسب نوع انتخابی نمای جدید، زیر ساز آن صورت میگیرد. در این حالت میتوانید از هر دو حالت تر (ملات) و خشک (جوش و پیچ) استفاده کنید.
«چنانچه قصد بازسازی ساختمانخود را دارید، میتوانید درخواست خود را در سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»
بازسازی نمای ساختمان به دلیل تغییر کاربری یا دلزدگی
زمانی که نمای ساختمان سالم است و شما به دلیل تغییر کاربری یا دلزدگی از نمای فعلی قصد تعویض نما را دارید، بهترین گزینه انتخاب اتصالات خشک است. میتوان قسمتی از نما را انتخاب کرد و برای زیبایی بیشتر، آن را با یک متریال جدید تلفیق نمود. این انتخاب با هزینه مناسبتری انجام میشود. برای مثال اگر نمای فعلیتان آجر است از چوب ترمو برای تلفیق با آن استفاده کنید. گاهی هم قصد دارید کل نما را تعویض و جدید نمایید که در این حالت اگر تغییر کاربری نداشته باشید می توانید بر اساس سبک دلخواه نما را طراحی و اجرا نمایید اما اگر قصد تغییر کاربری دارید برای نمای اداری، انتخاب بیشتر افراد نمای کامپوزیتی است که دارای اتصالات خشک است و راحتتر و سریع تر اجرا میشود.
برای تغییر نما به محیط اطرافتان نگاه کنید. نمای ساختمان های همسایه را با دقت بینید. نیاز نیست دقیقا همان نماها یا رنگ ها را تکرار کنید اما می توانید از ساختمان های اطراف ایده بگیرید. ساختمان شما باید بعد از بازسازی نما خاص شود و به اندازه کافی جلب توجه کند اما نباید جدا افتاده به نظر برسد.
تغییر رنگ نمای ساختمان مسکونی
اگر قصد دارید نما را رنگ کنید هر رنگی که برای نمای ساختمان انتخاب می کنید، باید بدانید با گذر زمان رنگ ها تغییر می کنند. رنگ های خیلی روشن و خنثی مانند سفید و خاکستری بسیار روشن انتخاب نکنید. رنگ های خاکستری با توجه به پایه رنگیشان بعد از مدتی به سبز یا آبی مات گرایش پیدا می کنند. رنگ های روشن سطح ساختمان را وسیع تر نشان می دهند اما به یاد داشته باشید چرک تابی بالایی ندارند و در آینده نزدیک مجبور به شستشوی نما خواهید شد.
برای نمای ساختمان رنگ های متفاوتی در بازار موجود هستند که هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارا هستند. برخی از این رنگ ها عبارتند از رنگ آکرولیک، کنیتکس، روغنی، اپوکسی، نانو، استخری و…
نکات اجرایی بازسازی نمای ساختمان مسکونی
نمای ساختمان حاکی از موقعیت اقتصادی و اجتماعی سازندگان ساکنان هر ساختمان است. نما معرف وضعیت ساکنان ساختمان در بین عموم است. نما در واقع صورت ساختمان و بهترین بیان حالتی است که فرد طراح یا ساکن از خود در برابر بیرون دارد.
نماهای داخل ساختمان بیشتر جنبه خصوصی دارند، اما نماهایی که به سمت خیابان و بافت شهر باز می شوند، جنبه عمومی تر دارند. پس اگر تصمیم به بازسازی نمای ساختمان خود گرفتید، تمامی جنبه های آن اعم از زیبایی، قیمت، مقاومت، هزینه های رسیدگی به آن در آینده مانند شستشو، ترک خوردگی و … را در نظر بگیرید.
بیشتر نمای ساختمان های قدیمی در ایران به روش تر یا ملاتی ساخته شده اند و ظاهر کنونی آنها نیاز به بازسازی دارد که از متریال های مناسب برای نمای ساختمان مسکونی می توان به سنگ، آجر، سیمان، ترمووود و … اشاره کرد. اتصالات نما به روش های مختلف مثل ملات ماسه و سیمان، چسب و اتصالات خشک صورت می گیرد. همچنین خود نما طول عمر خاصی دارد که عوامل زیادی مثل شرایط آب و هوایی منطقه، نحوه اجرا و کیفیت مصالح در تعیین میزان طول عمر نمای ساختمان دخیل هستند و پس از آن بازسازی نما لازم است.
