انواع سقف کاذب، کاربرد و روش اجرا در معماری داخلی ساختمان

سقف‌های کاذب در حقیقت پوششی هستند که جهت پوشاندن سقف سازه و تاسیساتی که زیر سقف سازه اجرا گردیده است بکار می روند. در این مقاله به بررسی سقف های کاذب از قبیل رابتیس بندی، سقف کاذب لوور، سقف کاذب دامپا، سقف کاذب مشبک(کلیک)، سقف کاذب یکپارچه گچی، سقف کاذب آرمسترانگ، سقف کاذب کششی می پردازیم.

جهت اجرای سقف‌های کاذب عمدتا زیرسازی مناسب برای متصل نمودن سقف سازه ای به سقف کاذب را بوسیله آویز انجام می دهند. این آویز با در نظر گرفتن وزن سقف کاذب از مصالح متفاوت و با ضخامت های مختلف، اجرا می گردد. سپس سازه سقف کاذب به آویزها متصل شده و پوشش روی آن با توجه به جزئیات و روش اجرا، به سازه وصل می شود.

با توجه به فراوانی انواع سقف کاذب در بازار ایران، تعدادی از آنها را که بیشتر شناخته شده اند، معرفی می کنیم.

سقف کاذب رابیتس

سقف های کاذبی که به کمک میلگرد و رابیتس اجرا می شود، در ایران به نام سقف رابیتس شناخته شده است. روش اجرای این سقف بدین ترتیب است، ابتدا تعدادی میلگرد فولادی را بوسیله جوش به آهن های سقف متصل می نمایند. سپس با توجه به طرح معماری مورد نظر، تراز سقف کاذب را مشخص نموده و بوسیله میلگرد و یا نبشی فولادی به صورت افقی، تراز زیرین سقف کاذب را اجرا می کنیم. با تکمیل شدن تراز اولیه، اقدام به تکمیل نمودن طرح معماری و جوشکاری ها می نماییم و پس از آن، توری های رابیتس را به کمک مفتول های گالوانیزه به میلگردهای سقف کاذب می بندیم. با پایان یافتن رابیتس بندی، سقف کاذب آماده اجرای گچ کاری است.

برای مطالعه: بلوک گچی

سقف کاذب لوور

سقف کاذب آکوستیک لوور آلومینیومی اغلب به عنوان راه حلی برای پوشش سقف فضاهای داخلی در اماکن تجاری با اشکال تیغه ای یا پروفیلی پیشنهاد می شود.
از قابلیت های اصلی سقف کاذب لوور می توان به سبک وزن بودن آن به جهت استفاده از مقاطع آلومینیومی، قابلیت تولید در طول های مختلف و به دلخواه مشتری بودن(در صورت امکان) اشاره نمود.
لوور زیر مجموعه مهمی از سقف کاذب نواری را تشکیل داده و با توجه به عدم کاهش حجم، شکست صوت، تنوع در نوع پوشش و طیف رنگ بندی، قابلیت اجرای سه بعدی و قوسی و نور پردازی از سطح و از پشت و … در بین انواع سقف کاذب گزینه ایده آل برای اماکن عمومی و تجاری و … است.

سقف کاذب دامپا

سقف کاذب دامپا از انواع سقف کاذب نواری پر کاربرد در پمپ بنزین، کارخانجات مواد غذایی و بهداشتی، نساجی ها، اماکن اداری، استخرهای سر پوشیده، مترو، بیمارستانها و مراکز صنعتی است.
از مهمترین ویژگی های سقف کاذب دامپا در مقایسه با سقف کاذب نواری pvc بدون سازه میانی، امکان دسترسی به فضای بالای سقف کاذب است. البته همزمان با اجرای این نوع سقف کاذب امکان نصب دریچه دسترسی، انواع روشنایی های توکار (روکار توصیه نمی شود) وجود خواهد داشت. پانل های سقف کاذب دامپا معمولا از جنس آلومینیوم با رنگ کوره ای و در ابعاد 10 و 20 سانتیمتر و طول شاخه 6 متر در سه طرح ساده، سوراخ دار 1 میلیمتری و سوراخ دار 2 میلیمتری با ضخامت 0/5 میلیمتر تولید می شوند.
به منظور اجرای سقف کاذب دامپا، ابتدا پس از مشخص کردن خط تراز سقف همانند سقف های کاذب شبکه ای ابتدا نبشی لبه دیوار به کمک پیچ، پرچ و یا رول پلاک نصب می شود، با این تفاوت که در نصب سقف کاذب دامپا به جای نبشی گالوانیزه به طور استاندارد از پروفیل پوشاننده لبه (ناودانی لبه) که جنس آن آلومینیوم (یا استیل) رنگی است استفاده می شود. این پروفیل به شکلی ساخته شده که لبه پانل های دامپا به راحتی در داخل آن قفل شوند.
جهت ایجاد و اتصال سازه نگهدارنده از تسمه آویز و U Channel استفاده می شود. یو چنل به دلیل طراحی خاص، دارای لبه های متعدد و منظمی برای قفل شدن لبه پانل های سقف کاذب دامپا است. بر اساس وزن تقریبی سازه و همچنین طول پانل ها و با توجه به میزان روشنایی ها و تجهیزات مورد نظر جهت نصب بر روی سقف دامپا فاصله بین یو چنل ها و تعداد آویز ها مشخص خواهند شد.(به تبع آن هر چه تعداد آویزها و یو چنل ها بیشتر باشد استحکام بالاتری انتظار می رود.)

سقف کاذب مشبک کناف

سقف های کاذب مشبک کناف، از شبکه سازه های سپری (Tشکل) و تایل های سقفی تشکیل می شوند. شبکه مذکور به وسیله آویزهای قابل تنظیم، به سقف اصلی متصل گردیده و تایلی ها به صورت وزنی درون این شبکه قرار می گیرند. فضای خالی پشت سقف کاذب، امکان استفاده از لایه عایق را فراهم نموده و بدین ترتیب می توان به مشخصات عملکردی نظیر جذب صوت بالا دست یافت. ویژگی های مثبت فراوان این نوع سقف کاذب باعث گسترش استفاده از آن در فضاهای اداری شده است.

سقف کاذب یکپارچه کناف

سقف های کاذب یکپارچه کناف، ساختارهای سبکی هستند که به واسطه تولید صنعتی، دارای مشخصات فنی استاندارد بوده و جایگزین بسیار مناسبی برای سقف های کاذب غیر استاندارد ساخته شده با رابیتس و گچ می باشند. این ساختار شامل زیرسازی فولادی سبک(متصل به سقف اصلی) بوده که صفحات روکش دار گچی (با کاغذ و یا PVC که آرمسترانگ نامیده می شود.) در یک یا چند لایه، بوسیله پیچ مخصوص بروی آنها نصب می شوند.

درزهای میان این صفحات به وسیله نوار و بتونه مخصوص، درزگیری شده و بدین ترتیب سطحی یکپارچه و بدون درز حاصل می شود که دارای قابلیت رنگ آمیزی(بلافاصله پس از خشک شدن بتونه و اجرای ماستیک) است. فضای خالی پشت سقف کاذب، امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی را فراهم نموده و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را میسر می سازد. از دیگر مزیت های سیستم سقف های کاذب کناف می توان به انعطاف معماری بالا و ساخت سقف های معلق تزئینی(دکوراتیو) و عدم نیاز به پیش بینی آویز(همانند سقف های کاذب با مصالح بنایی) اشاره نمود.

سقف کاذب کششی

این تکنولوژی از نوع بسیار خاص PVC با وزن 180 گرم و تحمل بار 200 کیلوگرم در هر مترمربع در برابر ضربات ناگهانی از انعطاف بسیار بالایی برخوردار بوده در صورت ورود ضربه به سطح آن خاصیت کشسانی، امکان بازگشت به حالت اولیه مورد نظر را به آن می دهد.

این پوشش دارای خاصیت ضد باکتری و دافع گرد و غبار بوده لذا برای اتاقهای عمل و آزمایشگاهها مناسب است. نوعی از این پوششها با نام ترنس لوسید قابلیت خاص فیلتر و تسطیح نورهای طبیعی و مصنوعی را دارا می باشد. این قابلیت به طراحان امکان تغییر فضای داخلی را به کمک نور می دهد. این تکنولوژی در طرای ویترین های فروشگاهی، رستوران ها و کافی شاپ ها، سالن های انتظار و صحنه سازی تئاتر و و سینما و دیگر اماکن که در آنها اصل تغییر رنگ نور مد نظر است کاربرد نا محدود دارد.
نوع لاکر (براق) با رفلکس بسیار بالا به علت نصب بسیار تخت می تواند همانند یک آینه بزرگ فضا را در ذهن بیننده بسیار گسترده تر جلوه دهد. همچنین در هر نوع اجرای تخت یا سه بعدی با رفلکس خود می تواند به میزان قابل توجهی در کاهش تعداد منابع نور و در نتیجه کاهش مصرف انرژی موثر واقع گردد.
از خواص دیگر می توان به امکان مکرر باز کردن و نصب مجدد در کوتاهترین زمان اشاره کرد. لذا با توجه به اینکه ریل های MSC فقط به لبه محیط سقف نصب می گردد، با باز کردن پشت آن کلیه تاسیسات و تجهیزات پشت سقف کاذب به راحتی در دسترس قرار می گیرد. تعویض رنگ، طرح و تعمیرات در کوتاهترین زمان و بدون صدا، رنگ و هر گونه آلودگی دیگر باعث می گردد که در ساختمان های تجاری، بیمارستان ها و کلیه مکانهایی که هزینه مادی و معنوی توقف فعالیت ساختمان بسیار بالاست بدون ایجاد اختلال در فعالیت ساکنین و استفاده کنندگان ساختمان بالاترین صرفه اقتصادی و ایمنی را بوجود آورد.

منابع :

 

خروج از نسخه موبایل