در این مطلب می خوانیم:
آشنایی با سیستم شوتینگ زباله
در زندگی روزمره از مصارف روزانه، پسماند هایی حاصل می شود که باید جمع آوری و دفع گردد. با در نظر گرفتن تعداد واحد ها در ساختمان های بلند مرتبه، مجتمع ها، هتل ها و …این کار به روش سنتی عملا جوابگو نخواهد بود و باید از روش های پیشرفته تری نظیر سامانه ی هوشمند شوت، جمع آوری و تراکم و بسته بندی زباله ها استفاده نمود.
واضح است که حمل دستی زباله ها موجب پخش زباله و بوی نامطبوع و تولید میکروب های بیماری زا خواهد شد، ازین رو جهت ایجاد سهولت در امر حمل زباله و جلوگیری از ایجاد مشکلات، سیستم شوتینگ زباله طراحی و ساخته شده است.
سیستم شوتینگ زباله از کانال جا به جایی، دریچه دریافت، دستگاه تراکم یا کمپکتور، تجهیزات شست و شو و ضد عفونی و وسیله ی تهویه تشکیل شده است.
این سامانه زباله ها را از داخل طبقات مختلف ساختمان به صورت کاملا بهداشتی به انبار زباله منتقل می کند و پس از متراکم سازی زباله ها و جذب شیرابه ی زباله ها، در مخزن یا کیسه های مخصوص قرار می دهد و آماده ی حمل به خارج از ساختمان می نماید.
دیتیل اجرایی
کانالی که معبر زباله هاست باید سطح مقطع مناسبی داشته باشد تا امکان عبور هرچه راحت تر زباله ها را فراهم آورد، از این رو کانال ها را گرد و صیقلی طراحی می کنند تا از ماندن زباله ها در درزهای اتصال جلوگیری شود. ضروری است که در طراحی کانال از موادی استفاده شود که قابل شست و شو و ضد زنگ باشند.
قطر کانال شوت زباله به تعداد طبقات، واحدهای مجتمع مسکونی و نیز فضای طراحی شده معماری برای کانال شوت بستگی دارد که در اندازه های 50 و 60 سانتی متر طراحی و اجرا می گردد. این کانال به صورت عمودی در داخل داکت تاسیسات یا داکت مخصوص شوتینگ نصب می گردد. فضای مورد نیاز جهت نصب سیستم شوتینگ 70*70 سانتی متر می باشد.
جنس درب های شوت نیز باید به مانند کانال در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشد. استفاده از واشر مناسب و آب بند از دیگر مواردی است که نیازمند توجه است؛ چرا که می تواند موجب ورود هوای نامطبوع به داخل ساختمان شود، به همین منظور شکل درب ها باید به گونه ای باشد که پس از باز شدن، به صورت مخزن جا گذاری زباله عمل نموده و مانع ارتباط مستقیم با شوت شود.
هر سیستم شوت باید مجهز به سیستم شست و شو و تهویه باشد که در بالاترین نقطه ی کانال (پشت بام) نصب می شود و مجهز به برس شست وشوی استوانه ای و نازل پخش آب و مواد است. ذکر این نکته ضروری است که عدم وجود تجهیزات کافی در سیستم شست و شو و اکتفا نمودن به پاشیدن آب خالی می تواند شرایط فساد مواد چسبیده به دیوار داخلی کانال و رشد میکروب ها را فراهم کند و موجب متصاعد شدن بوی نامطبوع شود. در مواقع لزوم و با خواست کاربر، یونیت شست و شو به صورت خودکار عمل شست و شو را از بالا تا پایین کانال انجام می دهد و در پایان مجددا در بالاترین نقطه مستقر می شود.
پس از رسیدن حجم زباله ها به مقدار معین، کمپکتور با استفاده از جک هیدرولیک زباله ها را فشرده و شیره ی آن ها را جدا کرده و دفع می کند، اصولا زباله هایی که شیرابه ی آن ها گرفته شده است فرصت ایجاد بوی نامطبوع ندارند. هم چنین دفع شیرابه ی زباله ها از قبل پیش بینی شده است. بنابراین احجام فشرده وارد مخزن زباله می شود.
یکی از مهم ترین بخش های سیستم شوتینگ، اتاقک زباله است، زیرا مقصد نهایی بسته های زباله است و ممکن است در زمان کوتاهی مقدار قابل توجهی زباله وارد اتاقک شود افزون بر این که ممکن است این زباله ها از قبل بو گرفته باشند یا خیس و آب دار شده باشند و تدریجا بو بگیرند، بنابراین محل مناسبی برای جمع شدن حشرات و موجودات موذی خواهند بود، در سیستم های شوتینگ زباله ها از ابتدا تا انتها در محیط بسته حرکت و نگهداری می شوند و امکان دسترسی حشرات و سایر موجودات به زباله ها وجود ندارد در صورت پر شدن مخزن از طریق آلارم به اپراتور اطلاع داده شده و مخزن جدید جایگزین می شود و مخزن قبلی به خارج از ساختمان منتقل می شود.
استفاده از سیستم های شوتینگ از چند جهت حائز اهمیت است:
- استفاده از سیستم های شوتینگ موجبات آسایش خانواده را فراهم می آورد و دیگر دغدغه ی دفع زباله و مسائل بهداشتی وجود نخواهد داشت.
- از بار ترافیکی آسانسور می کاهد و به طبع باعث صرفع جویی در همزمان باعث کاهش استهلاک آسانسور و صرفه جویی در مصرف برق خواهد شد.
- کمک به نظافت و بهداشت ساختمان و کاهش ابتلای به بیماری
- بهره ی حاصل از سیستم های شوتینگ در ساختمان های بلند طبقه و برج ها غیر قابل انکار است.
جزییات اجرایی سیستم شوتینگ زباله
منبع:
کارگشا، سامانه جامع صنعت ساختمان
مطالب مرتبط:
نقشه های اجرایی تاسیسات مکانیکی
از سیستم های تولید هم زمان برق و حرارت ( CHP) چه می دانید؟
روش گام به گام محاسبه نرخ تهویه پارکینگ + مثال کاربردی