دریل یکی از ابزارآلات ساختمانی است که با استفاده از نیروی چرخشی باعث ایجاد سوارخ بر روی سطوح مختلف میشود. دریلها بسته به عواملی مانند سرعت، قدرت، گشتاور و اندازه به انواع مختلفی تقسیم میشوند. دامنه استفاده از آنها تحت تأثیر مکانیزم کارشان قرار دارد، مثلاً در دریل کاری یک نوع دریل برای کارهای سبک مناسب است و نوع دیگر برای کارهای سنگین! اما برای شناخت بهتر انواع دریل و کاربرد آنها با مقاله دیگری از ویکی ساختمون همراه باشید.
انواع دریل و کاربرد هر یک از آنها
دریل پیچ گوشتی (Drill Driver)
یک دریل پیچ گوشتی محبوبترین و پُرکاربردترین نوع دریل است. دریل پیچ گوشتی معمولاً به صورت برقی (سیمی) و شارژی (باتری) کار میکند. اگر به دنبال یک دستگاه الکتریکی ساده و پیشرفته هستید که در پروژههای مختلف خانگی در مقیاس کوچک به کار شما بیاید، احتمالاً دریل پیچ گوشتی همان چیزی است که نیاز دارید.
به عنوان مثال، اگر میخواهید یک قفسه کتاب چوبی در خانه خود درست کنید، یک دریل پیچ گوشتی ابزاری ایدهآل است. سازگاری با طیف گستردهای از اندازه متهها مته باعث شده است این نوع دریل برای کاربردهای مختلف مفید باشد.
کاربرد دریل پیچ گوشتی
این دریل ابزاری عالی برای سوراخ کاری است. با دریل پیچ گوشتی میتوان سوراخهایی روی سطوح پلاستیکی، چوبی، فلزی و حتی بتنی ایجاد کرد. با این حال، هنگام استفاده از آن برای مواد سخت، باید قدرت دستگاه را مورد توجه قرار دهید.
دریل ضربهای (Impact Driver)
دریل ضربهای یکی دیگر از انواع دریل است که به طور خاص برای شُل کردن پیچ و مهرهها و سفت کردن پیچها در سطوح سخت طراحی شده است. یک دریل چکشی همان مکانیزم چرخی دریل پیچ گوشتی وجود دارد با این تفاوت که دارای یک حالت ضربهای نیز است.
دریل ضربهای مانند دریل معمولی از چرخ دنده جلو استفاده نمیکند بلکه از مکانیزم ضربه و چرخش بهره میبرد. عملکرد این دریل باعث میشود تا بتوان پیچها را داخل در هر نوع متریال نرم و سخت اعمال کرد.
کاربرد دریل ضربهای
دریل ضربهای به دلیل قدرت بینظیرشان مورد ستایش قرار میگیرند. از آنجا که در عرض چند ثانیه میتوان پیچهای جدیدی را سفت یا شل کرده و آنها در محل خود نصب کرد. این دریل برای کاربردهای مرتبط با بستن و باز کردن پیچها استفاده میشود.
دریل چکشی (Hammer Drill)
همانطور که از نامش پیداست، یک دریل چکشی ابزاری قدرتمند است که عملکرد دو ابزار دستی اعم از چکش و دریل معمولی را با هم ترکیب میکند. تقریباً شبیه به دریل ضربهای است اما عملکرد پیشرفتهتری دارد. دریل در عین حال که در حال چرخش مته است، به صورت چکشی نیز عمل میکند.
دریل چکشی در کنار کارهای سبک سوراخ کاری، قابلیت حفاری چکشی برای کاربردهای سنگین را نیز دارد. این دریل به علت مکانیسم چکشی که دارد بعضاً به «دریل کوبهای» مشهور است.
کاربرد دریل چکشی
دریل چکشی که به عنوان یکی پُرکاربردترین انواع دریل شناخته میشود، محصولی همه کاره است! دریلهای چکشی دارای کنترلهای قابل تنظیم هستند بنابراین میتوان از آن در چندین ماده مختلف از پلیمرهای نرم پلاستیکی گرفته تا قطعات چوبی، سنگی و بتنی سخت استفاده کرد.
بااینحال، به یاد داشته باشید که حفاری در بتن باعث تولید گرد و غبار میشود که در صورت استنشاق میتواند به ریهها آسیب برساند. بنابراین، برای محافظت از خود در برابر هرگونه آسیب احتمالی، باید از ماسک مخصوص استفاده کرد.
مطالب پیشنهادی: تفاوت بتن کن با چکش تخریب چیست؟ ویژگیهای هر کدام
دریل بتن کن (Rotary Hammer Drill)
دریل بتن کن به دلیل توانایی حفاری مواد جامد متراکم مانند سنگ، بتن و آجر، بسیار مشهور است. این دریل قدرت زیادی دارد و برای انجام کارهای سنگین مناسب است. دریل بتن کن شبیه دریل چکشی است، به این معنا که در حین چرخش در محور خود، مکانیزم چکش را نیز انجام میدهد. اما برخلاف دریل چکشی که از کلاچ مخصوص استفاده میکند، دریل بتن کن براساس مکانیزم پیستونی ساخته شده است.
این مکانیزم به دریل امکان میدهد که مته را با نیروی فوقالعادهای بکوبند، در نهایت به شما کمک میکند در کمترین زمان سوراخهای بزرگی ایجاد کنید. برای ساده کردن کار، میتوان یک دریل بتن کن را به عنوان برادر بزرگتر دریل چکشی تصور کرد.
کاربرد دریل بتن کن
علاوه بر حفاری، میتوان از دریل بتن کن برای خُرد مواد سخت مانند بتن استفاده کنید. کارگران ساختمانی معمولاً از این دریل برای خرد کردن سنگها، آجرها، سنگ تراشی و شکافتن بتن استفاده میکنند. اگر در حال کار بر روی یک پروژه ساختوساز هستید که نیاز به کارهای سنگین حفاری دارید، بهترین ابزار دریل بتن کن است.
دریل نمونه برداری (Core Drill)
دریل نمونه برداری یا هسته گیری یکی دیگر از انواع دریل است که عملکرد منحصربهفردی را در اختیار کاربر قرار میدهد. این دریل نه تنها از نظر کارآیی بلکه از نظر زیبایی شناختی نیز کاملاً متفاوت از انواع دیگر دریلها است. یک دریل نمونه برداری شامل یک موتور سنگین است که بر روی یک قابی فلزی سوار شده است تا در هنگام کار ثابت بماند. سپس دستگاه با سرعت بالا عمل چرخش را انجام میدهد تا هسته جامدی از مواد سخت را بیرون بیاورد.
کاربرد دریل نمونه برداری
این ابزار منحصر به فرد به کاربر این امکان را میدهد که هسته بتن را به روشی کاملاً تمیز خارج کند. هسته برداری حتی برای سنگ، چوب و دیگر مصالح نیز کاربرد دارد. همچنین، کاربر میتواند برای ایجاد سوراخ روی آثار هنری و مرمری نیز از این دریل استفاده کند. عمل هسته گیری در صنعت ساختمان اغلب برای نمونههای آزمایشگاهی و جاسازی میلگرد کاربرد دارد.
دریل ستونی (Benchtop Drill)
همانطور که از نام مشخص است، دریل ستونی دستگاهی برای حفاری است که بر روی میز یا هر سطح مشابه دیگری نصب میشود. اگر میخواهید از یک وسیله ثابت را در گاراژ یا کارگاه خود فقط با هدف حفاری استفاده کنید، یک دریل ستونی بهترین انتخاب ممکن است.
یک دریل ستونی همچنین دریل دقیق نیز نامیده میشود که دارای یک پایه ضخیم با یک شکل ایستاده عمودی است که موتوری به آن متصل میباشد. در زیر موتور، سطحی برای قرار دادن جسمی که باید حفر شود وجود دارد.
کاربرد دریل ستونی
دریل ستونی برای سوراخکاری از طریق طیف گستردهای از مواد از جمله چوب، پلاستیک و فلز مناسب است. در هر صورت، اگر هنگام سوراخکاری از لغزش قطعات خسته شدید، برای خلاص شدن از مشکل بهتر است به سراغ دریل ستونی بروید.
انواع دریل براساس منبع قدرت
از لحاظ منبع قدرت، دریلها به انواع زیر تقسیم میشوند:
دریل شارژی بیسیم (Cordless Drill)
دریل شارژی علیرغم اینکه توسط برق کار میکند، اما بدون سیم است! در عوض از باتریهای قابل شارژ برای هدایت موتور در مته استفاده میکند. بیشتر دریلهای شارژی موجود در بازار تقریباً همان عملکردهای دریلهای سیمی را دارند. با این حال، گاهی اوقات نمیتوان به دریل های شارژی دار متکی باشید تا در انجام برخی از کارهای سنگین حفاری به کاربر کمک کنند.
امروزه میتوان انواع دریل شارژی در ۱۸، ۲۰، ۲۴، ۲۸ و حتی ۳۶ ولت را در بازار جستجو کرد. این بدان معناست که آنها میتوانند به راحتی گشتاور بالایی را برای کاربردهای سبک تا سنگین فراهم کنند. انواع متداول باتری برای دریلهای بیسیم شامل باتریهای لیتیوم یون، باتریهای نیکل-کادمیوم (NiCd) و باتریهای نیکل فلز هیدرید (NiMH) است.
کاربرد دریل شارژی
دریلهای شارژی برای متریال مختلف اعم از چوب، فلز، پلاستیک، فایبرگلاس و تقریباً روی هر نوع مادهای که فکر میکنید کار میکنند. تنها استثنا بتن است!
دریل برقی (Corded Drill)
دریل برقی یا سیمی بدون شک قدیمیترین نوع دریلاست که امروزه همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. مدلهای سیمی معمولاً از منبع برق شهری تغذیه میکنند. به همین دلیل، قدرت بیشتری نسبت به دریلهای شارژی دارند. طول سیم به نوع کاربرد دریل بستگی دارد اما معمولاً حدود دو متر است.
کاربرد دریل سیمی
دریلهای سیمی برای کارهای سبک و سنگین کاربرد دارد. همچنین برای کار روی بتن عالی است.
کلام آخر
چه برای خرید دریل به مغازه ابزار فروشی مراجعه میکنید و چه به فروشگاههای آنلاین، وجود طیف گستردهای از انواع دریل میتوانند کمی سردگرم کننده باشد. ولی اکنون شما دیگر مشکلی برای انتخاب محصول مورد نظر نخواهید داشت زیرا در این مقاله هر آنچه در مورد شناخت و کاربرد انواع دریلها مورد نیاز بود، به تفصیل پرداخته شده است.
امیدوارم که این راهنما مفید واقع شده باشد. اگر در مورد دریلها سؤال یا نظر خاصی دارید، خوشحال میشویم ایدهها و نظرات شما را بشنویم.