آسانسور هیدرولیک چیست و تفاوت آن با آسانسور کششی چیست؟ مزایا و معایب

با افزایش جمعیت و گرایش مردم به زندگی در شهرهای بزرگ به دلیل درآمد بالاتر و امکانات شهری بهتر، ساخت‌وسازها به سوی برج‌ها و ساختمان‌های بلند رفته است و به قول معروف محله‌ها عمودی شده‌اند. استفاده از آسانسور در این سازه‌ها برای امکان تردد در بین طبقات ضروری است. در این مقاله از کارگشا به موضوع آسانسور هیدرولیک چیست پرداخته‌ایم و از شما دعوت می‌شود در ادامه با ما همراه شوید.

انواع آسانسور کدام‌اند؟

به‌طورکلی آسانسورها به سه نوع کلی آسانسور کششی، آسانسور هیدرولیک و آسانسور کارگاهی تقسیم می‌شوند که هر کدام از آن‌ها انواع مختلفی دارند. در این مقاله به بررسی آسانسور هیدرولیک پرداخته و انواع آن را نام برده‌ایم.

آسانسور هیدرولیکی چیست؟

آسانسور هیدرولیکی همانطور که از نام آن پیداست با فشار هیدرولیک یا فشار مایعات (آب، روغن یا هر مایع دیگری) کار می‌کند. در این مقاله ابتدا تاریخچه کوتاهی از آسانسور هیدرولیک آورده‌ایم، سپس مکانیسم، مزایا، معایب و کاربرد آن در فضاهای مختلف را ارائه کرده‌ایم.

تاریخچه آسانسور هیدرولیکی

اولین نسل آسانسورهای هیدرولیک آبی (بخار آب) بودند که در دهه 1890 از آن‌ها استفاده می‌شد. امروزه روغن جای آب را در سیستم هیدرولیک گرفته است. پس از آن در سال 1954 آسانسورهای کششی یا طنابی (سیم بکسلی) توسط اوتیس به جهان معرفی شد.

بیشتر بخوانید: انتخاب آسانسور مناسب برای ساختمان به همراه متره و برآورد آن

مکانیسم آسانسور هیدرولیک

همانطور که گفته شد آسانسور هیدرولیکی به آسانسوری گفته می‌شود که با نیروی فشار روغن کار می‌کند. این نوع آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای کششی فضای کمتری در ساختمان اشغال کرده و نیاز به موتورخانه در پشت بام ندارند. کاربرد آسانسورهای هیدرولیکی در طول مسیر کم و ظرفیت‌های بالا است. از طرفی هم این نوع آسانسور بار عمودی بر اسکلت ساختمان وارد نمی‌کند.

سیستم محرکه این نوع آسانسورها به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم دسته بندی می‌شود. در سیستم مستقیم برای جابه‌جایی کابین، جک مستقیماً به یوک کابین متصل می‌شود و در سیستم غیرمستقیم، جک از طریق حرکت سیم بکسل متصل به یوک کابین موجب جابه‌جایی آن می‌شود.

به‌طورکلی سیستم هیدرولیک از پمپ، سیلندر و پیستون، منبع روغن، شیر تخلیه و روغن مخصوص هیدرولیک ساخته شده است. مکانیسم سیستم هیدرولیک در آسانسور در هنگام حرکت رو به بالا به این‌گونه است که پمپ روغن هیدرولیک را به درون سیلندر پمپاژ می‌کند هر چه روغن بیشتری به داخل سیلندر وارد شود باعث می‌شود که پیستون به سمت بیرون حرکت کند و کابین آسانسور که بر روی پیستون قرار دارد را به سمت بالا حرکت دهد.

در این سیستم برای حرکت رو به پایین با باز شدن شیر تخلیه روغن که با فشردن دکمه آسانسور برای رفتن به طبقات پایین‌تر انجام می‌شود. وقتی روغن از پیستون‌ها خارج شود کابین آسانسور به پایین حرکت می‌کند.

زمان که از آسانسور استفاده نمی‌شود؛ شیر تخلیه سیلندر باز نمی‌شود و روغن در سیلندر باقی مانده و پیستون و کابین آسانسور هیدرولیک در جای خود ثابت هستند.

بیشتر بخوانید: ضوابط شهرداری در طراحی معماری آسانسور، پارکینگ و نمونه پلان

ساختار سیستم‌های هیدرولیک به‌گونه‌ای است که می‌توان به‌وسیله یک پمپ کوچک وزن زیادی را به سمت بالا حرکت داد. در آسانسور هیدرولیک می‌توان بسته به مکان نصب آسانسور هیدرولیک از یک یا دو بازوی هیدرولیک برای حرکت آسانسور استفاده کرد.

انواع و مشخصات فنی آسانسورهای هیدرولیکی

به‌طورکلی آسانسورهای هیدرولیکی دارای سه نوع معمولی، بدون حفره و کابلی تقسیم می‌شوند که در ادامه مکانیسم هر سه آن‌ها توضیح داده شده است. تفاوت آن‌ها در قرارگیری محل پمپ و پیستون است.

آسانسور هیدرولیکی معمولی

در آسانسور هیدرولیکی معمولی از سیلندرهای زیرزمینی استفاده می‌شود و برای ساختمان‌های کم ارتفاع 2 تا 5 طبقه (گاهی تا 8 طبقه) بسیار مناسب است. سرعت آسانسور هیدرولیکی در حدود یک متر بر ثانیه است.

آسانسور هیدرولیکی بدون حفره

آسانسور هیدرولیکی بدون حفره (hole less) در سال‌های 1970 توسعه یافت. در این نوع آسانسور از سیلندر روی زمین استفاده می‌شود. این تغییر باعث تغییر در قیمت و ایجاد کارکرد بهتر محیطی برای ساختمان‌های 2 الی 4 طبقه شده است.

آسانسور هیدرولیکی کابلی

در آسانسور هیدرولیکی کابلی (roped) جک و پیستون از طریق سیم بکسل به کابین متصل شده است.

مزایای آسانسور هیدرولیکی

معایب آسانسور هیدرولیکی

برتری آسانسور هیدرولیکی در برابر آسانسور کششی

آسانسور هیدرولیکی با آسانسور کششی تفاوت هایی دارد. در ادامه به ببرسی برتری آسانسور هیدرولیک به کششی پرداخته شده است.

مقررات و الزامات نصب آسانسور هیدرولیکی

بر اساس کتاب مبحث ۱۵ مقررات ملی ساختمان، الزاماتی برای نصب آسانسور هیدرولیکی وجود دارد که به شرح زیر است.

کاربرد آسانسور هیدرولیکی

طراحی و نقشه آسانسور هیدرولیک

به منظور دست‌یابی به نقشه‌های آسانسور می‌توانید در سایت کارگشا با جست و جوی کلمه آسانسور در مقالات و رفتن به تب سوم به نقشه‌های اجرایی آسانسور دست پیدا کنید.

سخن آخر

اگر به دنبال شرکت یا گروه نصب و راه اندازی آسانسور هستید، می‌توانید به کارگشا مراجعه کنید. شرکت کارگشا همواره به دنبال جلب رضایت مشتریان و مخاطبان خود از طریق معرفی گروه‌های متخصص در زمینه خدمات ساختمانی است و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کند.

خروج از نسخه موبایل