انتخاب نوع مصالح ساختمانی برای بازسازی نما یکی از مهمترین دغدغههای طراحان و مجریان است. انتخاب نوع مصالح باید بر اساس نوع اقلیم و آب و هوا باشد، بهگونهای که نمایی زیبا با قیمتی مناسبتر در اختیار صاحب ملک قرار دهد. مصالح ساختمانی مورد استفاده برای بازسازی نما میتواند تلفیقی از انواع مختلف آن باشد اما باید توجه داشت که در تناقض با نماهای مجاور و سیمای شهر نباشد.
یک طراح با توجه به شرایط محیطی ملک شما و ضوابط جاری در کمیسیون نمای شهرداری اقدام به متریال گذاری در طرح خود می کند. اینکه از چه طرحی استفاده کرده باشید و متریال در طراحی نما از چه نوعی باشد مستقیماً روی هزینه خرید متریال تاثیر گذار است. متریال سنگ مطمئناً با چوب و آجر متفاوت است. ولی در طراحی نمای مدرن که از سنگ و چوب و آجر استفاده شده باشد هزینه ها تعدیل خواهد شد.
ضوابط در مناطق مختلف کمی متفاوت است. به عنوان مثال استفاده از متریال چوب در بعضی مناطق تا ۱۵ % مجاز است.
نمای سنگی یکی از جمله نماهای ساختمان است که به دلیل وجود معادن مختلف آن در ایران از آن ها در بازسازی نمای ساختمان، بسیار استفاده می شود. از جمله سنگ هایی که در نمای ساختمان می توان استفاده کرد سنگ های گرانیت، مرمر، تراورتن، سنگ نمای آنتیک و … است از میان این سنگ ها تراورتن به دلیل این که معادن بسیاری از آن وجود داشته و در حال استخراج است، در بازار با قیمت های متفاوت به وفور یافت می شود و همین امر باعث شده تا سازندگان به سراغ این نوع سنگ بروند و معماران و نقشه کش ها نیز بیشتر از طرح های معماری رومی که امکان استفاده از این نوع سنگ در نمای ساختمان را می دهد، بهره می برند.
در بازسازی نما، آب بندی و درز بندی نباید فراموش شود. همچنین می توان هنگام تعویض نما، پنجره ها را نیز تعویض کرد. در حال حاضر از پنجره های دوجداره یو پی وی سی به علت عایق بودن در برابر صوت و هوا استفاده می شود. از مزایای این نوع پنجره رنگ آن است که بسته به سفارش و سلیقه شما در کارخانه انجام می شود و در دراز مدت در رنگ آن در نما تغییری ایجاد نمی گردد.
سنگ های تراورتن بسته به رنگ و میزان صاف بودن سطح و این که چه مقدار خلل و فرج در سنگ وجود دارد درجه بندی می شوند. سنگ های گرانیتی در مقابل سایر سنگ ها از سختی بیشتری برخوردار هستند و بنابراین استفاده از آن در نمای ساختمان که با تغییرات مداوم جوی روبرو می باشد، بهتر جواب می دهد.
نورپردازی نقش بسیار موثری در زیبایی نما دارد. برای زیبا جلوه دادن نما در شب، استفاده از نورپردازی با طرح های اجرایی متنوع بسیار سودمند است. نورپردازی نیز همانند نما نیاز به طراحی دارد. با نورپردازی جلوه ساختمان خود را چندین برابر خواهید کرد.
مطالب مرتبطی که پیشنهاد می شود مطالعه کنید:
به منظور رسیدن به جواب سوالات خود، ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد و نیز مشاوره در امر بازسازی به بخش مشاوره آنلاین کارگشا مراجعه فرمایید.
لطفا نظرات خود را در خصوص مطلب فوق در پایین صفحه درج نمایید و اگر می خواهید دیگران نیز این مطلب را بخوانند از طریق شبکه های اجتماعی روبرو، آن را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید.